Дяволът не е дошъл сам при пандемията преди 100 г.

Преди 100 години един друг вирус обикаля кълбото – т.н. испански грип. Заразява половин милиард души и убива между 20 и 50 млн. Информацията е била малко и бавна, но паниката също толкова голяма. Сега знаем повече, леченията са несравнимо по-добри и реагираме по-бързо, но и светът в много по-свързан, а фалшивите новини – повсеместни. Затова е трудно да се каже какво следва.

Един интересен аспект от епидемията през 1918-та ме притеснява обаче. Най-вече защото е все още възможен днес предвид паниката и липсата на лечение не само за конкретното заболяване, а и за други такива.

Става въпрос за т.н. „забравена“ епидемия, която е убила един милион души и е оставила десетки хиляди във вегетативно състояние. При други условия това би било първа новина, но след войната и на фона на десетки милиони починали от грипа, много от които на млада възраст, това странно заболяване остава на заден план.

Нарича летаргичен енцефалит и днес смятаме, че се причинява от рядка форма на стрептококова инфекция. Изглежда като всяка друга – боли те гърло. От нея обяче тялото развива изключително силна автоимунна реакция караща го да напада собствените си нерви. Епидемията преди 100 г. отшумява от самосебе си. В наши дни има единични случаи. Няма лечение или превенция. Има само някои начини да се помогне на хората останали с неврологични увреждания.

Замислих се, че в сегашната паника и дезинформация може пак да пропуснем подобна „паралелна“ епидемия. Не непременно от този енцефалит – има много подобни болести, а и вирусите не се „изчакват“ един друг, за да прескочат у хората или да мутират.

Вярно е, че дори най-елементарното ниво на здравеопазване в развиващите си страни днес е много по-добро от това, което дори най-богатите в света са получавали преди 100 г. Вярно е, че здравните служби работят много по-кординирано и не само обменят информация, но и синхронизират мерки и си помагат. Това е било немислимо тогава, а сега реакцията към COVID19 и дори глобалните усилия срещу полио го показват. Вярно е и че здравната култура на населението се е подобрила значително независимо от шегите по темата.

Информационната ни хигиена обаче е лоша. Доверието в институциите е ниско почти навсякъде. Политическата и медийната ни среда са затлачени от национализъм, популизъм, фалшиви новини и първосигнални мерки по всякакви теми. Всичко това създава риск не само да не се справим с належащия проблем, но и да не забележим „съпътстващи“ такива. Защото както е казал народа, дяволът не идва сам.

3 коментара

  1. Малък поглед към ЮАР. Там много хора са засегнати от вирусен тандем. Мутирала през десетилетията туберкулоза обезсилва имунитета към ХИВ – СПИН. В общност от 6 млн. души някои се разболяват и от двете. Тънката причина се оказват навиците на местните хора след откриването на първата зараза.
    Източник: нощна програма на ТВ канал Да Винчи – Da Vinci Learning.

  2. Също интересен (и обезпокояващ) факт е, че при испанския грип, по-убийствена е била втората вълна. Която, доколкото разбрах, е била следствие на мутация на вируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.