Отново числата за здравните специалисти

Свидетели сме на нова вълна от болни от коронавирус и ярка липса на подготовка на здравните власти. Имаше размяна на нападки между министъра на здравеопазването и шефовете на болници, а между тях лекарите изнемогват с непосилни смени, затворени отделения заради карантина и ежедневни новини за починали колеги. В цялата тази суматоха линейки обикалят болниците и се редят на опашка, за да се освободи място.

В това надвикване се повдигна отново въпросът какво пак липсва и защо сме пак изненадани. Моята теза, казано най-просто, е че не липсват лекари и дори сестри, а организация, координация и комуникация. Истината е, че на глава от населението имаме доста лекари, но се занимават повече с бюрокрация, отколкото с лекуване. Това отгоре на схемите в продънената кофа наречена здравната ни система. Това доста просто казано.

По-сложно става като се вгледаме в специалностите и подробностите. Преди няколко години пуснах статистика от 2016-та за лекарите и медицинските специалисти и описах проблемите с нея. Тогава се виждаше ясна и постоянна тенденция на увеличение на лекари в абсолютен брой и дори медицински специалисти, когато сметнем спрямо населението. Обнових с числата от последните три години и тенденцията се е променила сериозно.

Тук виждате как общия брой практикуващи лекари в България се е увеличавал до 2017-та година, но намалява през следващите две. Медицинските сестри се сриват до броя си от 2001-та след 7 години непрестанно намаление.

Тук отново е важно да се разбере, че горе разглеждаме всички специалности и така не отчитаме динамиката в отделни сфери. В анастезиологията, например, има пословичен недостиг и не сме уникални в това. Скорошни трагични случаи обаче показаха колко уязвима е здравната ни система на изчезващите и застаряващи кадри в тази сфера. Друг пример са фелдшерите, за които ще говорим след малко.

Погледнато спрямо населението виждаме, че броят медицински специалисти се е запазил относително еднакъв, а покритието на лекарите продължава да расте. Миналата година всеки лекар е отговарял за средно с 23% по-малко пациенти отколкото преди 20 години.

Тази промяна обаче не е равномерна. На тази карта виждаме динамиката в броя на пациентите на всеки лекар по общини. На места има драстични промени от по няколко хиляди увеличение. В повечето има известно намаление. Причината за първото е единиците лекари, които са останали да работят в селските и бедните региони. Загубата на един дори по една или друга причина води до сериозен недостиг.

В същото време все повече хора се лекуват в обласните градове, където е концентрирана болничната помощ и добрите специалисти. Докато това не е ненормално разпределение в Европа, медицинският транспорт на места практически липсва, а бюрокрацията и претовареността на заведенията допълнително усложнява достъпа. Този феномен също изкривява отчетената тук натовареност на лекарите, особено в определени специалности.

Влошава се ситуацита при медицинските специалисти. Намалението при фелдшерите е драстично както и да го погледнем. Нищо чудно, че не могат да намерят персонал за линеките и прибягват до лекари, което утежнява ситуацията в спешните центрове. Свидетелства за отношението към този вид здравна помощ от страна както на ръководствата на болниците, така и на институциите подсказва защо тези специалисти масово се изнасят.

За сметка на това се забелязва известно увеличение на акушерките и то точно през 2019-та. Леко нагоре са и лаборантите, което е добре в сегашната ситуация. Спрямо населението относително стабилна е ситуацията и при сестрите, макар проблемите да оставят.

Голяма промяна има в образованието. Това, което посочих преди няколко години е, че все повече лекари и сестри завършват – достатъчно, за да попълним липсите в системата дори с много напускащи. За целта обаче трябва правилно отношение, работещи специализации и модерен начин на работа. Получават точно обратното, което се отразява и на цитираните числа до тук. Намалява и ръста на учащите и особено завръшилите.

Най-сериозният проблем остава възрастта на лекарите. Не му обърнах внимание миналия път, защото нямах данните. В медиите се цитират няколко числа, последното от което казва, че средната възраст на лекарите в Германия е 10 години по-ниска от България. Това е доста завишена оценка, която не се базира на данните на Евростат. Всъщност и двете страни сме в горната половина на класацията и имаме подобни проблеми.

В България обаче е много по-изразен и отново сме на челните места заедно с Италия по тази негатив. Проблемът може да се илюстрира по много начини, но реших да покажа само разликата във възрастовата структура на лекарите между 2014-та и 2018-та. Забелязва се увеличение на общия брой лекари с около 2.8%. Делът на онези в пенсионна възраст обаче е скочил от 12.3% на 16.4%. Онези на средна възраст намаляват предимно заради емиграция и липса на цяло поколение след тях да ги заместят. Забелязва се обаче увеличение от 8.2% на 13.3% и почти двойно като абсолютен брой на лекарите в по-следващото поколение – най-младите, които сега започват работа. Това е добър сигнал в една доста притеснителна картина. Не означава обаче, че ще се запази, особено предвид авторитарния и схемаджийския модел на работа в системата.

Накрая отново трябва да напомня, че тук разглеждаме само общия брой на лекарите. Структурните проблеми са много по-дълбоки и не могат да бъдат описани с няколко числа. Всеки лекари и пациент има своята история. Някои от тях ги слушаме редовно по медиите.

