Не, българите в чужбина не са 2.4 млн.

Вчера сайтът EuroChicago пусна справка поискана по ЗДОИ от Министерството на външните работи. Тя включва въпрос за броя българи по страни в чужбина и получените числа обиколиха медиите тази сутрин. Малката подробност обаче е, че те не са верни.

Според справката на МВнР българските граждани в чужбина са 2 млн. и 417 хиляди. НСИ още не са пуснали окончателният брой на населението на България към края на миналата година, но се очаква да е около 7 млн. Така излиза, че българските граждани общо са поне 9.1 млн., т.е. повече отколкото през 1989 г. Това е математически невъзможно имайки предвид започналата още през 70-те тенденция на висока смъртност и намаляваща раждаемост.

Ако се вземат предвид всички фактори като вътрешни миграционни процеси и чужденците получили гражданство, почти всички от които не живеят в България, то реалистичният брой на българските граждани в чужбина не надвишава 1.3 млн. При това, ако включваме децата на български семейства родени в чужбина и получили български акт за раждане и ЕГН.

В публикуваните вчера данни се вижда силно закръгляне нагоре и откровено грешни числа. За Германия посочват 416 хиляди. Данните на DeStatis за 2018-та не са излезли, но тези за 2017-та са 310 хиляди, а на година се увеличават с по 40-тина хиляди в последните 2-3 г. С други думи е невъзможно МВнР да има данните от 2018-та, защото немците ги нямат, а числото от 416 хиляди просто не може да е вярно. Данните за другите страни са аналогично завишени, понякога в пъти.

Докато EuroChicago споменава тези проблеми и посочва, че никой няма точна представа колко са българите в чужбина, все пак наблягат на сензацията със заглавията, определенията и изводите на статията. Много добре знаят, че получените от тях данни не са верни, защото и преди сме обсъждали това. Не са си направили труда да сравнят полученото с официалните числа, макар друг път да са ги цитирали, когато е било полезно за конкретната им теза.

Тази проверка, разбира се, беше пропусната и от всички медии препечатали новината наготово. Завишаването на броя българи в чужбина е тактика, която се ползва отдавна както за търсене на сензации, така и за определени мерки. По аналогичен начин медиите отразиха широко твърденията на Харалампиев, че българите в чужбина били 6, 7, че и 9 млн. Тогава той използваше тези аргументи, за да убеди парламента да му даде повече власт в даването на паспорти. Вече знаем защо предвид повдигнатите обвинения. В други случаи фалшиви числа се цитират без да е известен източникът с чисто рекламна цел. Такъв е примерът за твърдението, че 2.5 млн. българи работили в чужбина, което често се използва като официално, но проследих до рекламна кампания.

Другата справка за работещите в консулствата всъщност е полезна. Преди две години поисках същата за 10 години назад и изготвих анализ за възможността да обслужват населението, за което отговарят. Оказа се, че в повечето случаи излиза по-евтино и бързо да се хване просто самолет и да се отиде в България за нужните документи. В западна Германия едно консулство с капацитета на селско кметство отговаряше тогава за над 100 хиляди души. Вече са 150 хиляди.

С броя българи в чужбина много се спекулира. Няма спор, че емиграцията е голяма и че сериозна част от нея не е предимно от млади хора. Няма спор, че това е един от основните проблеми за демографията в България. Преекспонирането на този проблем обаче не води до нищо друго, освен захранване на някакъв странен глад за жлъч, който изпитва обществото ни. Примерът с Агенцията за българите в чужбина е показателен как подправянето на данните с лека ръка всъщност води до негативни последици.

В случая както EuroChicago, така и медиите цитирали ги се задължават от журналистическата етика най-малкото да проверяват това, което пускат като информация. Новината тук е, че Министерството на външните работи няма идея колко българи къде има, макар да пита консулствата сравнително често. Числата, които са предоставили дори не отразяват подаденото от дипломатическите представителства, което показва липсва на вътрешна комуникация в министерството – някои чиновник просто е написал справката на крак по своя преценка. Това пряко води до видими проблеми с обезпечението с хора и ресурси на консулските представителства, а от там и още по-голямо желание на много българи зад граница да си нямат нищо общо с българската държава.

57 коментара

  1. Уважаеми г-н Юруков, когато една медия зададе въпроси по ЗДОИ, тя не го прави, за да пази получените после от съответната институция данни само за себе си. А за да ги огласи такива, каквито са. Да, приблизителни, да, закръглени, както и се посочва в публикацията на Еврочикаго, като се посочва и, че това издание се е обръщало преди време към НСИ във връзка с идеята за преброяване и на БГ гражданите зад граница (и това е посочено и в писмото до МВнР, в отговор на което са получените данни.) Изказват се и съмнения в самата публикация, във връзка със закръглените данни за редица страни и с абсолютно непроменените данни за страни като САЩ, Гърция и Испания, например, преди седем години и сега. Ако някой смята, че е сензация това, че никой не знае колко точно са българските граждани по света, или, че е сензация това, че МВнР разполага само с някакви приблизителни данни за този брой, този някой би могъл, впрочем, да бъде само човек, за който тази тема е нова или непозната.

    Имайте малко уважение към труда на едно българско емигрантско издание, което се прави на доброволни начала години наред. И не искайте от него то да върши работата на българските институции, които, ако не бяха питани по ЗДОИ, и тези приблизителни данни нямаше да могат да станат достояние на обществеността.

  2. До професора писал статията:
    Българските емигранти са вероятно двойно повече от изнесените данни, защото за емигрант може да се смята някой който е на трудов договор и с адресна регистрация. Имате ли идея колко българи живеещи зад граница не влизат в тази графа? Те си се водят с адресна регистрация в България, следователно са част от тия 7 милиона, но в същото време не са в България. За тези хора никое министерство няма статистика.

  3. Бояне, Бояне… Излагаш се.
    Първо: Защото нападаш неоснователно Еврочикаго, а от древността се знае, че вестоносецът не е виновен за вестите,
    Второ: Защото явно триеш чужди коментари (при това необидни) от твоята ФБ стена. Твое право е, но не ти отива – нали уж си демократ и някакъв политически активист на уж демократична партия?
    Трето: Сметката ти е изначално грешна и посоченото от теб число на българите в чужбина е далеч по-неверно от посоченото от МВнР и това е лесно доказуемо – ако се вслушваше малко в това, което ти пишат другите, то сам би си я открил.
    Четвърто: И друг път съм забелязал, че често обичаш да спориш защитавайки тези удобни на властимащите. И този път е така – вместо да потърсиш причините за милионната ни емиграция, то ти започваш спорове за бройката. Колкото и да се опитваш да омаловажаваш и с други свои постове демографския срив в България, то той е налице и самият ти със семейството си в Германия си негово нагледно доказателство.
    Пето: Правя си снимка на екрана и ще проследя дали ще публикуваш коментара ми или ще постъпиш и тук както си направил във Фейсбук.

