Крие ли се броят раждания и защо е тъжен Костя?

Отдавна не ми се беше случвало да ми кипва толкова бързо от повърхностно или подвеждащо изказване, но явно беше време. Днес ми изпратиха видео публикувано от Костадин Костадинов от партия „Възраждане“. Ако не знаете кой е – честито. Няма значение всъщност, защото твърденията му относно демографията в България ги чуваме най-редовно. Стандартна практика е той и хора с неговите убеждения и капацитет да подменят числа и да рисуват апокалиптични картини. В този случай обаче знам и съм описвал многократно какво точно стои зад всяко негово изречение.

Няма да пускам линк към записа, за да не му давам излишно внимание. Лесно ще го намерите в YouTube. Ще започна с основните му идеи, повечето от които е поместил в първата част от записа. След тях развива тези за завладяване, изчезване, конспирации и прочие.

Защо няма водещи негативни новини в началото на годината за намалели раждания? Замислете се – явно данните се крият!

О, разбира се! Наистина тази година почти не виждаме такива заглавия. Чак не смеех да се зарадвам. Години наред писах на редакциите на основните медии да спрат да пускат евтини сензации на база грешни данни. Всъщност, по едно време се беше стигнало до комичната ситуация, че ражданията се бяха увеличили, но водещите настойчиво повтаряха за „нов антирекорд“.

Къде е „броячът“ на ражданията? Защо се крие?

Това, което той нарича „брояч“, всъщност беше регистърът за ражданията на Министерството на здравеопазването. Именно на него разчитаха журналисти и политици за негативните си послания и стряскащи заглавия. В действителност, както многократно илюстрирах тук, регистърът беше не само грешен, но и с непостоянно качество. Събирането на информацията беше оставена на произвола, голяма част се въвеждаше с месеци закъснение, а понякога и самият регистър отказваше да работи. Това правеше сравнение дори между различни периоди невъзможно.

Години наред призовавах да се спре публичната част, тъй като не върши никаква друга работа, освен да генерира фалшиви новини. Най-накрая го спряха, но беше доста по-отдавна от миналия октомври, когато Костадинов явно е забелязал.

На 2-3-ти януари излизат данните за раждаемостта, смъртността и за емиграцията.

Не. Данните за раждаемостта и други демографски процеси излизат през април, когато НСИ са събрали информация от всички източници. Не, не са му казали „категорично“, че нямат данни и че „може би“ ще ги имат през април. Има си календар и излизат в една и съща седмица от годината всяка година.

МЗ също не са му казали, че нямат информация. Ако се е изтърсил пред портиера или деловодството да търси числа, нормално е да му кажат, че на място ги нямат. За тази цел си има питания по ЗДОИ. Данни обаче имат в НЗОК и по болниците и тази информация вече е събрана. Там обаче има условности, които не очаквам Костадинов да иска или да може да разбере. Най-вече какво се брои, към кой регион, кога и как се вписва.

Разполага с „техни“ източници, които му казали, че ражданията били 41-42 хиляди през 2019, а за 2018 – над 50 хиляди.

Тук прихнах да се смея. Първо, защото числата са далеч от истината, за което ще разберете след малко. Най-вече обаче, защото като каза 42 хиляди веднага разбрах кой е тайният му „източник“. Това са съвсем публичните отчети на Националният център по обществено здраве и анализи. На страницата си те публикуват различни справки, част от които са за ражданията.

Един от проблемите на Костя обаче е, че са пуснали справки само за първите три тримесечия на 2019-та, т.е. до септември. Ако съберем числата там излизат точно 41828 раждания. За 9 месеца. Ако сметнем обаче за цялата 2018-та излизат 56099 раждания. Не е съвпадение, защото другаде такива оценки няма.

Всъщност, в известен смисъл аз също съм му „таен“ източник, тъй като макар публични, справките на НЦОЗА са достъпни само няколко месеца назад. Тези за 2018-та и назад са отдавна изтрити от сайта им. Затова през ноември публикувах архива си, в който съм ги запазил. Много вероятно е да ги е взел точно от тази ми статия. Явно обаче е прескочил изчерпателните ми предупреждения за ниското качество на данните, че се отклоняват сериозно от истинския брой раждания и че всъщност справките на НЦОЗА отчитат само част от реалните събития.

България е държавата с най-висок „процент“ смъртност в света.

