10+ важни неща за епидемията, които трябва да разберем

В последните три месеца и особено в последните три седмици бяхме заляти с много числа, съвети, фалшиви новини, яросни отричания, безсърдечни подмятания, откровенни лъжи и сериозни предупреждения. Всички сме прегрели от информация, притеснение и несигурност. Знам това.

Тук съм събрал няколко неща, които смятам за важни да се изяснят и разберат. В общи линии това е моето разбиране какво предстои на база всичко, което изчетох. Не съм епидемиолог или лекар, не съм в щаба за епидемията и чета същите новини и данни както всички. Затова ще се радвам на обратна връзка и при нужда ще допълвам и коригирам.

1. Повечето от диагностицираните сега с коронавирус са били заразени и заразни от седмици

Вече сякаш всички знаем, че коронавирус има между 1 и 14 дни икубационен период. Важно следствие от това е, че тези, които се тестват сега заради типичните симптоми или контакт с вече диагностицирани, са били заразени с вируса преди средно около седмица. Кривата на увеличението, което виждаме у нас и навсякъде в Европа, показва всъщност какво е било нивото на заразяване още в началото на март. Тогава още доста хора и някои властимащи все още успокояваха, че всичко ще е ок.

Това е също доста преди да бъде открит първият случай у нас. В действителност, вирусът е пристигнал много по-рано – някъде през февруари и то не веднъж, а няколко пъти. Това може да съдим по разпределението на случаите. Почти сигурно е на този етап, че няма да открием как, кои и от къде са го внесли.

2. Дори най-строгите мерки няма да дадат резултат две седмици

Друго следствие от този икубационен период е, че никоя мярка не би дала резултат веднага. Настрана от факта, че видимо не се прилагат достатъчно ефективно, дори най-стриктната изолация ще забави бъдещите заразявания. Част от тези, които са се заразили вчера, ще покажат първи симптоми до края на март. Тези, които ще предпазим спазвайки социална изолация и по-добра лична хигиена, може би пак ще се заразят, но доста по-късно.

Затова не може да очакваме която и да е мярка да действа бързо. Трябва търпение и отговорност от всеки. Трябва един друг да се пазим, предупреждаваме, насърчаваме или порицаваме. Паниката е оправдана, особено при такова ниско доверие в управлението и здравните власти. Не помага обаче никак точно сега и затова да загърбим цинизма си за малко.

3. Вирусът не може да се спре, а само да се забави

Нищо от обсъжданите мерки няма да намалят заболеваемостта. Нищо съществуващо в момента не може. Няма ваксина и лечение и няма да има още поне година. Разработват се по-бързи и надеждни тестове, но те помагат само за изолация на болните и следене на обстановката.

Това, което целим в момента е единствено удължаване на кривата на заразените, за да се даде възможност на без това малкото и претоварени лекари и медицински сестри да се грижат за тези с тежки симптоми.

4. Повечето болни от коронавирус не са за болница

Тепърва ще бъдат диагностицирани десетки и стотици заразени всеки ден. Повечето ще са с леки до средни симптоми – също като грип. Единствено тези с тежки симптоми, които застрашават живота им, ще са за болница. Останалите имат огромната отговорност да си седят заключени вкъщи и да се лекуват както с всеки грип. Отговорността ще е в това да не правят контакт с никого, особено възрастни хора. Единствено при влошаване на симптомите следва да се обадят в болницата.

Всичко това е, защото леглата в инфекциозните и интензивните отделения са твърде малко където и да е по света и далеч няма да стигнат за всички. Особено за тези, които нямат нужда от интензивна грижа, е по-добре да стоят вкъщи. Освен, че няма да натоварват лекарите, ще се предпазят и сами от други инфекции, които за жалост не са изключение в болниците. Да не забравяме, че се върна и епидемията от морбили с над 200 случая от началото на годината. Болните от нея и друго заразни болести ще са в същите инфекциозни.

5. Личната хигиена е просто, но ефективно средство да се предпазим

Макар да изгледа твърде елементарно, именно личната хигиена е спряла или намалила редица заразни болести. Това е основната мярка срещу грип, хепатит А, ентеровируси и много други. В никакъв случай не е гаранция, че няма да се заразите от които и да е от тях, но определено намалява шансовете. Също така не действа срещу повечето други зарази като туберколоза, морбили, варицела, коклюш и други, но срещу тях имаме други ефективни мерки – ваксини, лекарства и добри протоколи за лечение. Срещу този вирус няма за сега и хигиената е единственото, което имаме на разположение.

