Избори 2021: заявления за гласуване в чужбина

Преди точно три дни ЦИК пусна електронния формуляр за заявления за гласуване в чужбина. Минути след това Да, България пусна на страницата си линк със съвети как да се гласува. Много доброволци и организации призоваха също българите в чужбина да подават такива заявления, за да бъдат отворени повече секции. Именно благодарение на подготовката и няколкото паралелни информационни кампании на последните се стигна до рекорден брой заявления още в първите часове.

Съвети за заявленията

Скоро след началото пуснах мейл с инструкции на около 2000 активни българи зад граница, които се бяха абонирали за новини на портала Glasuvam.org. Ето ги накратко:

 • Заявления се подават до 9-ти март 2021 електронно на сайта на ЦИК
 • В електронния формуляр се попълват данните точно както са по лична карта, включително адрес и име на кирилица. Точният адрес е чужбина не е задължителен – достатъчно е да се посочи град
 • От списъка с местата може да изберете близко до вас място или да добавите ново. На тази таблица или тази карта се виждат по-добре къде са.
 • Силно препоръчително е да подкрепите откриването на вече добавено място, за да няма множество близки с по няколко заявления и никое от тях да не стане секция. Ако добавяте ново, напишете името на града на кирилица или точно както се изписва на местния език
 • При подаване на заявление в чужбина бивате отписвани от списъка в България. Подайте такова заявление единствено, ако знаете, че ще гласуват извън България (1) Ако все пак се налага да сте в България в изборния ден, може все пак да гласувате единствено в секцията ви по постоянен адрес. Тогава трябва да попълните декларация 17 и са длъжни да ви дадат възможност да гласувате. В списъците след името ви ще има добавено „МВнР“.
 • Ако сайтът откаже заявлението, проверете името си в този списък. Там ще има информация за причината и грешката, която са открили. Обикновено е заради изписване на имената или адреса по лична карта.
 • При проблем със заявлението пишете на support@cik.bg

Друг важен момент е, че може да се подава заявление и да се гласува с изтекли лични документи. Според Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, лични документи изтекли между март 2020 и края на януари 2021 остават валидни. В този смисъл всеки с така изтекъл документ може да ги използва за изборите. Вече потвърдих, че електронният формуляр за заявленията ги приема.

Активността до сега

Скоро след споделянето на линка на формуляра в социалните мрежи заваляха заявленията. В първите 90 минути имаше 450 заявления, а за по-малко от ден – 5000. Към този момент са вече 15000 и растат бързо. Вече има събрани поне 60 заявления за 64 секции извън дипломатическите ни представителства.

В светлосиньо се виждат заявленията на час през първите дни на кампанията през 2017-та. В синьо са тези подадени сега.

Тази активност е учудваща предвид онова, което сме видели на предишни избори. По време на европейските имаше общо 8673 заявления. Тогава предупредих, че има сериозен проблем с активността. При предходните парламентарни през 2017-та имаше около 45 хиляди заявления за всички 4 седмици от кампанията по събиране. Сега минахме една трета от тях за само три дни.

Горната графика е част от динамичната таблица, с която следя събирането на секциите. Полезен инструмент е да се види къде колко секции има събрани и къде има нужда от още гласове. Направена е именно с цел да е в полза на организиращите такива секции по места.

Обновява се на всеки 5 минути изтегляйки данните от таблицата на ЦИК, изчиствайки и обработвайки ги в разбираем формат. Същите данни ще видите и на картата, която пускам вече години наред със заявленията. Тя ще бъде последвана от карта със секциите, когато станат известни.

Рискът от „размиване“ на заявленията

Един от редовните въпроси, които изниква, е за загубата на заявления. Това се случва, тъй като ЦИК позволява в заявлението да се въведе място за гласуване в свободен текст. Така се стига до записи като „някъде около спирката на…“. Така от една страна не може да се определи точното място на някои искания, а от друга, прекален точното описание на други може да ги пръсне из покрайнините на някой град, да не са достатъчни за никоя една точка и секция да няма.

Причината за свободния текст е, че това беше възможност, за която много настояваха в самото начало, когато електронният формуляр беше въведен. Ползата от това е, че доброволци и организации могат да координират усилията за секция на точно определено място. Ако ЦИК определя в кои градове може да се подава заявление, това практически спира подобни инициативи на желаещи да се организират.

