Лицето Б.Ю., фондация „За храната“ и нечия истина някъде по средата

Пак станах лицето Б.Ю. и пак някой пише за своята истина. Този път е Маги Пашова описваща се като „нутриционист“. За нея съм писал и преди, но нека започнем от началото.

Нарушение и наказание

През 2016-та забелязах, че все по-често от българския ефир се ръсят странни съвети за здравето на хората. Особено от предавания като „На кафе“ известно с уринотерапия, бръмбари и пускане на ток. Поинтересувах се кои са представяните за експерти в ефира и сред имената изскочи това на Маги Пашова. След кратко търсене стана ясно, че няма диплома по диетология или каквото и да е образование свързано със здравето. Завършила е курс за „нутриционист“, какъвто срещу няколкостотин долара може да мине всеки по същия начин през интернет. Малката подробност е, че такова нещо като „нутриционист“ технически няма. Всеки може да си лепне такова заглавие и видимо всеки го прави.

Законът за здравето диктува, че лица най-малкото без здравно образование не може да се предоставят здравни услуги. Звучи логично, нали? Именно това беше основният проблем с г-жа Пашова и заедно с адв. Мария Шаркова пуснахме сигнал до СРЗИ. Първият отговор от тях беше, че Пашова всъщност не води здравна дейност, а консултантска. После научихме, че са се разровили по-дълбоко и са установили какво всъщност прави тя, от което е последвало акт. В двете статии съм заличил името на Пашова, но тъй като сама вече обяви всичко, не виждам причина да не я споменавам по име.

Това не е първият път, когато попада в полезрението ми. По-рано същата година беше публикувала статия за ваксините, в която даваше аналогични здравни съвети и твърдения. Скоро след това тя изтри текста, както и голяма част от съдържанието на сайта си, което беше в нарушение на закона. Същото направиха и други нутриционисти, срещу които съм подавал подобни сигнали, включително една, която предлагаше генетични тестове.

Фондация „За храната“

Миналата година забелязах, че Маги Пашова освен, че продължава да предлага курсове и продава книги със здравни съвети за хранене, се е включила във Фондация „За храната“. По-късно това ми беше посочено отново от родители, които са чели блога ми и споделиха някои детайли на какво са били свидетели.

Тогава отново писах до СРЗИ и ми отговориха, че фондацията има лекари, включително уважаваната проф. д-р Стефка Петрова, които изготвят съветите и само те водят курсовете. Също така, че Пашова участвала единствено като организатор, никога не се включвала като водеща в работилниците и така сама не извършва здравна дейност. Това би било напълно в реда на нещата – нормално е да използват услугите на кулинарни блогъри и хора, които могат да предадат суха материя по достъпен за родители и деца начин.

Проблемът е, че с това далеч не се изчерпват нещата. Родители споделят, че някои от работилниците в градините на децата им са водени именно от Маги Пашова. Тук не говорим за рецепти или учене на децата как да готвят, а съвети какво да ядат в дома и в градината. Именно това беше причината СРЗИ да я санкционира първия път.

Нещо повече, блогът „Наука и критично мислене“ посочи, че има също проблем със самите диети, които видимо се предлагат на децата, като далеч не могат да бъдат наречени балансирани. В статията си цитират моя сигнал и посочват, че Пашова е част от консултативния съвет – нещо, което се вижда ясно на сайта на фондацията.

Нейната истина някъде там

Преди два дни Маги Пашова явно решава да отговори на обвиненията определяйки ги за безпочвени. Потвърждава, че няма здравно образование и че е имало проверка на РЗИ. Прави обаче няколко интересни твърдения.

Първо, че СРЗИ не били открили нарушения, но че са се върнали „полуразплакани“ защото им бил оказан натиск. Именно затова ѝ били съставили акт и сами я призовали да обжалва, въпреки, че по нейни думи не била „казала нищо невярно и няма ограничения кой може да говори в медиите.“

Второ, след като подписва акта и входира жалба срещу него, чакала няколко месеца за наказателно постановление, което така и не дошло. След като проверила твърди, че РЗИ го било пратило на грешен адрес, но въпреки това се водело за връчено, а срокът за обжалване – изтекъл.

Трето, съветвала се с юристи, които казали, че постановлението лесно би паднало в съда, но нямало какво да се направи заради изтеклия срок. В следващите редове кълне държавата и как тя се опитвала да направи нещо, но омразата на хората я спирала и прочие.