Интуитивно е, че когато плащаме повече, горчи лекарството или въобще като има някакво хапче за пиене, то ще действа най-добре. Трябва да променим обаче представите си. Как да миете най-добре ръцете си ще намерите тук, а тук има полезни линкове как да подготвите работното си място и обществени обекти.

6. Маските няма да ви предпазят, но ще пазят другите

Вирусът е много малък, повечето маски не пазят от който и да е вирус, а и повечето от нас не ги използва правилно. Носенето на маска няма да ви предпази да се заразите от другите. В определени случаи по-простите еднократни маски може дори да влошат шансовете ви, защото задържат капки от въздуха и ви карат да си пипате по-често лицето. Има разбира се, маски, които са доста ефективни в този тип защита, но най-добре да се пазят за лекарите и сестрите, които се излагат всеки ден на пряка опасност от заразяване. На нас по улицата и в магазина няма да ни са от голяма полза, ако сме здрави.

Следва да носите маска, когато сте болни и кашляте. Това важи както за коронавирус, така и за грип и настинки. Дори да нямате симптоми, ако посещавате възрастен човек, за когото се грижите, задължително трябва да сте с маска, да си миете ръцете веднага след като влизате и да ограничавате физическия си контакта с него или нея докато сте там. Същото трябва да правите докато приготвяте или опаковате храна, която им носите. Така ще ги предпазите най-добре. Същото важи за работещите в магазини, ресторанти доставящи храна или въобще предоставящи услуги с хора.

7. Повечето ще прекараме вируса

Това е неизбежно. Дори с хигиена и изолация рано или късно ще стигне до около 70% от населението. Така единственият въпрос е кога ще се разболеем и дали ще има достатъчно легла и лекари да се погрижат за тежките случаи. В момента 7-8% от активните случаи в Европа са такива. С най-голям риск са тези с вече същестуващи заболявания на белите дробове и сърцето.

За жалост, няма изгледи да бъде разработена терапия в следващите месеци, така че неизбежно много възрастни хора ще се споминат дори при най-добрата апаратура и пълно внимание на лекарите. И да, това ще са поне няколко хиляди души. Това е мисъл, с която трябва да свикнем, но и да не забравяме, че единствено с спешни и драстични мерки тези фатални случаи няма да достигнат десетки хиляди.

8. Често не вирусът ни убива, а собственото ни тяло

Има един мит, че боледуваме тежко от вирусите причиняващи това, които наричаме грип и събирателното настинка, защото ни е „паднал имунитета“. Всъщност при тях специално е точно обратното. Особено тежките случаи са заради свръх реакция на самият организъм срещу заразата. Тогава лигавиците ни се възпаляват, дихателните ни пътища се пълнят със слуз, от която кашляме много и в тежките случаи – бронхите ни се пълнят с течност и се затварят, което води със себе си бактериални инфекции и още усложнения. Всичко това е реакция на тялото в опит да се предпази, но когато е прекалено бурна, имунната система всъщност напада собствените си тъкани.

Не вирусът ни убива в такива случаи, а самото ни тяло. Една премерена реакция би била лека – главоболие, течащ нос, малко кашляне. Това означава здрава имунна система. Ако наистина има проблем с имунната система, няма да усетите никакви симптоми – включително възпаление и главоболие – докато е твърде късно. Тежките случаи, които изискват хоспитализация, всъщност се лекуват с лекарства подтискащи имунната реакция и намаляващи това възпаление. Обдишването пък е нужно, защото тялото в старанието си да изолира заразените тъкани, е спрял собственият си способ да получи кислород, което още повече натоварва органите.

Предполага се, че същото се случва и при този вирус, макар да не е от същия тип като инфлуенцата. Има нужда от доста изследвания докато стане ясно. Междувременно не се тъпчете с имуностимуланти – освен, че няма да помогнат особено, ще си спестите ненужно ходене до аптеката.

9. Смъртността в новините не значи почти нищо

Говори се за 2, 3, 5% смъртност. Единственото, на което може да имаме доверие, са данните за най-възрастните, защото при тях почти винаги са тежки случаите и се отчитат. 7 до 14% смъртност над 70 години. Преди това не е въобще ниска смъртността, но много не се тестват и не знаем.

Никое от тези числа обаче няма значение, защото дори 0.5% смъртност сред младите пак означава стотици човешки животи. Призивите, които чуваме са, че трябва да се изолираме, за да предпазим най-възрастните, но в действителност пазим и себе си. По-младите и дори тези около 50-60 г. имат много по-големи шансове да оздравеят с обдишващи апарати и лекарско внимание. Ако същите лекари се грижат за още 50 души в отделението е едно. Ако се грижат за още 500 – шансовете ви намаляват сериозно дори да се на 30.

