Възможните секции в Германия за избори 2021

Наскоро Външно обявиха, че по предложение на български организации и активисти в Германия са предложили 38 града, където да има секции за предстоящите избори. Девет от тях са посолството, консулства и почетни консулства. В някои от градовете ще има повече от една секция.

Ако бъдат одобрени, това ще увеличи в пъти броя на секциите спрямо предишните избори. При последните парламентарни, например, имаше едва на 8 места. На тази карта виждате всички предложени места. В лилаво съм отбелязал онези, за които със сигурност ще бъде разрешено, тъй като има дипломатически представителства.

Въпросът е до колко ще помогне това на сънародниците ни там да гласуват. За вотовете през 2014-та и 2015-та направих карти показваща каква територия ще покрият тези секции. Тогава отбелязах радиус от час и половина пътуване с кола. Същото ще покажа по-долу, но като начало нека вземем предвид, че сме в условията на пандемия.

Достъп до секциите

В момента в Германия има забрана на места да се пътува на повече от 15 км. от мястото на живеене освен по работа и по здравни причини. Гласуването за избори на чужда държава не спадат към изключенията. Подобни мерки бяха вече удължени вече до средата на февруари. Ако бъде разширен обхвата на засегнатите региони, въведени още по-строги мерки, каквито заявки има и удължени до или въведени наново покрай католическите великденски празници, може изборите да бъдат засегнати.

Тук взимам най-лошия вариант и на карта отбелязвам зоните от 20 км. около секциите, от които съгражданите ни биха могли да стигнат до секциите и да гласуват при наличие на по-строги мерки.

Следващия въпрос е колко българи живеят на тези места и колко извън тях. Използвайки картата, която създадох на база официалните данни от адресните регистрации през 2018-та, наложих тези 20-километрови зони. Вижда се, че градове и общини с най-много българи са почти покрити. Около над 65% от българите обаче няма да могат да стигнат до секциите.

Ако няма такива ограничения, което е по-вероятно, тогава покритието на секциите изглежда както на следващата карта. Вместо 20-километрови зони тук съм отбелязал зони, в които на гласоподавател биха му трябвали 30, 60 или 90 мин. път с кола или публичен транспорт, за да стигнат до секция. Колкото по-тъмен е цвета на зоната, толкова на по-близо има секция.

Отново слагайки тези зони върху картата с гъстотата на диаспората ни виждаме, че по-голямата част от Германия е покрита. Това означава, че около 90% от сънародниците ни в Германия ще имат достъп до изборни секции, ако са готови да пътуват до час и половина.

Капацитет на секциите

Достъпът обаче е едно нещо, а възможността е съвсем друго. Докато и на предишни избори много хора се стичаха към секциите, огромните опашки отказваха много повече да гласуват.

Трудно е да се определи колко са българите в Германия. Дори данните на статистическата им служба се разминават значително. Може да кажем обаче, че между 260 и 280 хиляди пълнолетни българи са живели в страната до преди година. Поради кризата този брой е почти сигурно намалял към средата на 2020-та, но няма ясни оценки колко от върналите се в България са заминали отново вече или ще го направят до изборите. Към тях също може да добавим още до 20 хиляди, които са с двойно гражданство.

Част от опашката пред старата сграда на консулството във Франкфурт на изборите през 2016-та.

Нека приемем долната оценка от 260 хиляди души и вземем оптимистичните 45 секции в Германия. Максималното, което е изпълнимо в една секция при идеална организация са 1500 гласували. Дори при такива идеални условия, че мога да гласуват максимално 25%. Гледайки средния брой гласуващи на предишни избори с всички административни усложнения и проблеми създадени от ЦИК, по-реалистично е да се каже, че едва 10% ще могат да гласуват.

В условията на пандемия дори тази прогноза е силно завишена, тъй като секциите също както и самите немски власти ще наложат по-сериозни изисквания за предотвратяване на струпвания. Според каквото хумне на конкретните германски чиновници, това означава, че може да откажат повечето секции, за да няма струпвания там, или да ги разрешат, за да има по-малко струпване на няколкото места. В самите секции обаче възможност да гласуват ще имат забележимо по-малко от преди.

До тук не сме обсъждали желанието на хората да гласуват. Това не може да го оценим с данни. Може да си представим обаче какво би останало от това желание след презрителните коментари идващи от кабинета и особено националистическите партии. Беше дадено ясно да се разбере, че не желаят да улеснят гласуването и предпазят здравето в условието на пандемия на стотици хиляди както в страната, така и в чужбина. Отделно отказаха, да повишат доверието във вота и усложнят значително възможностите за вмешателство в броенето. За последното поне може да помогнем като станем наблюдатели и следим за спазването на изискванията в секциите.

Какво да направим?

  • Все още има възможност да се разреши излъчването на броенето на живо. Това ще става едва след като се пусне последният глас и ще е възможно в почти всички секции, особено когато има наблюдатели. За целта трябва да се продължава с усилията да се убедят властимащите да направят нужната промяна в правилата на ЦИК.
  • Запишете се в Ти броиш независимо дали сте в страната или в чужбина, за да помогнете с опазването на вота
  • Абонирайте се за новини за вота в чужбина.
  • Ако сте в чужбина и искате да помогнете с огранизацията, свържете се с местната българска организация или се свършете с най-близкото консулство, за да се включите като доброволец или част от комисията
  • Следете инструкциите на ЦИК и подайте заявление за гласуване на настоящ адрес, ако се налага
  • Гласувайте рано, спазвайте дистанция и носете маска през цялото време

19 коментара

  1. Постарал си се графиките и информацията, поздравления!
    В Германия ДПС ще бъде може би първа или втора тази година на изборите в Германия.
    Не, че съм им фен, ама те наистина се отнасят сериозно към политическата работа на терен и пр.
    Другите разчитат на телевизори и социални мрежи, което е по-мързлевия начин и няма как да им се получи.

