Направи го (кат’ ти се ще, ама що за глупости са това) сега

Като забелязах първите изяви на „ДНК“ на #иваниандрей, реших да си замълча. Формално целта е добра, макар да имах резерви към изказванията им. С времето обаче започнаха откровено да си измислят числа и статистика. Това, ако сте чели моите текстове тук, не го трая. Затова от известно време критикувам отделни техни изявления, особено, когато са свързани или идват от едни патрЕотични елементи.

Та така до ето това недоразумение за рекламна кампания. В началото беше глупава, после смущаваща и като попаднах на последните снимки – откровено обидна. И след като #иваниандрей, а и доста други смятат, че могат като мъже на средна възраст да говорят какво следва да правят жените – особено когато става дума за детеродните им органи – изглежда е съвсем приемливо да се изкажа и аз.

Както направих с рекламите на Булгартабак преди години, реших да „поправя“ и тези тук. Този път замених просташките майтапи, които #иваниандрей в отговор на въпрос към тях определят като „фино чувство за хумор, което не всеки притежава“, с полезни и образователни послания. Предвид какво сме видели от тях двата, а и от доста от „доверилите се известни и успешни българи“ (пак техен цитат), надали следва да се учудим, че възприемат ония им шеги като „фин хумор“. Такъв е мат’риала, както каза един мафиотски бос преди години. Навярно най-прям отговор им даде Кристина.

Първо започвам с лесна за разглеждане галерия. После съм изредил снимките една по една.

Тук лиричната героиня е възприела буквално посланието на кампанията и е ‘емнала на публично място младежа, който видимо е нямал много избор. Това, както би следвало да знаете, е наказуемо.

Оригиналният текст казва, че с възрастта намалявали яйцеклетките, което формално е вярно, но безполезно като информация, защото яйцеклетките не свършват просто така. Има редица проблеми, които могат да настъпят с напредване на годините, но тук говорим за болестни състояния или след 45, а не 35. Наистина, рискът за увреждания и усложнения се увеличава с времето, но той е по начало изключително нисък. Да се всява паника и вменява вина на двойките, че не са започнали преди 30-те, е не само глупаво, но и контра-продуктивно.

Децата не са, за се чувстваш привлекателен. Всеки грижил се дори малко за дете знае, че по-скоро е обратното. Тия идеални снимки из инста и фейса са толкова фейк, колкото всички останали.

Също, това, че си го направил детето, не е повод за гордост. Почти всеки може да направи дете, но да го отгледа е предизвикателство. И не с обратното на ръката, като ти пречи и не да го оставяш на майка му, когато не ти се занимава. Това е дете, не играчка. Да те хвалят, че веднъж си оставил жена си да се наспи също не е гордост – под абсолютния минимум е. Да си баща е отговорност, не постижение.

Иначе в оригиналния плакат има нещо донякъде полезно – че тесните дънки намалявали репродуктивните способности. Всъщност твърдението се базира на доста спорни изследвания, но да оставим това настрана. По-важното е, че мъжете следва да се грижим много повече за здравето си. Особено що се отнася до прегледите при уролог и кардиолог над определена възраст. Неслучайно най-високата смъртност е сред мъжете между 40 и 50 – умираме на инат. Това дете като го направите някой трябва е жив да му вдига сватба, нали? Айде беж при личния.

Отново, тъй като вече или по-точно все още е широко прието като мъж да се изказвам за органите на жените, ето един полезен съвет, който учудващо малко жени знаят. Носете удобни сутиени. Ние мъжете трудно може да си представим защо не биха, но явно доста не го правят. Твърде стегнатите или малки размери увеличават значително риска от рак на гърдата, а той е сред основните новообразувания сред жените в определена възраст. Съвсем сериозно това. Говорете с гинеколога си.

Бебето си е шеф. Гърчи те здраво. На ненормиран работен ден, без извънредни или почивка. Като тръгне да ходи и до тоалетната не те оставя сам. Ако като баща не си го изпитал това, значи определено няма с какво да се гордееш.

Да, България има най-продължителното платено майчинство и то с един от най-високите проценти от дохода. Но същото важи и за бащинството. Много малко обаче се възползват от него. А опитът на по-развити общества от нас показва, че дори два месеца отпуск по бащинство водят до по-добра връзка с детето, повече помощ в домакинството, по-стабилен брак, по-малко домашно насилие и по-стабилни връзки и взаимоотношения на самото дете в по-нататъшния му живот. Само дето тия два месеца бащата трябва да се грижи предимно за детето – не да си грабне шапката и да тръгне за риба. Пробвайте го – супер е. От личен опит знам.

Да, щъркелите ще имат повече работа. И лекарите и акушерките дето не достигат. Само дето майките – не толкова. Все още е стандартна практика майките да бъдат уволнявани като забременеят. Някои направо напускат, за да си спестят тормоза и драмата. Други фирми прилагат административни хватки, за да ги уволнят на ръба на закона.

