Немската демографска криза, проблемите и решението им

Прочетох статията на Ивайло Дичев за DW и наблюденията ми съвпадат с неговите.

Бежанската вълна в Германия съвсем не е без проблеми, също както е и емиграционната. Големият пропуск в политиката на Меркел е, че не постави правилни очаквания – не обясни че проблеми ще има, че решение има, но всичко това е крайно нужно на страната. Вместо това само се говореше, че споко – всичко е наред. Истината обаче е, че нито престъпността, нито заболеваемостта се са качили забележимо. Точно обратното – като цяло намаляват постоянно.

Това неразбиране стана инструмент в кампанията на страх на AfD, но нито то, нито самите емигранти са причина техните „патрЕоти“ да се борят за втора политическа сила. Причината всъщност е разтваряща се ножица на доходите, свиващият се стандарт на голяма част от немците независимо, че икономиката расте и Германия е една от най-силните и стабилни страни. Обикновеният немец не го вижда това и му е писнало да му говорят, че много мрънка при условие, че ситуацията е супер. Ефектът от този растеж обаче помага само на малък процент от елита – по модела на щатите, макар все още в доста по-малък контраст. Пенсионерите имат също голям проблем, но културните различия с южна Европа все още помагат, както описах вече. Затова е много лесно за популисти да яхнат вълната на социално недоволство и да посочат за „виновни“ най-лесните жертви – бежанци, емигранти, „другите“. Същото го виждаме и в България.

Тази промяна в популацията, за която говори Дичев, обаче е неизбежна – немският демографски проблем е много по-голям от нашия и населението не намалява единствено заради емиграцията и бежанците. Дори така обаче анализи сочат, че Германия има нужда от още няколко милиона емигранти отгоре на очаквания поток, за да не започне да се свива икономиката в следващите години. Също както в България и там не достигат всякакви служители – дори неквалифицирани. Тези анализи бяха причината за рязък завой на политиката и говоренето по темата в кабинета на Меркел преди години. Тогава доста от министрите ѝ, а и масовите медии залитаха по анти-български и румънски изказвания по подобие на британците.

Интересен момент е, че политиката на интеграция донесе също ползи за най-бедните и безработните – отвориха се много работни места в социалните програми – чиновници, учители (след кратък курс) и т.н. Има дори програма помагаща на пенсионерите да бъдат активни – хваща една немска баба 2-3-ма бежанци и ги развежда из града и по институциите. Самият процес на интеграция обаче е доста проблемен и то на политическа и административна основа. Имаше доста скандали, парите потъвали и това беше една от основните теми по изборите наскоро. Отдавна се предупреждава, че дискриминацията в немската образователна система е голяма пречка не само за интегриране на бежанците, а и на сегашните емигранти и дори деца второ поколение немци.

Иначе за руснаците – те са не само много, но и паралелна държава в Германия. Има много вицове за турците в Германия, но турците общуват, работят и са активна част от обществото и политиката. Руснаците имат свои градини, училища, курсове и всякакви аспекти от ежедневието. Едно дете родено в руско семейство може да навърши пълнолетие без да излиза от затвореният им кръг. Това е много по-голям проблем за Германия от бежанците.

В тази връзка, описал съм няколко числа и изводи за българите в Германия. Особено за образованието беше доста учудващо за мен колко много са с основно.

9 коментара

  1. Интересно на какво се основават изводите ви,че в Германия демографският проблем е по-сериозен от България?Населението на Германия се е увеличило с 3 милиона от 1990г досега ,от 79 на 82,5 милиона-увеличение с близо 5 процента.Това на България е намаляло с 24 процента и то по официални данни,а на практика има поне 200 хиляди неотчетени емигранти,които ще се отчетат при преброяването през 2021г.Така че може да се твърди,че сме намалели с една четвърт за 30 години.
    .Коефициентът на смъртност в България е най-високият в света 15,5 промила.При 11,8 за Германия.Коефициентът на раждаемост е около 9 промила и в двете държави.Застарялото население над 65 годишна възраст е по 21 процента и в двете държави.И единствената причина да е толкова в България е изключително високата смъртност-ако имаше средна продължителност на живота като в Германия процентът застаряло население щеше да е много по-висок.Като в перспектива се очаква още млади хора от България да емигрират,а да се върнат пенсионери от държавите от ЕС,,което ще увеличи делът на застарялото население.