  4. Не намирам за уместно да нападате Боян, само защото посочва явното несъответствие в числата на МВнР с реалността. Абсолютно прав е и затова, че търсите сензация – ако ви интересуваха истинските цифри, щяхте да сте се допитали до чуждестранни агенции и да направите анализ.
    Понеже самата аз живея в САЩ, искам да развенчая този мит, който се вихри из бг обществото колко българи живеят тук и как Чикаго бил вторият по големина бг град. Нито сега, нито преди седем години българите в САЩ не са били 300000. По данни на PewResearch родените в България и пребиваващи в САЩ са около 70000. Много голяма част от тях са емигранти от 90те и ранни 00. В момента емиграцията към САЩ може да се засече изключително лесно – всички бг граждани влизат в САЩ чрез визи. Статистите по страни и тип виза се публикуват на правителствените сайтове – който се интересува може да направи една проста сметка колко имигрантски и неимигрантски визи са дадени. Няма да смятате дълго – малко са.
    И като заключение искам само да изтъкна, че ми прави впечатление как емигрантите на 45+ имат склонността да драматизират и да се тръшкат. Кой как бил прокуден и се скитал немил-недраг, видиш ли. Отдавам го на поколението, към което принадлежат. Аз съм millenial и гледам на света като пълен с възможности и нов опит. Днес си тук, утре там. Оставаш там, където най-много ти харесва и пасва на светогледа ти. Не е нужно някой да се пъне да променя държави и общества. Хората са различни, искат различни неща и надали някой може да ги отклони от избрания им път.

  5. @Мариана Христова – знам много добре какво са направили от изданието, защото съм искал същите данни през годините. Знам и как са го описали и имах аналогична критика към предишният път като изнесоха подобни данни. Темата за броят на българите в чужбина сме я обсъждали с тях и различни организации зад граница отдавна. Несъответствията в тези и другите данни са им пределно ясни и макар да са отбелязали мимоходом две от тях, са пропуснали останалите, защото ще обезсмисли цялата им статия. Не може да се сравняват две грешни неща и да правят генерални твърдения. И не, далеч не са доброволно начинание, а сами претендират, че са медия с рекламодатели и журналистическа етика. Затова и изисквам минимумът, който би следвало да се иска от всеки журналист – елементарни проверки на материалите си.

  6. @Генерал Колев – Всички българи имат адресна регистрация в България по закон. Това не е критерий и НСИ в никакъв случай не брои адресните регистрации. Обявените данни за 7 млн. са на база много показатели, включително икономическа активност, използване на публични услуги, напуснали и влезли в страната, заетост и прочие. Както във всяка държава оценката за населението не е точна, но предвид корекциите по време на преброяване, тя е доста точна и в рамките на минималната статистическа грешка. А за „двойно повечето“ българи зад граница, не знам какво друго да кажа освен да поискам някакви аргументи и доказателства, които да са по-изчерпателни от „не вярвам на НСИ, щото ей така“.

  7. @Петър – Първо, съвсем основателно критикувам EuroChicago, заради изборът да използват неверни данни за сензационни твърдения без елементарна проверка. Извинението „ма те официални“ не върви при който и да е себеуважаващ се журналист, не върви и при мен. Пускам аналогични данни от години и винаги изписвам две страници обяснявайки, защо не може да се разчита на тях, какви са проблемите при събирането, администрацията и какво следва да се оправи.

    Второ, не, не съм трил коментари от фейса или тук. Затова не съм сигурен дали просто си направил грешка или се опитваш да направиш интрига където я няма. Ще се радвам да пуснеш снимки на такива коментари, които смяташ, че са били изтрити.

    Трето, сметката за българите зад граница зависи изцяло от дефиницията какво е „българин зад граница“ и за това съм писал многократно тук и на други платформи. В случая е пределно ясно – хора с българско ЕГН. Тези лесно може да се пресметнат като се вземе раждаемостта, смъртността и се добавят родените в чужбина с БГ акт и натурализираните. Дори добавям 100 хиляди отгоре, за едната статистическа грешка на НСИ. Но да – лесно е да не се „вярва на НСИ“, когато е изгодно за сензацията.

    Четвърто, критикувам много редица политики и най-вече отношението и работата с българите в чужбина. Затова и преди години извадих данните за консулствата и натовареността им. Разликата обаче с това, което ти изваждаш е, че вадиш всички служители и дипломати, доста от които въобще не се занимават с консулски услуги. Така изкарваш, че в посолствата имат в пъти повече ресурси, отколкото реално са на разположение. Никъде не отричам, че има консулства, където е пълна скръб, но също е вярно, че почти всички са изключително натоварени и опашките често не са по тяхна вина.

    Аналогично от този блог съм критикувал политики, данни и изказвания на всякакви теми. Демографията е една от тези теми и да, числата имат огромно значение когато говорим за оформянето на политики и търсенето на решения.

  8. @Ellie – точно с Петър този спор съм го водил многократно. Има много митове за българите в чужбина. Точно тези се опитвам да развенчая, защото само замъгляват проблемите и ни пречат да седнем да говорим за решение. Броят на българите зад граница е един от тези митове и освен, че има голямо неразбиране по темата, доста се и преекспонира. Най-често целта е сензация, но се гонят и конкретни политически и икономически цели, каквито примери дадох горе. Нито едно от тези неща не помага, а напротив пречи на взимането на конкретни мерки за демографията. Защото мерките при 5 млн. население са съвсем различни от 7 млн. население в страната. Аналогично нужните служители в Чикаго при 30 хил. българи са съвсем различен брой от тези за 300 хил.

  9. Бих приел критиката, че съм по-рязък с определенията си към EuroChicago в този текст, отколкото може би заслужават за материала си. Една причина за това е опита ми с тях и как са използвали подобна информация в миналото – случаи, за които вече съм писал в този блог като този тук. Най-вече обаче очаквам доста повече от тях в заявената им роля на коректив на институциите, най-малкото по тази тема.

  10. Ако може да допълня картата на Европа с консулствата и обсега им – картината е дори по-тъжна – Мюнхен обслужва официално само живеещи в Германия (и то определени провинции). Т.е. живеещите в Тирол или Форарлберг (Австрия, грубо 2 часа път до Мюнхен) трябва да пътуват до Виена (5/респ. 6+ч.)

