Свят широк и спасение дебне отвсякъде

Доста се обсъждаше вчерашното интервю на Зуека. Имаше противоречиви коментари. Някои го поздравяваха за смелостта на тази възраст да направи такава рязка промяна. Други обсъждаха политиката и се опитваха да правят връзка със скорошните събития. Трети имаха доста нелицеприятни изказвания.

Истината е, че не е ничия работа дали и как семейството на Васил е решило да промени живота си. Промените водят често други промени след себе си. Интервюто беше явен опит да се парират неизбежните неудобни въпроси за липсата му от ефира и даде да се разбере, че иска да бъде уважавано личното му пространство.

Затова е безпредметно да задълбаваме и търсим скрит смисъл какво конкретно каза. Беше бланкетна история целяща в голяма степен да го оставим на мира и да не дълбаем. Безпредметно е и да търсим поводи в събитията от последната година. Такова решение не се взима от днес за утре, а отнема месеци обсъждане и още толкова подготовка.

Може само да му пожелаем успех в промяната. Знам много добре какво е да смениш средата си, още повече с бъдещ първокласник. Добре е, че поддържа контакт с българската общност, защото това винаги помага противно на легендите.

Надявам се само да не бъде разочарован в очакванията си. Не трябва да забравяме, че Васил от сцената и участието си в медийния и обществен живот на страната преживява България по различен начин. Ще преживее и чужбина различно. Това всъщност е вярно за всеки – опитът на решилия да замине е различен спрямо това с какви ресурси отива и в каква среда попада, дали има деца, дали и къде работи, дали има нужда, желание и способност да се интегрира. Усещането за дискриминация също зависи много от възрастта, статуса, етноса, опита от България и положението някъде там.

Нека единствено да го поздравим за смелостта да промени живота си и да се отдаде на нещо, което харесва да прави далеч от прожекторите. Макар доста да се разпознаха в историята поставена като прощална бележка пред същите тези прожектори, струва ми се, че единственият по-дълбок сигнал в нея е, че си е негова работа какво прави и следва да уважим това му решение без излишна драма.

3 коментара

  1. Въпросът не е,че Зуека е решил да емигрира както над 1,2 милиона български граждани,а твърди,че го прави,защото в България не се спазвали законите и искал да отиде в държава,в която се спазвали. И на въпрос дали неговите права са били накърнени отговори отрицателно.
    Подобно плюене по България и възхваляване на чужбина е описано още в“Криворазбраната цивилизация „,която пиеса е написана преди близо 150 години .Оттогава явно нищо не се е променило за част от българите.
    Та дълбоко се съмнявам,че истинските мотиви за емиграцията му са точно тези.

  2. Няма значение – негова работа си е какви са му мотивите. При такива решения са като правило най-вече строго лични, така че не е нещо, което хората обичат да обсъждат. Общественото внимание обаче налага да се обясняват някои и явно е решил с тази история да излезе. Видимо е решил да се пенсионира от сцената и макар на много да не им се нрави с какво обяснение излезе, също толкова очаквано беше, че ще има въпроси. Просто избра нещо, което знаеше, че прословутата ни българска жлъч ще поеме с шепи. Всъщност точно на това принципно разчита и голяма част от комедийната ни сцена, но той си го каза и в интервюто като визираше отговорността си за ситуацията.

  3. Подобни тези съм чел и по форуми от други емигранти. Били напуснали България не заради икономически причини,ами заради Пеевски и тем подобни. Ако им предложат заплата в България няколко пъти по-висока от тази в новите държави,дали пък нямаше да се примирят с присъствието на Пеевски?
    Не искам да се остане с впечатление,че го защитавам Пеевски,но не той или някой друг са причина за емиграцията,а икономически причини най-често-по-високи доходи,професионална реализация или просто на някой им се живее в космополитен град като Лондон.
    Така че доста лицемерно звучат подобни думи за законите от Зуека.Още повече той е убил човек при ПТП и делото е прекратено. Тогава сигурно не е мислил,че законите не се спазват.
    Това са поредните национални нихилисти,което е и най-лошата черта на българите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.