Републиканци за България откровено крадат труда на българите в чужбина и Демократична България

Снощи получих сигнал за нещо интересно. Републиканци за България са направили карта на секциите в чужбина с точни адреси и координати. Разпространяват я от няколко дни и настояват, че е тяхна и не им е известно да има друга такава. Прилича съмнително много на тази на Glasuvam.org създадена по инцииатива на Демократична България.

Коментари под споделената карта в една от групите в чужбин

Наистина, чисто визуално картите изглеждат подобни, но това не е трудно, предвид, че секциите ще са на едни и същи места, а адресите са обявени от Външно. Дори групирането на маркерите не е рядко срещан начин за представяне на толкова много данни, а явно от хората на Цветанов са избрали да използват стандартните настройки на библиотеката.

Визуално сравнение на двете карти една до друга

Открехване на завесата

Интересно започва да става, когато се погледне съдържанието и кода. Първото, което се вижда е, че данните са еднакви. При това дословно еднакви. Дори формата на картата на „РзБ“ е еднакъв с този, който използвам от години в Glasuvam.org. Докато адресите е нормално да са еднакви, координатите са идентични с точност до 10 см. Оставили са дори последната колона, която дава индикация дали адресът е сигурен или не. В началото виждате идентификационни номера на секциите. Причината да започват от 868 е, че в базата ми данни толкова секции са събрани за изборите в последните години.

Данните на Glasuvam.org
Данните на картата на РзБ

Виждаме идентични неща и в самият код на страницата – границите на региони са копирани дословно, макар да не ги използват. В картата подготвена от Демократична България те помагат да се фокусира върху определени страни и региони. Зареждането на данните и обработването им е също копирано, което е очаквано, предвид, че самите данни са взети дословно.

Код от картата на РзБ
Код от Glasuvam.org
Код от Glasuvam.org

Все пак има малки разлики в данните. Няколко адреса се различават. Пример за това е Баку в Азербайджан. Той беше коригиран на 20-ти март в 9:30 и беше обновен на Glasuvam.org. На база това, както и други разлики може да се каже, че са копирали последно данните от Glasuvam.org вечерта на 19-ти или рано сутринта на 20-ти март. След това имаше редица малки и големи поправки, включително обновени адреси където сме разбрали, че поради динамичната ситуация е имало промяна.

Моралният провал…

Тук всъщност е големият проблем с това, което Републиканци за България са направили. Това, че са копирали моят сайт почти дословно не е голяма работа – хубаво е да се информират хората и нищо от това, което съм написал като код не е защитено с авторско право. Оставаме настрана и юридическия им проблем, че не са включили задължителните упоменавания за библиотеките и картата, която използват – същата като моята е и аз съм споделил лиценза долу вляво, а те го крият. Провалът им е морален, тъй като настояват, че това е тяхно усилие и че го правят в помощ на българите в чужбина докато всъщност крадат труда именно на последните.

Данните в Glasuvam.org са събрани и изчистени с огромната помощ на доброволци от чужбина. Същите тези доброволци са именно онези, които по места от месеци организират зали, комисии и заявления, за да има секция при тях. И го правят от години, също както аз от години поддържам Glasuvam.org. Още когато същия този Цветанов охотно саботираше възможността на българите зад граница да гласуват ефективно.

Адресите и точните координати се събират чрез споделена таблица, в която всички тези дейни българи зад граница могат да обменят информация за промени в последния момент. Често информация, която Външно още не е публикувала, а ЦИК явно няма и намерение да опише. Във всички статии и постове в социалните мрежи посочвам изрично и благодаря на тези доброволци за съвместната работа и давам ясно да се разбере от къде са събрани тези детайли. Републиканци за България не го правят и настояват, че всичко е тяхно лично усилие.

… като модел на работа

Това далеч не е първият такъв случай. Наскоро стана ясно, че са откраднали друга инициатива на българите в чужбина – една прекрасна надпартийна кампания за убеждаване на повече от сънародниците ни да гласуват. Казва се Имаш право и техни плакати бяха „взаимствани“ в рекламни плакати на РзБ.

Всичко това дава добра представа как действа Цветанов и хората му. Не, че някой би се учудил предвид историята му, но такива примери показват още по-ясно колко празни са заявките му за грижа за българите в чужбина и интересите на всички наши сънародници където и да се намират.

14 коментара

  1. Ако това е извършено без знанието на ръководството на Републиканци за България, редно е те да се извинят и поне да издърпат ушите на плагиата в екипа си.

    А дано, ама надали …

  2. Не се извиниха и поправиха при предишния такъв случай. Съмнява ме да го направят и сега. Това им е режима на работа, просто.

  3. Нали все пак идеята на тази информация е да е публична и да достигне до максимален брой наши сънародници в чужбина или тази информация е предназначена само за избирателите на „демократична“ България ?

  4. Щом така се оплаквате за това че са ви „откраднали“ публично достъпна информация, представям си ако се сдобиете с власт..
    И тези 20-30 реда JavaScript код.. като искате да се толкова оригинални защо не си написахте библиотеката за картата и не я патентовахте ?

  5. А някой ще се запита ли – щом партиите крадат труда на разни доброволци, то този труд явно ги обслужва, нали? А аз ще се радвам някоя партия да открадне моя труд, но всички бягат като дявол от тамян. Хайде някой да ми копира тази идея! Боян Юруков, отдавна чакам твоето мнение: https://www.eurochicago.com/2021/03/fokus-news/
    .

  6. @Петър – Тъй като виждам, че и тук си копирал коментара си, ще копирам и моят отговор.

    Призовавам те първо да обърнеш внимание кого са изплагиатсвали и за чии труд говорим. Отделно кой е посочил източник и оценява доброволческите усилия на другите и кой си ги приписва като свои. А за тази идея, многократно е обсъждана и части още от предишни избори са в програмата на Демократична България за електронно дистанционно управление. А защо не съм ги отговорил на настоятелните мейли мисля, че много добре знаеш.

    И тъй като явно си забравил за какво става дума, подсказка в коментарите.
    https://yurukov.net/blog/2019/balgari-v-chijbina/

  7. @Ivan Petrov, @Пламен Георгиев- данните на тази карта, както и на предходни избори са събрани с помощта на доброволците и организаторите на секциите в чужбина. Информацията се споделяше по подобен начин помежду всички ни в чужбина. Тук я представям в удобен за търсене формат. Отделно преди изборите предоставям инструменти улесняващи събирането на заявления и следене къде не достигат.

    Кодът на картата е под CC0. Това най-просто казано означава, че може да се използва свободно без заплащане. Не означава обаче, че някой може да си го приписва, също както и данните. Това е плагиатство. Посочих примери от копирания код единствено, за да докажа, че са копирали голяма част от картата си от инициативата на Демократична България. Точно след това посочвам, че не това обаче е проблемът, а незачитането на труда на българите в чужбина.

    Докато голяма част от данните са свободно достъпни, тук говорим за липса на уважение към труда на другите. РзБ си присвояват заслугата за труда на много българи в чужбина и това е добре. Не може да очакваме много от хора, които не разпознават плагиатството и не го смятат за проблем.

  8. Не е на ДБ инициативата. Твоя си е. Glasuvam.org го има още откогато нямаше ДБ!
    Излишна скромност и ненужно приписване на заслуги на други.

    (За Цв.Цв. е ясно.)

  9. офтопик, има ли причина нещата ти да не се виждат през Тор и тн?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.