Електрическите скутери и какво ги очаква в Германия

През август писах за електрическите скутери под наем във Франкфурт. Също и за колелетата за споделяне, които се борят за същия пазар. Тогава споменах, че въпреки да са скъпи спрямо колелетата и градският транспорт, са доста полезни, когато последните не работят или бързаш без да искаш да се изпотиш.

Наложи ми се да ги използвам зимно време обаче и то доста. Редовно има проблеми с автобусите и метрото в града, а трябва да взема дъщеря ми от градината навреме. Забелязах няколко неща. Първо, когато е мокро след дъжд всички скутери се хлъзгат брутално. Особено на асфалт и бетонни плочи. Няколко пъти за малко да падна сериозно като спирах. В това отношение Lime са особено податливи, защото имат само една спирачка отпред. Tier са по-добре, защото имат спирачки и на двете гуми и така не поднася толкова.

Другото е за батерията. Нормално е да се разрежда по-бързо при студено време, но не очаквах такава драстична разлика. При температури около 5 градуса Lime губиха по 2-3 процента батерия на минута. Така, за да се прибера, трябваше да си търся скутер с поне 75% батерия докато обикновенно стигат и 30%. Първият път като знаех се наложи да спра и да търся нова тротинетка. Другият проблем при тях беше скоростта – при ниски температури не вдигат повече от 18 км/ч като по-често са 15. Отново Tier се справят по-добре заради по-голямата си батерия. Губят по процент на 1-2 минути и държат стабилно 20 км/ч дори когато е около нулата. Имам съмнение, че имат нагреватели на батериите, за да не губят заряд, но не съм търсил информация.

Проблемът при Tier обаче е, че трудно се намират скутерите им. Доста по-малко са въпреки, че смениха изцяло машините преди няколко месеца и увеличиха броя. Lime също смениха тротинетките си и може да ги намериш буквално навсякъде. Помага и че имат зелени лампи на дръжките и се виждат отдалеч.

Има и други компании, разбира се, но почти не се намират. Освен изброените в миналата ми статия преди дни започнаха да слагат нова – Voi. Не съм ги пробвал, но много приличат на Lime като структура и параметри.

Моментът за стъпване на германския пазар обаче може да е доста лошо избран. В четвъртък получих мейл от Lime призоваващ ме да подпиша призив за спиране на предложения в горната камара на германския парламент за промени в закона за движението и правата, които се дават на градове и провинции за ограничаване на този вид транспорт.

Най-общо казано, всички са пропищели от тези тротинетки. Наистина са полезни и ги използвам често, но все повече пречат и с навлизането на още марки проблемът се задълбочава. Редовно се намират посред на пътеки, велоалеи, градинки, че и на пътя. Приложението винаги напомня да ги оставиш на определени места, че и да снимаш как си ги оставил, но почти не се прави. To има изискване и за носене на каски, но досега не съм видял един човек с такава на електрически скутер.

Планираните промени са за по-високи глоби за такова паркиране, включително за изнасяне на тротинетките от служители на общината, разходите за което ще се поемат от самите компании. До сега компании като Lime са се опитвали да изпращат сметки на клиентите си за глоби за паркиране или минаване на червено и се очаква, че и тази цена ще се пренесе на крайния клиент. Това ще се отрази сериозно на печалбите и използването на услугата, както и другите промени – възможност градове и цели региони да ограничават колко компании по колко скутера могат да поставят в градовете. Именно последното е големият им проблем, защото те печелят пазар най-вече като са на всеки ъгъл. Ако Lime имат толкова машини колкото Tier, то нямат шанс предвид качеството и цената.

Както споменах в предишната ми статия, с колелетата си Deutsche Bahn са решили този проблем радикално – може да се спира само на определени точки в града иначе се плаща глоба от 5 евро някой да отиде да го вземе. Това се е случило след „неформален“ разговор с общината, в които е било „намекнато“, че трябва да се въведе някакъв ред. Никой от останалите услуги за колелета под наем, както и тротинетките не спазват такова правило и ще си го отнесат. Забелязва се обаче все по-често микробуси да обикалят града и да събират тротинетките. В голямата си част сигурно е да ги зареждат. Виждал съм обаче да вдигат, да местят и подреждат напълно заредени, така че явно усилието е, за да ги махат от пътеките. Пак ги оставят на видими места, където може да пречат на пешеходци, но не толкова. Впрочем, интересното е, че не използват брандирани бусове, а такива под наем. Lime конкретно съм виждал да използват Europcar, което е интересен момент за споделени услуги използващи други споделени услуги. Няма да се учудя софтуерът им да работи и в наети облачни услуги.

Голяма част от другите промени в парламента са свързани по-скоро със сигурността и най-вече за колелетата. Със засилващата се урбанизация в Германия, повечето коли на глава от населението, повечето CUV-та и все повечето родители, които карат децата си до училище, въпреки доста развитата мрежа от велоалеи инцидентите с колелета се увеличават драстично.

Затова има различни кампании, включително т.н. бели велосипеди, като този на снимката горе, които се слагат на места, където е имало трагични инциденти. Идеята е подобна на тази да слагат смачкани коли при тунелите по магистрала Тракия. Ефективността доколкото виждам също е аналогична.

Във всеки случай електрическите скутери създават проблеми и тук, защото са доста по-нестабилни от колелетата. Също така, въпреки, че има велоалеи на доста улици, те са тесни и позволяват само по едно колело да мине. Това в контраст с Белгия и Нидерландия, където си имат цели бело-булеварди. Това обикновено не е проблем, тъй като рязко увеличение на броят колоездачи не се очаква. Когато изведнъж по същите алеи се излеят доста електрически скутери с често неопитни водачи, започва да става тясно.

Казвам го като човек, който кара както колело, така и такъв скутер според случая. Често се минава по тротоарите и по самия път при колите. Затова всички на пътя искат ясни правила къде и как може да се кара със скутер. Това отгоре на изискванията за паркиране и сигурност. Всичко това бърка в маржа на компании като Tier и Lime, за които сегашният хаос е основа на развитието и дори съществуването им предвид колко пари на инвеститорите губят в момента.

2 коментара

  1. Някога, бай Тошо строеше квартали и блокове за работещите, включително детски градини и училища, в районите на промишлените центрове. Безумно препускане детска градина, работно място, местоживеене нямаше! Бизнеса изисква друго, но цената се плаща от всички!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.