Колко са българите в Германия? Зависи кого питаш

В началото на годината Борисов се похвали, че все повече българи се връщат в страната позовавайки се на данните на НСИ. Много побързаха да му опонират, че oщe повече са напуснали за същия период. Днес излязоха данните за 2019-та, които показват как тези два показателя се доближават все повече. Какво означават и колко може да разчитаме на тях беше обсъдено нашироко.

Така и не стигнах до това да опиша подробно моя поглед над нещата. Разрасна се кризата с COVID19 и вниманието ми, както на всички останали, се отмести. Най-важното, което трябва да разберем за демографските данни е, че никой не знае точно къде, кой и колко. Това важи колко за миграцията, толкова и за смъртността, която изведнъж излезе на преден план предвид пандемията.

Наистина, много българи не сменят настоящия си адрес когато напускат страната, което ограничава възможностите на НСИ да следи миграцията. Данните за напусналите са подценени. Същото означава обаче, че и на върналите се не им се налага да сменят адреса си от чужбина в България. Това важи особено за емигриралите в рамките на ЕС. Така и данните за прибиращите се са силно подценени.

На това не трябва да се гледа като недостатък на статистиката. Подобни проблеми са твърде често срещани и просто трябва да се имат предвид. Статистиката не е абсолютна. Инцидентът между НСИ и агенция Митници, например, където не бяха отчетени и коригирани навреме реалните стойности на износа и вноса, повлия директно върху оценката за БВП. Аналогични се случват редовно в демографията.

Колко са българите в Германия?

Това е въпрос, по който често пиша. За това четем редовно сензационни и доста протоворечиви заглавия, особено в DW. Истината е, че през последните няколко години имаше огромен прираст на българската диаспора. Индикациите са, че голяма част е формирана от хора местещи се от други европейски държави.

Най-простият отговор е 336990 към края на 2018-та. В края на 2011-та пък броят е бил 93889 или над три пъти и половина по-малко. Остава висок процентът на младите, а вече има и все повече деца родени в Германия, което е индикация, че повече семейства се установяват за постоянно.

Това число виждаме като отворим таблицата за имигрантите на DeStatis. Ако отворим тази за населението и търсим по гражданство, получаваме различно число – 319271 или 5.3% по-малко. От къде идва тази разлика от 17719 души?

Зависи кого питаш

Изчетох методологията на тези две таблици, но не внесоха яснота. Затова писах направо на DeStatis. Подобно на НСИ са доста отзивчиви на такива запитвания. Предполагам, че не им се случва често някой да ги пита методологични въпроси.

Отговорът им беше, че източниците са различни. Широко тиражираното число от 337 хиляди е взето от имиграционните служби. Те отговарят за визи, разрешителни за работа, постоянно пребиваване, натурализация и прочие. Що се отнася до граждани на ЕС отговорностите им са малко, а от там и покритието на данните не толкова добро. Според статистическата служба тези данни следва да се използват само за изследване на юридическия статут на имигрантите.

Данните за населението – по-малкото число от 319 хиляди – идва от службите по регистрация. Това е немският аналог на ГРАО към общините. Получава се информация за актове за гражданско състояние, регистрации и отрегистрации и така се обновява общото население. Този подход съвпада точно с това, което НСИ прави за оценка на населението в България.

По-големият проблем между тези два източника е кога са последно са коригирани. Този за населението е бил последно преглеждан през 2011-та след преброяването. Аналогично на България е имало поправка надолу. В Германия оценката за броя на имигрантите е била намалена с почти милион души. Това е засегнало и броя българи, които са се оказали няколко хиляди по-малко. От друга страна базата данни на имиграционните не е била обновявана от 2004-та насам и ме предупредиха, че са се натрупали много грешки.

Не липсват и проблеми в регистрациите и комуникацията между институциите. DeStatis признаха в разговора ни за нещо общоизвестно – много хора не се отрегистрират като напуснат страната или регистрират децата и семействата си без реално да живеят там. Това се прави както за прибиране на социални осигуровки, така и за да се трупа години пребиваване, за да се вземе гражданство. Тази и друга информация често не стига до институциите, което силно завишава оценките за чуждестранното население.