10. Не знаем, но се учим в движение

Лекарите знаят вече доста как протича болестта COVID-19 благодарение на безпрецедентна обмяна на информация на световно ниво. За жалост, знаят твърде малко за самия вирус и какво следва след болестта. И не, не говоря за лекарите в България – никой по света не знае. Мерките, които се прилагат у нас са аналогични на онези навсякъде другаде. Някои по-бързо и строго, някои по-бавно ги въведоха, но се прави същото. Условията и разпределението на болните в държавите в различно, както и състоянието на здравната система, икономиката, информационното общество, доверието в институциите и прочие. Това са все неща, които влияят на развитието на епидемията.

Макар наистина статистиката за заразените и починалите да има своите условности, тя е изключително важна за тези опитващи се да се справят с епидемията. Обменът на информация, събирането, проверяването ѝ, проследяване на случаите и техните контакти е от критично значение. За жалост, здравните власти у нас не се славят като силни в това отношение. Това не означава, че няма много добри специалисти, които правят всичко по силите си в тази невъзможна ситуация.

11. Децата са в безопасност

Не, не са. Освен, че деца със сърдечни проблеми и компрометирана имунна система са уязвими, не трябва да забравяме, че това не е единствената зараза сега. Както казах – все още се върти морбили, в Европа има епидемия от коклюш, а скоро ще започнат и летните вируси. Не само, че имунната им система ще бъде отслабена и ще се преборят по-трудно с този вирус, не е достатъчно ясно какъв дългосрочен ефект ще има върху тях. Предполага се, че подобно на грипа влошава сърдечното здраве. Не е ясно обаче дали и какви други последствия ще има.

Информация какво е известно, какъв е ефекта и съвети как да предпазим възрастни хора, бременни жени и имунокомпрометирани близки ще намерите на сайта на ECDC.

12. Паниката няма да убие повече хора от вируса

Икономическите, политическите и социалните проблеми причинени от вируса несъмнено ще внесат много хаос по света, че увеличи бедността и несигурността. Пазарите вече чувстват ефекта му силно. Никой не може да каже какъв ще е дългосрочният ефект, още повече, че се очакваше световна криза в следващите 6 месеца. Спорно е дали сегашната ситуация ще влоши този срив на пазарите или ще го смекчи – има аргументи и в двете посоки.

За обикновеното семейство това означава по-ниски доходи, по-високи цени на храните и повече несигурност. Това важи както за България, така и за която и да е страна по света. Някои сектори и държави ще бъдат ударени повече от други. Единственото, което ще помогне на възстановяването след идващата криза, ще е устойчивостта на гражданското общество, върховенството на закона и доверието в институциите.

Жална ни майка на нас българите по тези три точки.

15 коментара

  1. Дойде времето и аз да бъда почти на едно мнение с автора по дадена тема. Като цяло съм съгласен с текста. Малкото места, по-които имам различно мнение, ще пропусна да ги коментирам, защото в момента не е нито мястото, нито времето за дребнавост.

    Искам само и аз да акцентирам върху следното – хора, бъдете отговорни и поне за известно време се придържайте към препоръките на специалистите. Тези препоръки са диаметрално противоположни на повечето типични за манталитета ни модели на поведение, но всички сме в кюпа.

    Тази вечер за пръв път ген. Мутафчийски говореше пред журналистите по начинът, който беше изключително прям. Изражението и интонацията му дадоха ясно да се разбере какви са мащабите на проблема. Който разбрал – разбрал.

  2. Да, наистина това, което ген. Мутафчийски каза беше на място. Надявам се тези, които всъщност взимат решенията да се вслушат и да преодолеят егото и популизма си.

  3. Вече направих няколко корекции на текста въз основа на обратна връзка. Най-съществената беше, че махнах идеята да се ходи в къщи за гости по селата, тъй като там има основно възрастно население, което ще се зарази. Най-добре е да останете вкъщи. Все пак разходките на въздух в парка или гората при липса на тълпи не е лоша идея, стига да не сте болни и да стоите далеч от възрастни хора. Всъщност от всякакви хора и не забравяйте да си миете ръцете преди и след излизането.

  4. Премахнах изцяло секцията за излизане навън, тъй като има противоречиви съвети от различните страни. Общата препоръка е да се избягват срещите с хора. Да се пазарува за седмица-две, но премерено. Целта е не да се запасите в случай, че свършат едва ли не някакви продукти, а да намалите нуждата да ходите в магазина.