  11. Бояне, казах ти, да не се излагаш, ще се опитам да ти обясня още веднъж:
    Първо: Еврочикаго не избира данните да са сензационни или не, защото сайта обикновено се занимава с въпроси, с които други не се занимават – например с бедни, болни или попаднали зад решетките хора. В случая ако търсехме бомби и скандал заглавията ни биха били съвсем други.
    Идеята ми да поискам тези данни е елементарна – да се разбере, че е необходимо да се знае по-точна бройка на емиграцията ни по държави и заради това от известно време предлагам да се извърши преброяване – това и предложих на МВнР, а сега съм готов да го предложа и на теб – би ли Второ: Трил си и ти изпращам скрийншот от ФБ да се убедиш и да се извиниш за интригата.
    Вж.линк: https://www.eurochicago.com/wp-content/uploads/2019/02/eurochicago20190202_0004.jpg
    Трето: Спирам, защото не обичам безсмислени и най-вече безрезултатни спорове. Политик няма да ставам, та за мен са важни резултатите, а не приказките.

  12. Горе не съм си довършил изречението, а то е:

    Готов да го предложа и на теб – би ли се включил в едно доброволно преброяване?

  13. Съгласен съм с автора, че тези данни са базирани на мъгливи предположения, може би мотивирани от разпределянето на бъдещи консулски бюджети. И да – медийте трябва да анализират по-скептично тези данни – не съм чел публикацията от Чикаго, но Дневник и КлубЗ ги публикуваха като чиста монета, а те просто не са.

    Мога да говоря само за данните от Великобритания. Преценката че от 100К българите са станали 200К е направена на око.

    Официалните данни за населението във Великобритания по страна на раждане показват, че на острова има 93К българи. Данните са базирани на годишно допитване и вариацията е доста голяма (https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/populationandmigration/internationalmigration/datasets/populationoftheunitedkingdombycountryofbirthandnationality).

    Изпращал съм запитвания към Office for National Statistics за миграционни данни – най-доброто което имат за данни по държава е International Passenger Survey (https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/populationandmigration/internationalmigration/datasets/ipsmainreasonformigrationbycountryoflastornextresidence), което показва, че около 4.7К българи са имигрирали във Великобритания и 4.5К са емигрирали от там за 2017-та. Това са данни базирани на анкети по гранични точки и са откровено неточни. Тези данни по никакъв начин не съответстват с тези за издадените National Insurance Numbers (NINo) на българи за 2017-та – 38,744 издадени номера (https://www.gov.uk/government/collections/national-insurance-number-allocations-to-adult-overseas-nationals-entering-the-uk).

    За периода 2012-та до 2017-та има издадени 181,612 NINo на българи. Няма данни за цялата 2018-та, но се очаква да са към 33 хил (апропо – забелязва се забавяне на имиграцията на българи към Великобритания след Brexit, базирано на NINo: 2016 – 42К; 2017 – 38К, 2018 – 33К). Така има издадени общо към 210К разрешителни за работа на българи в периода 2011-та до 2018-та. Това е в контраст с публикацията на Министерството, която показва покачване от 100К за периода. Разбира се, част от хората, който са получили разрешителни за работа, не са останали във Великобритания. Идеята на цялото ми изказване е, че няма никакви конкретни данни за твърдението “200 хиляди българи във Великобритания”.

    Най-ранните NINo данни по националност са от 2002-ра и за периода 2002-ра до 2018-та има издадени общо 302,047 разрешителни за работа на българи (приемайки че крайните данни за 2018-та са 33К – те ще бъдат публикувани в края на този месец). Единственото сигурно нещо, което може да кажем е, че българите във Великобритания няма как да са повече от 302К (игнорирайки тези дошли преди 2002-ра и тези които не са подавали за NINo (някои студенти и хора работещи нелегално)).

  14. Прав е Юруков в случая.Достатъчно е да се направи една елементарна сметка-от 9 милиона през 1989г се вадят 1,1 милиона от отрицателен естествен прираст.След това още 6,7 милиона колкото са живущите в момента в България.И остават 1,2 милиона емигранти.Включително българските турци напуснали по време на“Голямата екскурция“.Всичко друго е спекулация.

  15. @Валентин – не виждам причина това да е така. Всяко консулство следва да обслужва който и да е българин. Освен на своя глава да са решили да отклоняват хора заради претовареност. Разбирам защо биха го направили, но не е правилно. Ако искате, може да подадете запитване до Външно и до посолството в Берлин дали това е правилна практика и да публикувате отговора.

  16. @Петър – Пуснахте данни, които много добре знаехте, че са подвеждащи. Не си направихте труда да обясните, защо са грешни, а вместо това тръгнахте със сензационни заглавия за рекордна емиграция в последните години и генерални изводи накрая. За тези неща беше критиката ми, но очевидно намираш всичко това за нормално.

    Този коментар не съм го виждал под статуса на стената ми. Всъщност, ако съм искал да го махна въобще, е могло да го скрия, а не да го трия, както ти твърдиш. Затова не знам какви си правил с коментара си след като си го пуснал за едната снимка, но не е бил изтрит от мен.

    Тая тема за преброяването на българите в чужбина сме я минавали вече няколко пъти. Наивно е да се смята, че може да се направи, особено при условие, че няма работещи комуникационни канали между българските институции и българите зад граница. Консулствата ни не знаят колко българи имат в региона си или как да се свържат с тях дори в случай на бедствие.

    Единственият начин това да се случи е мащабна реформа в закона за гражданска регистрация и адресната регистрация. Това обаче иска промяна в почти всички закон и наредби. Не по-малко важно е електронното управление и електронната идентичност, която ще даде възможност на всеки да се свърже с администрацията където и да е. Така промяната на адреса няма да е административна тежест, а рутина.

  17. @Явор Данаилов – това са интересни данни. Разрешителните за работа еднократни ли са или се обновяват всяка година или при смяна на работа? Т.е. едно издадено разрешително един човек влязъл в UK ли означава?

    Точно тези детайли впрочем за данните са в основата на критиката ми за изказвания като тези на EuroChicago и Външно. Не може да се взима просто едно число без разбиране или контекст.

    Ако говорим за анекдотни наблюдения, впрочем, забелязвам все повече българи да се местят в Германия от UK в последните години. Получаваме и доста CV-та на хора от финансовия сектор.