От друга страна, има слухове за не малко работници, които от незнание биват подмамвани да работят на черно без регистация, здравни и социални. Колко голям е техният брой е трудно да се каже, но анекдорни случаи показват, че поне някои легализират пребиването си в Германия. Това означава, че част от тях всъщност биват вписвани като „току-що“ имигрирали докато всъщност са в Германия от години.

Разликите

Интересното в тези два източника е, че имиграционните служби са сочели по-малък брой българи в Германия през 2011-та – 94 хиляди спрямо 97.5 хиляди по данни на общините. Това продължава до 2015-та със средна разлика от 2 до 5 хиляди. През 2016-та оценките на имиграционните скачат с 8 хиляди повече, а през 2017-та – с цели 14 хиляди.

По възрастови групи данните на общините показват около 7800 души повече до 20 годишна възраст. Половината от които са около 18 годишна възраст. При българите между 20 и 30 г. обаче показват 6500 по-малко. Между 30 и 50 г. – 14 хиляди по-малко, а над 50 г. – 4800 по-малко.

И двата източника показват драстично увеличение на българите в Германия, но доста различни криви и тенденции. Трудно е да се каже как расте диаспората ни в Германия предвид толкова големи различия и пропуски. Докато имиграционните служби имат много по-добра представа що се отнася до натурализацията и трудовите взаимоотношения, общините знаят по-добре за адресните регистрации, които са задължителни, ако искаш да правиш каквото и да е.

Така определено може да кажем, че не само числото 337 хиляди е силно завишено, но и това от 319 хиляди. По-важното е случая е, че данните на общините показват значително по-голямо забавяне от това на имиграционните служби. Това се вижда особено ясно при българите между 20 и 30 години – пикът на увеличението е бил през 2014-та със 7000 имигрирали, а през 2018-та са били 1500. При тези между 30 и 50 има аналогично намаление. При децата под 10 годишна възраст отново се вижда, че пикът е бил през 2014-та и сега има два до три пъти по-малко регистрирани.

И пак са много…

Много по-точни числа ще получим при преброяването догодина. То ще се проведе в цяла Европа и въпреки недостатъците му в Германия, ще даде много по-точна представа колко българи и на каква възраст пребивават в страната. Това няма да промени фактa, че страната има най-голямата българска диаспора и че голяма част от тях няма да се върнат в България. Ще е важен елемент от разбирането ни за демографията, какви мерки следва да се предприемат както за насърчаване на младите, така и за запазване на българщината у семействата избрали да се установят зад граница.

Тези разминавания обаче трябва да ни покажат и друго – това, че няма точни данни, която ясно да отговорят на конкретното питане, които ни гложди, не означава, че някой ги крие или подправя. Докато в разговорния език дефинициите са ясни, еднозначни и подразбиращи се, това далеч не е така в статистиката – особено когато са намесени юридически определения и процеси. Това не трябва да ни обезсърчава, а да ни подскаже да сме внимателни към числата. Също да имаме разбиране към нюансите на информацията, която ни се поднася и последствията от неразбирането ѝ. Особено в условията на сегашната пандемия и мерките срещу нея, тези неща са важни.


Източник: DeStatis таблици 12411-0009 и 12521-0002, НСИ

43 коментара

  1. Къде са данните на немската статистика за 2019?Има данни само за 2018г в посочената страница.

  2. Данните за населението и миграцията на германската статистическа служба за предходната година излизат в края на юни. Затова горе съм казал, че цитирам данни за Германия за 2018-та. Данните за 2019-та на НСИ излязаха вчера.

  3. Миналата година и в Германия излязоха в средата на април.Не знам дали са били предварителни данни,но числото 337 хиляди български граждани в Германия излезе в статия на един сайт,естествено заедно с другите чужденци в Германия.

  4. „Излезе в статия с един сайт“ е интересен довод. Тук посочвам от къде точно е дошло и какъв е проблемът с него. Реалното число е по-малко според разясненията на DeStatis и ще намалее още при преброяването догодина. Дал съм кодовете на таблиците, където да се провери.

