Стъпка напред и стъпка назад в борбата срещу полио

Вчерашният ден, освен корупционната пародия на родната сцена, донесе както добри, така и лоши новини в борбата с едно друго заболяване – полио.

Вече официално обявиха дивия щам 3 за изчезнал. Не е имало случай от 7 години. Това означава, че в скоро време ще го изключат от оралната ваксина, която се използва в страните с висок риск. По същия начин преди няколко години обявиха за изчезнал и щам 2 и го махнаха от ваксините в безпрецедентна координирана акция в световен мащаб.

Лошата новина е, че има увеличение на случаите на единствения останал див щам 1 като вече надвишават 90. Това е в пъти повече от миналата година. Случаите са концентрирани в Пакистан и Афганистан и в огромна степен стъпката назад се дължи на талибаните там, които подават ухо на същите конспиративни теории и фалшиви новини, които чувам от родните антиваксъри. Разликата е, че онези убиват здравни работници всеки месец, а тези у нас, за които кабинета и в частност МЗ отказват от години да направят каквото и да е било, само се заканват.

Също както миналата година, и тази ще даря известна сума от името на накой виден роден антиваксър за глобалната инициатива за елеминация на полио. Това ще им помогне да купят повече ваксини и да осигурят повече лекари. Само още не съм решил кой ще е точно. Идеи?

Друга добра новина от началото на годината е, че Африка беше обявена за свободна от дивите щамове на полио. Имат обаче все още немалко случаи на един циркулиращ щам произлязал от оралните ваксини. Той е доста по-лек от дивия, лекува се по-лесно и се разпространява при лоши хигиенни условия. От него най-много случаи има от тип 2 и тъй като вече го няма във ваксините, се очаква рязък спад в следващите горини. Отделно в скоро време се очаква страните в Африка да минат на IPV, каквато използваме в България от няколко десетилетия заедно с останалата част от Европа и Америките и която не носи дори теоретичен риск за паралич или въпросните щамове на полио. Това допълнително ще намали риска от cDVPV.

Заради забавянето в южна Азия породено от политическа нестабилност, липса на доверие във ваксините и радикални групировки, пълното елеминиране на полиомелита ще се забави с 15-20 години спрямо първоначалните прогнози. Само до преди 10 години все още се смяташе, че днес вече ще сме пратили и тази болест в историята, както едрата шарка, но уви.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.