Online преброяване 2021

От днес започва преброяването през интернет и ще продължи до 17-ти септември. След това преброители ще обикалят всяко жилище и адрес, за да преброяват лично всички. Ако сте сте преброили електронно, достатъчно е да им дадете кода, който ще получите по мейл. Това освен, че пести време, ще намали и контактът, което е важно в сегашните условия.

Преброяването става на тази страница. Регистрирате се с мейл, ЕГН и лична карта. Мейлът за потвърждаване на регистрацията може да се забави няколко минути, също както и този с кода накрая. Важно е в преброителната карта да въведете адреса, в който действително живеете, а не там, където сте регистрирани. Ако адресът не може да бъде намерен автоматично – например, ако сте въвели на ръка описание – ще излезе карта, на която на ръка ще трябва да поставите отметка къде се намира. Това няма да е толкова лесно за някои, но за съжаление е бил единственото решение в редките случаи, които не адресите не съвпадат с регистърите. Също така да преброите само хората, които наистина живеят там – не близки, които обичайно живеят в чужбина или в друго жилище. Българите живеещи постоянно в чужбина следва да се преброят там. Всички европейски държави, както и доста други по света имат преброяване тази или следващата година. Според чл. 39 до 41 от Закона за преброяването всички данни събрани от тази анкетна карта или по друг начин за целите на преброяването са статистическа тайна, не могат да се използват за друго, няма да бъдат предоставяни на други органи и не могат да се използват като доказателства пред изпълнителната или съдебната власт.

Съветът ми е да проверявате внимателно данните въведени на всяка страница. Има възможност да се връщате и поправяте, но само преди да сте натиснали „Запазване“ на последната страница. За сметка на това доста от информацията се добавя автоматично – например дата на раждане или родствените връзки. Нещо, което може да затрудни някои, е квадратурата на жилището и конкретно на стаите, които се използват за живеене. Това са всички без килер, коридор, офис и прочие. При точката какво се отоплява, може да въведете максимално число обитаемите стаи плюс кухнята, ако е отделна стая. Не забравяйте да си копирате и номера, който ще ви излезе накрая. Би трябвало да го получите по мейл, а може да влезете в портала и да го откриете в профила си – натискате на човечето горе вдясно и после „Профил“.

В рамките на предборяването ще допитване търсещо отговор на това както ни кара да останем или да напуснем България, както и дали, колко и кога искаме деца. То ще се проведе сред 44000 случайно избрани адреса и цели да даде представа какви са настроенията в страната.

Преброяването като цяло е изключително важно за редица аспекти от живота ни. Основа е на неща като планирането на бюджета, изследвания влияещи на инвестиции и изборния процес. Възможно е дори да доведе до преразпределение на мандатите в парламента. Най-вече обаче ни дава представа какво е положението в страната и помага да оборим заблуди. Преди 10 години показах графики за етническия състав на населението на база предишното преброяване. Данните от преброяването са в основата на анализите ми за раждаемостта от последните 50 години, детските надбавки и бедността и смъртността и как я сравняваме през годините. Помогна и при показване на данните за българчетата родени в чужбина.

Редовно има критики за това как се провежда преброяването, как се следи населението и дали въобще числата отговарят на истината. При последното преброяване наистина имаше корекция надолу в населението и тя беше с 1.82%. Това е в рамките на статистическата грешка и близко до корекцията, която се наблюдава в Германия, например, при тяхното преброяване. Описал съм вече проблемите на немците с броенето на диаспората ни. Особена критика имаше също към въпросите за самоопределянето – че всеки можел да пише каквото си иска. Това всъщност е идеята на „самоопределяне“. Не може преброителите да вървят по къщите и да пришиват етнос и определения на хората пред тях.

Заради пандемията, по-широкото навлизане на интернет услугите у нас и информационната кампания на НСИ се очаква този път значително повече хора да се преброят през интернет. Ще значителен успех и показателно за интернет грамотността ни, ако успеем да минем 70%. Преди 10 години над 40% от населението беше преброено така. Доста обаче се съмняват в това. Ако имате възможност, може да помогнете и на близките си да се преброят, за да им спестите време и излишен контакт с преброителите.

Допълнение – 7 септември 10:00

За съжаление, се забелязва, че сайтът им се претоварва сутрин и вечер покрай рекламните кампании течащи по медиите. Имайте търпение, тъй като някои проверки и записи отнемат известно време.