Истината е, че не само имаме прекрасни професионалисти и добра медицинска школа, но в немалко отношения имаме и що-годе адекватен брой такива. Проблемът както винаги е управлението. Времето е ресурс и губенето на това на лекарите е буквално пагубно. Виждаме го особено сега и ще го виждаме още повече в близките седмици. Цинизмът и загубата на уважение към професията води до още по-лоши резултати в страната ни, която далеч не се гордее с добро здраве и смъртност.

Доколко можеше всичко това да се промени за 4-те месеца „почивка“ от пандемията може доста да се поспори. Определено можеше да се направи много по-добра организация, да се обучат телефонисти, да се изготвят скриптове и как следва да се информират и насочват болните. Можеше да се работи с лабораториите за по-достъпни тестове и адекватен обмен на информация. Можеше да се направи все нещо за масовата злоупотреба с викането на линейки и критично неадекватната система от спешни номера. Можеше министъра да си говори с шефовете на болници през май, а не сега през медиите. Можеше много неща.

Идентичен проблем виждаме в практически всички сфери на публичния живот и проблемът е в липсата на държавническо мислене смесено с почти изцяло подменени служители в държавна машина с калинки, които нямат представа как да си вържат обувките. Симптомите ги виждаме навсякъде – от хакерски скандали и паднала критична информационна инфраструктура до изоставени на бюрокрацията болни деца и лесно предотвратими наводнения.

А после не харесвали младите, защото не сме ги харесвали ние. Ние поне имаме причина.

4 коментара

  1. Ето още едно сравнение на достъпа до лекарска помощ – този път по области.
    https://ime.bg/bg/articles/golemi-razliki-v-dostypa-do-lekari-mejdu-oblastite-

    Тук ще намерите карта с абсолютния брой хора на всеки лекар по общини за 2019-та. Границите са големи и се забелязва, че най-голям проблем има в североизточна България:
    https://opendata.yurukov.net/elections/embed/#P1&nsid-zdln-y17&rf15-izbr&-c15–

  2. Статията представя добър анализ, базиран на данни, но категорично не съм съгласна с тезата:

    „масовата злоупотреба с викането на линейки“.

    Говоря от позицията на човек, оздравял от инфекция с корона вирус. Подчертавам – оздравял, а не излекуван. Лежах и се възстановявах вкъщи и бях „лекувана“ по телефона. Личният лекар ми обясни, че ако нещо много се влоша, единственият начин някой все пак да ме прегледа е да извикам линейка.

    Затова смятам, че ако има злоупотреба с викането на линейки, то е от страна на здравните власти, които за 8 месеца, както Вие точно отбелязвате, не направиха никаква организация за справяне с корона вируса.

    Основен проблем е тоталната липса на доболнична помощ, що се отнася до Covid-19. Затова, аз лично вече не се учудвам, че болниците и линейките са задръстени.

  3. Всъщност, съвсем правилно Ви е казал. В огромна част от случаите лечението следва да бъде само вкъщи. При усложнения само следва да се вика спешна помощ. Проблемът е, че в немалко случаи нещата се влошават много бързо и именно там е провалът на спешната помощ. Иначе, ако трябваше всички болни със симптоми да се хоспитализират, нямаше да стигнат всички стадиони, зали и салони с полеви легла. Трябва да се изолират добре.

    Относно злоупотребите с линеките, от години проблемът е сериозен. Имаше няколко одита на Сметната палата по темата. В Добрич бяха засекли, че повече от 2/3 от повикванията на спешните телефони не са за спешни случаи въобще. Ето един от тях:
    https://www.bulnao.government.bg/bg/articles/smetnata-palata-speshnata-pomosht-se-nuzhdae-ot-speshna-pomosht-1500

    Тези дни стана ясно и че много от обажданията сега до спешния телефон са за прегледи, а не спешни състояния – хората се притесняват дали имат корона и вместо да чакат при личния и да плащат там, си измислят симптоми и си викат линейка. За жалост, има много такива.

  4. В началото имаше дипляни с телефони и инструкции, вкл. от домашните лекари, как да действаме при съмнения за К19, доброволчески инициативи за доставки по домовете, електронни приложения за взаимопомощ от самоорганизирали се граждани и т.н., които постепенно бяха конкурирани от полумерки от общините, затиснати от НОЩ и ежедневните му провокации към параноя, заглушени пък от намаляването броя на заразените през лятото и в крйна сметка – остана едно недоверие от преекспонирането тогава, чиито плодове берем днес. Днес обаче няма ясни инструкции, какво правим. Ако тръгнем по някакви неидентифицирани пътища: тест, чакане на Заповед от РЗИ за карантина след дни и т.н., тръгнем да се спасяваме по причина на паниката, опираме до отчаянието да ни върнат вкъщи след безброй контакти със здрави хора при обикалянето насам-натам.
    Днес, болен приятел, професор от Александровска каза точно това: Не мърда от дома си и се лекува сам. За нас е важно да правим същото, при добри контакти и доверие в загрижеността от страна на домажния доктор и състояние, което да го позволява. В крайна сметка, по-добро внимание е най-вероятно да не получим в болница, а в борбата да стигнем до нея може да нанесем огромни вреди, ако случаят действително не го изисква. Остава единствено въпросът: При изолация, можем ли да се обслужваме сами, пазейки близките си ако можем да си позволим такава в отделно жилище. Честно, не зная, как става. Май стана дълго…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.