  5. Господин Юруков, много точно сте написал всичко, за което поздравления, въпреки, че имаме различия в някои възгледи, човек трябва да е обективен и да признае заслугите на другия, дори когато по няои въпроси не е съгласен с него. А не смятате ли, че НСИ може би не отчита съвсем точно броя на новородените в България? Специално за 2018 и 2019 г. ми се струва, че може би са повече от обявения брой от НСИ, толкова семейства примерно с три деца не съм виждал преди 10 години?

  6. Ами този сайт е взел данните от немската статистистическа служба.Не си ги е измислил.Статията е от 15 април 2019г.Така че най-вероятно скоро ще излезят и данните от немската статистика.
    Възможно е да са по-малко българските граждани в Германия,но на този етап така ги отчитат.

  7. @цар Киро – благодаря за комплимента. За близнаците – наистина се забелязва увеличение. Не съм търсил тенденцията – погледнах само три години в инфостат системата на НСИ. През 2000 г. е имало 622 многоплодови раждания с две деца (т.е. общо 1244 деца) и 5 с три деца (15 деца родени в рамките на 5 раждания). През 2010-та вече има 1191 раждания с близнаци и 53 с тризнаци – съответно почти 2 и 10 пъти увеличение. През 2019-та има 1153 с близнаци и 11 с тризнаци.

    Обяснението би било подобрената работа на фонда за асистирана репродукция и зачестилите процедури инвитро. Това не би била индикация обаче, че повече хора имат нужда от такава помощ, а че повече я получават. Това е добър сигнал, тъй като много от репродуктивните проблеми в миналото не са били диагностицирани, а още по-рядко са получавали помощ.

  8. @Момчил – Според календара на DeStatis – статистическата служба, за която говориш и към която съм дал линк горе – данните за населението за 2019-та ще бъдат обновени на 19-ти юни. От време на време пускат статии с предварителни данни и очерци и наистина по това време миналата година са пуснали такава специално за миграцията. В момента са блокирали, всъщност, таблиците с мигрантите и не може да се вади информация. Може да ги обновяват, може и да ги поправят. Предишни години въпреки статиите с изводите видях подробни данни да излизат доста по-късно. Сега ги няма, а за населението – раждаемост, смъртност и прочие за 2019-та няма да получим още два месеца.

    И не, не отчитат това. Описах подробно какви проблеми има с това число и че е силно завишено по редица фактори. По-вероятно диаспората ни да е между 300 и 315 хиляди.

  9. Сигурно е така,но така или иначе НСИ не отчита истинският размер на емиграцията.Ето и във Великобритания 170 хиляди български граждани са подали документи за уседналост,а в НСИ отчитат минимална емиграция към тази държава.
    Изобщо не ми се вижда достоверно населението на България да е 6,95 милиона.Та то само от отрицателен естествен прираст е намаляло с 1,1 милиона от 1989г досега. Като ги вадим от 9 милиона остава емигрантите да са 950 хиляди.
    Георги Ангелов от ИПИ беше правил изследване ,според което емигрантите са 1,2 милиона,но то беше преди няколко години и тогава нямаше толкова българи във Великобритания и Германия.
    Според НСИ излиза,че от 2011г насам населението е намаляло само с 400 хиляди. А то само отрицателният естествен прираст е толкова. Според мен има неотчетена емиграция от поне 250-300 хиляди души.И реално в България живеят около 6,65-6,7 милиона души.
    Дано се види догодина на преброяването,макар че много ме съмнява да е достоверно заради личното и безконтролно попълване на данните по Интернет.Много хора по сантиментални причини пишат свои близки като живущи в България, а те на практика си идват за по 2-3 седмици.