  5. Добър е опитът ти да обобщиш голямото явление в няколко точки. Общата оценка е близка до изказването на Ангела Меркел и мерките, приети от Джузепе Конте. Леко подценяваш непредвидимите действия на микробиолози от целия свят.
    Не са пряко подчинени на политиците и винаги могат да постигнат неочаквани неща. Особено при достатъчно смелост и изобретателност. Новата австрийска ваксина срещу алергия от 2015 г. …
    Ние сме във времето и времето е в нас. Тепърва ще видим, каквото търсим.

  6. Това твърдение с нарочното намаляване на имунитета е доста странно,преди часове италиански лекари казаха например да не се приема нурофен или кетопрофен които пречат на имунната с-ма. Все още не се знае кое точно е правилното нещо за да внушавате на хората да не пият имуностимуланти,като това може би ще им е единствения помощник.

  7. @Константин Тодоров – изследователите търсещи препарати за борба с вирусната инфекция, както и ваксини за превенция вече работят на пълна пара. Имат и резултати – имаше няколко новини за открития и различни теории. Дори да знаят точно какво трябва да направят сега обаче, пак ще трябва месеци докато стигне на пазара. Година е реалистичен период за спешна разработка, тестване, одобрение и масово производство на такъв препарат. Отделно много от разработките ще се провалят, защото това, което работи в чинията и на мишки често не действа или има лоши странични ефекти върху хората. Затова се внимава много.

  8. @Ка ми – бъркаш много понятията. Никъде не съм писал, че се “намалява имунитета”. Няма такова понятие, но ако разбирам правилно какво имаш предвид, то не, никой не си е помислял да прави това. Имунната система се подтиска единствено при процедури като трансплантации, където се търси да се избегне каквато и да е реакция.

    В случая казах “лекарства подтискащи имунната реакция и намаляващи … възпаление” и то в тежките случаи, когато тази имунна реакция застрашават живота на човека. Предупреждението, което се тиражира, е специално за ибупрофен като противовъзпалително и за понижаващо температурата. Те не пречат на имунната система, а отново са насочени към симптомите. Препоръчва се да се взима парацетамол, който има аналогично действие, но явно действа по-добре при този вирус. Всъщност, дори за това с ибупрофена няма доказателства, че имало проблем – по-скоро е слух, отколкото предупреждение на лекарите.

    99% от имуностимулантите, за които говорите и които рекламират, не правят това, което се твърди. Много дори не съдържат веществата, които пише на опаковката. Няма доказателства, че помагат дори с настинки и грип, а какво остава за този вирус. Затова е добре хората да си спестят пътуването до аптеките. Навярно единствената причина да се пият разни хранителни добавки, хомеопатии и подобни е чисто емоционално успокоение, че правиш нещо въобще – ако не прекаляват поне няма да има негативен ефект и няма да се паникьосват.

  9. Браво! Ще си позволя да нахвърля няколко проблема в страни от публикацията: 1,Чухме от политици и стопански ръководители, че храна има за 2 години напред, но няма никакви мерки срещу злоупотреби или т.н. предизвикана инфлация-днес повечето магазини са полупразни!; 2,Егоизмът и алчността са основни „двигатели“ в обществото ни днес и е много необичайно да работят призивите “ дайте за да дадем…“3, Вирусът не е прелетял континенти с бяло гълъбче, а с метални птици, чиито вентилационни уредби не са обезопасени от БИЗНЕСА ! Има още няколко подобни закачки, които показват, че… това не е, това, което е!

  10. Чудя се: ако искаш детайлно и умерено точно да опровергаеш всички налични слухове в България, колко статии ще са нужни? Дотук текстът е добре, отговорите за читателите като мен също са добре.
    Слушам БНР Хоризонт почти денонощно. Някои ценички в оригинал: официален тест за Covid-19 – 100 лв, двувалентен за същото и за сезонен грип B – 120 лв, бърз тест – шефът на частна лаборатория го купува за 90 и продава за 100 лв.
    Каква е ползата ако някой бързо и коректно се тества сам, обаче лекари, чиновници, полицаи и прочие околни лица са умерено шашардисани?

  11. Аз бих добавила при носенето на маска, че вече е задължително, когато излизаме да пазаруваме и има шанс да попаднем на други хора: все повече заразени, означава, че реалните цифри са още по-големи и все повече хора го носят, без дори да знаят. Трябва профилактично да пазим другите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.