Как да си извадим ЕЗОК без да се кланяме на гишета?

Наскоро обещах да опиша процеса на вадене на Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Днес я получих, така че го проиграх и мога да споделя. Нека започна с това как тръгна всичко. Ако не ви се чете, може да прескочите към указанията.

Миналата година имахме няколко пътувания в чужбина със семейството и реших, че е добра идея да ни извадя ЕЗОК. До онзи момент не ми се беше налагало, защото до тогава живеехме в Германия, а там всеки здравноосигурен получава карта, която освен за лекарите, болниците и други здравни специалисти в страната се използва и като карта от европейската система. Та отворих съответния сайт на НЗОК и открих, че „нормалният“ начин е да се подаде хартиено заявление в районното на касата или „за улеснение“ – в някой от офисите на ДСК.

Можеше да го направя, но тъй като обичам да си причинявам трудности за едната идея, реших да ги накарам да спазят закона. Според Закона за електронно управление са длъжни да предоставят всичките си услуги в електронен формат. За НЗОК няма изключение тъй като въпреки настояването им не са по „специален закон“, който да ги освобождава.

Та изтеглих тогавашния формуляр, попълних го дигитално, подписах го с електронен подпис и го пратих през Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ). Това беше февруари 2022. В рамките на следващите доста седмици си обменяхме съобщения, откази и опровержения. Те настояваха, че това не важи за тях, че министерството е виновно за наредбата, че не могат така, защото разбираш ли наредбата им вързва ръцете, както и че не могат да приемат така заявлението, защото нямали процес. Отговорих им, че това няма никакво значение тъй като наредбата не може да отмени закон и да си направят процес щом са наясно, че такъв липсва.

В крайна сметка след няколко поправки приеха заявлението. Може да е имало връзка със споменаването на санкциите предвидени в закона и ясната представа кой беше ресорен министър тогава. Нека да го отдадем по-добре на това, че разумът е надделял.

Звъннаха ми скоро след това да мина през централното управление да си взема лично картата. Отидох в уречения час, казах кой съм на неизменната някак за институциите ни охрана и зачаках. Излезе шефката на ПР-ите им да ми благодари за търпението и прочие. След нея излезе друга служителка, която ми даде да подпиша протокол и ми даде картата.

Докато подписвах им подхвърлих, че се надявам да са наясно, че сега вече „това тук“ ще е процеса. Увериха ме, че не, няма да е, но работят по електронна услуга и до „лятото“ ще е готова. Имали работна група, която само изчиствала „някои неща“. Аз друго чух после, но както и да е.

Веднага след това извадих по идентичен начин ЕЗОК на всички в семейството. На децата прикачих само снимка на акта за раждане и подписахме документа с електронните подписи и на двамата родители. Получихме ги отново скоро след това. Бяха само объркали едното име, но го оправиха за ден.

Разпитах и се оказва, че изглежда съм първият, който си издава такава карта по изцяло електронен път. След като писах в Twitter още хора го пробваха и поне двама споделиха, че са успели.

Тази година се наложи да обновя моята карта и тръгнах по същия начин. Открих, че на страницата им е променен формуляра. Както и ги предупредих – точно това, което направих преди година, се превърна в процеса. Добавили са обаче една важна подробност – при подаване електронно може да получиш картата чрез куриер. Съдейки по промените на сайта и новия документ, въвели са го най-рано през декември 2022, а най-вероятно са го качили на сайта чак март.

Друга подробност е, че от 8-ми юли ДСК спират да посредничат с издаването на картите (благодаря на Ирина Марудина, че го откри това), а страницата на специалния сайт на НЗОК за ЕЗОК с местата за издаване към този момент изцяло липсва (Допълнение: вижте първия коментар за това).

Ето какъв е новият процес:

Картите за деца се издават за 5 години, а за възрастни – за година. Заявление за преиздаване на карта може да подадете най-рано 25 дни преди да изтече настоящата. Иначе, ако все още е валидна картата, трябвало да се подаде заявление за анулиране на картата и едва тогава заявление за нова. Защо така и защо само година – „не е грешка, така дава системата, господине„.