  10. Има една статистика, която е напълно достоверна -тази за броят ученици.За периода 2000-2018г(за 2019г още няма данни)учениците в България са намалели от 1070000 до 700000.Спрямо 2020г намалението ще е с над 40 процента.Само за период от 20 години.
    А до няколко години пък броят ученици ще е три пъти по-малко спрямо 1970г,когато са били 1,5 милиона.Това е потресаващо.В световен мащаб надали има такова драстично намаляване на младите хора.В момента има 1 милион деца до 15 годишна възраст и 2 милиона на 60 и повече години.
    И няма никаква социална политика,която да насърчава отглеждането на деца.Ето в Германия се дават по 200 евро месечна помощ за гледане на дете,както има и семейно подоходно облагане.А в България има безумен праг за доход за получаване на детски помощи,освен това са и много ниски.А бездетните плащат същите данъци като семействата с деца.

  11. Господин Юруков, не че искам да ставам банален, но пак ще попитам , може би не съм бил разбран от Вас точно, допуска те ли, че НСИ може да не отчита точно броя родени деца в България? Примера с неотчетените и некоригирани навреме реални стойности на износа и вноса повлияли директно върху оценката за БВП, който Вие давате е много показателен. Прави ми впечатление, че последните три години в страната са влезли над 2000 деца с българско гражданство на възраст от 0-4 години. Онзи ден отправих запитване до НСИ какъв дял от този брой са деца под 1 година. Нямам отговор. Има българи, които живеят в България постоянно, не са емигранти, но децата им са родени в чужбина. Знам за няколко такива случая. Имате ли представа такива деца, родени в чужбина с родители, живеещи постоянно у нас, се включват в бройката на родените за съответната година. Разбира се, те една ли са хиляди, но няколко стотин със сигурност.

  12. @Момчил – с Георги Ангелов сме говорили по въпроса и анализът му е идентичен на моя като метод и резултат. Забравяш, че има много натурализирани българи, повечето от които са минали транзитно през България направо към западна Европа. Това се вижда и по опашките пред консулствата ни – повечето чакащи са македонци и бесарабски българи.

    Относно училищата, забрави онова, което сам написа в предишния си коментар. По-голямата част от децата в училище сега са родени след кризата през 90-те. Почти цялото намаление се дължи именно на ниската раждаемост тогава.

  13. @цар Киро – написах преди време подробна статия за децата родени в чужбина и с изкаран български акт за раждане. Не се включват в статистиката на НСИ за населението. Те не броят адресните регистрации – това се прави при избори. Те броят раждания, умирания, отрегистрации и други фактори. Така смятата промяната и дават оценка спрямо последното преброяване. Съвсем естествено ще има отклонение, както имаше и в Германия на предишното преброяване. Това няма да е обаче, защото са смятали родените в чужбина. За тях взех данни направо от ГРАО.

  14. Мдаа.23000 нови емигранти в Германия, а НСИ отчита 2000 човека разлика емигранти-имигранти за цял свят.
    Излиза,че само в Германия, Великобритания и Турция има 950 хиляди български граждани.Да кажем,че сто хиляди от тях са чужденци с български паспорти (общо 130 хиляди са получили такива паспорти и не всички са заминали за държави от ЕС).Остават 850 хиляди. От 9 милиона като се извадят 1,1 милиона от отрицателният естествен прираст,остават 7,9 милиона.Минус 850 хиляди остават 7,05 милиона.А според НСИ населението на България е 6,95 милиона.Това означава, че в Испания,Италия,Гърция,САЩ,Франция,Белгия, Нидерландия,Канада и така нататък има общо 100 хиляди българи.
    Това е просто несериозно.

  15. Господин Юруков, благодаря за отговора. С риск да Ви дотегна ще се опитам да дам хипотетичен пример, ако може да ми отговорите. Мъжа Х и жената Y очакват дете, но избират то да се роди в Брюксел. Двамата обаче живеят постоянно в България, не са емигранти. Детето се ражда примерно на 10.09.2019 г. Майката се прибира с детето до края на 2019 г. в България. Ясно е, че това дете няма да бъде отчетено като родено в България. Въпроса ми е ще бъде ли отчетено като влязло в страната за 2019 г., в диапазона 0-4 г., при положение, че е новородено и документите му няма как да станат веднага. Можете ли да ми отговорите?

