Няма да е по-зле като ни настигне коронавируса – същото ще е

Ще е доста зле когато COVID-19 стигне България. Подготовката на здравните власти да оставим настрана. Друга ще е водещата причина…

Голяма е думата „карантина“. Всъщност, инструкциите за идващи от рискови региони при липса на симптоми са за „себенаблюдение“ и евентуално „предпазване от социални контакти“. Едва при първи симптоми и съмнения за болест трябва да се „изолираш сам“ и да търсиш личен лекар по телефона. Карантината е за диагностицирани случаи.

Това изисква лична отговорност, грижа за здравето на околните колкото от самите хора с вероятен контакт, толкова и от работодателите, които следва да разбират, че един болен може да им съсипе процесите и производството за доста време напред.

Но няма да стане така. Не защото няма риск или защото министърът и въобще висшите чиновници се оплетоха за пореден път в абсурдната си комуникация по важна тема.

Причината е, че никой не му пука. Всяка година грипната епидемия си минава и занимава и отнема стотици животи. Но като сме болни от грип не си стоим вкъщи – инструкциите за него са реално същите, а и болничният не е проблем. Не, ходим си на работа, щото шефът ще се сърди, работата се трупа, а и нищо ни няма бе. Нали си пием хомеопатията – ще ни мине. А после като заразим половината екип и се окаже, че сме вече с пневмония, щото „ма то сигурно от фалшивата хомеопатия са ни пробутали“, работата съвсем ще спре и шефът може да се сърди само на себе си, защото си е негова вината.

Та при коронавируса ще е още по-зле – младите го карат съвсем като настинка. Децата – още по-леко. Поне повечето. Е, смъртността при най-възрастните започва от 4%, а при тези над 80 е 15%, но това си е тяхна работа, нали? И при грипа възрастните също са най-честите жертви, но също деца и бременни. Щом до сега за тях толкова не ни пукаше и дори при наличие на ваксина намаляваща двойно риска от зараза и усложнения я отказваме, защо при коронавируса да е по-различно? Защото има паника в социалките? Ми не.

Същото ще е.

Ще дойде, ще отмине коронавируса, ще утрепе 100-тина пенсионери и няколко деца със сърдечни проблеми и пак ще махнем с ръка, че „на мене нищо толкова не ми се случи“ и к’во толкова се шашкат всички?!

Объркани в превода

А че говоренето на министъра и други по темата е под всякаква критика е пределно ясно. Особено вчерашните изказвания за пореден път илюстрират нещо, които твърдя отдавна – огромна част от публичните скандали и проблеми са всъщност заради лоша комуникация.

Кой какво бил казал и направил, как го обяснили на министро и Борисов, те какво разбрали и как си го превели на техния си … език, как са го обяснили на медиите, те какво си избрали за заглавието и какво за 4-ти параграф в материала… и докато първите по разваления телефон вземат думата и обяснят за какво става дума, вече е късно и паниката е станала по-важна от темата.

Решението

Не искам да си призная, но хомеопатията и нутриционистите биха помогнали много с истерията.

Не с лечението, диагностиката или каквото и да е свързано със самата болест, а да спрат хората да обикалят де що спешно, болница, лекар и РЗИ има с изисквания да бъдат тествани щото били някъде. Нищо че, ако наистина са заразени, покрай това им приключение ще извадят от строя 1/3 от медицинския персонал на града.

Те ти идея – Ананиев да излезе и да обяви, че ако някой няма симптоми и идва от рисков регион, да зоба хомеопатия две седмици. Да хване няколко „хелфи-блогърки“ да обясняват как се бори короната с домашно приготвена храна и упражнения вкъщи. Лесно ще ги изнамери – РЗИ имат списък кои са глобявали за измамни твърдения за лечение.

Ще работи идеално – всички ще си стоят вкъщи да зобат захарчета и киноа и ако „въпреки това“ развият симптоми, същите тия инфлуенсъри да казват да се звъни на лични лекари. Т.е. баш съветите на ECDC, но претоплени, украсени и предложени в красива чиния на 10 пъти по-висока цена.

Ако това е нужно да схванат хората въпреки откровено неадекватните ни управници, здраве да е.

Иначе, ако търсите информация конкретно за вируса и предстоящата пандемия, страницата на НЦЗПБ, МЗ и ECDC са единствените надеждни източници. Социалките и медиите не са.

7 коментара

  1. При възрастовата структура според данните от НСИ и леталност по възрастови групи както в Китай, ако се зарази цялото население, биха починали 160 хиляди души. Ако се заразят две трети от населението, както е оценката на СЗО, смъртните случаи биха били 107 хиляди. Само че Китай има по-висока средна продължителност на живота, т.е. по-добро здравеопазване от България, та леталността може да бъде и по-голяма.
    Нищо работа според някои!

  2. Снощи по БНР – Хоризонт в „Нещо повече“ последната идея по Корона темата беше на д-р София Ангелова: паниката намалява имунитета. Аз живея извън света. Последната ми ваксина за масови болести беше през 1980 г. Разчитам на упование.

  3. @Константин Тодоров – ако последната ти ваксина е била през 80-те, то определено си пропуснал няколко опреснителни. Най-малкото коклюш и тетанус са нужни. Препоръчвам и МПР, защото по родените преди 80-те са слагали по една доза за морбили, а на момчетата никаква за паротит. Безвредни са ваксините – направих ги всички тази година опреснителните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.