Първо ви трябва електронен подпис или ПИК на НАП (виж допълнението от 28-ми юли) и регистрация в ССЕВ. Последното е добра идея по принцип. Това поне докато най-накрая не се въведе електронната идентификация и си извадим лична карта с такава. Трябва също да може да подписвате PDF документи.

Второ, сваляте заявлението и го попълвате направо в документа. Има две уловки – много малко място са оставили за адреса и ако не ви стига, напишете го в съобщението в ССЕВ. Второто е, че са пропуснали да направят възможност да отбележите вида осигуряване. Не знам защо го искат щом могат, а и трябва да го проверяват служебно. Може да го пропуснете. Не забравяйте да проверите имената си на латиница и ЕГН-то.

Трето, отбелязвате, че искате да получите картата с куриер. За София струваше 3.24 лв. Има възможност за доставяне в чужбина, но не знам колко ще струва и колко време ще отнеме.

Четвърто, ако имате електронен подпис, подписвате документа. Аз конкретно сложих правоъгълника на мястото за подпис до датата, но не би трябвало да има значение. За възрастен съм пробвал с ПИК на НАП като заявлението се приема за подписано при подаването му през ССЕВ. Т.е. просто попълнена електронно бланка без никакъв подпис. За деца обаче има нужда от подпис и на двамата родители, така че би трябвало да се подпише с електронните подписи и на двамата възрастни. Тогава с ПИК на НАП не би трябвало да стане, защото ще се води за подписано само от единия. Не знам в тази хипотеза дали ще приемат сканирани физически подписи и на двамата.

Пето, отваряте ССЕВ, пишете си адреса за кореспонденция в съобщението (ако има нужда) и прикачвате подписания документ. Тук пак има две важни подробности. Едната е, че за адресант трябва да изберете службата на НЗОК по постоянен адрес (търсете „районна здравноосигурителна каса“ и града от списъка). Втората е, че трябва в текста на съобщението да добавите, че не прикачвате снимка на личната карта, защото според собствената им наредба тя се иска само за справка на изписването на имената, а и по закон са длъжни да проверяват такива неща по служебен път. Ще си спестите време да го пишете като ви я искат. За дете прикачете все пак акт за раждане.

Шесто, чакате. Трябва да ви отговорят с входящ номер. Ако не – напомнете им. Срокът е две седмици, при мен отне 9 дни. Ако оспорят, че нямат такава практика или каквото и да е, насочете ги към НЗОК да се информират и отделно пишете на НЗОК да си говорят с хората.

Птичка пролет не прави, но пак е нещо

Почуда буди защо картите се издават само за година. Обяснението им беше, че всеки е длъжен да има здравна осигуровка, но ако някой спре да плаща вноските, така се намалявала щетата на касата. Т.е. картата се преиздава постоянно в случай, че нямате здравна осигуровка и вече нямате право на карта, а продължавате да я използвате за спешни случаи в чужбина.

Защо въобще имаме нужда от карта, а не ни се издава просто номер през приложение или дори мейл? Тогава може да го сменят всеки месец, ако искат. Обяснението тук беше, че в евродирективата имало формално изискване за физическа карта с определени атрибути.

Процесът, макар и наистина минал в електронна услуга извършвана изцяло дистанционно, все още следва мисленето на бюрократ, а не удобството на издържащите самата каса. Заявлението е абсолютно ненужно. Достатъчно е едно ЕГН, което така или иначе го има в електронния подпис и дори в ССЕВ при пращане на съобщение. Може просто през ССЕВ да се пусне съобщение „искам ЕЗОК, пратете на този адрес“ и НЗОК ще има всички данни, за да направи проверките и да направи нова. Преиздаването също може да се автоматизира при известен осигурителен статус и адрес.

Но това са неща, които трудно може да се очакват от администрацията като цяло, а особено от НЗОК. В този случай наистина са се постарали предвид какво знаем и очакваме от тях. Критиката ми за подпомагане на източването на средствата за здраве и особено в контекста за лечение на тежко болни деца си остава. Една електронна услуга повече няма да изчисти имиджа им при все още абсурдния процес на кандидатстване и облагодетелстване на определени посредници и болници.