  16. Колкото до учениците от 2000г до 2012г са родени общо 940 хиляди деца.За учебната 2019/20г още няма данни,но общо учениците ще са около 680 хиляди/при 700 хиляди за 2018/19г/.Как така се изгубиха 260 хиляди деца?Хайде не всички учат 12-и клас и да махнем 60 хиляди заради това.Пак липсват 200 хиляди. Точно толкова колкото липсваха преди две години,когато от МО търсеха над 200 хиляди деца и се оказа, че 190 хиляди не са в България.

  17. Георги Ангелов прави извод,че към 2017г българските граждани в чужбина са били 1,3 милиона.Ако по 100 хиляди са чужденците с български паспорт и родените в чужбина остават 1,1 милиона емигранти.Ама за 2017,2018 и 2019г само в Германия има 100 хиляди нови емигрантите плюс поне 80 хиляди във Великобритания.Дори част от тях да са пришълци от други държави пак остават едно 150 хиляди нови емигранти.Плюс 1,1 милиона стават поне 1,25 милиона.Като се прибавят 1,1 милиона минус от естествен прираст стават 2,35 милиона намаление на населението спрямо 1989г.Та има поне 300 хиляди неотчетени емигранти.И населението на България в момента е не повече от 6,65-6,7 милиона.

  18. Момчиле нали Боян Юруков нагледно показа, че цифрите за Германия са преувеличени, реалния брой на българите там е по-малък, във Велибритания Евростат отчита за миналата година 104 000 българи, дори да има забавяне в отчитането, разликата няма да е 80 000, аз не мога да разбера ти винаги ли искаш да се изкараш прав, наумил си си от 2 години насам, че населението на България е не повече от 6.7 милиона и че раждаемостта още 2018 щеше да е под 60 000. Аргументите ти издишат, и това ти го пиша, без да се заяждам или да те нападам. А това, което си го писал на едно друго място, че от цялото население на България 1 400 000 не са българи нагледно показва, че изобщо не познаваш етноструктурата на страната, а типично по български се връзваш на недоказуеми твърдения в публичното пространство. Демографът Димитър Аркадиев след анализ и сравняване на резултатите от преброяванията от 2001 и 2011 г. стига до следните цифри: български етнос – (5 665 + 376)= 6 041 хил.; турски етнос – (588 + 83)= 671 хил.; ромски етнос – (325 + 41)= 366 хил.; други етноси – (49 + 23)= 72 хил.; несамоопределили се – (53 + 11)= 64 хил. Разбира се, тези данни са получени изцяло по статистически път и е възможно да не са максимално точни, но като цяло подходът на Аркадиев е приемлив и резултатите, които той представя заслужават доверие. Това, което той не отчита обаче е следното: турците са намалели, но всъщност те дори са по-малко от „преброените“. Винаги в тяхната бройка е имало турчеещи се цигани, българи мюсюлмани и татари. Освен това, там биват „преброявани” (ясно кои преброяват) и хора, които отдавна ги няма в България. Това се вижда от бройката в села, където вече няма училища, а числото е горе-долу като преди 1989 г., заедно с децата. Циганите реално са повече от преброените, но с колко точно трудно може да се определи. Това, което със сигурност може да се каже е, че около 200 000 от тях отдавна се самоопределят за турци. Иначе хората се заблуждават, че са много на брой, защото се движат насам-натам и правят много бели. При население от около 7 000 000 души ако такива силно отличаващи се по външен вид хора преминат числото 1 милион, то те вече ще започнат да стават незабележими за българите, защото те ще свикнат с това да са навсякъде около тях. Днес не виждаме подобно нещо, освен в някои малки обезлюдени градчета и определени села. По улици, в автобуси, трамваи, влакове и пр. все още появата на човек от този етнос веднага прави впечатление. Директорката на НСИ е права, когато казва, че реалният им брой може да се види също от други статистики, особено от списъците от онези учреждения, които раздават социални помощи и въобще пари, а там можем да бъдем сигурни, че нещата са раздути от самите цигани до пръсване. Въпреки това, не се получават повече от 650 000 – 670 000 души за 2011 г. преко сили. Вярно е, че раждаемостта им е висока, но налице е и голяма смъртност у ромите в ранна детска възраст и особено след 45 г. А и представители на този етнос също емигрират, особено след 2012 г.

