Евро-избори 2019: заявките за отваряне на секции продължават

Както писах миналата седмица, формулярът на ЦИК за подаване на електронно заявление за гласуване в чужбина е достъпен. Такива може да се подават до 30-ти април и са важни по няколко причини.

Първо, секции може да се отварят на дадено място при 60 събрани заявления. Секции по този начин може да се отварят само на територията на ЕС и има някои ограничения в отделни страни. За Германия, например, може да се подават заявления за 18 места извън консулствата: Аахен, Бремен, Дармщат, Дортмунд, Дрезден, Ерфурт, Карлсруе, Констанц, Кьолн, Лайпциг, Магдебург, Мюнстер, Нюрнберг, Регенсбург, Фрайбург, Хамбург, Хановер и Щутгарт. За тях е искано разрешение, но все още се очаква отговор от немска страна.

Карта на местата в Германия, за които може да се дават заявления за гласуване

Освен това секции може да се отварят по предложение на дипломатичните представители и в консулства и посолства дори без събрани заявления. Броят на секциите (кутиите) в представителствата са по тяхна преценка и според физическата възможност на помещенията. По принцип втора и трета секция на дадено място се отварят след събрани 500 и 1000 заявления.

На изборите могат да гласуват всички български граждани, които имат адресна регистрация на територията на ЕС за поне 60 дни от последните 3 месеца преди изборите. Т.е. българи живеещи в ЕС.

Към този момент има над 1300 заявления. Очаква се скоро да се събрат над 60 заявления за Карлсруе и Ковънтри. Може да следите как се събират заявленията на таблицата на Glasuvam.org. Тя се обновява през 5 мин. показвайки всички места, където са събрани заявления, колко и кои са близо до секция. Тук има динамична карта, която се обновява в реално време:

Ако имате повече въпроси за гласуването в чужбина, може да прочетете решенията на ЦИК или да ги зададете в коментарите тук.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.