И не на последно място – има смисъл да се настоява да се спазва закона, да се изисква и да се подхожда с търпение и постоянство.

Допълнение 28 юли

В началото на юли в. Сега цитира статията ми и я доразви, че няма нужда от електронен подпис, а е достатъчен само ПИК на НАП. Макар нормативно да беше вярно, исках да проверя дали НЗОК все пак ще го приеме. Днес получих карта поръчана по този начин, така че мога да потвърдя. Обнових инструкциите горе. Една подробност обаче е карта за дете, която има нужда от подписите на двама родители – в тази хипотеза не мисля, че ПИК на НАП ще е достатъчен.

На сайта на ЕЗОК все още пише, че може само с електронен подпис – информация, която пуснаха след публикуването на статията ми. Преди това споменаваха само за ССЕВ. На сайта на НЗОК даже не са споменали тази опция за електронна услуга, но са описали новите пунктове на ПИБ, което означава, че не е като да не са обновявали информацията – просто са решили да я пропуснат.

38 коментара

  1. Погледнах пак сайта им и има интересен детайл – имат реално два сайта, един сигурен (с HTTPS) и един несигурен (без криптиране). Това е против всякакви изисквания за сайтове на администрацията и елементарна логика, но както и да е.

    Та от единият сайт https://ezok.bg/index.html линкът за местата за издаване сочи към https://www.ezok.bg/locations_062022.html, който не съществува. Ако отворите http://ezok.bg/Zaiavlenie.html обаче, линкът от менюто понякога е http://ezok.bg/locations.html, който вече работи. Включително с https https://ezok.bg/locations.html.

    Но отваряйки сайта им, а не фейс страницата им няма да разберете това. За рекламите по сайта да не започвам. Ще започна да де, но скоро.

  2. А дали имате някаква информация за заявление за възстановяване на средства (изплащане при „настъпил риск“)?

    От това което четох, процедурата е да се отиде в НЗОК и да се подаде някакво заявление пак. Предполагам същата процедура с подписване и онлайн връчване може да се случи и за това?

  3. ezok.bg май въобще не е официален сайт, а целта му е именно да е полу-информативен и да привлича трафик да показва рекламките.

  4. Потвърждавам, системата работи, току що я използвах за да си подам заявление за временно удостоверение. В този формуляр даже си има опция за обратно получаване през ССЕВ, така си получих временния сертификат ден по-късно и мога да пътувам. Отделно си подавам и за самата карта. Благодаря!

  5. А ето как е в Белгия:
    1) Логвам се на сайта на моята здравна каса (няколко са и са частни);
    2) Заявявам си нова Европейска здравна карта. Веднъж годишно, валидна е за една календарна година; личните ми данни са си там, в системата;
    3) Чакам няколко дни да си получа новата карта в пощенската кутия с обикновено писмо. Картата е от мек, гъвкав картон и при опипване на плика не се усеща, т.е. не е като банковите пластики които могат да бъдат напипани и съответно откраднати.
    Това е.

  6. Виждам, че в. Сега са допълнили темата с това, че ПИБ щели да поемат приемането на заявленията след като ДСК ще спрат след седмица. https://www.segabg.com/hot/category-zdrave/8-yuli-pib-poema-izdavaneto-na-evropeyska-zdravna-karta

    Не е ясно още защо, а и защо въобще е нужно всичко това, след като може да стане дори с един sms стига да си плащаме здравните и да сме заявили правилен настоящ адрес.

  7. Ама, онзи талант неземен Божидар Божанов не дигитализира ли всичко? С версия 2.0 на метода „разлистване с наплюнчен палец“?

  8. Много полезна статия! Благодаря! Спестихте ми изключително много време в чудене къде да цъкна и какво да направя 🙂 Само не разбрах къде точно трябва да го прикача в CCEB, но го изпратих като съобщение до НЗОК. Никъде обаче нямаше къде да си избера „службата на НЗОК по постоянен адрес“. Дано е било успешно. 🙂

  9. @Миню – Божидар може и налага стандарти и изисквания, както и създаваше нужната инфраструктура. НЗОК, както която и да е институция, следва сама да дигитализира услугите си на база тези изисквания.

