Колко българи взимат германско гражданство?

През 2019-та близо 1900 българи са взели германско гражданство. От тях 1300 са заради престой в Германия. Други са след брак, осиновяване и други причини. Този брой не включва децата с български родители, които са родени в Германия и са получили автоматично гражданство.

Средно 2.7% от българите в Германия, които имат право на германско гражданство, се възползват от тази възможност. При жените нивото е значително по-голямо – 3.5% спрямо 1.9% при мъжете.

Има над 10 хиляди живеещи повече от 20 години в страната само с българския си паспорт. Още 11 хиляди са били в Германия между 15 и 20 години и пак не си вадят германски паспорт. Още 63 хиляди имат право, тъй като са пребивавали повече от 8 години, но не са го направили до сега.

Ето тук ще видите разбивката по възрастови групи. Вижда се, че най-много са тези живеещи между 8 и 15 години в страната. Като възраст повечето са между 30 и 35 години.

До края на 2022 още 88 хиляди българи ще имат право на германско гражданство. Това е повече, отколкото всички до сега. До 2026-та – още 150 хиляди. Това означава, че в идните 3 години ще се удвои броят на българите взимащи германски паспорт, а в следващите 4 – ще се удвои отново.

Още по темата:

Корекция

Става версия на статията показваше, че 1.7% от българите имащи възможност да вземат германско гражданство са се възползвали. 2.9% при жените и 1.3% при мъжете. Обновени и коригирани данни на DeStatis показват, че тази оценка е занижена и ги коригирах горе.

3 коментара

  1. Учудвам, се че броят на имащите право на немско гражданство е толкова висок и те не се възползват от това. Би било интересно да разберем защо.
    Аз също скоро ще вляза в тази статистика , но се надявам бързо да се сдобия с немски паспорт. Все пак според сегашното ЕС законодателство няма да се наложи да върна българското си гражданство. Лично на мен ми изглежда като уин-уин ситуация. Плюс това, най-накрая ще мога да гласувам в Германия.
    #Но таксейшън уитаут репрезентейшън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.