Ранна карта на спиранията на тока в западна България

Когато се опитвам да осмисля някакви данни, често прибягвам до бързи графики и карти, за да разбера измеренията, интересните аспекти или грешките в тях. За целта използвам инструменти като Mapbox, Carto, OpenRefine или дори Google Docs. Почти винаги тези карти биват бързо изтривани или остават само за мен. В блога публикувам единствено онези, които са добре описани, документирани и лесни за употреба и разбиране. Сега ще направя нещо различно.

От повече от година събирам данните за спиранията на тока, парното и водата в София. За съжаление, има доста дупки в събирането по различни причини – от грешки в моя скрипт, до блокиране от страна на иначе публичните ресурси на съответните компании.

В последно време пак обърнах внимание специално на данните за тока и искам да ви покажа две такива карти. Първата е на София и показва всички трафопостове на ЧЕЗ/Електрохолд, за които е съобщено поне едно прекъсване на тока в последните 81 дни – от средата на ноември насам. Големината на балона показва колко спирания е имало – между 1 и 32. Цветът – колко сумарно време е нямало ток. В жълто е под два часа. Оранжево – под 12 часа, а в червено – повече от 12 часа.

Тук може би трябва да уточня, че това не са всички трафопостове в западна България, а само онези 4411 трафопоста в столицата, в които е имало поне пет минути спиране на тока за последните почти три месеца.

Следващата карта показва същите данни със същите условия за цветове и размер на точките, но за цялата западна България. Виждаме, че София е дори в добро положение в сравнение с други региони. Тази карта показва 15189 трафопоста.

Картите може да видите на нов прозорец тук за София и тук за западна България. Данните от тях може да свалите тук. Опитвам се да ги систематизирам в инструмент за лесен анализ и преглед, но не знам кога ще имам време. Пропуските в свалянето на данните също е проблем, но съм го оправим в момента. Друг проблем е, че не знаем колко абонати/жители са засегнати от спирането на тока във всеки един трафопост. Ще се опитам да получа тези данни от регулатора, тъй като Електрохолд е частно дружество и не отговаря по ЗДОИ. Все пак ще е интересно да се види как това качество на услугата влияе на хората.

6 коментара

  1. Колкото и да обичам да сипваме на ЧЕЗ, искам да вкарам едно уточнение (като човек живеещ, между 3 червени трафопоста) поне за „планираните“ прекъсвания, както и за част от „аварийните“ – често обявяват диапазони от по целия от по 6,8, 12 часа, че няма да има ток, но реално, няма само в първите 10 минути и последните 10 минути.

    Не съм дълбал в причините, предполагам е пропуск в дигиталните им системи за точните трасета, или пък го правят с цел ако все пак „ремонта“ е по-голям от предвиденото.

    Друг по-сериозен поне за мен проблем, е като идва тока дали идва „правилния“, не мога да съм 100% сигурен, но със сигурност поне веднъж се е случвало да дойде ~110V напрежение, което да си седи 10-15 минути, докато не го спряха и пуснаха пак, също се е случвало и по-силно; за щастие и в двата пъти без повреди по личната ми инсталация, но със сигурност доста по-гадно можеше да бъде от пред просто да няма ток.

  2. Забелязвал съм, че като обявяват прекъсване, спира на клъстъри от трафопостове. Затова за общ брой на спиранията в мрежата им или сумарно време трудно може да се говори. Но само това имаме. Планираните спирания като брой са 12% от всички и 28% от времето. Прав си, че може да не е спирал тока през целия обявен период. Алгоритъма ми следи обаче кога махат обявлението и взима по-ранният час – обявения или последно публикуваното съобщение за инцидента. Не е толкова точно, но отново само това имаме като данни.

    За качеството си прав, но тук съвсем няма информация и не мисля, че някой го следи. Повечето хора не подават дори оплакване, а теглят една майна.

  3. Шуреят разказва: за седем години в шотландски градец преживяхме прекъсване на тока нула пъти за нула секунди и на газта нула пъти за нула секунди. водата спира̀ веднъж за четири часа зарад спукана викторианска тръба. донесоха бутилирана вода хората.

  4. За 8 години във Франкфурт ни спря тока, ако не се лъжа, веднъж за около 5-10 мин. Това беше. От друга страна, токът ни струваше няколко пъти повече, отколкото в България, така че… Друг е въпросът дали, ако вдигнат цените, разликата ще отива за инфраструктура, а не за „разходи за консултанти в чужбина“ с цел изнасяне на печалбата, както и „донорство“ към правилните в КЕВР.

  5. Здравейте, линкът към картата за Западна България сочи към тази за София. Може ли да сложите правилния линк?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.