  18. Като българин в чужбина, със съжаление мога да кажа, че статията на Боян Юруков е най-близка до истината. Има много аргументи в полза на тази оценка : около 1,1-1,3 милиона български граждани в чужбина. Защото става дума именно за български граждани, живеещи в чужбина. Има ли някой съмнение в това, че МВнР и ГРАО разполагат с точни данни за издадените български лични документи ? Не, нали ? Един грубиянски метод за оценка (но затова пък много елементарен) е да сравним тези данни, с данните от последното преброяване на НСИ. Докато данните на НСИ са обществено достъпни, тези на МВнР и ГРАО не са. Обаче, досетливият читател може да се досети, че всеки пълнолетен (или почти) български гражданин е в избирателния списък за Народно събрание, без значение дали живее постоянно в България. Този брой лесно се екстраполира до глобалния брой на живите български граждани по света и у нас. Така отново ще достигнем до „магическото“ число 1,1 милиона посочено от Боян Юруков. Интересно е да споменем, че преди 7-8 години МВнР на същия въпрос отговори по друг начин:

    N Държава Численост Забележка
    1 САЩ 250 000
    2 Великобритания и Северна Ирландия 150 000 МВР на Великобритания отказва да предостави официални данни за пробиваващите на територията на Обединеното Кралство бьлгарски граждани
    3 Испания 147 080 По официални данни
    4 Италия 130 000
    5 Гьрция 80 000 По неофициални данни 350-400 хил
    6 Германия 54 000
    7 Канада 50 000
    8 Руска федерация 31 965
    9 Франция 30 000
    10 Република Кипьр 24 796 По неофициални данни в т. нар Северно-кипьрска турска република пребивават около 3500 бьлгарски граждани
    11 Австрия 12 730
    12 Австалия 10 000
    13 Белгия 10 000
    14 Португалия 6 456
    15 Холандия 6 378 По информация на холандски СМО броят на легално и нелегално пребиваващи бьлгарски граждани варира между 15 и 25 хил.
    16 Оле 6 000
    17 Рюл 6 000
    18 Унгария 5 000
    19 Чехия 4 500
    20 Швеция 4 000
    21 Ирландия 3 000
    22 Нова Зеландия 3 000
    23 Швейцария 2 950
    24 Норвегия 1 448
    25 Полша 1 420
    26 Словакия 1 394
    27 Румьния 1 250
    28 Сирия 1 200
    29 Израел 1 000
    30 Йордания 1 000
    31 Малта 1 000
    32 Либия 900
    33 Финландия 740
    34 Мексико 700
    35 Люксембург 659
    36 Дания 650
    37 Ковейт 600
    38 Република Сьрбия 500
    39 Мароко 450
    40 Япония 447
    41 Латвия 400
    42 Сингапур 350
    43 Харватия 300
    44 Молдова 257 67 000 молдавски граждани при последното преброяване на населението са се самоопределили като етнически бьлгари
    45 Ливан 211
    46 Ангола 200
    47 Тунис 190
    48 Република Корея 158
    49 Исландия 150
    50 Китай 150
    51 Нигерия 150
    52 Судан 140
    53 Литва 133
    54 Украйна 129
    55 Чили 120
    56 Алжир 102
    57 Бруней Даруссалам 100
    58 Естония 100
    59 Казахстан 100
    60 Република Косово 100
    61 Колумбия 90
    62 Република Беларус 90
    63 ДР Конго 70
    64 Виетнам 60
    65 Индия 60
    66 Куба 60
    67 Словения 51
    68 Азербейджан 50
    69 Венецуела 50
    70 Зимбабве 50
    71 Индонезия 50 Вкл. 20 моряка
    72 Босна и Херциговина 42
    73 Иран 40
    74 Никарагуа 40
    75 Доминиканска Република 30
    76 Еквадор 30
    77 Йемен 30
    78 Коста Рика 30
    79 Тайланд 20
    80 Албания 18
    81 Грузия 18
    82 Афганистан 15
    83 Гана 13
    84 Етиопия 12
    85 Камбоджа 12
    86 Малайзия 10
    87 Монголия 10
    88 Панама 10
    89 Черна гора 10
    90 Република Узбекистан 9
    91 Конго 8
    92 Пакистан 8
    93 Шри Ланка 6
    94 Ямайка 4
    95 Андора 3
    96 КНДР 3
    97 Лаос 3
    98 Лихтенштайн 3
    99 Бангладеш 2
    100 Филипините 2
    101 Непал 1
    1047876

    Данните в таблицата са ориентировачни поради липсата на задьлжение за регистрация в задграничните преставителства на Рéпублика Бьлгария

    11 март 2010, МвнР

    Копие от оригиналния (и на времето „засекретен’ документ може да се види тук https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:MVnR_Spravka_bulgari_v_chujbina.pdf

  19. Искам да допълня предишния ми пост с няколко бележки, писани от мен след последното преброяване на НСИ през 2010г. В случай че тези аргументи са в полза някому:
    _________________
    Брой на българските граждани в чужбина през 2011г.

    По преброяване населението ot НСИ към критичната дата – 1 февруари 2011г. в страната живеят 7 327 847 български граждани.

    В същото време, в регистъра на населението по постоянен адрес са вписани 8 480 378 български граждани – по данни на ГД ГРАО
    (бележка : всички бг граждани в т.ч. родените извън страната деца, имат постоянен адрес в страната, стига да са им издали бг акт за раждане. ако има обаче починали, без за това да е уведомено ГД ГРАО, те също фигурират.)

    разликата : 1 152 531 е общият брой бг граждани, живеещи извън страната през пролетта на 2011г.

    преброяване населението ot НСИ към критичната дата – 1 февруари 2011г
    7 327 847
    в регистъра на населението по постоянен адрес, данни на ГРАО
    8 480 378
    Пребиваващи постоянно в чужбина
    1 152 531

    също така обръщам внимание, че между междинните и окончателните данни, бяха интегрирани като живеещи в страната над 157 хиляди души, които не са се били проеброили самостоятелно. Добавянето е извършено по обходни данни от НАП , по настоящ адрес и др. напълно нелегално, имайки предвид методиката на преброяване. За това впрочем Инджова каза, че резултатите от преброяването са погрешни в критичен доклад публикуван седмица-две преди да я уволнят като шеф на НСИ. (виж тук)
    Заключение:
    « оптимистична оценка » за броя на българските граждани в чужбина 1 310 000

  20. Момчета, не смятам да си губя повече времето в празни приказки. Нападайки Еврочикаго Боян се изложи. Изложи се и в оправданията си, че уж не триел. Човек трябва да има доблест да признава грешките си. Разбираемо за мен – политиците нямат такава. Но и ти ли, Бояне, такъв ще ставаш?
    Още веднъж обяснявам – не сме търсели сензации, а идеята бе да предизвикаме някакви реални действия (не спорове кой по-добре смята). Ако НСИ се бе съгласил да добави само още една графа при преброяването, което ще се извърши след година и да включи в него и българите зад граница щяхме да имаме много по-точни данни. Но предложението на Еврочикаго и други българи не бе прието нито от НСИ, нито при дебатите в парламента. Вие се сещайте защо!?
    Ето защо се обърнахме към МВнР и нe мисля да спрем до тук.
    Който иска да помага, но не с приказки, нека ми се обади, за следващите ни стъпки.
    Бъдете здрави!