Търсенето на работа после е почти невъзможно, освен, ако не си в една определена сфера. Извинението е, че това бил избор на жената и не може да се очаква от фирмите да се жертват. Очаква се това от жените обаче и им се вменява вина ей с такива плакати като горните, ако са дръзнали да не искат да правят този невъзможен избор. А той е ненужен и незаконен. Служителките с деца наистина имат нужда от по-гъвкаво работно време, но и това не би било проблем, ако мъжете им си стъпим на мястото. За сметка на това са далеч по-всеотдайни и продуктивни. Отново – знам го от личен опит с хора, които съм наемал.

Тук честно казано нямам какво повече да кажа. Освен може би, че идеята, че има една яйцеклетка и един сперматозоид, които участват в задачата или дори, че един е успешният в ситуацията и надвива всички останали показва само колко остра е нуждата от адекватно сексуално образоване в нашата шарена страна.

Та, ако искате да повишите раждаемостта:

  • наемайте служителки с деца
  • не поставяйте избора в работното място като „дете срещу кариера“
  • поправете тротоарите и асансьорите по подлезите
  • не спирайте по тротоарите с колите си „щото няма къде“ – особено, ако самите правите кампания призоваваща хората да раждат повече
  • помагайте на жените си и призовавайте другите да го правят
  • помагайте на познатите си
  • не карайте хората да се страхуват за живота на децата си
  • ваксинирайте си децата

Ако все пак искате да подкрепите някоя „ДНК“ инициатива, препоръчвам една, която наистина помага на бъдещото поколение на България – ДНК – Детски Научен Клас.

13 коментара

  1. Непонятен ми е негативизмът,с който се атакува тази кампания.При положение,че състоянието на раждаемостта в България наистина е катастрофално.Що се отнася до българският етнос.Коефициентът на плодовитост в градовете на област Велико Търново е 1,22,в София 1,26.Като се има предвид,че и в тези градове живеят цигани,то коефициентът на плодовитост на етническите българки е още по-нисък.Не по-различно е положението и в другите градове и села на България.Щото сливенката не ражда повече деца от великотърновката,а повече деца ражда сливенската циганка.Демографският проблем не е толкова видим сега,но ще стане след 20 години,защото населението във възрастта 0-24 години е с 900 хиляди по-малко от това във възрастта 40-64 години.Като се пенсионират сегашните работещи в тази възраст,просто няма да има кой да ги замести.
    Затова всяка кампания,която насърчава раждаемостта трябва да бъде приветствана.Дали са избрали най-подходящите послания е друг въпрос.Но действително за една жена най-важното е да има внуци,вместо децата й да й подаряват материални придобивки,и имиджът на човек/семейство с деца е много по-различен в обществото,отколкото на бездетните.Особено що се отнася до жените.Говоря от личен опит-по един начин са се отнасяли към съпругата ми ,когато не е била омъжена,по различен,когато се омъжи,по трети,когато роди дете и по четвърти,когато роди второ.

  2. @момчил – Проблемът е, че тая инициатива ефективно пречи на демографията, отколкото да помага. Най-малкото измислената статистика и интерпретация на демографските процеси създават грешна представа у хората за състоянието на страната и косвено увеличават негативизма и възприятието за бъдещето.

    Отделно, че изказванията им за причините на сегашния демографски проблем и определянето му за катастрофа показват ярко неразбиране. Идеята им, че проблемът бил в свободата на жените да избират, както проличава от много техни позиции, върви точно в обратна посока на решението.

    Ето два примера илюстриращи това:

  3. Ами да не би друга да е причината за ниската раждаемост,освен еманципацията на жените?Във всички развити държави раждаемостта е изключително ниска заради еманципацията на жените.Никой няма намерение да ограничава жените да се образоват и имат кариера,но трябва да се каже истината,че това е причината за ниската раждаемост в цял свят.
    И наистина се пропагандират ценности като хомосексуализъм,наркомания, хедонизъм, феминизъм, свободни връзки, които се отразяват негативно на ценностната система на младите хора,а оттам и на раждаемостта.
    И колкото и да повтаряте,че положението с раждаемостта не било катастрофално,то си е такова.Коефициент на плодовитост при българките 1,2-1,3.В сливенските села 2,88.Ако някой си мисли,че тези в сливенските села ще станат лекари,учители, инженери,финансисти,юристи,то много се е объркал .
    По-горе написах,че поколението на възраст 0-24 години е с 900 хиляди души по-малко от това на възраст 40-64 години.Като се има предвид,че доста ще емигрират,то се очертава 1 милион по-малко кадри на пазара на труда.Сред които все по-висок ще е процентът на неграмотни или слабограмотни цигани.Които не могат да работят друго освен физически труд.
    Относно абортите-никога не бих позволил на жена да ми убие детето,което е заченала от мен .При положение,че му тупти сърчицето,това си е убийство.Оправдавам аборт само по медицински причини,ако плодът е с увреждания или има опастност за здравето на майката.

