Дребнава корупционна кирилица

Ето един злободневен пример за т.н. „корупционна кирилица“. Този път в Министерство на младежта и спорта. Покрай злоупотреби на Национална спортна база ЕАД със спортни съоръжения се разрових в порталите на министерството като принципал, за да намеря къде са скрили иначе уж публичните договори и поръчки, които би трябвало да са сключили.

Така попаднах на този дребнав пример за прилагане на любимата на руските институции, а все повече и на родните, корупционна кирилица.

Ако си имате време за губене и решите да пишете мейл на Министерството на младежта и спорта със сигнал за корупция или с въпрос или каквото и да е друго, ще ви се наложи да отидете на страницата им за контакти и да копирате мейлите от там. Ще бъдете обаче доста изненадани. Няколко букви в адресите посочени на сайта им са на кирилица, което ги прави невалидни.

При това не става дума за случайно натиснат бутон. Не е проста техническа грешка. В един и същи адрес символите „е“ и „р“ ги има на кирилица и латиница. Най-отдолу съм показал и че тази подмяна на букви се е „развивала“ през годините. Последно адресите са били вярни през 2014-та. След това през няколко месеца са сменяни букви в адресите без нищо друго да се променя по страницата за контакти. Днес, например, адресът за въпроси е различен от този през август 2020-та.

Божидар Божанов предлоложи, че може би са се опитвали да се пазят така от спам, което по негови думи е „скандална некомпетентност“. Той има повече опит в борбата с подобни практики в администрацията вече години наред. На мен не ми хрумна дори това обяснение, защото като мислене в кабинета това може да се сравни единствено с онзи виц за двете мутри, които си купили еднакви джипове и са си счупили по един фар, за да си ги разпознават. Ако утре Кралев и ГЕРБ излязат с това обяснение, буквално за този маниер на работа говорим

Това е малък детайл, който надали някой ще забележи, тъй като сигналите за корупция особено в това министерство и особено по времето на ГЕРБ и Красен Кралев специално бяха като викане на арменския поп. Не може да очакваш от създалият схемите да направи нещо по тях. Показателно е обаче до какви дребнави неща се стига, за да могат да си шетат и крадат на воля, а после да свиват злорадо рамене, че никой не бил подал сигнал.

12 коментара

  1. Или пък е антиспам техника, често използвана за да не се получават хиляди рекламни имейли, като автоматизирано се съберат тези имейли. В момента страницата ползва снимка, което също е антиспам техника, но е по-малко ефективна.

  2. Точно това коментираше и Божидар. Работат е, че пак може да се избира с мишка и копира. Дори не забелязах в началото, че е снимка.

  3. Здравейте, току-що проверих, може би са се усетили и в някой от последните 3 дни са го сменили, но в момента мейлите са всъщност картинка с .png файлово разширение и няма как да бъдат копирани като текст.

    За съжаление не мога да кача screenshot, моля, проверете сами на http://mpes.government.bg/Pages/Contacts/default.aspx -> десен бутон, Copy image link -> http://mpes.government.bg/Documents/Contacts/2020/mail.question.png

  4. Благодаря за отговора 🙂 Там е работата, че всъщност не може да се избира с мишка и да се копира. Ако решим пък да завлачим с левия бутон и да пуснем директно в полето на Адресат в пощата (gmail, примерно), всъщност се копира адреса на страницата – „http://mpes.government.bg/Documents/Contacts.

    Не казвам, че корупция и подмолни опити за измъкване няма, хах 🙂 Но проверявайте повече информацията, която предавате. Полезно е да се знае за този отвратителен измамен административен подход и може би трябва да се провери дали го няма и другаде из българската администрация. Но към тази дата не съществува на страницата на ММС, както е описано в публикацията Ви (а може би някой им е подшушнал и наистина са го сменили на бърза ръка).

  5. И преди беше снимка. Когато не забележиш обаче и копираш съдържанието както би с изписан мейл, пак излиза адрес, който може да се използва, макар и с „mailto:“ преди това. Този мейл е отново сгрешен и със символи на кирилица. Няколко души коментираха, че точо това са направили и са се чудили защо им се връщат мейлите. Работи дори на телефон когато избереш текста и копирал – alt съдържанието се копира.

  6. Ох, много ми е интересно как успявате, при мен така и не се копира мейл адрес 😀 За жалост няма как на живо да го видя, но нейсе. Благодаря все пак за информацията, хубаво е човек да знае, че такъв тип измама съществува. С интерес очаквам да продължите темата и ще пращам информация, ако попадна на такива похвати в други правителствени сайтове.

  7. Благодаря за видеото, ще пробвам на другия комп 🙂 Linux може би го позволява, но през Windows просто не става да се маркира по показания начин.

  8. Ще ме прощаваш, но това е най-елегантния начин за борба със спам ботовете и краулерите за мейли. Още преди 20 години го използвахме, защото да обфускираш с джава е безсмислено писане на код, а да си играеш да преправяш дизайн само да може в картинката да има мейл е глупаво и непрактично.
    Ама как само си смучете глупости… В интерес на истината предпочитам да дребнея покрай легионерите на неграмотността вместо да се заяждам защо някой уебдизайнер е използвал възможно най-античния и ефективен антиспам метод.

  9. @Steliyan – далеч съм от мисълта да го определя като „елегантно“ решение. Всъщност, толкова е нескопосано като начин за избягване на спам, че дори в първия момент не се сетих, че може това да е причината да поменаят символи. Има достатъчно стандартни начини, включително с cloudflare, добавки към cms системи и прочие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.