Динко, неговите камиони и една спяща държавна машина

Вчера стана ясно, че камион се е обърнал блокирайки магистрала Тракия в двете посоки. Тривиална вече за нашия информационен канал история, която иначе би се загубила в потока от жлъч, кръв и скандали. Нещо обаче в отразяването на подробностите около случая ме подразни и реших да потърся сам информация.

За 20-тина минути излязоха доста неща, които описах в пост в социалките. Поради интереса добавих още в коментарите. Ще ги събера тук накратко и ще добавя накрая къде може да се правят такива проверки, ако някой има интерес. Надявам се най-малкото в националните ни медиите да започнат да го правят, защото това, на което сме свидетели е трагично.


Вече беше обявено, че камионът е на Господин Вълев Вълев по известен като Динко. Не, нямам никакво уважение към човека, просто първото му име наистина е „Господин“. Твърди, че имало метал и камъни по пътя, което от АПИ отричат, но добавят, че камионът е с изтекъл технически преглед от април и гумите били изключително изтъркани.

Припомням, че камионът е спукал гума, което се случва лесно при неизправни, поправяни незаконно или просто изпилени гуми, още повече при съмнения за претоварен камион, в резултат на което няколко коли са пострадали, няколко души са в болница, но като по чудо няма жертви.

Ето какво научаваме от регистрите:

Фирмата му е разследвана за данъчни измами, има множество санкции за нарушения с разрешителните за управление на отпадъци и други проблеми покрай тях, включително за нерегламентирана площадка, пожари и прочие. Отделно имаше скандал преди две години, в които със схема трябваше да се продаде цялата въздушно-контактна и канална високоволтова мрежа на Градски транспорт Пловдив за скрап на неговата фирма. Процедурата беше спряна и уж материалите са в прокуратурата. Познайте къде залежават.

Последното разрешително за управление на отпадъци му е от юни. Разрешителното за транспорт обаче е от 13-ти април и включва седем камиона. Още едно разрешително има за други три камиона на другата си фирма. Сред първите е злополучният от днес явно с номер A1256HH. На него му е изтекъл техническия преглед три дни по-рано – на 10-ти април. На още четири от камионите са им изтекли между февруари 2022 и март 2023, но това не пречи явно да са в разрешителното. И така до днес. Не пречи също, че два от тях все още също нямат гражданска.

Впрочем три от същите камиони без технически преглед, включително двата без гражданска, са вписани като средства за извършване на пътна помощ към 20 юни 2023.

Отделно в някои медии го хвалят, че докарал „уникален за района“ камион, който да изгребе отпадъците. Не се вижда точният номер, но изглежда да е със смолянска регистрация. В разрешителните от различните инспекции на която и да от фирмите му липсва камион с близка до тази регистрация, който да има право да превозва отпадъци.

За последните две години камионите му са насъбрали 17 нарушения, за които дължи компенсаторни такси за над 11 хиляди лева. Някои от тях са от 2021-ва. Един от камионите му – У0049АТ, с изтекъл гтп през септември 2022-ра, има регистрирано нарушение, че е карал без маршрутна карта през април 2023-та. Т.е. доказано е карал без ГТП и преди. Отделно двата му камиона Волво, включително този, който се блъсна днес, освен, че са без гтп, нямат нито една маршрутна карта, т.е. тол такса за пътищата в последно време. Включително за днес. Това е още едно нарушение отгоре на другите и отново не е отчитано дълго време.

Горе виждате карта на всички места, където камионите на Динко са хващани между юли 2021 и юни 2023, че не си плащат тол таксите като хората. В червено са местата, където е хващан два пъти. В синьо са местата, където е карал без ГТП и тол такса. Най-много установени нарушения има през 2022-ра – 10.

В данните липсват двете нарушения на камионът A1256HH, който най-вероятно се е обърнал днес, защото май не е на името на фирмите му. Поне така може да съдим по регистъра отказващ справка по ЕИК. След проверката на Министерството на транспорта намерих ЕИК, на който е регистриран A1256HH и добавих точките на картата. Мясото в Асеновград. Тези точки са в зелено. В Асеновград, където маркерът е в зелено, всъщност на няколко пъти са хващани негови камиони без тол такси и по същото време са били без технически преглед.

Допълнение: Два часа след тази статия и 17 часа след поста ми във Facebook излезе проверка на Министерството на транспорт, в която се споменават част от нещата, които бях открил предишния ден. Добавят други нарушения и че фирмата притежаваща обърнатия камион ще бъде временно спряна от дейност и ще се отнемат копията от лицензите.

Отново – всичко това, както и предишните нарушения, е можело съвсем лесно да се проверят по служебен път, включително автоматично чрез съществуващи механизми и публична информация. Това обаче не е ставало години наред. А от медиите видяхме единствено дословно копиране на прес съобщението на министерството. В няколко сайта, включително dir.bg допълват с информацията пусната предходния ден от мен.


От къде научаваме всичко това:

6 коментара

  1. След съобщението на Министерството на транспорта и на чие име всъщност е регистриран катастрофиралия камион, открих къде са били глобите му за движение без тол такси и ги маркирах на картата. Обнових и текста горе.

  2. Този , който трябва да извършва проверки умишлено или неволно е спал! Може да е получавал едновременно заплата и бакшиш от нарушителя, значи той подлежи на съд , създал е условия за много вреди! Отделно този Динко е за тъй наречения бай Ставри , като преди това му се отнемат камионите…да верви пеш, както казваше ПКП.

  3. Пет месеца по-късно все си има лицензите – не изглежда да са отнети. Същата фирма, която щеше да бъде санкционирана, месец след няколко становища на институциите е с издаден нов лиценз за работа с отпадъци. Три от камионите му в разрешението за пренос на боклук все още нямат ГТП или гражданска. Два от камионите в разрешението му за пътна помощ са с изтекъл ГТП. Никой от тях не е спрян от движение и лицензите не са променяни или спрени според регистрите на АПИ и РИОСВ.

    Дължи вече 18 хиляди лева от глоби за липса на тол такси – поне за тези случаи, които са го хванали. Три от глобите са след катастрофата и разкритията, че фирмата му явно кара често без да плаща за пътищата. Едната е на 11 август на Траянови врата – две седмици след катастрофата и е с камион с разрешение да превозва боклук и да осъществява пътна помощ. Същият е хванат отново на 31 октомври край Велико Търново. Още един от камионите му е хванат през ноември.

    С други думи, практически нищо от заявеното като последствия от проверките на АПИ, РИОСВ или съответните министерства не се е случило до сега. Не изглежда и нещо да се е променило в отношението му спрямо закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.