    @Цветелина – под съобщението в ССЕВ има възможност за прикачване на файлове както във всеки мейл. Може да се прикачи един или повече файлове. Малко по-бавно е, защото се проверява за вируси в реално време всеки път. Службата на НЗОК се избира от полето за адреси. Ако сте от Варна, търсите РЗОК Варна и го добавяте в адресантите.

  10. По „РЗОК“ не намира нищо в момента , а по град изкарва много резултати , изглежда се води „районна здравноосигурителна каса“ и търсачката е ужасна – търси само по точен substring. По “ здравноосигурителна“ изкарва някакви и се намерих.

  11. И благодаря за поста , без него нямаше да се оправя. От нзок казват само че е през ссев – прерових я цялата в търсене на формуляр …

  12. ezok.bg не е официален сайт. Официалната и най-актуална информация за ЕЗОК се намира в сайта на НЗОК:
    https://www.nhif.bg/bg/people/ezok
    Най-долу в страницата са и бланките на заявленията в Word формат, с възможност за попълване.

  13. @georgi – не е удобна търсачката, наистина. Няма възможност и да се избират такива близки до теб на база постоянен адрес, което би било от помощ. Аз съм свикнал и затова не го отбелязах. Допълних горе инструкциите с коментара ти, за да е по-ясно.

    @Никола – и двете се поддържат. Разликата е, че на страницата на НЗОК липсва всякаква информация за електронната услуга и формулярът им е малко по-стар. В тази на ЕЗОК поне след статията ми допълниха в инструкциите, че може с електронен подпис.

  14. Има нужда от още малко обяснения относно:
    – каква е разликата между опциите за доставка и може ли да се достави на адрес различен от настоящия. Дали биха доставили до офис на Спиди/Еконт?
    – как да се подпише, тъй като няма автоматично поле за електронен подпис. За рисуване с инструментите на Reader-a ли става дума?
    – какво да се попълни в полето „Представени документи“, ако няма да се прикачва снимка от ЛК
    – какво се попълва в полето ID (горе вляво), тъй като и без друго има други две полета за попълване на номер на ЛК

  15. @Korgoth
    Не знам дали следващото е съвсем правилно тъй като още не е получена картата, нито някакъв отговор освен че съобщението е прочетено, но мога да ти кажа аз какво разбрах и направих:
    – може ли да се достави на адрес различен от настоящия – за това би трябвало да е адреса за кореспонденция в „Пето, отваряте ССЕВ, пишете си адреса за кореспонденция в съобщението (ако има нужда) “
    – как да се подпише, тъй като няма автоматично поле за електронен подпис – под linux с okular , предполагам е подобно и в windows ( за мое щастие не съм виждал такова отдавна ) , има Tools -> Digitally sign ( тук е важно подписа да е ръгнат преди отваряне на програмата ) , като го натиснеш иска да сложиш правоъгълник за подписа – аз го сложих на нормалните полета за подпис, по „Четвърто, ако имате електронен подпис, подписвате документа. Аз конкретно сложих правоъгълника на мястото за подпис до датата, но не би трябвало да има значение.“
    – какво да се попълни в полето „Представени документи“ – нищо , щом не качваш такива
    – какво се попълва в полето ID (горе вляво) – пак нищо

  16. Благодаря за информацията. Не мисля, че сайтът ezok.bg официално има нещо общо с НЗОК, нито съответната фейсбук страница „Европейска здравноосигурителна карта – ЕЗОК“. Не открих на тях официална информация кой ги е създал и кой ги поддържа, но предвид факта, че и на двете места се рекламират лечебни заведения, това няма как да е НЗОК, а и никъде не пише, че е НЗОК.
    И да допълня – на сайта на НЗОК в „Онлайн консултации“, когато запиташ как точно да подадеш заявление през ССЕВ, отговарят с инструкции: https://www.nhif.bg/bg/online/answers/47461

  17. @Korgoth – за подписа – да, това, което описа от adobe за подписване на PDF-и. Както добавих горе обаче няма нужда, защото като се използва ПИК и се подава през ССЕВ се води за подписано дори да няма нищо на документа.

    За доставката – не може до клон на еконт или спиди, защото не използват тях. Може само на посочения адрес за кореспонденция, който не е нужно да е същия като настоящия или постоянния адрес.