  19. Статията е ясна, точна, подробна и обективна. Продължавай в същия дух!

    Не познавам думата „анекдорен“.
    Спомен от 2007 г. – какво е „akismet“ и как работи?

  20. 170 хиляди български граждани във Великобритания са подали искане за статут на уседналост. Това са официални данни.Както са и официални данните за 360 хиляди български граждани в Германия .Като в тези числа не влизат българите с немско и британско гражданство.Които общо са поне 50 хиляди. 125 хиляди български граждани има по официални данни в Испания.Плюс 400 хиляди в Турция.Само в тия 4 държави са 1,1 милиона.А много българки има и в Гърция. Независимо от кризата в Гърция средната пенсия е 900 евро,а повечето българки се грижат за
    пенсионери .Българи има и в Италия,Франция,Нидерландия,Белгия,Кипър.Както и в САЩ и Канада.Естествено и в други държави,но в тези са по-многобройни .Аз не твърдя глупости от рода на 2-3 милиона емигранти,а казвам че има неотчетени поне 300 хиляди емигранти.
    Колкото до циганите Аркадия не отчита турскоговорящите цигани.А те са поне толкова, колкото и циганскоговорящите,ако не и повече. Но и при тях има висока емиграция, така че не може да се каже точно колко живеят постоянно в България.
    Но със сигурност стават все по-голям процент от децата и резултатите от тестовете Пиза го доказват-всяка година стават все по-лоши.

  21. Момчиле като изтъркана плоча си, знаеш си своето и не приемаш, че може да не си прав. Боян Юруков показа нагледно, че реално 360 000 българи в Германия реално няма. За 170 000 българи във Великобритания също се съмнявам да има толкова, Евростат отчита 104 000 за миналата година, но да речем, че техните данни също не са съвсем пълни, но са по-близо до истината, защото критерия е гражданство на лицата и място на раждане, но явно има някакво забавяне в отчиатането. Като прибавим и децата родени там без българско гражданство колко мислиш, че ще се получи? Да се има предвид, че еда част от лицата с българско гражданство там са от историческата ни диаспора или деца на емигранти и не са раждани у нас. 400 000 български граждани в Турция няма. Преди няколко години БТВ показа, че 120 000 турски граждани имат бг лични карти. Тогава бяха изтекли данните на 50 милиона турски граждани в интернет. Освен това от 120 000 не всички са се изселили по време на Възрадотелния процес, има и преди това. В действителност през 1989 г. броят на постоянно изселилите се турци от България, които никога не се завръщат е около 100 000 /виж U.S. Committee for Refugees Immigration and Refugee Services of America – Social Science p. 176./
    За разлика от теб книгата на Аркадиев съм я чел, и той отчита турчеещите се цигани, голяма част от които от поколения се определят за турци. Ама ти си говориш наизуст. Не ти ли е ясно, че реално циганите в България са повече от турците, и че едно поне 200 000 турчеещи се цигани се самопределят за турци на преброяванията, да не говорим, че има и турчеещи се българи мюсюлмани от Западните Родопи, също турчеещи се татари. Твърдения, че в България има 1 милион цигани и 800 000 турци са от същия тип като твърдения, че София е 2 милиона, а България 6 милиона.

  22. Пожелавам ти да разучиш и анализираш един друг труден въпрос: гласуване на българите в Германия, Великобритания и САЩ за български евродепутати и български президент.