  21. При 7 милиона, живущи в България не излиза сметката за 1,3 милиона емигранти.Щото през 1989г населението е било 9 милиона.От отрицателен естествен прираст е намаляло с 1,1 милиона досега.Ако извадим 7 милиона население в момента и 1,1 милиона отрицателен естествен прираст ,би следвало емигрантите да са към 900 хиляди.А те са поне с 300-400 хиляди повече.Ясно е,че в момента в България живеят не повече от 6,7 милиона.
    Ако се вземат предвид данните на НСИ за брой заети, пенсионери, ученици, студенти редовно обучение, безработни,деца до 7 годишна възраст излизат общо 6,6 милиона.Работещите пенсионери и задочните студенти ги броят и към заетите, та ги изключвам от сметките.Да има и 100 хиляди нерегистрирани безработни,та стават 6,7 милиона.Няма как да са 7 милиона.
    При преброяването ще се установи,че намалението на населението е с около 750 хиляди за 10 години.

  22. Разни хора се възмутиха от това какви данни е публикувало Еврочикаго от питаната по ЗДОИ институция. И как сензации се търсили, и какви долни мотиви едва ли не имало за тези публикации. Публикациите в Еврочикаго не са сензация, нито са търсили такава, а кой как ги е отразил в други медии, е отделен въпрос. Защо не се възмути някой, впрочем, от това, че българската държава не си прави труда да събере по-точни данни за своята диаспора? Защото не се възмути и от това, че ако не бяха така „долните“ публикации на Еврочикаго на получената от МВнР информация, нямаше и тия бурни дебати да ги има сега, и тия възмутени, разядосани коментари.

    Проблем има, уважаеми дами и господа, голям проблем, който е видим отдавна. Проблемът е в обезлюдените български села и градове, в демографската катастрофа, в заминалия навън човешки капитал. Разходете се във вътрешността на България и без всякакви приблизителни официални статистики ще го видите. Проблемът е включително и в това, че няма адекватна политика нито към този заминал човешки капитал, нито към стремящите се да се присъединят към него нови млади българи, които все по-малко се раждат и растат в България. Проблемът е и в това, че хора, които се интересуват от тази тема, насочиха атаките се към едно издание, което не заслужава такива атаки и подозрения. И което със скромните си сили се е опитвало години наред да активира политиката на българската държава към нейната диаспора.

    С такива разединени сили, и в България, и зад граница, с такива търсения на под вола теле, не виждам как може да се помогне за това тази политика да се промени.

  23. @Петър – това с преброяването на българите в чужбина се пробутва отдавана като предложение. И преди се е обсъждало и мисля, че вече стана ясно колко е наивно в замисъла си.

    Как смяташ, че бъдат преброят българите в чужбина в запивания вътре в страната? Ще питат близките им дали и колко техни роднини са в чужбина ли? Как ще различават отчетените два или три пъти, тъй като преброяващите са минали през сестрата, бабата и родителите в различни градове? Какво се прави с тези, които нямат роднини в България? Какво се случва с онези, които са се отказали от гражданството си или родилите деца зад граница? Тях как ще се преброят така?

    Лесно е да се дават идеи и да се поставят искания, но това не означава, че има смисъл от тях или че ще помогнат по някакъв начин на проблемът с данните. Това мисля, че сме го обсъждали в EuroChicago вече.

  24. @Момчил – пропускаш това, че има доста хора получили гражданство в последните 30 години, както и че има деца родени в чужбина. От там излиза разликата.

  25. @Мариана Христова – критиката ми горе е именно към текстът на EuroChicago и как са представили информацията. Въпреки, че споменават, че данните навярно не са точни, пак правят изводи от тях и твърдения на база разликата с предишната справка, която е също толкова грешна. Заглавието и тези твърдения са именно причината да започна критиката си с тях.

    Темата за липсата на данни по темата и нехайството на Външно за българските диаспори не е от днес и не започва с текста на EuroChicago. Водим го отдавна и включително в този блог съм писал многократно за това, включително с анализ на възможностите на консулствата да обслужват българските емигранти в региона си. По този аспект, например, данните, които eurochicago е искала, са полезни, но анализът им е подвеждащ, защото са взели всички служители на дипломатическите представителства, а не само тези, които се занимават с консулски услуги.

    Относно демографската криза – темата е дълга и пълна с неразбиране. Емиграцията е сериозен проблем, но дори не е основна причина за намалението. Всъщност естествени процеси, които се наблюдават в цяла Европа, се виждат и у нас. Страни като Германия имат дори много по-голям проблем. Разликата е, че ние като общество сме прекалени шовинисти и сексисти, за да вземем нужните решения в България. Иначе много глупости четем за демографията и дадохте някои примери от тях.

  26. Получилите гражданство са 130 хиляди.Значи 1,2 милиона са емигрантите от България.И наистина има деца,родени в чужбина,ама има и починали.Нали не смяташ,че при тази ниска раждаемост в България има някакъв демографски бум на българите в чужбина?Надали родените в чужбина деца на българи съществено превишават починалите като брой.
    Та кат извадим от 9 милиона 1,1 милиона от отрицателен естествен прираст и 1,2 милиона емигранти стават точно 6,7 милиона.И това към 2016г.За тези две години има поне 50 хиляди емигранти в повече от имигранти.

  27. Първо отрицателният приръст го смяташ грешно – под милион е. Индексите включват смъртността сред емигрантите, защото ги отрегистрират, за разлика от повечето раждания. Тези, които са регистрирани като раждания и получават ЕГН са сега по 5000 на година и се включват в емиграцията, но не и в раждаемостта в България т.е. в приръста, така че и тях трябва да ги изключиш. Общо са около 80-90 хиляди за последните 30 години в зависимост как броим. Като теглиш черата и коригираш приръста излизат тези 300 хиляди, за които се чудиш.

  28. @Мариана Христова – единствената разядосана тук сте Вие. От какво се възмущаваме е прерогатив на всяка отделна личност, като това отразява съответният светоглед на човека и склонността към критическа мисъл. Въпреки, че сме по националност българи, на първо място сме хора с различно мнение. Толкова ли Ви е трудно да го приемете?

    Знаех си аз, че започнат вопли по темата колко немили- недраги са българите и как ги изгонили, че чак и до обезлюдените села се стигна. Ще ви кажа нещо малко, което аз правя, когато искам да започна някаква промяна в своя собствен свят – започвам от себе си и давам личен пример. Ако исках да живея в бг село вече щях да съм там. Ако исках да създавам човешки капитал в България, щях да го правя. Но аз не искам. И никоя политика няма да промени това, подобни високопарни изказвания са просто смешни.