Това тук винаги ме дразни като изказване, но признавам, че не е толкова лесно да се разбере. Написах две статии обсъждащи този проблем – как смъртността не е просто едно число и как всъщност следва да се сравняват държавите, за да има някакъв смисъл.

Накратко – не може да се сравнява смъртността в България и Сирия или Афганистан, защото структурата на населението е коренно различна. С всичките болести и убийства там, смъртността сред хората над 60 навсякъде е много по-голяма. Все едно да сравнявате колко хора страдат от артрит в стар комунистически блок и студентско общежитие. За да има смисъл сравнението, се използва стандартизирана структура на населението, спрямо която се смята както заболеваемостта, така и смъртността. Така виждаме, че България всъщност е в средата на скалата в световен мащаб, но все още доста след останалите страни от ЕС.

Да, общата смъртност може да се използва за сравнение в контекста на намалението на населението, но и там фокусирането само върху тази метрика и само за една година без контекст е подвеждащо. Най-малкото детската смъртност сега у много страни е на нивото на България от преди 50 години. Отделно динамиката на населението през десетилетията обезсмисля всякакви внушения за линейно намаление. Затова и ООН и СЗО отдавна се опитват да въведат ASDR като метрика. Качеството на данните в развиващия се свят обаче е пречка.

Броят на емигриралите няма как да се каже колко е… но е 100 хиляди отгоре на данните на НСИ.

За няколко секунди се успокоих, че ще каже нещо смислено, но бързо се впусна в отвлечени числа без обосновка или почва. Наистина нямаме точна представа колко са емигрантите и наистина има такива, които са все още регистрирани в страната. НСИ обаче не брои населението по адресна регистрация – по нея се изготвят изборните списъци. От там идват ония легенди за 1-2 милиона „мъртви души“.

Всъщност, доста хора сме се опитвали да опишем и картографираме българите в чужбина. Имаше отделно опити за сензации от данни измислени от Външно. Имаше и измислици повтаряни 100 пъти от министри и шефове на агенции, докато не станаха истина за медиите. Едни националисти като Костадинов се опитаха да говорят и за 6, 7 и 8 млн. българи зад граница та да им се разшири схемичката, но сега са в ареста. Реалността обаче, че при отворени граници и неработеща система за адресна регистрация е невъзможно да се разбере кой точно къде е. Някои и не искат.

Затова опираме до това, което знаем – раждаемостта, смъртността и методологията на НСИ. Няма хора без акт за раждане и смърт. Изваждайки тези числа получаваме около 1.2 млн. българи родени в страната или получили гражданство, които вече живеят някъде другаде. Това е. Къде са точно може само да гадаем.

700 хиляди напуснали страната за 10 години при Бойко. 150 хиляди за една година или повече от жертвите дала България от Първата и Втората световна война.

Чудя се откъде е извадил този това число 700 хил. при условие, че толкова хора не са се раждали, а емиграцията намалява въпреки всичко, което Борисов е сътворил в последните години. Всъщност, сещам се от къде – често при такива сметки „забравят“ да отчетат смъртността и приписват цялото намаление на населението на емиграция. Ще се радвам да сподели източника си все пак.

Тук в никакъв случай не защитавам Борисов и тези около него. В огромната си част хората напускат страната вече не толкова заради финансови проблеми, а заради липса на надежда, че нещо ще се промени към по-добро. Не е обнадеждаващо да плаваш по течението на просперитета в Европа докато кабинета усилено гребе в обратна посока чрез ерозия на демократичните принципи, медийната свобода и върховенството на закона. Обсъжданото в записа обаче няма общо с изброеното, а е първосигнална емоционална въдица с цел атака към другите.

Втората част си е обидна, но за жалост доста типична за реторика като неговата. Да оставим настрана грешните числа, които цитира. За него българите в чужбина са се споминали вече. Не съществуват. Хем призовава хората да се върнат, хем ги сравява с мъртви. Такова отношение не е само тук, не е от сегс и го срещам често. Всъщност, немалко хора са напуснали страната включително заради хора като него. Вчера точно стана дума как познати не биха се върнали, защото националисти от типа на Констадинов ги тормозят и пребиват на улицата, заради това какви са се родили. Може би може да започне с промяна на собственото си отношение срещу цели групи българи, ако иска все пак да направи нещо за страната.

Крият ли се данните и защо се вързваме?

