Последните данни за случаите на морбили

Преди три седмици пуснах графиките, с които следя развитието на епидемията от морбили. Тогава критикувах и Министерството на здравеопазването за това, че не са взели достатъчно мерки в последните 10 години, за да не се стигне до тук. В случая не става дума само за пари, а и за инвестиране в хора, организация и превантивна политика.

Всичко това опира до политическо решение и действия на ниво министри и заместник министри. По думите на експерти и онези, които са на първа линия срещу подобни епидемии, системата се държи само защото шепа души не са вдигнали ръце от претовареност и нехайството на ръководството на министерството.

Във всичко това според мен липсва достатъчно видимост. Прозрачността не е въпрос на спускане на заповед, която чиновниците да се чудят как да разшифроват или изпълняват. Не е създаване на поредния регистър или поредния седмичен отчет. Последните помагат, но често са просто отбиване на номера. Затова подадох запитване по ЗДОИ за мерките, които министерството е взело в последните години за превенция на морбили именно в онези квартали и региони, които бяха най-силно засегнати от епидемията преди 10 години и които сами са описали в програмата си за елиминация на морбили като високорискови. Същите са и сред най-засегнатите от сегашната епидемия. Пуснах запитването през новия портал за обществена информация, пък да видим какво ще стане.

Междувременно, случаите се увеличиха на 891 тази сутрин. За последните два дни има вече 31 обявени нови случая. Всъщност, когато започнах да пиша този текст все още бяха 20. Броят за текущата седмица в графиките не е пълен и се очаква да задмине предходните.

Всички тези данни са от портала за събиране и анализ на данни за МПР. Там се качват доста данни, но ние получаваме само общ брой и разбивка по седмици в графичен вид. Също така обявените случаи се намаляват със задна дата махайки онези, които не са потвърдени лабораторно. Между 16-та и 20-та седмица, например, така са махнати 5 от случите категоризирани като възможни. За същия период е имало други 291 случая, които са потвърдени.

Тъй като ми омръзна да разчитам графиката и да обновявам моите на ръка, написах скрипт, който го прави автоматично. Като натиснете линка, ще се свали CSV файл с случаите. Обновява се поне веднъж на ден. Тук трябва да повторя предупреждението на МЗ и НЦЗПБ – това са оперативни данни, които търпят корекция. Окончателни анализи ще видим в докладите на центъра за епидемията.

За подобна разбивка по възрастови групи и региони може да следите бюлетина на МЗ. До към случай 300 ги следиха и на пресконференции, но сега явно не е толкова интересно за медиите и остана в бюлетина. Случаите обаче растат и скоро ще минат 1000, колкото е средната вероятност за смъртен случай.

4 коментара

  1. В следващите 24 часа след статията ми от НЦЗПБ коригираха числата за миналата седмица нагоре и добавиха още случаи. Вече са 912.

  2. Една бележка само. Последната голяма епидемия на морбили в България е от 2010 г. с над 20000 случая (има множество публикации в пресата). Не зная дали данните за нея са публично достъпни, а сравнението би било интересно.

    Aко не са – може би е добре да се направи кампания анонимизираните данни от автоматизираните системи на НЦЗПБ да бъдат направени публично достъпни на портала за отворени данни.

  3. Публични са и има няколко доклада и изследвания за нея. Всъщност епидемията започва през 2009-та и продължава до началото на 2011-та. 90% от случаите са през 2010-та, наистина. Горе в графиката съм показал първите случаи, които започват в средата на 2009-та, за да сравня и покажа как тръгват такива епидемии.

    Случаите тогава са били над 24 хиляди. Имало е 24 смъртни случая – най-вече на малки деца. В годините след това стават ясни и още 36 случая на деца с тежки мозъчни увреждания заради възпаление на мозъчната кора, което е типично за по-тежките случаи на морбили. Болестта е такава, че такива отклонения се проявяват 5 до 10 години след заболяването. Иначе има над 9 хиляди хоспитализирани деца и над 8 млн. платени само за болнична помощ. Отгоре на това последвало лечение, извънредни имунизации, информационни кампании, проследяване, лечение и това, което самите родители са плащали от джоба си.

    Нямаме все още разбивка на сегашната епидемия. От предварителните данни направих сравнение обаче на възрастовите групи в предишната ми статия. Линкът е в началото на този текст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.