Притча за данните

Имал си един човек лозе. На лозето имал малка барака с легло и мивка, където понякога нощувал. Летем ходел на лозето всяка седмица, а понякога и по-често. Край лозето имало висока плътна ограда. Не знаел защо – така го бил взел и така си останало. Познавал някои от съседите, но повечето – не. Рядко се виждали.

В началото на едно лято забелязал, че в двора му има няколко топки за тенис. Зачудил се как са попаднали там и ги прибрал. Следващата събота били двойно повече пръснати навсякъде. Следващият път дошъл по средата на седмицата и събрал още повече само за няколко дни. Чул детски гласове и някой да играе тенис отвъд оградата. Решил, че някой съсед си е направил тенис корт на парцела да му се учат децата да играят. Иначе защо толкова много топли ще хвърчат? Хвърлил обратно топките през оградата – нямало какво да ги прави.

През следващите седмици всеки път намирал прехвръкнали топки и все ги връщал. Понякога повече, понякога – по-малко. Явно децата на съседа задобрявали, си казал. Една седмица в края на лятото обаче нямало топки. Следващата – също. Решил, че не са идвали, но после чул някой да играе на корта. Казал си, че сигурно са станали толкова добри тия деца, че вече не правят такива грешки.

Решил се да заобиколи по криволичещия черен път, да намери имота на съседа му и да го поздрави. Пътят обаче свършил в клуб за тенис. Оказало се, че всичко зад неговия имот и тези на съседите му било изкупено и превърнато в спортен комплекс. Кортът зад неговия двор бил просто един от многото. На него ту се учели деца, ту тренирали професионалисти. През въпросната седмица имало малък турнир.


Нищо от наблюденията на човека не са били грешни. Предположенията му са били логични. Той е имал лозе, около него на пътя са били все лозя и е нормално да предложи, че зад неговия имот е същото. Защо другото или другите да са различни? Чул е детски гласове и видял промяна в броя „избягали“ топли и е нормално да реши, че децата на съседа играят по-добре.

При липса на друга информация е ествено да изхождаме от чисто човешката си логика и опит. Всъщност една от дефинициите на интелект е именно това – да достигаме до правилни изводи на база непълна информация. Трябва да познаваме обаче ограниченията си и да прозираме проблемите в тези си изводи.

В случая човекът е загубил малко време да обиколи лозята и навярно се е почувствал глупаво на входа на тенис клуба. По-често правим политически, икономически, инвестиционни и междучовешки решения на база аналогични заблуди и предразсъдъци върху наличната информация. Нарича се bias и има много примери в историята колко опасен може да бъде когато залогът е голям.

6 коментара

  1. Това ми напомня за университета, когато взимах курс по философия и професора ни попита какво прави една научна теория добра. Общо взето всички отговорихме, че това е теория която обяснява съвършено наблюденията които си правил досега, ако може и в голям детайл. Но професора все отхвърляше нашите отговори и в края на лекцията ни каза, че добра теория трябва да прави предсказания които можеш да тестваш и свериш с нея, защото ако не правиш предсказания, каквито и данни да имаш, винаги можеш да измислиш теория която ги обяснява.
    И заради това лозарят не е добър учен 🙂

  2. Моля, когато натрупате нови изводи в някоя от областите, които изучавате, елате на гости в рубриката „Преди всички“ на БНР, програма Хоризонт! Чакаме ви!
    Водещи: Силвия Великова и Веселина Миланова.

  3. @НА – теориите не е задължително да могат да бъдат тествани. Много „предсказания“ произтичащи от чистата математика са били доказвани с експерименти десетилетия по-късно. Особено в сферата на елементарните частици. Иначе в демографията и социалните науки тезите следва да се доказват в някакъв контекст с изследвания и социални експерименти. Невинаги това е възможно, а историята ни показва, че по-често експерименти водят до теории, а не обратното.

  4. @Силвия и Веселина – с удоволствие. Пишете ми директно съобщение на формуляра горе, ако ви интересува конкретна тема.

  5. В „Синергетиката“ се обясняват почти всички“необясними“ обществени явления. Тя е „виновна“ за токова ловкото манипулиране на човешките общности днес!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.