    @Боян Юруков – всъщност си мисля, че трябва да се поставят някакви граници на определенията, които се използват в демографията така фриволно – емигранти, български граждани и българи.
    Кой точно е българин от следните хора родени и отрасли в друга страна? Човек, който има гражданство, но не говори български, българин ли е? Човек, който говори български, но няма гражданство, българин ли е? А човек само с майка българка, който говори български слабо? John White, на който баба му по майчина линия е българка, но той има гражданство, българин ли е?
    И защо всичките тези хора се слагат в броя на емигрантите? Те кога са емигрирали или живяли в България изобщо?
    И защо, когато става въпрос за американци от български произход, те всичките са 100% българи и трябва да се правят специални политики за тях и да се отделят ресурси, а когато става въпрос за българите в Турция, всеки махва с ръка и обеснява как те са само български граждани и трябва да им затворят секциите за гласуване.

    Шизофрения.

  29. Е кой ти каза,че изчислявам и новородените в чужбина?
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
    Ето ти данни за раждаемостта и смъртността.Отрицателният естествен прираст до края на 2017г е 1050702 души.Като се прибавят 50 хиляди за 2018г стават точно 1,1 милиона.Раждаемостта се изчислява само от новородените в България.Нали самият ти каза,че не се включват новородените в чужбина.
    И защо мислиш,че отрегистрират всички умрели в чужбина?Имах двама съседи баща и син,за които знам,че са умрели в Гърция.Но се водят още живи според българските власти.
    А тия новородени бебета в чужбина може и да са 80 хиляди,ама не забравяй,че и за 2017 и 2018г има емигранти.Поне по 40 хиляди годишно,виждайки данните за емиграцията само в Германия.Така че колкото са новородени бебета,толкова има и нови емигранти за 2 години.Плюс нерегистрирани умрели в чужбина.
    Та от към тия 1,33 милиона емигранти прибавяме 80 хиляди за 2017 и 2018г.След това вадим 80 хиляди новородени в чужбина и 130 хиляди български граждани чужденци.Стават точно 1,2 милиона.Плюс 1,1 милион отрицателен естествен прираст и се получава точно 6,7 милиона население живущо в България.

  30. @Момчил Наивно е да смятаме, че можем да направим сметката така добре, както биха я направили Евростат или НСИ. Веднага посочвам слаби места в твоите разсъждения: данни от 1989 е трудно да се ползват, те са остарели с 20 години. Не включват българите в Турция, които са по-мобилни отколкото си мислим. Много от тях заминаха за Европа, други за България, после пак заминаха … И това са много хора. Втора грешка, дори по-съществена: хипотезата, че раждаемостта в чужбина „едва ли е по-различна“ от раждаемостта в България“ (цитат), не почива на нищо. Нещо повече, със сигурност не е вярна, доколкото възрастовите характеристики са съвсем различни. Безспорно е, че пенсионерите живеят предимно в България. Един поглед върху пирамидата на възрастите, съставена от Евростат примерно за румънските емигранти (понеже за българските няма) изяснява нещата. Емигрантите са предимно в детеродна възраст (което е логично). Те са в чужбина да спечелят пари, да направят дом и деца. И го правят, нямай съмнение. Нашите сметки са по-скоро индикативни. Интервала посочен от Юруков е в съгласие с всички достоверни източници: НСИ, Евростат, национални статистики, Преброяване на населението, данни от ГРАО, избирателни списъци и дори изборна активност. Данните публикувани от МВнР са спекулативни, безотговорни, и категорично погрешни. Съзнателното смесване на понятията „българин“ с „български гражданин“, да не говорим пък за „етнически българин“ имат очевиден политически мотив, понякога с откровено расистко съдържание. Такава е причината за очевидното нежелание на българската държава да внесе яснота по въпроси, които имат стратегически национален интерес.

  31. Ето една бърза сметка на крак, за да станат ясни нещата.

    Населението през 1989 е 8.987 млн., а през 2017-та са 7.05 млн. Разликата е 1.937 млн.

    Смъртните случаи сред българските граждани за същия период е 3.12 млн. Брои се промяна в гражданско състояние, т.е. смъртните случаи в и извън страната. Ражданията между ’89 и ’17 са 2.069 млн. Тук се броят само родените в страната. Разликата е 1.052 млн.

    Така излизат, че 885 хиляди напуснали страната от тези родени в нея за въпросните 28 години. Според публична информация от 2001-та имало 110 хиляди получили българско гражданство. Не е известно колко са преди това, но да приемем, че не са пропорционално на периода, в който сме в ЕС. Оценките са, че почти всички получили така българско гражданство не са в страната.

    Отделно моята справка показва, че между 2004 и 2013-та в чужбина са били родени 100 хиляди деца, които са получили ЕГН-та, т.е. са български граждани в чужбина. Ако интерполираме спрямо напусналите страната за 15-те години преди това и 5-те след това, излизат около 200 хиляди. Впрочем пуснах заявка до ГРАО за данните на получили гражданство чужденци и тези получили с акт за раждане.

    Та като съберем всичко излизат 1.2 млн български граждани зад граница. Както казах преди, добавям 100 хиляди заради статистическите грешки в населението от последното преброяване до сега. Така се получават 1.3 млн.

  32. Аз да съм твърдял,че данните на МВнР са верни? Естествено е идиотщина да се твърди,че има 2,5 милиона български граждани в чужбина.А относно раждаемостта сред емигрантите-аз самият познавам доста емигранти.Над 100.И по мои наблюдения нивото на раждаемост не се различава от живущите в България техни връстници.Имат по едно или две деца.Има и бездетни.Познавам само едно семейство с три деца и то, защото първите две са момичета,а мъжът искаше момче,затова и имат трето дете.Естествено има и смъртност сред емигрантите.Дори и да приемем данните на Юруков за 80 хиляди новородени деца в чужбина,то има и десетки хиляди умрели за 30 години.Така че и дума не може да става за някакъв демографски бум сред емигрантите.
    Има неотчетена емиграция около 300 хиляди души от НСИ и това ще се види при преброяването.В Германия за една година са отишли 87 хиляди души и са се върнали 40 хиляди-т.е увеличението на българите в Германия за една година е 47 хиляди.А от НСИ дават увеличение с 7000.40 хиляди души изобщо не ги отчитат.Част от тях са чужденци с български паспорти, други са мигрирали от други държави в Германия,ама пак разликата е огромна.А българи емигрират не само там.

  33. @Боян Уруков, аз една от тия „те“, за които споменавате. Редактор съм на сайта Еврочикаго от 2011 г. досега. Съжалявам, ако не го знаете. (Макар че спомням, че и преди години, например, силно се възмутихте от eokd друга публикация, която беше свързана с това как се гласува в някои избирателни секции за български избори в чужбина, и тогава водихме с Вас някаква полемика.) В този смисъл Вашият опит да вмените този сайт мотиви заради въпросните публикации, за които и аз съмо отделила от времето си, и каквито мотиви изобщо не съм имала, няма как да не ме засегне и лично. Не Еврочикаго търсеше сензация, нито Еврочикаго трябва да бъде винен за това какви са официалните данни, получени по ЗДОИ. Това наистина не е коректно. Ако имах подобни нагласи и мислене, можех лесно да кажа примерно, че на гърба на гребена на вълната, предизвикана от огласената от Еврочикаго официална информация, някои хора си направиха личен пиар. Но не казвам това. Само казвам до какви изводи може да доведат подобни нагласи и отношение.