20 коментара

 1. Здравейте,
  Чакам вече повече от час и половина, но не получавам имейл след успешна регистрация. Искам да Ви попитам дали това е нормална и колко веме още да чакам ?

 2. В чужбина съм от м. юни и ще се върна в края на октомври, как се процедира в подобни случаи?

 3. Грешка в регистрацията за преброяването. Как да коригирам преброителната карта !?

 4. Измамата на века, сайта изобщо не работи. Всичко е направено за да се глобява а не да се преброява. Сайта не работи.

 5. Моля за помощ: Грешка в регистрацията за преброяването. Как да коригирам преброителната карта !?

 6. @Любов Стоянова – Сайтът имаше проблеми, но сега е значително по-стабилен. Успявах миналата седмица да вляза и да проверя как съм се преброил. Ако се намирате в чужбина – няма да можете, защото е наличен само на територята на България.

  @Мария – ако живеете постоянно в България и само за малко сте в чужбина, ще може да се преброите, когато ви посети преброител. Сайтът е достъпен само на територията на страната. Ако живеете постоянно в друга държава – следва да се преброите там, а не в България.

  @Николай – не може да промените преброителната карта веднъж щом е изпратена. Може обаче да се преброите при посещение на преброител и да му кажете да изтрие номера на електронната ви карта.

  @Орхан Юбеид – сайтът работи, макар и бавно. Винаги може да се преброите и при посещение на преброител.

 7. Какво става със семейства, който са със срочен трудов договор в чужбина и се връщат в България след определено време.
  Те ще продължат след срока на договора да живеят в България.
  Има ли решение ако няма кой да ги преброй в България?
  Много хора , който не са напуснали България за постоянно няма да бъдат преброени

 8. Няма решение и заради блокирането на достъпа до електронния формуляр в чужбина това става невъзможно. Дефиницията на преброяването е да измери колко хора са към дадената дата в страната и НСИ го взимат доста буквално. Съгласен съм за тази хипотеза – няколко месеца на срочен договор, но по аналогичен начин трябва да се вземат предвид много други хипотези и формулировката „живеещ в България“ става доста размита.

 9. Най-добре се свържете с телефона на НСИ (02) 9078 430 или *2021 от който и да е мобилен оператор и попитайте тях. Не знам дали може да се заличи електронно преброяване. Навярно ще може като дойде лично преброител да му кажете, че електронното преброяване е сгрешено и да се направи на ръка наново.

 10. Връщам се в България от чужбина, след 2 месеца и половина, на 3.102021 към 21.00часа !
  Как мога да се преброя, след като не мога
  Онлайн ?

 11. Ако живеете постоянно в България следва да се преброите тук. Ако преброителят не е минал през дома Ви, може да ви намери и да ви преброи лично. Преброяването лично продължава до 10-ти октомври.

  Online преброяването изтича днес в полунощ. Алтернативата е да отворите сайта през VPN или да помолите някой близък в България да ви преброи като му диктувате данните по телефона. Ако се преброите електронно така днес, няма нужда да предавате кода на преброителя и пак ще сте преброени.

 12. Благодаря !
  В случай, че е до 10 октомври, макар и под карантина, ще се опитам да се
  включа в преброяването!

 13. Имам постоянен адрес на регистрация в Германия. Не ми е ясно кой да ме преброи тук и кога?

 14. @Елисавета Бодакова – в Германия преброяването е отложено за догодина. За разлика от България никой не брои конкретни хора, а само няколко общини и после по тях преценяват за цялата държава. Причината е, че преди време немците са протестирали, че не искат да ги броят по домовете и са спрели да го правят. Малко е абсурдно, защото имат сериозни недостатъци заради липсата на реално преброяване, но това е положението.

 15. Живея от няколко месеца в Германия, тоест по-малко от 6 месеца за тази календарна година. Не съм се преброил, защото като цяло нямам намерение да се връщам или да живея в България, това проблем ли е и дали биха ме глобили?

 16. Живеещите към момента на преброяването в чужбина не се преброяват в България. Преброяват се в страната, в която се намират. В случая – Германия. Глобяват се единствено лицата, които са отказали да се преброят при посещение и среща на преброител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.