Всяко от тези твърдения е доста странно. За първото не може да знаем каква комуникация е имала с СРЗИ. Затова пуснах запитване по ЗДОИ какво, кога, къде са пращали, дали е имало натиск и от кого и дали са ѝ ревали по телефона. За следващите две точки обаче ясно може да кажем, че или не предава коректно всички факти, или е била сериозно подведена от въпросните юристи, ако се е консултирала с такива. Ще оставя на адв. Шаркова да обясни:

Съгласно Закона за административните нарушения и наказания (Чл. 58. ал. 1) препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на нарушителя. В закона е предвидено, че когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването. Следователно, ако лицето е търсено на адрес, който не е посочвало никога или пък има адрес, който може да бъде намерено, посоченото постановление не е влязло в сила и може да се жалва. Явно в случая не се е възползвала от тази възможност, но за това не са виновни от РЗИ и само потвърждава техните констатации. Може би не е имало обжалване, защото ако съдът беше потвърдил издаденото от тях НП, нямаше да имате подобни оправдания. Ако живее на адрес, който не е посочен в личната карта и който не е известен на властите, е нормално да не я намерят и да не връчат НП. Но казусът, който се описва, е правно невъзможен и за всеки правно грамотен човек се вижда, че става дума за оправдания.

За да разберем какво всъщност се е случило, следва да изчакаме отговорът на СРЗИ. Интересното в думите на Пашова е, че всъщност не оспорва, че е нарушила закона и че няма здравно образование, а от там и че няма право да прави това, което прави.

Проблем ли е всичко това?

Може би не. Може би авторът на „Наука и критично мислене“ греши в преценката си за диетите и съветите, които Фондация „За храната“ с помощта на Маги Пашова е изготвила. Може би тя по време на работилниците, курсовете и в книгите си дава достатъчно ясно да се разбере, че съветите, които идват от нея са просто на блогър пишещ за рецепти, а не на човек, които разбира или следва да съветва хората за здравето им.

Но нека погледнем работата ѝ в детските градини от друг ъгъл. Представете си, че водите детето си една сутрин и ви запознават с Христо – усмихнато и приветливо момче. Бил блогър, който пишел за възпитанието на деца и дори имал свое. Щели да го включат в персонала да се грижи за децата, да им дава съвети как да се държат, как да преодоляват различията си, как да ходят до тоалетна, да се преобличат и прочие. Малката подробност е, че няма никакъв опит на възпитател, образование на педагог или детски психолог или каквото и да е свързано с деца. Е, минал е някакъв интернет курс, но много иска да се грижи за децата ви.

Стана ли ви някак неудобно?

Работата е там, че е напълно възможно както Христо, така и Маги да се грижат добре за децата и да им дават добри съвети. Случаите обаче са идентични по това, че нито един от двамата няма нужното образование, за да прави това, в което се представя за експерт. Защо тогава Христо би бил изритан безцеремонно от детската градина, а Маги участва в консултативният съвет на фондация?

Промяна наистина е нужна

Всъщност проблем има наистина с това как се хранят децата ни. Затова като първо чух за фондацията я приветствах. Дори подминах с насмешка някои от постовете им и както и това, че Пашова участва. Заявката, че всичко се води от здравни експерти беше обещаваща, но изглежда не е съвсем така.

Всичко това всъщност подкопава идеята и заявеното в етичният им кодекс. Жалко е, тъй като подобна инициатива е крайно нужна – не само на децата, но и на родителите. Следва да се променят не само менютата в градините, но и тези в дома. Колкото и да им се натяква за салати и плодове, ако родителите им не ги ядат, то и децата ще ги отказват. Писал съм доста за смъртността в България, за неразбирането ѝ като концепция и за причините зад нея. Храната е основен фактор заедно с липсата на активност. В тази посока фондация „За храната“ би могла да промени нещо, ако не залага на псевдонаука и стереотипи и не поставя на преден план лица, които правят бизнес базирани на тях.


Отговорите на Маги Пашова и Фондация „За храната“, ще откриете на страниците им:

2 коментара

  1. Ако искаме нашите деца да бъдат добри ученици, да бъдат здрави, наша отговорност и задължение е да ги научим да се хранят здравословно.

    Например: Закуската да включва мляко и зърнени продукти. Обяда да съдържа бобени храни. Вечерята да съчетава предимно протеини (риба, бяло месо, яйца)..

    Сладкото също може да се контролира. Тук основен фактор е вниманието, любовта и времето, които отделяме за нашите деца.

    Така успоредно с възпитанието си ние изграждаме и хранителните навици на нашите наследници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.