Често се бърка некадърността, мързела и лошата организация със зла умисъл. От последната има премного в институциите ни. Агенцията по околната среда крие суровите данни за замърсяването на въздуха. Прокуратурата крие информация по какво е работил Пеевски и Гешев. Финансовото министерство крие данните за къщите за тъщи и ред други измами. Дела за информация има много и по-често се печелят.

В повечето случаи обаче информацията или я няма, или не става за нищо. Често я има всъщност, но не означава това, което ти се иска. Затова има методологии, но защо са му на човек, като може да си измисли число и да пусне гневно клипче в тубата. Точно на база такива измислени числа бяха сензациите за демографията всеки януари, по които милее Констадинов.

Администрацията ни има проблем със събирането на информация и поддържането на качествени регистри. Казвам го отдавна и давам постоянно примери. Това не означава, че всяка статистика, която не ни се нрави, е грешна, а всяко число, което не може да ни предоставят на момента, се крие.

Броят деца родени и живеещи в страната ще разберем през април и то не защото Костадинов е влетял в нечий кабинет, а защото всяка година излизат по едно и също време. И да, те най-вероятно ще са по-малко от предходната. Няма да са 42 хиляди, а отново над 60. Да, пак ще са по-малко от починалите и емигриралите. За това има много причини, които сме обсъждали тук и ще обсъждаме отново.

Грешно е обаче да се говори с патос и да се гонят евтини сензации. Демографията е любима тема на националистите в цял свят, защото им помага лесно да преекспонират проблеми, да премълчат други и да насочат страха на хората срещу „различните“. Именно това виждаме в обсъжданото видео. Нито родните наци-оналисти са го измислили, нито го прилагат най-успешно. Не означава обаче, че не е също толкова вредно както за обществения дебат, така и за намирането на някакво решение на демографския проблем и дори по-важното – придържането към него отвъд края на мандата.

17 коментара

  1. Костя е толкова зле като комуникатор и лидер, че аз ако ми беше опозиция, щях да намирам начини да му плащам за да продължава. Твърде много внимание си му отделил, иначе темата е много важна, особено съпоставена с информацията къде се раждат деца в страната, както и етническата им принадлежност. Сега учителите се сблъскват с около 45% първолаци, които не говорят никакъв български и все още няма програма как да се работи с тях.

  2. Напротив, трябва да се спре с фокусирането върху етноса, а да се наблегне на разрушаването на модела на сегрегация и запазването на всички деца в училище. Трябва да се научат да живеят заедно и да се разбират. Имено родителите спираме този процес.

    Иначе това с колко първолаци не говорили български се върти като новина от 10 години и се повтарят между 40 и 60%. Преди 6 години показах как сметката въобще не излиза. Министерството на образованието пък каза в прав текст, че нямат такава информация и не я събират. Няколко министри са пускали такива изказвания и когато са питани, не са дали данни, а по-скоро са дочули отнякъде и те. Така се легитимира нещо завъртяло се из медиите, подобно на другата такава новина, че имало, разбираш ли, повече българи работещи в чужбина, отколкото в България.

    Иначе ако гледаме етническото разпределение, догодина има преброяване и ще знаем повече, но може да се окаже, че ромското намаление е намаляло още повече като дял, предвид по-високата миграция сред тях. Това е жалко, тъй като е сериозна загуба на потенциал за България. На този етап обаче ги губим дори да останат, тъй като обществото сегрегира както образованието, така здравните услуги и възможностите за работа.

  3. Съжалявам, но аз пътувам в цялата страна, преподавам и говоря с директори и учители. Нямаме програма за български като втори език въобще – дори децата в чужбина имат този проблем, както и тези в смесените бракове.

  4. Няма наистина такава програма, а има нужда от допълнителни мерки, особено за деца дошли от други страни. За българчетата в чужбина обаче си има програма и не е хич лоша. Пак зависи много от педагога, но постига добри резултати. Проблемът е по-скоро липсата на дейно участие на Външно и консулствата в създаване и подкрепа на училищата. С този им бюджет и хора обаче въобще не мога да очаквам от консулствата нещо такова – трудно се справят и с основните си задачи с това, което разполагат.