  2. Германия има демографски проблем, защото се раждат все по-малко деца. Формално децата се увеличават заради емиграцията. Същото важи и за населението – това увеличение за 19 години е изцяло на база емиграция, която компенсира силното свиване на родените вътре в страната. Структурата на населението сега дава представа какво ще е бъдещето.

    Като казвам, че имат по-голям проблем от България, това е защото имат по-ниска фертилност от нас и много по-висока възраст на раждане. Това отмества поколенията. При това този проблем е много по-голям при етническите немци и отново се компенсира от емигрантите, които традиционно раждат по-млади. При второ поколение обаче се взима често немския тертип. Затова през 2050-та се очаква в оптимистичния вариант при добра емиграция да намалеят с 10 милиона. Намалението в България е по-голямо, но без да смятаме емиграция. Ако все пак се вземем в ръце и спрем с глупостите, ще сме в много по-добра позиция.

    За смъртността – тя намалява постоянно. Единствената причина да е най-висок е заради пикът на раждане преди 60-70 години, които сега са пенсионери и формират наистина голяма част от населението. Германия ги чака същото до 20-тина години. А емиграцията в България навалява с тенденции за спиране и дори обръщане, колкото и да не им се вярва на доста. Същото се наблюдава за доста държави в източна Европа.

  3. Напротив-по-ниската възраст на раждане на жените в България е най-големият проблем на България.Защото това се дължи на циганският етнос.За сравнение в София, където процентно циганите не са толкова много,средната възраст за раждане на първо дете е 30 години,а на дете 31,4 години.Като се има предвид,че в София живеят и много цигани излиза,че средната възраст за раждане на първо дете и дете на българките в София е по-висока от 30, съответно 31,4 години.Не по различна е възрастта за раждане на дете сред българките и в останалите области,но там процента циганско население е по-висок и това намалява общият коефициент.В селата на област Сливен е съответно 21 години и 24 години.
    Същото се отнася и до фертилността-в София е 1,29,а в сливенските села 2,81.И като се има предвид,че в сливенските села живеят и българки във фертилна възраст,а в София циганки във фертилна възраст излиза,че коефициента за фертилност на българките в София е по-нисък от 1,29,а на циганите в сливенските села по-висок от 2,81.
    Според ООН до 2050г населението на България ще е най-бързо намаляващото в света.Емиграцията естествено,че ще намалее в даден момент по простата причина,че няма да има достатъчно млади хора, които да емигрират.Аз очаквам да има и вълна завръщащи се пенсионери от ЕС, което може да направи да има повече имигранти от емигранти,но още повече ще влоши застаряването на населението.Защото ще се връщат пенсионери,а ще напуснат млади хора.
    Обаче и раждаемостта ще падне значително-още за 2018г ще е под 60 хиляди.Смъртността още доста години ще е в границите на 100 хиляди заради многобройните поколения от 40-е,50-е и 60-е години.
    Разликата между поколенията във възрастта 40-64 години и 1-24 години е над 900 хиляди души.Като в по-младото поколение е по-висок процента на циганите, спрямо това във възрастта 40-64 години.Това означава,че след 20-25 години ще има колапс на пазара на труда.Ще има с около 1 милион по-малко трудоспособно население и то в немалка част неграмотни цигани.

  4. И наистина в държави като Полша, Унгария,Естония има завръщащи се емигранти.Ама там средната заплата е значително по-висока от българската.Която нето е 900 лева.Ама като се изключат София, Пловдив,Варна, Козлодуй и тецовете в Стара Загора,в останалата част от страната средната нетна заплата е 600-700 лева.При тия заплати скоро емигранти няма да се завърнат.А и надали много хора от Западна Европа ще отидат в София, защото там пък наемите и цените на жилищата са много високи,а заплатите изобщо не са съизмерими с тези от Западна Европа.

  5. Като пишете “населението не намалява единствено заради емиграцията и бежанците … Германия има нужда от още няколко милиона емигранти” имате предвид “имиграция” и “имигранти”, нали? Сега звучи като че ли Германия има нужда няколко милиона да напуснат.
    Интересно, че в общите анализи рядко се споменава засилващата се тенденция на второто поколение етнически турци в Германия да напускат страната, често в началото на трудовата си кариера.

  6. малък коментар – повечето (поне с такова вчепетление останах) от бежанците/мигрантите с вълната, коятоо заля германия, са мъже. тез мъже трябва да си намерят отнякъде жени. доколкото разбирам, докарването на жени от африка/азия няма да се толерира много. явно ще трябват немски/европейски половинки за тез мъже. за мен това е голям културен проблем и трудно ще бъде решен. с всичките последици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.