  4. Може би наистина е парадокс, но съвременното състояние на нещата показва, че коментарът в поста на Андрей и този на Момчил са най-близко до истината!
    Белият хетеросексуален мъж бива непрекъснато поставен в унижено състояние от жена си и/или от медиите, и оттам и от обществото като цяло. Той е изгубил ролята си на Закрилник, а крайните го определят дори като насилник, когато иска да обгрижва девойка/жена и децата си?! Когато бива унижен и потъпкан, никой от „загрижените“ за човешките права не се трогва!!!
    Сменянето на ролите е против човешката природа и бунт срещу Създателя. Извратеното става норма! Та какво добро да дойде от това?!

  5. @Момчил – всъщност почти изцяло се дължи на ниската детска смъртност. В Индия намаляването на смъртността сред децата в нискообразовни региони довежда до сравнимо намаление в раждаемостта, както и в добре образованите. Индия е добър пример, заради успехите им в превенцията на редица болести, но бавното повишаване на грамотността. От друга страна, в Турция детската смъртност отдавна е ниска, но заради културни особености въпреки високото образование все още има семейства с по 5-6 деца. Имам, например, двама колеги, чиито майки са с висше, по което работят и имат по 4-5 братя и сестри, всички с висше и повечето вече емигрирали. Анекдорни примери са, но данните показват, че докато еманципацията води до известно намаляване, в действителност по-малкото деца се дължат в огромна степен на ниската смъртност.

  6. @Илка Павлова – Кой създател? Защото в човешката история се говори за доста такива. Кой е тръгнал да унижава и напада „мъжа“? Това го твърдят само ония с толкова крехно достйнство, че имат нужда да се правят на мъжкари и да се правят на силни и закрилници. Каква човешка природа? Матриархата е съществувал в много общества през историята. Концепцията, че мъжът трябвало да бъде закрилник и едва ли не собственик на жената е сравнително нова, макар и далеч не уникална за християнстовото, което както много други свои елементи, го е заело от предишните вярвания. Знаеш ли какво наистина е извратено? Да настояваш, че някой следва да се държи както ти смяташ, само защото си чула как някой чете от една книга, която е написана преди 17 века и хиляди са преправяли както им утърва до ден днешен.

  7. Ех, как ми се щеше да има някаква кампания, която подкрепя младите работници, студенти и гимназиянти. Защото наистина ми е писнало хората да се държат като паднали от Марс и да говорят как децата като пораснат ще спасят тази държава, игнорирайки факта, че реалното бъдеще на България (хората от 14~25г. възраст познати като „младите“) се чудим в коя държава да се преселим. Но, вие си раждайте децата, тя майка Меркел ще им се радва като пораснат, образоват се и напуснат този абсурд за да изкарват парите и да получават качеството на живот, което заслужават в замяна на високо квалифицирания си труд.

  8. Има такива програми и работят добре. Проблемът е, че често не срещат достатъчна подкрепа от бизнеса, а и семействата на децата ги бутат все към „нещо висше“, за което хвърлят огромни средства, въпреки че видимо нямат данни за целта. В същото време се търсят електроинженери и заварчици за сериозни пари, но няма кой да се обучава.

    А в Германия – огромна част от чужденците биват насочвани именно към занаятите независимо от дарбите или не. Първо, че езикът е пречка и дори да навакса детето, още в ранните класове практически се решава дали ще има шанс за университет или не. Второ, има яка дискриминация в препоръките на учителите, които на практика са задължителни за добро училище и в приема, който на повечето места не е на класиране. Та освен, ако нямате работа с доход над 7000 евро на месец, което поставя в горните 10% на българите в Германия, та да си позволите частно училище, то има голяма вероятност детето да бъде натикано към занаят, който макар да не плаща толкова лошо, да ограничава колко би могло да печели детето през живота си.

  9. „Неслучайно най-високата смъртност е сред мъжете между 40 и 50…“
    Не е по основната тема, но какво трябва да значи тая щуротия?! Че най-често мъжете умират на тази възраст? Очевидно не е вярно.

    А идеята за кампанията не е лоша според мен. Който обича търси кусури на всичко, само за да може да продължи да мърмори: „амазначимногопростизакостенялибезникаквакултуравникояобласт е това българинът“, винаги може да намери теле под вола.

  10. Сравнявайки смъртността по стандартизирана възрастова структура, тази в България на мъжете между 40 и 50 г. надвишава значително тази преди 50 г. или в сравнение с други страни в Европа. При жените няма особен напредък в тази възрастова група в последните 20 години, но поне е значително по-добре от преди 50 или 70 г. Всички останалите възрастови групи има значителен двуцифрен напредък в смъртността. При мъжете около 45 обаче се умира на инат, защото не се грижим за здравето си години наред преди това защото се възприема като знак за слабост и после сме изненадани като ни удари сърцето, например.

    А за кампанията – не само е лоша, но и контрапродуктивна предвид към кого е насочена. Не става въпрос за кусури, а за базово неразбиране какъв е проблема и как посланията влияят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.