  5. Не съм привърженик на отявлени русофили като Костадинов,но не по-малко ме дразнят мнения,че нямало проблем при сегашните нива на смъртност, раждаемост и демографски прираст.По коефициент на раждаемост 8,5 България е сред последните в класацията-само 5 държави са с по-нисък коефициент от нас (изключвам държави джуджета като Андора и Монако).По коефициент на плодовитост пак сме сред последните 15 държави в света.Тук обаче има една особеност-в районите с по-висок процент циганско население този коефициент е висок-например в сливенските села е 2,57,а в градовете на област Велико Търново е 1,22.Т.е коефициентът сред българките е не повече от 1,2.И има огромна разлика дали се раждат цигани или българи.Ако някой си мисли,че циганите ще се образоват и ще работят нещо друго освен нискоквалифициран труд или дребна търговия, значи и понятие си няма от техният манталитет.Наскоро гледах един документален филм за еничарите-за еничари се вземали само християнски деца.С едно изключение-не се вземали деца от цигани,защото били ненадеждни .И това не се е променило стотици години,докато е имало набор на еничари.Още османците са ги разбрали какво представляват.Нивата на престъпността сред циганите е в пъти по-висока от останалите етноси.Образованието също е на ниско ниво,друг въпрос е,че им се дават дипломи на циганите без никакви знания и умения.
    Щели да излязат по-малко при преброяването-ами естествено,че ще излязат по-малко като не се определят като цигани.С това темпо след две-три преброявания изобщо по статистика няма да живеят цигани в България.Наистина има висока емиграция сред тях,ама и в чужбина живеят в компактни общности и не се интегрират,строят големи къщи в България, така че тяхната емиграция е временна.За разлика от повечето българи, които трайно напускат България.
    По смъртност България е категорично на първо място в света.Освен това има изследване,според което България е страната,която ще изгуби най-много хора като процент от населението заради смъртност в близките 15 години.
    При предишните две преброявания населението намаляваше с по 600 хиляди души,сега няма да е по-ниско,даже очаквам да е поне 700 хиляди намалението спрямо 2001г.
    И тепърва ще има много сериозни демографски проблеми като раждаемостта рязко ще спадне.Жените във възраст 1-4 години са 128 хиляди,при 264 хиляди във възрастта 40-44 години.Освен това първолаците в последните години са по 10-12 хиляди по-малко от родените 7 години по-рано.Та като дойде време да раждат ще са и под 100 хиляди в тази група.
    България е единствената държава в света, чието население през 2019г е по-малко от 1950г.За 30 години населението е намаляло с 25 процента.И тепърва ще намалява.
    Ама всичко е точно-и в други държави имало ниска раждаемост.

  6. И не знам какъв е този цигански потенциал,който се губел заради емиграцията на цигани?За разлика от други държави,в България никога не е имало сегрегация в образованието спрямо циганите.Аз съм учил заедно с цигани в основното училище преди 35 години и учителите не само не ги дискриминираха,но им пишеха по-високи оценки, отколкото на българите със същите знания.Защо не са развили този потенциал?Колко са циганите лекари, инженери,юристи,АЙ ТИ специалисти,финансисти?Откакто почнаха да емигрират и престъпността рязко намаля в някои села и градове.

  7. Изгледах въпросното видео на другаря Копейкин и понеже и друг път съм го хващал да лъже (предимно по исторически теми), реших да проверя „цифрите“ му, които като числа поне са лесно проверими… След кратък рисърч из НСИ, google, новинарски сайтове, МЗ, резултати по години и тн… в даден момент попаднах и на статии по темата от блога ви, Юруков, а в последствие и на конкретно тази… тоест кръгът си се затвори 🙂 Или иначе казано, резултатът е, че спечелихте още един последовател, а поуката – нуждаете се от по-добро SEO… Здравейте!

  8. Господин Юруков прав сте, че данните ги е взел за раждаемостта от НЦОЗ, още преди да попадна на Вашата публикация се бях досетил, че е така. Има едно лице Петър Иванов, което също като него плещи същите глупости. Дотук съм съгласен с Вас.
    Не разбирам какво толкова Ви бърка национализма, това, че Вие не се асоциирате с българският етнос, предвид смесения Ви произход, не значи, че има нещо лошо българите да държат на корените си. Костадинов и подобните като него са толкова националисти, колкото аз съм президент на САЩ. Неприязънта Ви към национализма, която прозира в не едно Ваше писание е обяснима, предвид, че сте привърженик на една ляволиберална партия, която подкрепя всичко антибългарско, интернационализма и правеща се на „дясна“.
    За раждаемостта за 2019 г, би трябвало да е по-висока от 2018 г. Направих си труда да събера данните от различни болници в страната, обявени в медиите и да ги сравня с тези от предходната година. Дори в малки градове като Гоце Делчев, Лом, Монтана, Бяла Слатина, Севлиево и др. се отчита ръст на раждаемостта. Във Варна са родени с 172 деца повече спрямо 2018 г. Най-голямата болница в Бургас отчита ръст на раждаемостта с около 7,5 %. Така че ако пак бъде изкарано от НСИ, че раждаемостта е паднала, това сериозно ще ме озадачи, дали данните, които се дават от тях са верни.

