Групата на торбаланците – кой, по колко и за какво става реч

Постоянно се сблъскваме с всякакви глупости в мрежата. Това е едно от проклятията ѝ – мигновената масова комуникация изкарва понякога доброто, но по-често най-лошото у хората. А хората вярват в какво ли не. Свикнали сме да ги филтрираме, както не обръщаме внимание на поредния мрънкащ нещо на себе си в автобуса. Те обаче се намират един друг, увещават се, развиват конспирациите си и си играят със страховете на лековерните. Лесна мишена и инструмент са за по-зловедни намерения.

Всяка истерия има свое начало. Тази срещу злощастната стратегия за детето започна черпейки сили от другата истерия – срещу т.н. истанбулска конвенция. Аргументите са подобни, фалшивите новини, и дори хората са същите. По аналогичен начин медиите се опитваха да играят на някакъв фалшив баланс между това, което е и това, което хората ги е страх, че е. Ефектът е, че се създаде впечателение за някаква масовост.

Няма да засягам аргументите в едната и другата посока. От министерството са го направили вече. Препоръчвам и тази статия на Десислава Лещарска по въпроса. В Тоест Йоана Елми също е разгледала дейността на групата.

Вместо това ще разгледам основната сцена, от която се създаваха тези страхове и контролираха усилията за разпространяването им – групата „НАЦИОНАЛНА ГРУПА НЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО“. Нещо подобно направих преди 5 години с антиваксърите – доста преди WHO да ги обяви за заплаха за общественото здраве и обществото да ги разпознае като такива. С тази група нещата не стоят много различно.

Редици

Към този момент групата има почти 158 хиляди члена. Открита е през февруари и има множество местни групи и такива на близки теми. Сравнявайки списъците с членове обаче виждаме, че го голяма степен се припокриват. С други думи именно в тази група ще намерим всички, които са и в другите. Същото се забелязва и при публикациите, които често се копират или репостват между групите.

От тези 158 хиляди члена, 2518 са публикували общо 7827 поста. От тях 1526 души са пуснали само един пост. 23.4% от всички публикации пък се дължат на по-малко от 1% от постващите. 16% са от само 10 души. От тях една – Христина Рунтова – има най-много и колкото следващите петима взети заедно.

При коментарите нещата са подобни. Има 280493 коментара от 22961 души. 8306 са пуснали само един коментар в групата. Отново 27.8% се дължат на 1% от коментиращите, а 18% се дължат на 100 души. Начело на този списък ще намерим и онези 10, които генерират най-много съдържание. 7 души имат над 1000 коментара за тези няколко месеца.

Избори, работно време

Докато активността в групата започва бавно през февруари и март, в края на април нараства с бързи темпове. Пикът е май около Изборите за европейски парламент. Тогава има 2544 поста и 83270 коментара – двойно повече от всеки друг месец. След това активността намалява значително и въпреки готвения днес протест и засилването на активността на ядрото пишещи, не успяват да активизират хората в групата да генерират съдържавне. Поне не както в началото.

Това далеч не означава, че групата замира. Говорим за публикация на всеки 20 мин. и коментар всяка минута. С такава активност не могат да се похвали почти никоя медия в България. Най-висока активност при публикуващите има между обяд и 5 часа и сравнително намалява вечерта. При коментиращите пикът е в 9 часа вечерта и отново около обяд. По дни най-много виждаме в петък и събота и рязко намалява в неделя.

При ядрото публикуващи и коментиращи виждаме нещо доста различно. Имат относително постоянна активност през деня и силен пик в 9 и 10 часа. По дни с постовете са най-активни пък в понеделник и петък. С коментарите пък са най-активни в неделя. Точно обратното на масовия потребител на групата.

По месеци се виждам, че в началото е имало 47 публикуващи и само двама от ядрото на групата. През март стават 122, април – 501, а през май – 1231 публикуващи. После броят активни намалява рязко и сега се е стабилизирал на 450 постващи на месеца. Като изключим ядрото публикуващи. Средно останалите имат по 1.8-2.2 поста на човек на месец. При ядрото в началото са били 40 до 80, но през май и юни намаляват на 19. Сега, след като активността на грпата залязва, се вижда покачване на 27 средно поста. Аналогична е промяната на активността на същите няколко души и при коментарите.

Ключови думи

От гледна точка на размерът на текстовете, ядрото публикува средно по 500 знака докато останалите – почти двойно по-малко – 281 знака на пост. Тук изключвам 27% празни публикации, където са споделили само снимка, клип или чужд текст, който е бил свален от Facebook или изтрит.