Все пак, преди да може всеки от нас да избере възможността „въведи сам“, му се показват всички добавени до онзи момент места. Така първо има избор да ги подкрепи. Имаше известни проблеми в тази част от формуляра на ЦИК, като някои градове бяха с объркани държави. Това беше обаче бързо поправено и не доведе до загуба на гласове. Имаше кратък период днес, в който самият формуляр спря да се отваря, но и това беше решено бързо. Самият факт, че някой го забеляза показва каква голяма активност наблюдаваме в момента.

Наистина, има риск да се изгубят някои заявления, но според анализите ми до сега в огромна част от случаите организацията на секции близо до общностите ни е била успешна. Именно затова винаги още преди началото на кампанията съветваме желаещите да гласуват в чужбина да се поинтересуват кой организира секция в близост до тях и да се включат като доброволци по възможност. Картата горе също помага в тази насока.

Отделно, от ЦИК също обединяват някои заявления при видимо еднакви места изписани различно. Това се прави с изрично решение на комисията и помага да се съберат дори желаещи заявили да гласуват близко един до друг.

Същинското откриване на секции

Основната цел на кампанията е да даде основание да се отворят секции на места, където има голяма концентрация на българи. Докато в консулствата и посолствата това ще стане автоматично, на други места се налага местните общности да организират всичко, включително комисии, помещения и наеми.

Събирането на достатъчно заявления за едно място предполага, но не задължава ЦИК да отвори секция там. Освен някои ограничения в ИК, възможно е приемащата страна да не разреши, както и да липсва организационен капацитет за целта. Под последното се разбира, че няма достатъчно официални лица да участват във всяка секция. Това обаче е доста рядко.

По-голям риск за секциите обаче представлява течащата пандемия. Изискванията за социална дистанция, затваряне на заведения, училища и клубове, както и ограничения в придвижването може да направят трудно и дори невъзможно да се организират секции на някои места. Това може да е и проблем за дипломатическите ни представителства, където традиционно липсва достатъчно място и може да се отворят по-малко секции с по-малко урни, отколкото на предходни избори.

Самото гласуване ще бъде допълнително затруднено – задача, с която се заемаше активно ЦИК до сега с въвеждането на все по-объркващи и сложни бюрократични спънки. Струпването на хора пред секциите ще създаде проблем с местните власти, а изискванията за разстояние ще забави гласуването на всеки отделен човек. Затова е още по-важно да има повече секции на повече места – за да се избегнат многочасовите опашки, които наблюдавахме в градове като Берлин, Лондон и Франкфурт.

Следващи стъпки

Важно е да се свържете с приятелите и роднините си в чужбина и да ги призовете да подкрепят откриването на секции близо до тях. Една важна тънкост в тези заявления е, че с подаването им се отписвате от списъците в България. Тези, които се притесняват, че ще се злоупотреби с вота им могат така да си гарантират, че това няма да стане. Важно е обаче да знаете със сигурност, че ще гласувате в чужбина на 4-ти април, тъй като след заявлението няма да може да упражните правото си на глас в страната.

От друга страна, подаването на заявление за една секция в чужбина не означава непременно, че трябва да гласувате именно там. Може на избраното от вас място да няма открита секция. Дори да има обаче, може да отидете в която и да е друга, за да гласувате там. Просто попълвате декларация, че не сте гласували другаде и ви добавят в списъка. Внимавайте обаче, защото данните от списъците в чужбина се проверяват и следват санкции при многократно гласуване.

Тепърва е научим за планираните противоепидемични мерки по време на вота. Ще изпратя отново подробности на всички абонирали се в Glasuvam.org. Междувременно все още може да се свържете с местното българско дружество или консулство, за да се присъедините като доброволец в организирането на вота. Може да се запишете и като защитник на Ти Броиш, за да имате възможност да присъствате при броенето и да подсигурите, че няма да има случайни или умишлени подмени.

Допълнение 14. февруари

Поправих точка 5 в съветите горе (1). Възможно е да гласувате в страната дори да сте подали заявление в чужбина. Понякога се налага да пътувате точно преди вота. В такива случаи следва да попълните декларация 17, че не сте и няма да гласувате другаде и са длъжни да ви допуснат. След името ви в списъка ще пише „МВнР“. Това може да направите обаче единствено в секцията ви по постоянен адрес.

Допълнение 4. март

За съжаление заради грешка в базата данни около 25 от 2281-те абонирани за новините на Glasuvam.org бяха изтрити. Това за хората абонирали се между 28-ми февруари и вечерта на 4-ти март 2021. Ако сте се записали в този период, моля въведете мейла си отново. Дори записът ви да не е загубен, той просто ще се обнови.

