От немислимото до непонятното

Тежко болно дете – кошмарът на всеки родител. При това с отказано финансиране от фонда. Терминална диагноза, която родителите отказват да приемат. В мъката си търсят някой или нещо да понесе вина. Нормална човешка реакция в такъв немислим момент. В един етап решават, че е заради ваксина и настояват въпреки становищата на де що има лекар у нас и в чужбина. Да оставим това засега настрана.

Събират пари. Такива виждаме често – sms-и, кутии, концерти дори. Много лечения за други тежки болести са прескъпи, а и да се гледа дете в такова състояние освен немислимата болка не е въобще лесно или евтино. Парите от дарения обаче са в голямата си част за „лечение“, каквото за въпросното състояние практически няма. Нито у нас, нито където и да е. В последно време кампаниите са били за събиране на десетки хиляди лева за клиника в Габрово, която „лекува“ с хомеопатия и диагностицира по аура, биорезонанс и „квантов анализ“. Това съвсем сериозно. Даже шарлатанските номера с барокамерите въртят, както стана модерно в България напоследък. Общо взето са прескъп спа-хотел.

Вярно е, че доверието в здравната система е на санитарния минимум и има много добри причини за това. Вярно е, че палиативна грижа в България практически липсва. Вярно е, че най-малкото административно подходът към лечението на тежко болни деца е под всякаква критика и аз съм сред тези, които се опитват да го покажат. Вярно е и че надеждата умира последна и надали има родител, които не би се хванал за дори последното зрънце такава. Помощта и подкрепата, която получават такива родители чрез дарения и други способи е прекрасна и показва, че ни е грижа за околните.

Когато обаче немалка част от тези ресурси отиват у шарлатани експлоатиращи мъката на хората без да стъпват на каквато и да е медицинска основа, нещата придобиват съвсем друг оттенък. Една такава клиника в Пловдив пак така „лекуваше“ рак с хомеопатия. И за тях имаше кампании за събиране на пари докато не я спряха. Още по-мрачни стават нещата, когато в мъката си и нуждата за рационално обяснение за немислимото, близките се хвърлят в кампания, която пряко ще навреди на стотици хиляди други деца. Защото едно е да бесен на системата и да не приемаш, че нещо такова може да ти се случи – никой не би могъл, друго е да решиш, че било от ваксина, че лекарите от Берлин до Анкара нищо не разбират и да тръгнеш да убеждаваш всичко живо, което иска да слуша, че трябвало да се спрат.

Защото това върви в момента и никоя стратегия, глоба или сухо изказване на чиновник не може да го промени. При това политици, медии и публични личности поемат и пригласят на тази нишка, защото им било звучало толкова познато и логично. Загубата на вярата в институциите е в корена на проблема. Подхранваме го всеки ден с уж невинни изказвания и действия. Конспирациите и шарлатаните виреят в такава среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.