  34. @Ellie: Когато споменах за разядосани коментари в предишен свой коментар под тази публикация, въобще нямах предвид само някои вменени мотиви в публикацията на г-н Юруков или дискусията тук, а и коментари и мнения на други места.

  35. @Ellie, когато споменах за разядосани коментари в предишен своя коментар под тази публикация, въобще нямах предвид някои вменени, включително и на мен мотиви от г-н Юруков, или дискусията тук, а коментари и мнения на други места.

  36. @Момчил – 80 хиляди са за последните няколко години. За последните 30 като интерполираме на база данните за получилите български паспорт между 2004 и 2013, за които имаме числата, получаваме около 200 хиляди. Фертилността сред българите в чужбина е едно, но съвсем друго е колко от тях ще извадят гражданство на децата си. В щатите, например, едва 1/5 от децата родени от български родители и се вади ЕГН.

    @Мариана Христова – Приветствах това, че сте искали данните, особено тези за работещите в дипломатическите представителства. Критиката ми от самото началото беше за това как бяха представени и изводите, които бяха направени на тяхна база, заради което тръгна цялата тази дандания. Именно заглавието на EuroChicago беше, че българите в чужбина са се увеличили с 400 хиляди за 8 години, което дори вие много добре знаете, че не е вярно. Въпреки това в статията и изводите след нея се залагаше именно на такава грешна информация без да се походи сериозни с критика към Външно и адекватна проверка на данните. Споменавате, че числата са странни, но вместо да обясните защо, да покажете защо и да кажете ясно, че са за боклука, се възползвате от откровено грешните данни, за да излезете със също толкова грешно заглавие и новина. Аналогична беше ситуацията с онази прословута статия базирана на обяснение на един човек без други сведения или доказателства. Разбра се в последствие какво се е случило, но пак въпросът беше да има шоу и шум.

  37. Правил съм изчисления върху данните на НСИ за заетите, пенсионерите, учениците, студентите, безработните,децата до 7 годишна възраст.Излизат около 6,6 милиона.Няма как да има 400 хиляди нерегистрирани безработни в България.Аз лично не познавам нито един такъв .Което е показателно,че не е често срещано явление.

  38. …Аз лично не познавам нито един такъв .Което е показателно,че не е често срещано явление.

    Това не е критерий, нали знаеш?

    Доста малко са регистрирани като безработни. Според НСИ трайно извън пазара на труда са 1.3 млн. от тях 189 хиляди не търсят работа, 227 хиляди имат здравословни причини като инвалидност, а 286 хиляди – семейни причини като грижа за дете или болен възрастен.

  39. „Именно заглавието на EuroChicago беше, че българите в чужбина са се увеличили с 400 хиляди за 8 години, за 8 години, което дори вие много добре знаете, че не е вярно.“

    @Боян Юруков, първо, заглавието не е въобще такова. Заглавието е „416 хиляди БГ граждани в Германия. Отговори на МВнР на запитване на Еврочикаго“ – https://www.eurochicago.com/2019/02/mvnr-otgovor/

    Ако се замислите на контекста на това загвавие, може би ще успеете да се сетите, че става дума за това, че според данни, изпратени от МВнР, БГ гражданите в Германия са 416 хиляди. И въобще не става дума в заглавието за това с колко са се увиличили БГ гражданите от предишното ни питане досега.

    Второ, относно числото 400 хиляди, то се среща в съдържанието на публикацията в следния контекст: „Общият брой на българските граждани по света, според данните за 2011 г., изпратени ни в началото на 2012 г. от МВнР, е бил 2 018 792.
    Ако съберем грубо приблизителните данни, изпратени ни по ЗДОИ сега, ще получим към два милиона и половина или по-точно – над 2 млн. и 417 хиляди български граждани извън България за 2018 г.
    Но колко точно са българските граждани по света, както преди, така и сега (и в изпратените за 2011 г. данни доста от числата също са закръглени), изглежда никой не може да каже. При това, разбира се, цитираното число от над 2 млн. и 417 хиляди не включва етническите българи от историческите ни общности, които нямат БГ гражданство. Може само да се заключи, че според данните на Външно министерство, българските емигранти по света са се увеличили за 7 години с 400 хиляди.“

    Това е – казва се, че според данните на МВнР от преди време и сега, числото се е увеличило с 400 хиляди, при грубо събиране и съпоставяне на получените преди и сега официални данни от Външо министерство.

    Моля, така че, да четете по-внимателно, преди да отправяте смело подобни обвинения.

    Трето, аз не знам с колко точно са се увиличили българските граждани зад граница за 7 години. Не мисля и, че някой може да каже с колко точно са се увеличили. Но като редактор на едно издание, което си е направило труда да попита една от малкото институции в България, която разполага с макар и приблизителни данни за този брой, и да огласи после получените данни, и далеч не само заради тази публикация, а и заради много други, мога да кажа с чиста съвест, че никакво шоу не е било търсено.

  40. Знам добре съдържанието на текста ви, но не разбирам защо не виждате проблем във всичко това. Твърденията в него са далеч от истината, защото използвате данни, които ви е известно, че са грешни и е лесно проверимо. Особено за щатите е абсурно да се говори за 300 хиляди при условие, че броят на българските граждани е в пъти по-малко. Не е проблемът, че посочвате тези числа, а че не е в контекста на доказателство колко сбъркани са сметките на Външно. Вместо това споменавате мимоходом, че може да не са верни май и после преразказвате какво са ви спуснали от справката. Черешката е, че тук се обръщате и обвинявате мен, че съм защитавал едва ли не министерството, докато всъщност вие използвате безкритично данните им само защото събира внимание.

  41. @Боян Юруков, вие продължавате да четете тази публикация, както дяволът чете евангелието. И продължавате да търсите някакви долни мотиви, и да вменявате грехове. Как не ви омръзна вече да го правите? На мен не ми е известно нито точто колко са българите в САЩ, нито точно колко са българите по света. И в самата публикация, която толкова ви разгневи, се казва, че това, че данните за САЩ, Гърция и Испания не са мръднали 7 години, както и закръглеността на чистата за редица страни, само по себе си буди съмнения. Но излиза, че медията, която е огласила информация, получена по ЗДОИ, е тази, която носи едва ли не отговорност за достоверността на тази информация, а не официалната институция, която е предоставила тези данни.