Когато погледнем какво всъщност е написано, виждаме доста честа употреба на определени ключови думи. Например, в 43.8% от публикациите е споменат „родител“ и в текста и коментарите се споменава 7.9 пъти. В 33.8% от публикациите – майка (5.2 пъти във всяка), а в едва 19.6% и 3.1 пъти във всяка – баща. „Стратегията“ се споменава съвсем очаквано в 43.5% (5.6 пъти), а вариации на „конвенцията“ – в 13.1% (2.5 пъти).

„Ценност“ се споменава в 16% от публикациите, „семейство“ – в 39%, „социалните“ – в 32%. За права и закона се говори съответно 28% и 40% в дискусиите. Вариации на „бог“ се спенават в над 1/3 от текстовете и то често – по 5 пъти. Евангелистката църква се споменава само 284 пъти във всички десетки хиляди коментари, а православната – над 3200.

Всъщност, гледайки профилите на ядрото от организаторите на всичко това, виждаме доста активност от религиозни групи, семинари на църкви и секти и премного текстове на руски. Няколко от тях споделят редовно публикации от паравоенните организации, включително обучения от компанията ESA, за която bellingcat разкри, че работи с неофашистките организации из Европа.

Норвегия има видно място, разбира се – 21.3%. Следва я Швеция и Германия. Карбовски е споменат 1031 пъти в 281 публикации. За Сорос говорят повече – 1394 пъти в 758 публикации. Споменават и организацията Анимус 1000 пъти на 450 места. За НПО-та по принцип се говори поне 6700 пъти. Защо са замесени и какви глупости се говорят по темата ще прочетете при Георги Богданов, който ги е обобщил доста добре.

Именно в текстовете прозира грозната страна на тази истерия. Макар голяма част от емоционалните въдици, псувните и конспирациите да се предават чрез картинки и линкове, и в съдържанието на публикации и коментари виждаме премного от тях. Определят целите на стратегията като „разврат“ на 583 места. Говорят за секс учудващо често – 4688 пъти в 16% от всички публикации. В 13.6% – повечето припокриващи се с тези за секса, се опитват да направят връзка с педофилия. На общо 1040 места дават различни определяния за LGBTQ обществото, включително позоваваки се библията и притчите за Содом.

Споменават и шамарите – на 919 места. 376 пъти става въпрос за ваксините като 1/3 от тях се дават като пример за опитите на властта да изтрепи децата им. В по-голямата си част обаче се опитват да убедят родителите, че пропуснатите ваксини щяло да бъде аргумент да им се вземат децата. Говори се много за отнемане – 13752 пъти. И за приемните родители говорят – е 16.7% от публикациите и то все нелицеприятни неща.

Погледнете и вие

Всичко това в никакъв случай не може да даде пълната картина за измеренията на тази истерия. Това, което се опитах да направя обаче е да дам обща представа кои са и какво пишат. Виждаме, че едно малко ядро от 10 публикуващи и още няколко десетки коментиращи генерират огромна част от съдържанието и го насочват срещу страховете и лековерието на родителите. При липсата на адекватна журналистика, политически и обществен дебат, този тип провокации процъфтяват. В основата на това стоят Христина Рунтова, Валентин Желев, Мария Янакиева, Юлия Грозданова, Мариана Илиева и Михаела Берова.

Ако искате да видите какви думи и фрази са използвани най-често във въпросната група, може да свалите двете таблици през линковете. Ако някой иска да анализира пълния архив със съдържанието на групата, моля да ми пише да го изпратя. Не съдържа никакви лични данни, а само публична информация за активността им в тази публична група.

23 коментара

  1. Някои хора имат проблем със свалянето на файловете. Това най-вероятно е, защото четете статията през browser-а на Facebook. Явно на някои устройства блокира свалянето на архиви. Отворете в нормален browser или на компютър и ще стане.

  2. Вие сериозно ли? За какво изхабихте толкова време и енергия? За да докажете какво, на кого? Себе си ли иска да убеди, че неправдата е правда, или иска да убеди неубедените, та да са убедени и да убедят Вас?

  3. Едно огромно благодаря на автора! Благодаря за безплатната реклама. Станах известна. Тази забележителна статистика трябва да се сподели…..дори лично ще постна пасквила пардон „статията“ на личната си стена. Чест и почитания г-н Юруков!

  4. Ако целта на тази публикация е била да уморите от скука читателите, мисля че напълно сте я постигнали.

