Избори 2021: къде да гласуваме в чужбина по-бързо

На изборите тази неделя стотици хиляди българи зад граница ще имат възможност да гласуват. Доколко тази възможност е чисто теоретична обсъдихме вече. Дори на предходни избори чисто физически и процедурни ограничения не позволяваха на повече от няколко стотин души да гласуват наведнъж. Макар да има рекорден брой секции на този вот, мнозинството са в консулства далеч от големите ни диаспори.

Отказът на ЦИК да въведе гласуване по пощата блокира шансът на повече българи да имат практическа възможност да гласуват. Това щеше да помогне и над 20-те хиляди българи, които се очаква да бъдат диагностицирани в следващите три дни с коронавирус и поставени в изолация. Днес изтича срокът, в който диагностицираните до сега – над 5000 само вчера – могат да поискат мобилна секция. Заради усложнената процедура обаче съобщенията са, че едва едноцифрен процент са могли да го направят. Това блокира десетки хиляди в страната от правото им да гласуват.

ЦИК е създавала пречки пред гласуването в чужбина и преди. Обикновено това са процедурни усложнения и абсурдни промени в последния момент. Този път обаче значително беше засилена практика на подмяна на изборните комисии предложени от местните организации с партийни такива. Огромна част от секциите, особено в най-натоварените региони осъмнаха с непознати членове спуснати по неофициална информация предимно от ГЕРБ и ДПС. Това поражда сериозни притеснения, най-малкото предвид, че се изисква добър опит, за да има стройна организация и бързо протичане на изборния ден. Това и други спънки допълват и без това тежкото положение с пандемията.

Откриване на близки свободни секции

Все пак, добрата новина е, че все пак има немалко увеличение на секциите. Изключение прави Великобритания, където отново управляващата коалиция отказа да отмени ограничението от 35 секции. Затова е толкова по-важно да се разпределят гласоподавателите равномерно между секциите, за да не става струпване на онези, за които традиционно се знае, че отварят. Същото е полезно и в страни като Германия и Испания, където също наблюдавахме опашки пред някои секции предишни години и малка активност на съседни техни.

Затова на картата на Glasuvam.org добавихме нова функция, с която всеки от нас може да съобщи колко време е чакал, за да гласува. Когато изберете секцията, в която ще гласувате, в деня на вота ще видите няколко бутона с време. Може да въведете и свое точно време отнело ви да упражните правото си на глас. Може да препоръчате на излизащите да го направят или да ги питате колко са чакали и да подадете от тяхно име.

Обратната връзка се събира и ще бъде публикувана както в социалните мрежи, така под адреса на всяка секция. Така ще може да се уведомяват търсещите къде да гласуват къде вече има опашки, за да преценят дали да отидат в близки алтернативи. В Лондон и около Франкфурт, например, има няколко секции, измежду които ще може да избирате.

До тогава ви призовавам да разгледате картата и да намерите най-близката до вас секция. Нов мейл до над 2400-те абонирани за новини за секциите ще бъде изпратен утре и ще съдържа адресите на трите най-близки до избрания от тях град.

Съвети относно правата ви за гласуване ще намерите в предишната ми статия. За съжаление нито ЦИК, нито Външно публикуваха единен списък с адресите на всички секции зад граница. Може да разгледате все пак заповедите за откриване.

Допълнение

Ето така ще изглеждат маркерите на секциите и информацията при отварянето им. В зелено са тези, в които някой е отбелязал, че е чакал по-малко от половин час. В червено са отбелязани онези, в които е чакано над час и половина. Средната стойности в информацията за секцията се изчислява на база скорошни съобщения от хора гласували в секцията. Ако няма цветен маркер и информация под адреса, значи никой още не е отбелязал колко време му е отнело да гласува.

Разбира се, по това дали някой е чакал 20 минути не може да се прецени дали като пристигнете в тази секция няма да има вече опашка. Ще даде обаче някаква представа за натовареността и идея къде има алтернативи. Напомням, че може да гласувате в която си искате секция. Препоръчвам обаче да го сторите възможно най-рано сутринта и да носите вече попълнена със син химикал декларация 22.

8 коментара

  1. Първо, да потвърдя, че физическите координати за секцията в Сан Диего/Оушънсайд са точни и водят точно до мястото, защото навигацията до адреса (а не до тях) довежда до точка на магистралата, откъдето трябва сам да се ориентираш къде е секцията, което е трудно, ако не си ходил вече там. (Проблемът е на Google maps, така че good job с координатите!)
    И сега…

    „попълнена със син химикал декларация 22.“

    Това откъде дойде? (линк?) Не е ли всичко достатъчно сложно, че да си го усложняваме допълнително сами?
    В нашите регионални Фейсбук групи съм качил декларацията във формат за Word, Google docs и PDF, два от които могат да се попълват на компютър. Малко да се улесним всички.
    Сега какво? На компютърно по-грамотните да им връщам вече разпечатаните „със черен тонер“ декларации и да им връчвам по една празна бланка и да почват да попълват на ръка на място отново? Със син химикал?… Кàжи чесно!…

  2. @Ники – цитирах съобщение на консулството в Лондон. Не виждам изискване за попълване на ръка – само да се подпише собственоръчно. Но тук отново липсата на изискване оставя комисиите по места да правят глупости, особено когато не е в интерес на някои поставени техни членове процесът да върви бързо, каквито съмнения имаме вече.

  3. Забелязахме, че в последните дни някои секции в чужбина са с променен адрес. Две от промените са от вчера. Някои от тези промени са отразени от над седмица в https://glasuvam.org/parl21/ благодарение на доброволците и организаторите на секции по цял свят. Останалите ги въвеждаме на ръка когато ги забележим.

    В същото време тази година е особено трудно избирателите в чужбина да открият информация къде ще бъдат секциите. За разлика от предишни години няма единен списък с адресите на страницата на ЦИК. Това, което са направили е списък със заповедите на Външно. https://www.cik.bg/bg/ns2021/izvan-stranata/zapovedi_sik Те обаче освен, че са трудни за търсене, са и силно подвеждащи, защото са стари. Най-новите са на страницата на Външно https://mfa.bg/bg/3715, към която обаче няма линк от тази на ЦИК. Въобще пълна каша.
    Ще продължаваме да обновяваме и проверяваме адресите и точните места на картата. Вече разпратих мейли с най-близките секции до 2400 души. Призовавам всички да проверяват отново в деня на вота дали има някакви нови промени в последния момент. Най-сигурната информация, както винаги, е от местната ви общност и консулството.

  4. Най-накрая – едва 12 часа преди отварянето на първата секция в чужбина – ЦИК публикува списък с адресите на всички секции.
    https://www.cik.bg/bg/ns2021/izvan-stranata/addresses

    Докато на https://glasuvam.org/parl21 може лесно да намерите най-близките до вас, препоръчвам отново да сверите адресите в случай, че нещо е променено в последния момент.

  5. Кажете моля Ви,ще има ли секция за гладуване в Шефилд. Тя е най близко до мен.

  6. Открих грешка в сайта с новата функция – когато отворите секция директно от линк не се показва колко са чакали там. Като се излезе от детайлната информация с адреса и се натисне пак на маркера на секцията се вижда. Ще го оправя малко по-късно.

    Допълнение 11:55 – оправих го

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.