  2. Овластените и другите, които искат да ги изместят се интересуват само от това, какво и колко ще монетизират за себе докато са на власт.
    Не са само нашите, но те най-много ни ядосват с прекалена наглост.
    Похарчиха милион и половина за изследване на eVote, по света. Направа на пробни инсталации и тестване. Резултата – не било още времето.
    А в Европейския парламент гласуват по електронната поща от домашните си офиси вече почти година. Но те са друга работа, те са властимащи, обикновения гласоподавател няма право на такова удобство.
    Много труд Бояне, все по-добър ставаш в GeoBI – моите поздравления.

  3. Здравейте,

    мисля, че представянето на информацията в таблицата и картата (glasuvam.org) трябва да бъде променено. Там просъстват населени места, в които е ясно че няма как да има разкрита изборна секция, просто защото местната диаспора не е създала навреме организация за намиране на помещение и/или не е предложила членове на изборната комисия.

    За такива населени места дори и 600 заявления да бъдат събрани, пак няма да може да се разкрие изборна секция. Не е ли добре тези населени места да бъдат разграничени от другите, за които вече е създадена необходимата организация? Например в Eisenach, Zwickau и Chemnitz в Германия е сигурно, че не са намерени изборни помещения. Какъв е смисълът те да бъдат визуализирани като места, на които ще може да се гласува? Хората се подвеждат и си подават заявления за гласуване в тези населени места, като си мислят, че някои автоматично ще им разкрие секции. По този начин се разпиляват заявления, вместо да отидат например в най-близките сигурни секции като Erfurt, Jena или Apolda.

  4. @Росен Димитров – картата на заявленията https://glasuvam.org/parl21r показва точно това – къде са подадени заявления. Нито повече, нито по-малко. Местоположенето им е автоматично избрано според името вписано в заявленията (например име на град, квартал или улица). Не следва да изключвам места на база лична преценка. По същата логика трябва да махма 145 места в UK плюс още 10 със заявления над 60, тъй като са разрешени само 35 секции извън ЕС.

    За Германия конкретно преди самата ЦИК ограничаваше въвеждането. Сега обаче нямаме все още разрешение от германската страна или точен списък на местата, където може да има секции. Отделно имаше вече прецедент за анекс към искането. Затова ще променя изгледа чак когато имаме категорична информация от МВнР.

  5. Нямах предвид от картата и таблицата да се изваждат населените места, в които не може да има секции. Достатъчно е тези населени места да бъдат маркирани по подходящ начин, така че хората да знаят, че там просто е пропуснат срока за съгласуване с МВнР.

    На картата такива населени места (като споменатите вече от мен Eisenach, Zwickau и Chemnitz) могат да се визуализират с трети цвят и коментар, че там е изпуснат срока за получаване на разрешение за разкриване на изборна секция.

    В таблицата подобни населени места също може да се маркират по различен начин, така че хората да не хабят усилия да събират заявления за места, за които вече със сигурност се знае, че няма как да има изборни секции.

  6. В подробната таблица съм отбелязал рисковите, особено тези извън страната. На картата не съм ги маркирал именно, защото нямаме точни данни къде ще бъдат позволени и къде – не.

  7. @Любомир Петров

    Изборна секция в Офенбург няма да има, въпреки че са събрани много повече от необходимия брой заявления. Беше възможно да има секция там, но за съжаление местната общост е пропуснала срока да определи отговорник (координатор), да намери помещение и да изпрати писмено предложение до посолството в Мюнхен. Крайният срок за тази първа стъпка беше 02.02.2021.

    Събирането на заявленията е втората стъпка. Тази втора стъпка е безсмислена за населени места, за които предварително не е била създадена организацията за осигуряване на помещение. Явно общността в Офенбург не е направила първата стъпка и за българите там от остава възможността да отидат евентуално до Щутгарт (секцията там е сигурна) или Карлсруе / Фрайбург (ако секциите там бъдат позволени от немската администрация).

  8. Все пак, ако могат да организират нещо сега, може би ще има възможност да се подаде предложение за допълнение към искането към консулството. Не пречи да се пробва. Ако имат орговорник и помещение, разбира се.

  9. Извинете, къде в околностите на Ерфурт или в самия град ще има секции?

  10. @Чавдар Дуцов – изглежда, че има събрани достатъчно заявления за секция в Ерфурт – 88 към този момент. Също е искано позволение от германската страна и на местно ниво е организирана секция. Ако се получи разрешение ще има. Ще пусна картата със секциите и адресите им като дъбат утвърдени от ЦИК

  11. Къде ще има избирателна секция в Касел?
    Благодаря предварително!

  12. Тази статия е на два месеца. Междувременно пуснах онази с правилните адреси https://yurukov.net/blog/2021/izbori-2021-sekcii/ и картата с тях https://glasuvam.org/parl21 . Външно наистина ги е пуснало, но са в страшно неудобен вид и не може да се намира близки секции. Отделно, че някои от адресите вече са променени.

  13. Здравейте г-н Юруков,
    Първо благодаря за подсещането, информациите Ви относно изборите!
    Миналия път гласувах в Бон, в секция намираща се на адрес Schmittstraße 17, 53123 Bonn (живея и работя в Санкт Аугустин и е на 27 км с колата или около половин час). Подал съм заявление, но виждам, че не са достатъчни и Бон все ще не фигурира. До Кьолн ми е далече. Вашето мнение?
    С уважение: Найден Николов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.