    ID полето си остава за тях да го попълваш – то попълваш само ЕГН-то. За допълнителни документи – само акт за раждане, ако е на дете. Иначе нищо.

  18. @Aneta – наистина никъде не е отбелязано, че го поддържат те. Странното е, че миналата година от самата НЗОК ме насочиха към този сайт. Промених всички линкове в статията, включително формулярите, към сайта на касата.

  19. @Боян Юруков : формулярът в pdf от ezok.bg е доста по-използваем от .docx-а на нзок според мен, дори и да не е официален

  20. @georgi – да, съгласен, но както Aneta отбеляза, няма сведения да се поддържа от който и да е от НЗОК, така че официалната страница е по-добър източник. Отделно, не мисля, че е продуктивно да се подобрява нещо, което не следва да съществува на първо място – достатъчно в да се прати съобщения през ССЕВ в свободен текст и адрес, където да се прати картата и това е. Останалата информация я имат по ЕГН, което получават в ССЕВ.

  21. Благодаря на всички за отговорите. Ясно е, че услугата е нещо като бета-тестова.
    Подадох каквото прецених за добре и преди малко ми се обадиха по телефона да ми кажат, че не могат да ми издадат карта, защото в системата пише, че имам издадена карта с валидност до 01.08.2024. Това означава, че някой ми е издал вчера такава, но служителката която трябва да ми я издаде реално, не може да я издаде сега.
    Препратиха ме към районната ми здравна каса и да се оправям.

  22. btw – „Шесто, чакате. Трябва да ви отговорят с входящ номер“ изглежда че ако нещо не е наред не отговарят изобщо. Очаква се да им прочетеш мислите и да пратиш оправен файл – после отговарят на следващия работен ден и ако имаш повече от едно заявление трудно се разбира за кое ти отговарят.
    И друго оплакване от системата им – смс известията не работят.

    @Боян Юруков : „достатъчно в да се прати съобщения през ССЕВ в свободен текст и адрес, където да се прати картата и това е“ – не си прав , трябва в „Заяви еУслуга“ => нзок да сложат една форма , иначе пак ще търсим по блоговете как точно става

  23. Здравейте, господин Юруков,

    Благодаря за подробно описания процес. Обратната ми връзка е, че след като сте проправил пътя, в момента услугата се случва абсолютно прозрачно за крайният потребител. Подадох документът на 01.08, чрез систеамта за сигурно електронно връчване, картата ми пристигна днес 05.08 по куриер Български пощи, напълно безплатно.

    Добре е, че има будни хора като вас

  24. Благодаря за споделената информация, определено ми помогна много като ми спести време и разкарване.

  25. В продължение на темата: бях поръчал две карти – за мен и за друг човек.
    И двамата имаме електронен подпис, просто аз попълних документите.
    Писах в коментара да се пратят до еди-кой-си адрес (различен от настоящия).
    След като на мен ми се обадиха, че не могат да издадат карта, защото има издадена вчера, поисках да ми го напишат в отговор в системата. Това не беше направено.
    След два дни се обадиха и на другия човек със същото обяснение.

    Минаха още няколко дни и другия човек получи смс от bgpost да чака пратка на настоящия си адрес. Само че там няма никой в момента и отне около 5 различни телефона и много обяснения, че иска да се пренасочи пратката. Разбира се такова нещо в bgpost не става. Накрая поиска да се остави в централна поща и прати майка си да я вземе. Така взетата пратка майката я прати до другия човек по спиди.
    Каква беше изненадата, когато отваряйки пакета вътре беше и моята карта…

    В крайна сметка и аз мога да се похваля, че имам ЕЗОК издадена по електронен път. Процеса има нужда от още тунинговане, но е добре, че вече има такава възможност.

  26. Здравейте,

    толкова се вдъхнових от вашия пример , че потърсих какви други документи мога да подам онлайн.
    Със същата процедура подадох декларация за еднократната помощ за деца -1,2,3 и 4 клас.
    Но този път процедурата е описана в самата декларация и нямах никакви проблеми с подаването!