  5. Вие сте срещу народа,поредния Юда,уви много сте.Хора като вас опорочават всяка ценност и използват медийното пространство за манипулация.Не от всеки човек става писател,от вас също.Духовни ценности като морал,съпричастност,добронамереност…са изгубени за вас. Хората които споменаванете са с различно образование и не са длъжни да се изразяват високопарно,без нищо да казват .На такива сме се наслушали.Позор сте вие за българския народ.Душата ви е е проядена от червеи ,за съжаление там лек няма.Вашите факти не струват пукната пара.Православната църква не е религиозна секта.

  6. Нямам време да гледам данните, но би ми било интересно как във времето се движат нещата идеите. Например някой от основната група пуска нещо за „бог“, след това го подема друг от основната в коментари, след това се появява в пост от друг член и т.н. и да речем замира след 10 дни. И след това сравнение на това коя идея, колко е viral (т.е. колко бързо стартира), колко далеч отива (до колко хора) и колко дълго съществува. Даже вече и видео си представям как може да се направи с такива данни.

    Знам че е доста по-труден анализа (и може би ще трябва малко NLP), но би бил полезен от гледна точка на познаване на тактиките и стратегиите на организаторите.

  7. Браво Бояне !!!
    Това е труд достоен за уважение. Не много хора могат да разберат силата на данните, камо ли да ги анализират.
    Има доста интересни неща в тези данни, които могат да бъдат полезни на обществото (доколкото има такова).
    В един от коментарите се споменава NLP.
    С него се занимавах в края на миналия век.
    Идеята не беше лоша тогава – с негова помощ да се помага на хора индивидуално. За съжаление всичко се комерсиализира и пусна на конвейра, като част от технолгията използвана в Психология на тълпата.
    А иначе по същество си е – СЛУХОВЕДЧЕСКА ТЕХНОЛОГИЯ, използвана още при появата на шаманството, а може би и преди него. Просто е сменена медията.
    Поздрави за труда и обработените данни.
    С Уважение към Труда Ви !!!

  8. @Деница – за да направя количествен анализ на активността в във въпросната група показвайки как шепа хора генерират огромна част от съдържанието подпалвайки страховете на още няколко стотин наистина активни родители и насочвайки притесненията и неразбирането на още доста към нещо анти-социално и вредящо на българските деца като цяло. Други въпроси?

    @Христина Рунтова – моля. Виждам работното време се е удължило в последните седмици. Проблем някакъв?

    @Desislava – това предполагам, че и на учителите в училище сте го казвали, та затова сте на този хал сега.

    @майка – това не са „моите“ факти, а „вашите“. Всичко горе са изводи на „вашите“ писания. Какво е БПЦ може доста да поспорим, но горе не нея определям като секта. Има премного църкви и „клубове“ доста силно представени в торбаланските групи. А иначе… какви са точно червеите? Има много видове. Стана ми интересно.

  9. @Мирилка Петкова – корекция в текста. Бях тръгнал да пиша „евангелистична група“, но не съм поправил после като сложих църква.

    @Баща – според няколкото жалващи се по-горе и най-вече увещанията на Рунтова, достатъчно е да не си платиш водата два месеца и да му биеш два шамара и до чак идват нинджи с пушки на вратата да го взимат. Работило по-бързо от поръчка на такси, по-ефективно от осмърдяване с цигари от превъзмутените иначе мами на детска площадка и по-безмилостно от ЧСИ. Ей едно нещо да сработи в тая държава бе!

  10. @Георги Кременлиев – да, това би било наистина интересно. За жалост, ще изиска доста повече време, отколкото имам и по-сложен лексикален анализ, отколкото съм направил тук. Доста от писанията са на шльокавица, а дори тези на кирилица са често без пунктуация и толкова сгрешени или слети думи, че не се разчита почти нищо с алгоритъм. Затова ще е доста трудно, но навярно възможно с ограничен кръг от ключови думи.

    @Ясен Арсов – благодаря. Без да имам претенции за изчерпателност, исках са посоча как и кой генерира всички тези страхове, както и колко малко хора всъщност въртят тази буря в чаша вода. Също така да подкрепя числово впечатленията, които немалко хора получават, когато посещават групата.

  11. О, за мен проблем няма. Виждам, че работното време на джендър и нпо-активистите се е увеличило…….не разполагаме грантове като тях уви……..;)

  12. @Христина Рунтова – аз в съда конкретно има предвид – явно не ви се намира много работа, та с парите на данъкоплатците водите дезинформациона кампания. И интересно е, че споменавате грандове предвид колко обучения сте минали с такива там.

