Amber и отговорът на МВР за изчезналите деца

През ноември писах за системата Amber и по-специално за въвеждането ѝ в България. Предвид информацията, която видях и обратната връзка от международната инициатива Amber Alert останах със съмнения, че системата не работи и не се използва. Интересно беше и че въпросната инициатива сочи Lipsva като източник за информация за безследно изчезнали деца в България. Подробности за това, както и критиката ми към МВР ще намерите в предишната ми статия.

След запитване по ЗДОИ до МВР получих отговори на няколко въпроса. Уверяват, че системата е въведена в България, интеграцията е завършена и се управлява от ГДБОП. Amber системата на Facebook работи като публикува снимка и описание на изчезналото дете на всички потребители намиращи се в радиус от 200 км. от последното известно местонахождение. Общо взето както работят рекламите, но това съобщение ще излиза най-отгоре на екрана.

За да се обяви случай в Amber, трябвало да отговаря на следните изисквания на Facebook:

  • да е под 16 години
  • да е отвлечено или да има непосредствена заплаха за живота му
  • да не е избягало от вкъщи
  • да не отвлечено от единия родител, независимо дали има родителски права над него или не

В такива случаи отдел „Издирване“ щели да се свържат с ГДБОП, които да изготвят страница и постер и да предадат информацията на Facebook. Предполагам, че постерите ще са на същия онзи адрес, за който писах през ноември и който сега съдържа директория със случайни снимки и пробни страници.

Потвърдиха, че за изминалата година от въвеждането му тази възможност не е използвана. Не е имало нито един случай отговарящ на изискванията от общо 125 изчезнали непълнолетни деца за този период. Това е съвсем възможно – от данните на Lipsva стана ясно, че мнозинството от издирваните деца са всъщност избягали или прибрани от единия родител или друг роднина. Изключително рядко се случва да има изчезнали или отвлечени от непознато лице. По-често е дори родител в международен брак да изнесе детето в чужбина и да го търси съда през Интерпол.

Истината е, че далеч не всички случаи следва да се обявяват. Това е нещо, което съм описвал подробно преди. За доста от тези, които се издирват, се знае къде се намират. Спомням си за няколко случая на деца избягали от домовете за сираци, когато още ги имаше. Едно беше отишло при брат си. В други случаи бягат от един родител, за да отидат при роднини. Понякога пък има причини публичното обявяване дори ще навреди на издирването. Тук обаче говорим за онези случаи, в които добре информираната общественост би могла да помогне. Реакцията в първите минути и часове е съществена и колкото отделни полицаи и екипи да вършат страхотна работа, надали някой ще отрече, че координацията и комуникацията в системата и с други държавни органи далеч не е на ниво.

От отговорите на МВР личи убеждението им, че са готови да реагират във всеки един момент на такова изчезване на малко дете и да пуснат информацията веднага. Настрана от цинизма подхранван от скорошните провали на информационната инфраструктура в държавната информация, изпитвам известни съмнения за това. Първо, че комуникацията вътре в самото МВР е доста затруднена и това се видя през годините включително в случаи на изчезнали. Възможно е ситуацията да се е променила, но предвид маниера на работа на висшите чиновници и сигналите, които идват от системата, това надали е така.

Отделно чисто технически изглежда липсва готова система за изготвяне на дори прости плакати и информационна страница, която да се споделя по описания начин от Facebook. По всичко личи, че като изскочи такъв случай, някой техничар в ГДБОП ще седне и ще нахвърли един HTML код на ръка. Не, че няма да сработи, но е жалко, защото това беше възможност да направят единна информационна страница не само за целите на Amber Alert, но и за всички деца и дори всички изчезнали. Това е нещо, за което призовавам от девет години, но дори с обновяването на сайта на МВР все още липсва.

Ако сочат именно изискванията на Facebook като причина да не е използвана вече готовата по техни думи система, тогава нищо не пречи да публикуват такива страници и плакати за другите изчезнали деца. Надали ще е изненада, че почти никой не следи всички 28 бюлетина за изчезнали. Затова съм направил Lipsva ги публикува автоматично в Twitter акаунта си до час след обявяването. Защо МВР не може?

3 коментара

  1. Впрочем на 19-ти декември е имало среща на експерти в издирването работещи в полициите на 20 европейски държави от системата Amber са се срещнали в Прага, за да обсъдят как да се подобри работата и съдействието. България не е имала представител.
    https://www.amberalert.eu/police-experts-from-across-europe-have-successful-meeting-in-prague-to-save-more-missing-children/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.