  27. Здравейте, господин Юруков,
    Отворих в ССЕВ „Изпрати съобщение“, но в прозореца „Получател“ трябва да направя избор от меню, а там няма НЗОК или РЗОК. Къде всъщност трябва да изпратя съобщението за ЕЗОК?

  28. @Евгения Петрова: Трябва да търсите „районна здравноисогурителна каса“ (за вашия район). Ако търсите РЗОК, нищо няма да се появи.

  29. Благодаря за отговора, но, както вече бях написала, нямам възможност да изпиша търсения обект, мога да го избера от падащото меню, но там няма нито НЗОК, нито РЗОК (районна здравноосигурителна каса), нито дори МЗ (министерство на здравеопазването).

  30. А, излязоха районните каси! Не знам какво съм гледала, но ми направи впечатление, че в предишния списък министерствата излизаха с абревиатурите си, а в този списък бяха изписани с целите си имена. Както и да е, успях да си изпратя съобщението. Благодаря!

  31. Здравейте, г-н Юруков,
    Моля за съвет какво да предприема в следната ситуация:
    На 08.09.2023 със съгпруга ми подадохме заявления за преиздаване на ЕЗОК (изтичащи днес, на 26.09.23) чрез ССЕВ съгласно инструкциите от поста Ви.
    На 21.09.23 съпругът ми получи своята нова ЕЗОК и едва тогава се сетих да проверя в ССЕВ какво се случва с моята. Оказа се, че още на 08.09. са ми отговорили „Здравейте, моля, подайте заявление за ЕЗОК след 26.09.23г. имате активна карта до тази дата. Благодаря!Лек ден!“.
    Отговорих на съобщението по следния начин:
    „Здравейте, Възразявам срещу отговора ви на заявлението ми за подновяване на ЕЗОК. 1. Съгласно сега действащите правила мога да подам заявление за подновяване до 25 дни ПРЕДИ изтичане срока на валидност на настоящата ми ЕЗОК. За да се уверите, моля запознайте се със следния официален отговор на въпрос, публикуван на страницата на НЗОК в раздел Online консултации – Въпроси и отговори: https://www.nhif.bg/bg/online/answers/47416 където пише, цитирам „При изтичане срока на валидност на Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) се подава заявление по образец за издаване на нова ЕЗОК (препоръчително е да го направите 25 календарни дни преди изтичането на валидността на действащата).“ 2. Непосредствено след като подадох заявлението си, съпругът ми, чиято ЕЗОК изтича също на 26.09.2023 г. – както моята ЕЗОК, подаде свое заявление за подновяването ѝ чрез ССЕВ. Вчера му се обадиха ваши колеги, че картата му е готова, и днес я получи по куриер. Моля да се задействате и да ми издадете нова ЕЗОК, спазвайки собствените си правила.“
    Реакция от РЗОК не последва. Моля, посъветвайте ме как да постъпя от тук нататък. Сигурният вариант е да подам ново заявление, но не искам да оставя нещата така. Трябва всичките им служители да се научат да спазват новата процедура.

  32. @Анита Царска – явно имат проблем с процедурата. Подайте отново заявление, след това свалете комуникацията (има PDF export) и пишете на НЗОК директно описвайки ситуацията, кое РЗОК ви е отговорило така и прикачете към файловете въпросната комуникация. Поискайте да си оправят процесите и да си обучат хората. За кое РЗОК става въпрос?

  33. Явно някои служители знаят – съпругът ми е попаднал на такъв, други не знаят.
    Благодаря за отговора Ви, за поста и най-вече за усилието да проправите пътеката.

  34. Благодаря. Пишете, ако ви отговорят. Ще искам данни колко са имали такива проблеми и като цяло колко е използвана тази услуга.