  23. Хахаха.Кога съм твърдял,че има 800 хиляди турци в България?Това са твои измислици.Циганите наистина са около 1 милион,но има и висока емиграция в последните години сред тях.Реално постоянно в България живеят около 400 хиляди турци и 700 хиляди цигани.
    И няма никакво значение за броят на населението колко турци изселници в Турция имат български лични карти.Тия 400 хиляди са напусналите от 1989г насам и затова ги вадя от 9 милиона живущи в България през 1989г,за да стане ясно колко души живеят в момента в България.
    Колкото до Великобритания има ОФИЦИАЛНИ ДАННИ,че 170 хиляди български граждани са подали искане за уседналост след Брекзит.За Германия също данните са официални.
    Естествено,че има и около 100 хиляди чужденци в държави от ЕС с български паспорти и аз това го отчитам.Както и родените деца с български паспорти в чужбина.И затова твърдя,че има около 300 хиляди неотчетени емигранти,а не 500 хиляди.

  24. Скъпи братя и сестри! Пред очите ми расте и зрее една родолюбива идея: да си направим частно неправителствено НСИ. Много е вероятно такова вече да е създадено. В момента общият брой на съсловни, браншови и неправителствени организации в родината е около 15 000.
    Правилото е просто: Скрий се в тълпата, но когато ти подадат микрофон, не го изпускай!

  25. Момчиле няма как 400 000 турци да са напуснали България след 1989 г., прекалено е голяма бройката, то тогава ще излезе, че турци в България би трябвало да няма. Казвам ти го най-добронамерено. Но сега те разбрах, аз мислех, че твърдиш, че толкова са от Взъродителния процес. В мен е грешката, извинявай. На какво се основава твърдението ти, че 400 000 турци са напуснали България след 1989 г., може ли да представиш източници. За циганите съм сигурен, че не са емигрирали повече от 150 000, това е максимума. Има обаче и представители на други етноси, които са емигрирали от България, най-вече на влашкия – румънците в България, да не се бъркат с куцовлаците /арумъни/, много отидоха в Италия, Испания и др. страни. За 170 000 български граждани във Великобратания можеш ли да дадеш официални статистически източници? Евростат отчитат 104 000, но при тях явно има забавяне в отчитането, но колкото и да го пак 170 000 няма как да се докара. По съм склонен да мисля, че и там е налице същото като в Германия, което господин Юруков изтъква и затова бройката е завишена. На мен ми е интересно в тези държава колко деца с български родители се раждат без родителите им да им изкарат български акт за раждане, дано Боян Юруков ако има време и желание разработи темата, ще е много интересна.

  26. Имаше изследване на Георги Ангелов от ИПИ и той твърди,че има 420 хиляди български турци в Турция. Те включват такива заминали през 1989г по време на“Голямата екскурзия“,както и такива след това.А и след 1989г заминаха доста турци.Имам наблюдения в техните среди.
    А тези 170 хиляди български граждани във Великобритания са подали документи ,за да останат след Брекзит.Това са официални данни на британското правителство.
    Колкото до български акт за раждане поне аз знам за няколко случая,в които не е изкаран български акт за раждане на българчета в чужбина. Включително на племенницата ми не е издаде такъв акт,но те си идват това лято от САЩ и ще й изкарат български акт за раждане .

  27. Населението на България през 1989г беше почти 9 милиона заедно с турците преди Голямата екскурзия. Затова като се отчита намалението на населението, се отчитат и тези турци.

  28. Бях сигурен, че се позоваваш точно на изследването на Георги Ангелов. Та той твърди в това изследване, че има 409 000 гарждани на Турция родени в България, но по данни от 2011 г. Обаче да се представят всички те като заминали през Възродителния процес и след него е некоректно. През 70-те години също има изселническа вълна към Турция, преди това също. Ясно е, че към 2011 г. една част от тези хора са живи. Вече за 2019 г. същия този Ангелов дава 366 238 българи в Турция, явно пак критерия е място на раждане, защото като гледам другите данни по страни, които са дадени, ги е взел от Евростат, и съвпадат с тези, които Евростат дават за място на раждане. Разбира се, че и след 1989 г. емигрират турци, не отричам това. Но да се твърди, че всички тези 366 238 родени в България граждани на Турция към 2019 г. са заминали от 1989 г. насетне не е вярно. Не е ясно и доколко турското „ГРАО“ отчита своевременно промените, но да речем, че го прави навременно.
    Аз мисля, че българчета родени в чужбина, без български акт за раждане родени в чужбина има десетки хиляди. Въпроса е ако аз и жена ми живеем в България постоянно, но жена ми роди в Брюксел примерно, детето като се врънем в България водят ли го в статистиката за влезли от чужбина за годината или това става след като му се издаде акт за раждане.