    Пак ви казвам, ако имах вашето мислене и отношение, смело можех да заключа, че целият този шум, който вдигнахте след публикацията в Еврочикаго, е бил, за да съберете самият вие внимание. Твърде евтино е подобно мислене и отношение, г-н Юруков, не го проявявайте повече.

  42. @Боян

    1) Поздравления за търпението да отговориш на всички, макар и да е Сизифов труд – и от към усилие и от към ползa. 🙂

    2) Относно „разрешителните“ – май използвах грешна дума, защото те не са точно такива. NINo е осигурителен номер, който трябва да се извади преди да започнеш работа – подобно е на Social Security Number в Америка. Важното тук е, че NINo се издават само веднъж – номерът остава с човек доживот. Затова (според мен) е точен измерител на имиграцията във Великобритания.

    3) Интересно че виждаш хора от Острова в Германия – чудех се доколко Германия е имиграционна алтернатива. Мислех че не е, тъй като стандартния втори език в България е английски, не немски.

    Между другото – от няколко години се занимавам с благотворителното дружество Bulgarian Careers Fair (https://bgcareersfair.com/) – кариерни форуми които свързват българите в чужбина с работодатели в България. Идеята е да се обърне изтичането на млади хода от БГ. Тази пролет ще има изложения в Лондон, Кьолн и Мюнхен (потенциално и в Австрия и Холандия). Ако темата ти е присърце – spread the word. 😉

    Поздрави,
    Явор

  43. Според ООН през 2015г е имало 1,136 милиона емигранти, родени в България.Три години по-късно вече са достигнали 1,2 милиона.Плюс 1,1 милиона отрицателен естествен прираст стават 2,3 милиона.Като се извадят от 9 милиона население през 1989г,стават 6,7 милиона реално живущи в България.

  44. @Мариана Христова – знаете много добре още от предишната заявка за достъп до информация, че данните представени от Външно са грешни. Беше обсъждано широко още тогава. Също така след това многократно са правени опити да се получи информация за броя българи по света и самото издание е обсъждало съвсем други числа. Вместо обаче да посочите изрично, че информация, която получавате е безполезна, вие предпочетохте да я публикувате практически безкритично, да я сравните със стария отговор, който много добре знаете, че също не е верен и да изфабрикувате сензация изтъквайки си е, че апокрифно сте споменали, че май не е много ясно. Именно на това се базира критиката ми, както и изводите, които бързате да извадите на базата на нещо, което знаете, че е грешно.

  45. @Явор Данаилов – Това е интересно. Подобно на данъчен номер в Германия значи. Въпросът е, че е спорно колко са активни тук.

    Доста българи учат немски, а и в Германия повечето високоплатени позиции са и с немски. Във Франкфурт виждам доста българи идващи от финансовия, застрахователния и IT сектора в Лондон. Има и доста британци. CV-та получаваме често, макар мнозинството да са от Русия, Украйна и Индия.

    Знам за форума. Присъствах на събитие във Франкфурт и имам познати, които са изложители на няколко събития. Май последното беше в Мюнхен. Добра идея е и го рекламирам като мога.

  46. @Момчил – тази сметка е доста спорна. Трябва да се види какво точно имат предвид и какво включват. Както обясних горе, ако се броят тези родени в чужбина, но неполучили паспорт, починалите ги включваш двойно, както често става и се отчитат наследниците с чужд паспорт, може да се изкара доста голямо число.

  47. Проблемът е в член 25 на българската Конституция. Тя дели българите на български граждани и на лица от български произход. В конституцията няма дефиниция нито на “ българи “ , нито на “ българи зад граница „. Считаната за безспорна дефиниция на „българи за граница “ е не работеща. В Австрия имало 12 730. Какви ? В Австрия живеят фамилии – деца и внуци на родени и отраснали в България жени и мъже , които са “ зад граница “ от преди въвеждането на ЕГН. Те безспорно са били български граждани , но по различни причини са лишени от българско гражданство : политически емигранти преди 1989 години , получили азил ; български градинари / получили австрийско гражданство по специален закон , затова , че развиват бизнеса си в Австрия/ , които за да получат австрийско гражданство са поискали и са били освободени от българско гражданство , ако са имали ЕГН той е заличен ; български граждани , получили австрийско гражанство поради брак или по натурализация и на това основание по тяхна молба освободени от българско гражданство и ЕГН и е заличен / ако са имали / ; български граждани , законно постоянно живеещи и работещи в Австрия , чиито деца имат австрийско удостоверение за раждане , но то не е представено в България и те нямат българско удостоверение за раждане , нямат ЕГН , нямат лични документи , но имат право да кандидатстват и да получат българско гражданство. По официални австрийски данни от различни източници общият брой живеещите в Австрия бивши български граждани е 5 658 . Няма обработени данни за децата и внуците им . Ако условно приемем , че те имат по две деца и по четири внуци ще се окаже , че само децата и внуците им са повече от 12 730. Някой да твърди , че всички тези хора не са българи ?

  48. Твърдя , че Консулската служба на българското посолство във Виена след 1989 година не може да бъде източник на достоверна информация за българите в Австрия , дори само за тези , които имат български ЕГН. Познавам дейността на Консулската служба от 1988 година и до момента , сегашният посланик е бивш Консул , сегашният Консул имаше предишен мандат и е опитен и подготвен. Проблемът не е в личности или в самата служба. Българите в Австрия , живеещи извън Виена и българите във Виена масово и не ползват нотариалните услуги на Консулската служба , те си пътуват до България и се решават проблемите там. Дори само от българските граждани с ЕГН преобладаващото мнозинство не е посещавало Консулската служба , а Консула и служителките в службата / щат и половинка / имат достатъчно работа , за да събират и анализират информация от австрийски източници / а и това не е консулска дейност /. На Консула времето му отива в посещения в полицията и в затвора заради задържани там българки и българи , които имат ЕГН , но не са “ българи в чужбина „. Изводът е , че информация на Консулските служби на българските посолства не е основа за реална дискусия за българите зад граница.

  49. Боян Юруков допуска изначална грешка с твърдението си, че официалните данни за българите в чужбина са завишени.

    Напротив, силно занижени са. Защото:

    Абсурдно е сборът от броя на регистрираните български граждани и на българските граждани в чужбина /9 милиона/ да се представя за общ брой на българските граждани. Тъй като:

    СЪЩЕСТВУВА институтът на ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО – БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ В ЧУЖБИНА СА ИНТЕГРАЛНА ЧАСТ НА 7-те МИЛИОНА БЪЛГАРИ-БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ…

    …Уви!

    Най-вече за това, че преобладаващата част от българите в чужбина вече не се идентифицират като БЪЛГАРИ, а като „американци“, „германци“, „англичани“, „испанци“, и „какви ли още не“…

    Ако сте българи, бъдете ГАСТАРБАЙТЕРИ, не бъдете ЖАЛКИ ЕМИГРАНТИ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.