  13. Леле колко се смях на този списък с ключови думи
    И какво доказва тази статистика?
    Освен, че имате свободно време и малко обща култура..вероятно специализираната такава ви е в излишък и не ви е останало място да се ограмотите…
    Много отдавна темите, които обсъждат хората против РАЗДЪРЖАВЯВАНЕТО НА СОЦИАЛНАТА ДЕЙНОСТ И ПРЕХВЪРЛЯНЕТО Й НА НПО срещу заплащане и гранТове (така се пише за ваше учудване), не са относно шамари …за ваше съжаление и антиваксърите не може да намесите, защото колкото све за ваксините – толкова са и против …. явно е, че и църквите не може да намесите, просто ви липсва капацитет или пък трудно да извъртите данните в посока, която ви вълнува…и какво остана…да обвинявате хората във фашизъм?!?
    Тези същите, които държите промените да се случат – да разнасят данните на децата ни 24/7 в ДАНС, да ни задължават за ранно сексуално образование на децата ни, което естествено не включва само зачеване и превенция, но вие нова знаете чудесно…
    Прасто сте жалък

  14. @Име, за съжаление нито мерките разбирате, нито текста, нито въобще имате представа какво пишете, като атакувате по някакъв начин Боян и статистиките му.

    Колкото до намесата на църквите:
    – Анализът, възоснова на който бе взето решението на КС по отношение на ИК е писан от евангелист (Димитър Иванов, може да потърсите личния му блог, там има само страница „дейност“ и има връзка с документа).
    – Същият опита да се изявява и в групата „ЗА по-добра държава НА децата ни!“, която се явява контрааналог на прословутата група на „антистратезите“.
    – Кампанията против абортите, нашумяла неотдавна, беше водена от член на ВМРО и самоопределящ се често като евангелист – Александър Урумов.
    – В настоящата кампания също са доста вокални разни евангелисти.

    Иначе – не това е съществената връзка между дейните участници в трите кампании (срещу ИК, срещу абортите, срещу Стратегията и въобще – промените в законодателството, свързани с отглеждането на деца). Общото не може да се позове на статистика, но е логично и очевадно – масово членуващите в групата попадат в порядъка под средното IQ за страната, твърде често са слабограмотни, с беден речник, функционално неграмотни, с ниска степен на разбиране при четене и т.н.

    И не прехвърляйте темата срещу раздържавяването на социалната дейност. В групата върлуват бесове срещу социалните работници и в никой случай досега не са подкрепяни. Напротив, силна и вокална подкрепа има за един нашумял покрай „защитата“ отнети деца адвокат, който вече има зад гърба си случаи, в които „връща деца“ на родители, на които всеки разумен човек би поискал да се отнемат децата, злоупотребяващи със социалните грижи и не полагащи почти никакви грижи за своите деца.

    Гордост на половината членове на групата е, че там някой е върнал децата при законния родител, което по никакъв начин не кореспондира с добра грижа за тях, което пък е в нелепо противоречие с претенцията, че искат по-добри грижи за децата като цяло…

    Не се хабете с обвинения за грантаджийство, за разлика от работещи в съда активистки, аз работя в частния сектор, плащам солидни данъци, родител съм, и тая истерия, изкована на устоите на руска кампания от 2014, подковавана от всеки дебил в нета, ми се струва обида за интелекта. Нито това е начинът да се внесат разумни промени, нито е дори бегло обосновано да истерясва населението, че лошите чернокожи гейоропейци ще дойдат да му вземат децата, еле пък заради безумие, тръгнало от държава, където се изоставят годишно повече деца, отколкото у нас се раждат…

  15. Цялата тази истерия е част от един много по-голям процес – целенасочени уисулия България да бъде извадена от ЕС и НАТО, и тихомълком вкарана в руската сфера на влияние. Рунтова и последователите й са пионки в една мръсна политическа игра. И дори не осъзнават, че в края на играта ще станат ненужни и много бързичко ще бъдат изхвърлени в кошчето.

    Много ми е забавно как си вярват, че се борят за кауза, или че нещо ще произлезе от действията им. Нищо няма да се случи. Законите ще си влязат в сила през 2020-та, хората ще видят с очите си, че няма никакво масово „взимане“ на деца и групата на рунтофилите ще се стопи, докато накрая замре. Скорошната истерия в Сливен направи много лоша услуга на рунтофилите, показвайки пред цяла България колко фалшива е цялата паника, и че се насажда напълно умишлено от хора с криминални подбуди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.