  9. Това,че във Варна има повече раждания изобщо не е показател за повишена раждаемост.Защото много жени от други области раждат във Варна и едва след като излязат окончателните данни на НСИ ще се види дали има повишена раждаемост,но е малко вероятно.Според НЦОЗ новородените са 55 хиляди през 2019г и въпреки,че тези данни не са пълни,то все пак са някаква индикация,че новородените ще са около 60 хиляди.Умрелите пак ще са над 100 хиляди,така че за поредна година ще имаме намаляване на населението над 40 хиляди само от отрицателен естествен прираст.Плюс емиграция,която НСИ не отразява в пълен обем.

  10. Момчиле говориш пълни глупости, чета ти писанията и на едно друго място, в което се подвизаваш с друг псевдоним. Някои от интерпретациите ти, писанията ти и анализите ти са доста инфантилни. Както и на голяма част от пишещите в онзи форум. Нямате си хабер от история и демография. Тези данни на НЦОЗ ги видях и според мен са непълни, но ако пак излезе спад на родените деца, вече ще си мисля сериозно, че е стъкмистика, защото за редица градове болниците посочват увеличаване на родените деца.
    НСИ може да не отразява емиграция в пълен обем, но по същата логика може и да не отразява завръщането на български граждани в пълен обем, ако приемем, че има много такива, които не са декларири смяна на адреса. Тук помествам данните, които съм събрал, не са за всички болници, само, за тези, за които има инфорамция. А не ти ли е хрумнало Момчиле, че както във Варна има такива, които раждат в други градове, така и от Варна им жени, които раждат в други градове, в София, примерно?

  11. Хахаха.Само пълен комплексар може да обижда други хора в анонимен форум, защото мнението им се различава от неговото.Както и да е-нямам намерение да влизам в подобна размяна на обиди.
    Мога да дам пример от първа ръка,че новородените в болниците в големите градове се увеличават,но не и броят новородени по адресна регистрация в тези градове.Едното ми дете се роди 2016г в една пловдивска болница,другото 2018г.И двете през март месец.И второто се роди на 13-и март,като въпреки това имаше по-висок пореден номер на раждане от другото,което се роди на 31-и март.С около 70 или 80 номера беше разликата .След проверка в сайта на НСИ се оказа,че през 2018г не са родени повече бебета в община Пловдив от 2016г.Това означава,че в пловдивските клиники са раждали много жени от други области.Същото се отнася и до София и Варна.В тези градове има най-добрите болници затова и много жени от други области избират да раждат в тях.
    И естествено,че данните на НЦИОЗ не са окончателни,но са показателни какво може да се очаква от окончателните резултати.И за какво да се прави стъкмистика от НСИ като НСИ е държавна институция и като такава би имала изгода да прави стъкмистика,че новородените се увеличават.Аз не твърдя подобно нещо и смятам,че данните за новородените са напълно достоверни.
    Относно емиграцията-в България не е задължително човек да си заяви смяна на адреса,или по-скоро няма санкции ако не го направи.Затова и много хора не го правят.Сестра ми е от 6 години в САЩ ,а още я водят по настоящ и постоянен адрес в България.
    В Германия е задължително да се декларира смяна на адреса,затова и техните данни са по-достоверни.За 2017 г в Германия са емигрирали 83 хиляди български граждани,а са напуснали 38 хиляди-годишно увеличение с 45 хиляди.НСИ отчита 7000 емигрирали и 2000 върнали се.Т.е НСИ отчита 5000 нетни емигранти от България в Германия,а немската статистика 45 хиляди.Подобно е положението и с Великобритания-оказа се,че 140 хиляди български граждани са подали документи за отседналост при Брекзит.Като тук не се броят тези с британски паспорти,а има и доста такива.В Германия българските емигранти са се увеличили от 75 хиляди от последното преброяване до 337 хиляди през 2018г.Данните за 2019 г още не са излезли.Излиза че само в тези две държави има имигрирали 400 хиляди български граждани от последното преброяване досега.Естествено има и чужденци с български паспорти и такива, които са се преселили от други европейски държави,но болшинството са от България.А българи емигрират и в Белгия, Франция, Нидерландия и други държави.Така че НСИ изобщо не отчита правилно емиграцията.И при предишните две преброявания имаше големи корекции в броя на населението заради неотчета емиграция.И сега ще е така и ще има поне 300 хиляди неотчетени емигранти.