16 коментара

 1. Динамичната карта е чудесна и изключително полезна.
  Възможно ли е да се направи също и динамична карта на България, която да отразява по същия начин интензитета/акитивността на всеки МИР, според адресната регистрация на избирателите, подадели заявления за гласуване в чужбина? Т.е. да се вижда за всеки многомандатен избирателен район колко избиратели, регистрирани в него са се регистрирали, че ще гласуват в чужбина.

 2. @Михаил Минков – може, но за жалост информацията какви са точните географски координати на секциите, както и какви са регионите, които покриват не са налични. Има ги като адреси и описание, но дори да са в табличен вид, доста от адресите не могат да бъдат сложени автоматично на карта. На ръка съм започвал и съм се отказвал многократно.

 3. Благодаря за отговора. Да – представям си, че никак не би било лесна задача. Ще съм Ви благодарен, ако помигнете с линк към данните – ако са накакъв data set, дори в текстов вид, ще са много полезни. Всъщност, дори и да не се слагат на картата с точност, а са налични в друг вид пак ще е чудесно.

 4. Здравейте!
  Как да разбера точния адрес на секцията в Дортмунд?

 5. В този линк на ЦИК може да видите имената на всички българи в чужбина, които са подали заявление за гласуване.
  https://www.cik.bg/bg/ns2021/izvan-stranata/registered
  Защо е необходимо да се публикуват трите имена, град/държава на гласуване?
  Спазен ли е законът за личните данни?
  Защо не само ЕГН/първо име или нещо подобно.
  Кому е необходимо тази информация да бъде публична?

 6. @Михаил Минков – ето таблицата: https://glasuvam.org/cik-parl21 Там има и данните за сваляне в CSV формат.

  @Лиляна Йосифова – все още не са сигурни. Като излезе списъка на ЦИК ще знаем.

  @Георги Кавръков – тази тема отдавна се обсъжда. За съжеление така е определено в ИК. Тъй като е определено със закон, че следва да се публикуват данните, то това не само им дава право, а ги задължава и ЗЗЛД е спазен. Има, разбира се, по-добри начини за проверка и ще внесем отново предложения да се коригира. Тази година обаче отново е така.

  Аргументът им, всъщност, е че и на секциите в страната има списъци с всички гласуващи там. Голяма част са и достъпни в мрежата. В този смисъл не е по-различно. Отново спорно е дали няма по-добри варианти.

 7. Извинявам се, но поради грешка в системата абонаментите на записалите се след 28 февруари бяха загубени. Ако сте се абонирали след тази дата, моля въведете мейла си отново.

 8. Здравейте,
  ако някой е пропуснал крайния срок за регистрация за участие на изборите, а в града на неговото местожителство (например Мюнхен) има отворена секция – има ли някаква възможност да гласува или задължително трябва да съществува в предварителните списъци? Благодаря

 9. @Мира – няма проблем. Отивате в която и да е секция в чужбина, попълвате декларация, че не сте и няма да гласувате другаде и ви вписват в списъка. Гласува се с валидна лична карта или паспорт или такива изтекли след 15 март 2020 г. Ако са изтекли преди това трябва документ от консулство, че сте заявили нови документи и ги чакате.

 10. Здравейте, аз също съм пропуснал крайния срок за регистриране за участие, запознах се с Вашата информация за подобни случаи и имам такъв въпрос: Декларацията, че не съм гласувал и няма да гласувам другаде по образец ли е, т.е. в секцията има ли такава или трябва да се сдобием от някъде? В статия на Дойче веле намерих това: ,,онези, които не са се регистрирали предварително на сайта на ЦИК, могат да гласуват. Единственото условие: да попълнят Декларация за гласуване извън страната. Това може да стане в самата секция или предварително, уточниха пред ДВ от ЦИК. Съответната декларация може да бъде изтеглена от сайта на ЦИК – приложение N° 22. Обаче в сайта на ЦИК не намирам такова приложение 22. Някакъв съвет? Благодаря.

 11. Такива декларации ще има в секцията, но за да се спести време, а и да не клечите и търсите химикал е добре да се попълни предварително при възможност. Ето декларацията от сайта на ЦИК:
  https://www.cik.bg/upload/146518/Prilojenie+N+22-%D0%9D%D0%A1-Deklaracia+izbiratel+izvan+stranata-chl+33+al+2+i+chl+243-%D0%A6%D0%93.doc

 12. Не откриваме нашето населено място м списъка за заявления за гласуване в чужбина / Германия/.

 13. Не знам кое е населеното място, бо навярно няма подадени заявления с желаещи да гласуват точно там. Важното в случая е къде има секции одобрени от немската държава. Ще ги намерите тук: https://glasuvam.org/parl21/de

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.