  29. Здравейте, тъй като явно се интересувате от темата, бихте ли намерили начин да ни дадете точният (или поне приблизителен) брой на циганите живеещи в Германия. Също така ще е добре (ако е възможно) да посочите колко от тях са трайно заселили се там и колко са тези, които ходят сезонно.

  30. Излязоха данните за 2020г. Българските граждани в Германия към 31.12.2020г са 389 000.При 360 000 година по-рано.
    А НСИ отчита 6700 емигранти общо.Явно има много неотчетени емигранти.

  31. Както съм описал подробно в статията, гледаш данните на имиграционните, които не са ревизирани от над 15 г. Отклонението от адресните регистрации и ограниченият им поглед над миграцията правят това число крайно ненадеждно. Особено през 2020-та. Има далеч по-точни данни, които показват десетки хиляди изнесли се от Германия миналата година без индикации, че повечето са се върнали там. Данните от адресните регистрации се обобщават в края на годината и според самите destatis са доста по-точни. Междувременно ще има у преброяване, а при предишното такова оценката за броя на диаспората ни беше намалена значително.

  32. Е как така не са ревизирани от 15 години, а има по няколкостотин хиляди имигранти от Сирия и Афганистан в тези данни?Което се е случило в последните 5-6 години.
    И източникът ми е destatis.de.

  33. Всички числа горе са цитирани от DeStatis. Самите те дават две различни числа за българите в Германия различаващите с с 18 хиляди до преди две години. Именно те ми казаха, че данните за мигрантите не са ревизирани от 2004-та. Прочете ли статията горе въобще?

  34. Боян Юруков
    8 АПРИЛ 2021 В 20:34:20
    И как точно се разграничават българите по етнически принцип в друга държава?

    Лесно се различават: 1. Местообитанията им (етническите българи не живеят в турски квартали). 2. Професията им. 3. Броят на децата (етническите българи, нямат 5-6 деца средно). 5. Вземането на социални помощи (за циганите това е основен доход). 6. Владеенето на немски – „българи“ които не го владеят (циганите не обичат да учат каквото и да било, включително и немски. Те и български не знаят добре). Елементарно нали, но мисленето не е за всеки…

  35. @Боян Боянов – имаш изключително странна представа за това как живеят и работят българите в чужбина независимо от етноса им. Това с 5-6 деца си е клише и съм пуснал достатъчно данни, че е по-скоро изключение където и да си. За работата – има хора, които работят всякакви неща и повечето българи в Германия са със средно и основно образование. И да, повечето са общи работници. За владеенето на немски твърдението е най-забавно, защото всъщност особена разлика няма. За местоживеенето ми е странно как дефинираш „турски квартал“. Има имигрантски квартали, където е по-евтино, но надали някой би ги определил като „турски“. В Офенбах има много българи, но много повече във Франкфурт. Още повече има в селата и малките градове наоколо, защото е още по-евтино. Клишетата са мързелив начин да гледаш на хората. Специално за българите в Германия си доста далеч от истината.

  36. Не видях дали методиката Ви включва към изтониците от статистиката и общините да е добавена и информацията за българите, приели немско гражданство в тези години, които разглеждате. Малко или голямо (спред мен е между 15000 и 40000 за 10 годишен период), числото ще коригира нагоре всяка от прогнозите. Тук ще се добавят и част от децата на тези българи, които си извадят и български акт за раждане (вероятно на късен етап, покрай пълнолетието им).

  37. Всичко тук се основава на числата на DeStatis. Нямат разбивка по общини и националности на хората придобили гражданство. Имаме само общ брой – 15 хиляди за последните 10 години и още 6800 – между 2001 и 2010-та.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.