  12. До Момчил:
    Не ми е било целта да те обиждам, нито да налагам мнението си. Не задължавам никого да приема моята гледна точка. Не говори много добре за теб, че не приемаш забележки, несъгласия с това, което си писал и изобщо избираш си някаква предпоставена теза и се опитваш всячески да убедиш другите, че ти си прав. Българина в мнозинството си има една много тъпа черта – да поставя егото си над всичко. Аз не съм ментор по демографските въпроси, но ти май имаш амбицията да се изживяваш като такъв. Колкото до това дали съм комплексар – комплексарите са малодушни, парадират с евтино перчене и имат голямо самочувствие без покритие и т.н. Много плоски нападки от твоя страна, ами не си прав за някои неща човече.
    Ти от няколко години тръбиш как като излязат данните на НСИ родените за съответната година щели да бъдат под 60 000. „Доводите“ ти са „железни“ – Регистърът на ражданията. И за 2019 г. родените ще са над 60 000, даже би трябвало да са повече спрямо 2018 г. или горе долу същия брой. Да видим.
    Също с голям плам тръбиш, че реалното население на България било 6 700 000 души някъде. Не си познавал такива, които да не се водят осигурени никъде и като си изчислил броя на заетите, учениците, пенсионерите и регистрираните като безработни си ги докарал към 6 700 000. Ами аз познавам 3-ма и то българи, които не се осигурват никъде, не се водят безработни и не работят официално никъде. Занимават се с бизнес. Има хиляди като тях. Моите познати са българи, но и от мацинствата има такива, които не се водят никъде. Така че България не е около 6 700 000, както твърдиш.
    Друг твой постулат е, че за да има прираст трябва коефицентът на плодовитост да бъде 2,1. Да вземем коефицентът на плодовитост на Ирландия, страната в момента с най-висока раждаемост в Европа. от 2000 г. до сега той се движи някъде в диапазона 1,80-1,90 и Ирландия пак има естествен прираст от над 30 000 души. Знам от първа ръка, че и там имаше емиграция след кризата 2008 г., но населението си нараства. И не е нужно да има коефицент на плодовитост 2,1 за това. Просто смъртността не е толкова висока като в България. Е, там и повече младо население има, спрямо общият брой. Не е задължително някоя държава да има коефицент на плодовитост 2,1 за да нараства населението й. 1,80 е доста добър коефицент на плодовитост и при по-ниска смъртност показатлеите ще са други.
    Не ми обяснявай като на малоумен, че в големите градове раждали жени от други населени места. Знам го това, но данните на НЦОЗ отчитат ражданията по болници в градовете, а не по настоящ адрес от къде са родителите. Видно е, че за някои градове има нарастване на броя на родените спрямо 2018 г. Друг е въпросът тези от НЦОЗ раждания ли отчитат или родени. Защото има многоплодови раждания и броят на родените е по-голям от ражданията.
    Не само в големите градове има ръст на родените. В болницата в Момчилград 2018 г. са родени 162 бебета, а през 2019 г. 210. В болницата в Каварна 2019 г. са родени 47, а в 2018 – 27. В болницата в Бяла Слатина отчитат 10 % ръст на родените за 2019 г. в малко село като Баничан, Гоцеделчевско са се родили 15 деца за 2019 г. с пет път повече спрямо 2018 г. Не казвам, че раждамеостта в България е тръгнала сремглаво нагоре, но би трябвало броят на родените за 2019 г. да е с 500 – 1000 души повече от този на родените през 2018 г.
    НСИ нямат интерес да правят умишлена стъкмистика на данните за раждаемостта, но имайки предвид как беше проведено преброяването 2011 г. няма да се очудя ако поради мърлящина и безхаберие се пропуска нещо.
    Да се дискутират такива теми по форуми или сайтове е общо взето губене на време щом другия е убеден в правотата си по презумция. не искам да се конформтирам с никого. Успех ти желая!

