Избори 2021: секциите в чужбина

На 12-ти март ЦИК излезе с решение за определяне на местата в чужбина, където ще има секции на изборите на 4-ти април. Последваха няколко промени, най-вече в изписването на имената им. Някои от местата все още са под въпрос заради очаквано одобрение от приемащата страна или проблеми със залата за секцията.

Седмица по-късно не са публикували обаче адресите на останалите над 440 места. Междувременно Външно публикува заповедите на посланиците за образуването им. В тях се съдържат адресите. За съжаление, повечето са сканирани документи от хартия. Така се публикуват от години и е непонятно, защо не пускат таблиците, които със сигурност имат. Липсва единен списък с адресите, където човек да може да намери и да се ориентира къде ще гласува. Очаква се такъв да излезе седмица преди изборите, както обикновенно.

Междувременно обаче с помощта на доброволците по света, които организират самите секции, успях да препиша и поставя на картата всички адреси на секции. Някои бяха поправени от самите доброволци, които са наясно с проблемите на място. Някои от промените тепърва ще се отразяват в заповеди идващи от посолствата. На едно място във Франция все още се търси зала, тъй като, доколкото стана ясно, кмет-националист отказал да предостави предварително уговорена такава.

Така събраните данни поставих в традиционната карта на секциите в чужбина. За разлика от картата със заявленията, която пуснах преди месец, тази показва с точност до пресечка къде може да гласувате, включително адреса и броят секции на това място. Може да търсите по места или да включите GPS-а на телефона си и да намерите най-близката до себе си секция. Отваряйки която и да е от тях, може да споделите във Facebook, че ще гласувате на това място призовавайки познатите около вас да го направят припомняйки им, че има секция до тях.

Рекордният брой заявления в чужбина позволи да се отворят доста секции на места с висока концентрация на българи. Проблемът е, че както дадох пример с Германия, дори тези секции и даже да нямаше пандемия, пак нямаше да стигнат да гласуват всички желаещи. За жалост, сегашното мнозинство отказа да въведе възможното гласуване по пощата, а години наред саботират електронното гласуване.

За да се улесни гласуването и да се олекотят опашките на традиционно натоварените места за гласуване е важно да се видят алтернативните секции. Затова карти като тази са важни – особено в Европа има понякога секции в граничен град в съседна държава, където може би ще е по-бързо и безопасно да се гласува.

Макар да се очакват промени в единични секции, в началото на следващата седмица ще изпратя индивидуален мейл на 2330-те абонирали се за новини на glasuvam.org. Освен съвети как се гласува, мейлът ще включва трите най-близки секции до градът, който са посочили в абонамента си заедно с адресите и линк към картата.

Ето някои от съветите за гласуване в чужбина:

  • Може да гласува всеки български гражданин независимо дали е подал заявление или не
  • Изборният ден започва в 7:00 сутринта местно време и свършва в 8:00 часа вечерта
  • Независимо от отбелязаната в заявлението ви секция, може да гласувате където и да е в чужбина
  • Ако все пак сте в България по време на изборите, може да гласувате само по постоянен адрес. Тогава попълвате декларация 17, че не сте гласували в чужбина и са длъжни да ви отбележат. Присъствате в списъка и след името ви е отбелязано МВнР
  • Ако гласувате в чужбина попълвате декларация 22, че не сте и няма да гласувате другаде. В секцията следва да има бланки за попълване на място, но имате право да я попълните вкъщи и да я донесете. Това ще ви спести време. Ако комисията на секцията откаже да приеме предварително попълнено заявление, имате право да обжалвате и са длъжни да се свържат с ЦИК и да решат въпроса веднага без отлагане. Ако откажат или продължават да настояват, може да подадете сами сигнал до ЦИК на телефоните, които ще бъдат обявени на сайта или по мейл
  • Гласува се с валидна лична карта или паспорт или такава изтекла след 15 март 2020 г. Ако е изтекла преди това може да гласувате като покажете бележка от консулството, че сте заявили нов документ
  • В чужбина има възможност да гласувате само за партия/коалиция. Няма възможност за преференции, каквито има в страната. Така гласът ви помага само на конкретната коалиция да влезе в парламента. Запознайте се и с образеца на бюлетината.

Няколко дни преди самите избори ще изпратя повторен мейл с аналогична информация, за всеки случай, ако има промяна в някой адрес или хората са променили абонамента си с нов град. Това става с попълване на формуляра със същия мейл адрес като първия им абонамент. Тук виждате къде са абониралите се. На основната страница на проекта Glasuvam ще намерите интерактивната версия на картата, както и линкове към всички карти със секции и заявления за предишни избори.

Препоръчвам ви да следите решенията на ЦИК, особено в частта за чужбина. Страницата на Външно също съдържа полезна информация.

Допълнение – 3-ти април

ЦИК най-накрая пусна списък с адресите на секциите в чужбина. Това става едва 12 часа преди отварянето на първата секция зад граница. При това линкът към адресите е скрит в подстраниците между останалата информация. Независимо, че сме събирали адресите в картата на glasuvam.org/parl21 с доброволците и организаторите по места, все пак препоръчвам да сверите отново с официалния списък на ЦИК.

5 коментара

  1. App Not Setup: This app is still in development mode, and you don’t have access to it. Switch to a registered test user or ask an app admin for permissions.

    Прикликване на линка за @сподели че ще гласуваш@

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.