Европейски избори 2019: заявления за гласуване в чужбина

Преди малко ЦИК пусна формуляра за електронни заявления за гласуване в чужбина. Може да проверите дали е отчетено заявлението ви в регистъра. Ще обновя следенето в glasuvam.org в следващите дни.

Накратко казано, според последните промени на Избирателния кодекс, секции в чужбина се образуват:

  • в дипломатически и консулски представителства
  • на други места при 60 подадени заявления
  • при препоръка на консулите или българските общности в чужбина

Броят на секциите в представителствата е също по препоръка на консулите и Външно, но понякога има физически ограничения на сградите. Според ИК при повече от 500 заявления за дадено място следа да се отварят повече секции.

Във формуляра на ЦИК се забелязва, че и този път за Германия не може да се въвеждат други места, освен консулствата и почетните консулства. Тъй като за посолството в Берлин и консулствата в Мюнхен и Франкфурт е сигурно, че ще има секции, призовавам да се подават заявления за почетните консулства, за да сме сигурни, че гласуването там ще е възможно. Повече за драмата около секциите в Германия може да прочетете в скорошния текст на Капитал. За Германия имало сигнали, че може да се променят нещата със секциите, така че може да изчакате няколко дни преди да подавате заявления.

Аналогична информация, че може да има секции само в представителствата, е получена от Външно за Словения и Чехия. Там проблемът обаче далеч не е толкова голям, колкото в Германия, където има вече над 350 хиляди българи. Секции за изборите на 26-ти май ще има и в посолствата и консулствата извън Европейския съюз, но ще може да гласуват само български граждани, които имат адресна регистрация в стана от ЕС за най-малко 60 дни от последните 3 месеца. Интересно е също, че може да се подават заявления за Великобритания – навярно в очакване, че ще има още отлагания в Brexit.

Призовавам ви да подадете заявление за гласуване в чужбина. Дори да гласувате в някое консулство или посолство, може да дадете заявление за друго място подпомагайки отварянето на секция там. Подавайки заявление не ви задължава да гласувате на даденото място в чужбина, но ви гарантира, че ще бъдете премахнати от списъка по постоянен адрес в България. Така ще сте сигурни, че няма да има злоупотреби. Това обаче също означава, че на 26-ти май ще може да гласувате само в чужбина, така че имайте това предвид, ако планирате да пътувате към България.

Все пак, подаването на декларация не е задължително условие за гласуване – всеки българин живеещ в ЕС може да гласува където и да е само с лична карта без предварителна регистрация. Само се попълва декларация на място, че не е гласувал другаде или в България. Тези декларации се съпоставят след това със списъците.

8 коментара

  1. Здравейте, г-н Юруков,
    БРАВО!!!
    Възхищавам се на професионализма, трудолюбието и всичко, което правите и за нашето българско общество.
    Дълбок поклон.
    Ако имаше повечко хора като Вас и ако си бяха в България, може би и светлина в тунела щеше да присветва.
    Събирайте се и се връщайте да мобилизирате народа, че сегашните ни управници май съвсем се оак…ха.
    Прибирайки се тази вечер към къщи в колата слушам „Дарик“ радио около 18ч.
    Говори неща министър председателя ни, и изведнъж …. „ПУНТА МАРА“ изтърсва. Следващите думи не разбрах, бях като тряснат.
    В Германия Меркел позволява ли си подобни изрази в ефир ?
    С Уважение кум Труда Ви !!!!

  2. Здравейте г-н Юруков,
    Преди малко регистрирах себе си и съпругът ми за гласумане във Франкфурт. Моето заявление беше прието, но на съпругът ми НЕ, заради несъответствие на номера на личната му карта, с данните на ЦИК. Същата беше сменена на 16.08.2016 г., но явно промяната не е нанесена. Какво можем да направим при това положение?
    С уважение Марияна Петкова

  3. Здравейте, няколко човека подадохме декларации, че искаме да гласуваме в Кардиф, Великобритания, но този път не са открили секция Кардиф, както беше на предишните избори. Мисълта ми е какво става с тези декларации, важат ли за други сексции, след като не са разкрили секция за гласуване на мястото, за което са подадени тези декларации? И как все пак ни излизат имената в избирателните списъци в България, като сме подали декларации в чужбина да гласуваме? Липсва яснота …

  4. @Маарияна Петков – ако има валидна лична карта или паспорт, няма проблем да гласува дори без декларация. Може да гласува където и да е. Препоръчвам Darmstadt, където ще има секция, тъй като очаквам във Франкфурт да е по-натоварено – ще има само една секция този път.

    @Елена – Няма проблем да гласувате където и да е в чужбина. Декларациите означават, че имената ви ще бъдат заличени от списъците в България.

  5. Здравейте, ще има ли секция за гласуване в Антверпен?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.