  13. Този коефициент на плодовитост от 2,1 не съм си го измислил аз, а е определен от изследователи по темата.В краткосрочен план населението на държави с по-нисък коефициент може и да нараства,но рано или късно ще започне да намалява. Типичен пример е Китай-само след десетина години ще започне да намалява и до края на века ще падне под 1 милиард.В Япония намаляването вече е факт.
    Това, че твърдя че населението на България е не повече от 6,7 милиона се основава на неотчетената емиграция.При предишните две преброявания имаше корекция на населението с по 200 хиляди надолу,няма никакви изгледи сега да е различно.В последните години първокласниците са с по 10-12 хиляди по-малко от родените 7 години преди това. Ясно е,че тия деца са емигрирали и то с родителите си.От МОН преди години търсиха по адресите деца, които не посещават училище и установиха, че близо 200 хиляди деца са в чужбина.Това са официални данни и е видно,че има много неотчетена емиграция. Още повече напоследък има висока циганска емиграция .
    Колкото до раждаемостта-няма никакво значение дали е по-ниска от миналата година или е с 1000-2000 повече.Пак отрицателният естествен прираст ще надхвърли 40 хиляди.Плюс емиграцията и се вижда ,че имаме голямо намаляване на населението.Има изследване на ООН,че България ще загуби най-много население до 2050г.И сега сме единствената страна в света, която в момента има по-малко население от 1950г.
    Така че термина „демографска катастрофа „изобщо не е лишен от логика.

  14. За коефицента на плодовитост знам, че не си го измисли ти, но нашите папагалски медии натякват на обществото, че трябва да се достигне такъв коефицент на плодовитост, за да има прираст, а това не е задължително.
    За раждаемостта си прав, дали ще са с 1000 или 2000 повече пак същата работа, България е силна демографска криза с тенеденция към демографска катастрофа, която почти е настъпила. И май ще се задълбочава предвид неспиращата алчност на българските бизнесмени, които са готови да ликвидират всичко като индустрия, ако не е в техен интерес. Опасявам се, че България върви уверено към бананова република.
    Това, че 140 000 български граждани искали да останат във Великобритания се съмнявам да е вярно. Евростат отчита за 2018 г. 87 421 нейни жители да имат българско гражданство, а някъде 85 000 са раждани в България. към 10.10.2019 г. 96 100 българи бяха подали молба да остана там след Брекзит. Или на Евростат не работи системата перфектно и не отчита доста емигранти или нещата са раздути от някого относно броя на българите във Великобритания. Със сигурност една част от българите там са или деца на българи раждани там или от историческата ни диаспора от Македония, Бесарабия, Зап. покрайини и т.н.
    Колко е реалното население на България никой не може да кажа, 2011 г. съм сигурен, че имаше поне 10 000 непреброени, и предните преброявания е имало такива, казвам го от личен опит за 2011 г.

  15. Числото от 140 хиляди българи във Великобритания го каза британският посланик.Толкова са подали искане за статут на уседналост.А има и българи с британски паспорт ,които не влизат в тази бройка.Само за 2017г 1800 души са получили британски паспорти.
    Има естествено и чужденци с български паспорти. Но общо такива са 120 хиляди. Не всички от тях са емигрирали в Западна Европа. И много са получили паспорти преди 2011г.Дори 50 хиляди от тях да са емигрирали в Германия и Великобритания от 2011г насам, пак остават 350 хиляди емигранти от България в тези две държави от 2011г насам.Плюс тези,получили гражданство на двете държави.
    Относно преброяването- аз знам за случаи,когато има преброени български граждани, трайно пребиваващи в чужбина. Както и такива,които електронни са се преброили като живеещи в България.

  16. А населението нараства и с коефициент на плодовитост под 2,1 заради увеличение на продължителността на живота. Както и заради многобройните предишни поколения-200 хиляди жени с коефициент на плодовитост 1,5 раждат повече деца от 100 хиляди с коефициент 2,5.Само че каква е картината в България-жените във възрастта 1-4 години са 128 хиляди при 264 хиляди във възрастта 40-44 години, т.е тези,които тепърва ще раждат са два пъти по-малко от тези ,които вече са преминали детеродна възраст на практика(щото детеродна възраст се отчита и до 45 години).А само за 2018г новородените момичета са под 30 хиляди. Част от тях ще емигрират, други няма да родят деца, така че ясно е каква раждаемост очаква България след 20-25 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.