Още една уж „подпорна стена“ и поредната схема на Кралев в София

Покрай протестите, ВНС, Росенец и Гешев спомняте ли си за „подпорната стена“ на плажа Алепу, която се оказа хотел? Е, имаме си такава и в София.

В спортния комплекс Диана се изгражда частна автомивка и кафене. Разрешението е издадено от район Изгрев и цялата документация е скрита, за да си спестят жалбите. Води се като преместваем обект, а леенето на бетон оправдават с „възстановяване на подпорни стени и основи“. Не сме виждали строеж там – подпорни стени били.

Жалбите се въртят почти година между институциите и всички координирано протакват и се опитват максимално да не се вдига шум. А шум има и ще има много за живеещите наоколо години наред. За районния кмет д-р Делян Георгиев всичко си е било в реда на нещата и дори жителите трябвало да се радват, въпреки че нищо не е публично, нямало е възможност за обжалване, а строежът е незаконен по много параграфи. Кралев пък го оправдава пък с това, че много скъпо им излизало да си мият колите на министерството и затова си строели автомивка. Сами – не било на фирма.

Преди година обаче директорът на Национална спорна база Пламен Манолов набързо обявил таен конкурс за наем за въпросния обект за … 520 лв. на месец при условие, че си я построят сами. Конкурсът е незаконен. Договор няма или поне не е публичен. Интересното е, че фирмата спечелила конкурса до скоро е била собственост и под управлението на Орлин Маринов от небезизвестния ВАИ Холдинг. Новата собственичка изглежда също свързана с холдинга.

Освен, че липсва всякаква документация по конкурса, задължителната страница с Профил на купувача на НСБ ЕАД не работи от неизвестно колко време. От поне три години не публикуват и информация за обществените си поръчки и липсва всякакви данни как са сключили договор със строителя на този обект и за каква сума. Всичко това по закон следва да бъде публично, но се крие усилено.

Освен всички други неуредици около изграждането на обекта, по които институциите се опитват да бавят жалби и информация, самото съществуване и отдаване под наем на този обект на територията на НСК Диана противоречи на Закона за физическото възпитание и спорта. Тъй като комплексът Диана е обект от национално значение, нищо на негова територия не може да се строи или отдава под наем, ако не е отговаря за целите на комплекса, а именно – „трайно задоволяване на общонационални потребности в областта на физическото възпитание и спорта“. Няма член в закона, който да позволява на министър Кралев да позволи частна фирма да си плати за изграждането на автомивка и да отдаде под наем значителна земя в обект от национално значение на символична цена. И все пак го прави и всички по веригата мълчат.

Далеч не е първата или дори от големите схеми на министър Кралев. Нищо учудващо или ново. Няма да е дори най-скандалното нещо, което е направил този месец. Далеч не е единствената или от големите схеми, в които институциите работят като добре смазана машина, за да се покрие нещо незаконно и да се доведе до състояние, в които гражданите са пред свършен факт. Просто е пореден пример. Както другата уж подпорна стена в Алепу.

4 коментара

  1. Действай по личен вкус и опит. Ако ти харесва сегашния гл. прокурор, прати му жалба за тази стена. Ако не ти харесва, намери специалисти по „хепънинг и пърформанс“. Събери 100 човека от квартала да стърчат 2 месеца и да викат „Долу незаконната стена!“. Ако смяташ, че това е само губене на време, изчакай до Нова година. Ще се отворят нови възможности.

  2. Има едно подобно явление, не знам как се казва. В квартал Изток завършиха по почти еднакво време 6 нови блока. Имаше случайни протести в една градинка, а после започна строеж в друга. От 2-те страни на пресечката на улиците Райко Алексиев и Атанас Далчев, между Далчев и бившата фабрика за обувки Ромика и още една сграда. 7-етажния на Алексиев No 13 и хотелите срещу него в парцела на княгиня Евдокия имат добро разположение. Но на новия блок по диагонал на пресечката прозорците са само на 1 метър по въздуха от балконите на стария блок. Заоблените горни етажи на 2-та нови блока до Ромика също са много близо до прозорците на старите блокове. Питам се: Как ще живее някой в тях през следващите 50 години? А вече минаха 10.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.