Няма да е по-зле като ни настигне коронавируса – същото ще е

Ще е доста зле когато COVID-19 стигне България. Подготовката на здравните власти да оставим настрана. Друга ще е водещата причина…

Голяма е думата „карантина“. Всъщност, инструкциите за идващи от рискови региони при липса на симптоми са за „себенаблюдение“ и евентуално „предпазване от социални контакти“. Едва при първи симптоми и съмнения за болест трябва да се „изолираш сам“ и да търсиш личен лекар по телефона. Карантината е за диагностицирани случаи.

Това изисква лична отговорност, грижа за здравето на околните колкото от самите хора с вероятен контакт, толкова и от работодателите, които следва да разбират, че един болен може да им съсипе процесите и производството за доста време напред.

Но няма да стане така. Не защото няма риск или защото министърът и въобще висшите чиновници се оплетоха за пореден път в абсурдната си комуникация по важна тема.

Причината е, че никой не му пука. Всяка година грипната епидемия си минава и занимава и отнема стотици животи. Но като сме болни от грип не си стоим вкъщи – инструкциите за него са реално същите, а и болничният не е проблем. Не, ходим си на работа, щото шефът ще се сърди, работата се трупа, а и нищо ни няма бе. Нали си пием хомеопатията – ще ни мине. А после като заразим половината екип и се окаже, че сме вече с пневмония, щото „ма то сигурно от фалшивата хомеопатия са ни пробутали“, работата съвсем ще спре и шефът може да се сърди само на себе си, защото си е негова вината.

Та при коронавируса ще е още по-зле – младите го карат съвсем като настинка. Децата – още по-леко. Поне повечето. Е, смъртността при най-възрастните започва от 4%, а при тези над 80 е 15%, но това си е тяхна работа, нали? И при грипа възрастните също са най-честите жертви, но също деца и бременни. Щом до сега за тях толкова не ни пукаше и дори при наличие на ваксина намаляваща двойно риска от зараза и усложнения я отказваме, защо при коронавируса да е по-различно? Защото има паника в социалките? Ми не.

Същото ще е.

Ще дойде, ще отмине коронавируса, ще утрепе 100-тина пенсионери и няколко деца със сърдечни проблеми и пак ще махнем с ръка, че „на мене нищо толкова не ми се случи“ и к’во толкова се шашкат всички?!

Объркани в превода

А че говоренето на министъра и други по темата е под всякаква критика е пределно ясно. Особено вчерашните изказвания за пореден път илюстрират нещо, които твърдя отдавна – огромна част от публичните скандали и проблеми са всъщност заради лоша комуникация.

Кой какво бил казал и направил, как го обяснили на министро и Борисов, те какво разбрали и как си го превели на техния си … език, как са го обяснили на медиите, те какво си избрали за заглавието и какво за 4-ти параграф в материала… и докато първите по разваления телефон вземат думата и обяснят за какво става дума, вече е късно и паниката е станала по-важна от темата.

Решението

Не искам да си призная, но хомеопатията и нутриционистите биха помогнали много с истерията.

Не с лечението, диагностиката или каквото и да е свързано със самата болест, а да спрат хората да обикалят де що спешно, болница, лекар и РЗИ има с изисквания да бъдат тествани щото били някъде. Нищо че, ако наистина са заразени, покрай това им приключение ще извадят от строя 1/3 от медицинския персонал на града.

Те ти идея – Ананиев да излезе и да обяви, че ако някой няма симптоми и идва от рисков регион, да зоба хомеопатия две седмици. Да хване няколко „хелфи-блогърки“ да обясняват как се бори короната с домашно приготвена храна и упражнения вкъщи. Лесно ще ги изнамери – РЗИ имат списък кои са глобявали за измамни твърдения за лечение.

Ще работи идеално – всички ще си стоят вкъщи да зобат захарчета и киноа и ако „въпреки това“ развият симптоми, същите тия инфлуенсъри да казват да се звъни на лични лекари. Т.е. баш съветите на ECDC, но претоплени, украсени и предложени в красива чиния на 10 пъти по-висока цена.

Ако това е нужно да схванат хората въпреки откровено неадекватните ни управници, здраве да е.

Иначе, ако търсите информация конкретно за вируса и предстоящата пандемия, страницата на НЦЗПБ, МЗ и ECDC са единствените надеждни източници. Социалките и медиите не са.

7 коментара

  1. При възрастовата структура според данните от НСИ и леталност по възрастови групи както в Китай, ако се зарази цялото население, биха починали 160 хиляди души. Ако се заразят две трети от населението, както е оценката на СЗО, смъртните случаи биха били 107 хиляди. Само че Китай има по-висока средна продължителност на живота, т.е. по-добро здравеопазване от България, та леталността може да бъде и по-голяма.
    Нищо работа според някои!

  2. Снощи по БНР – Хоризонт в „Нещо повече“ последната идея по Корона темата беше на д-р София Ангелова: паниката намалява имунитета. Аз живея извън света. Последната ми ваксина за масови болести беше през 1980 г. Разчитам на упование.

  3. @Константин Тодоров – ако последната ти ваксина е била през 80-те, то определено си пропуснал няколко опреснителни. Най-малкото коклюш и тетанус са нужни. Препоръчвам и МПР, защото по родените преди 80-те са слагали по една доза за морбили, а на момчетата никаква за паротит. Безвредни са ваксините – направих ги всички тази година опреснителните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.