  35. Да споделя и аз моя опит с изкарване на ЕЗОК онлайн. Пратих съобщение на РЗОК Пловдив на 24ти август по ССЕВ. Не прикачих никакви документи. След няколко часа ми се обадиха че трябва да предоставя данни от личната карта (които наистина не бях предоставил) и да им пратя самия формуляр/заявка, подписан с електронен подпис. Аз възразих че съм изпратил съобщението след като съм се идентифицирал в ССЕБ с ПИК от НАП и в такъв случай няма нужда от елетронен подпис. Девойката се консултира с някой друг (колега) и ми отговори че трябва задължително да пратя формуляра с елетронен подпис, ПИК на НАП не заменял електронния подпис, и ако не мога да направя това да ида до Първа Инвестиционна Банка и там лично да подам формуляра. Аз реших че няма смисъл да споря с нея, казах „Благодаря“ и пратих ново съобщение по ССЕВ, предоставяйки данните от личната карта, но без формуляра и без електронен подпис. След десетина дена ми се обадиха от РЗОК че картата ми е готова и да ида да си я взема. След това реших да взема карта и за 5 годишния ми син. Пак подадох съобщение по ССЕВ, като прикачих и акта за раждане. След две седмици ми се обадиха да ида да я взема. Когато обаче отидох, се оказа че са сбъркали имената на малкия. Писали са му фамилията в полето за първо име и първото име в полето за фамилия. Служителката тогава си спомни че са имали и проблем с моята карта когато са я получили – името ми е било написано с английска транскрипция, а пък то е с френска. Само че тогава са успели да хванат грешката преди да ми се обадят и са върнали картата обратно в печатницата да я оправят. Сега това вече не можело да станя и вариантите били два: 1) може да взема карта както е, или 2) да я върна за унищожаване и да подам нова заявка онлайн. Реших да се спря на втория вариант, при което започна една позната по нашенски картинка. Трябваше да пиша едно заявление за нулиране на картата, да ходя до деловодството да ми дадат входящ номер, който ми беше написан на едно малко листче, което да занеса обратно на международния отдел и те да си го вкарат в тяхната система. (Изглеждаше че компютрите на деловодството и „международниците“ не си „говореха“ и затова аз трябва да разнасям това малко листче между канцелариите) Както и да е, пуснах после ново съобщение по ССЕВ с акта за раждане, и този път успях да взема картата (след още две седмици) без произшествия.

  36. Здравейте,
    Включвам се отново с резюме и развитие на моя случай:
    26.09.2023 – датата, на която изтичаше моята ЕЗОК.
    08.09.2023 – датата, на която подадох заявление за подновяване на ЕЗОК (19 дни преди изтичане на настоящата) с доставка до адрес с куриер.
    21.09.2023 – влязох в ССЕВ и видях съобщение да подам заявление за подновяване на ЕЗОК чак след като изтече срокът на настоящата ми карта. Написах възражение.
    28.09.2023 – подадох ново заявление за издаване на ЕЗОК чрез ССЕВ с доставка с куриер до адрес.
    03.10.2023 – обадиха ми се от РЗОК София и ми казаха, че ЕЗОК е готова и да отида в някакъв офис да си я взема. Не запомних в кой офис, защото нямах такова намерение – изначално при подаване на заявление написах изрично до кой адрес да бъде доставена картата с куриер. Последва разправия по въпроса вземане/доставка, „Ами ние откъде да знаем, че искате да ви я пратим до адрес?“ – ами написала съм го ясно при изпращане на съобщението чрез ССЕВ. В крайна сметка продиктувах отново адреса и обърнах специално внимание да пратят картата с куриер, а не по пощата. Попитах по кое заявление в крайна сметка са издали картата – по това от 28.09. или онова от 08.09. Жената ми отговори, че е по първото заявление (на което получих нещо като отказ, гарниран с „Лек ден!“) и добави, че не знае защо толкова са се забавили с издаването на картата.
    06.10.2023 – картата пристигна, но по пощата, а не с куриер. Издадена на 25.09.2023, тоест наистина по първото ми заявление и след като възразих на твърдението на анонимния служител, че нямат право да не ми издадат ЕЗОК преди изтичане на настоящата, след като има по-малко от 25 дни до края на валидността ѝ.
    В резюме: не съм доволна от начина, по който се случиха нещата при мен. Удивена съм как тия хора успяват да допуснат толкова грешки в работата си. И забелязвате ли, че обратната връзка от тяхна страна е по телефона, а не чрез ССЕВ? Така няма писмена следа какви са били техните изявления и остава някой да повярва на твърденията ни какво сме чули от служителите им при обаждането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.