Неанонимен отговор на подвеждащата реклама на Артекс

От небезизвестните Артекс са използвали правото си на отговор към статията на Капитал за новата им кула в Дианабад. В него са пуснали редица подвеждащи твърдения и откровени лъжи, но не са пропуснали възможността да се пробват да си направят реклама, макар и в текст описващ очакваните проблеми на района и самата им сграда.

Първо, намекват, че проблемите с инфраструктурата в квартала засяха сградите на „други строители“. В действителност, именно Диамант 1, а и в новия Диамант 2, спира тока точно толкова, колкото другаде. В последните три месеца само в Диамант 1 е имало поне 6 спирания на тока от по средно час и множество други от под 15 минути.

Второ, описват като някакво решение изграждането на нов трафопост. Това е нещо, което всяка сграда в карето вече има и явно не помага. Проблемът е, че мрежата е претоварена към самия квартал и новата сграда така планирана ще я претовари допълнително влошавайки подаването и на другите им две сгради. Същото важи и за топлата вода и парното, където разпределителят за съседните сгради е в Диамант 1 и заради изпълнението се получават проблеми, включително спирания и сериозни вибрации.

Пропускат да споменат и че сегашните им сгради са отчасти все още строителна площадка. Толкова години след пускането ѝ Диамант 1 се довършваше до скоро – конкретно покрития басейн и градината. В описанието си колко е зелена сградата пропускат да споменат колко дървета изсякоха вече в имота, както и че не изглежда да е възможно строителството без поне да осакатят дебелите дървета отсреща на улицата пазещи сянка на цялата улица.

Рекламират хубава гледка към парка, но премълчават, че цялата гора пред сградата им на юг от гара Юнак между спирката на 94 и парцела им всъщност е маркирана като готвена за паркинг от същите приятелчета в НАГ отрязали всички ограничения над строежите им.

Не се говори за това, че в същия имот в порутените сгради в мизерни условия от години живеят техни работници, някои от които са имигранти. Не говорят и за съмненията за корупция позволила този и останалите им проекти прекарвайки промените в ПУП известни именно с тяхното име, подарените на безценица жилища на ключови фигури в управляващата столицата ГЕРБ, умишленото прикриване на плановете и сигналите свързани с проектите им от страна на общината и активното саботиране на обжалванията по тях в съда .

Забавно е и как наричат критикуващите „анонимни“, при условие, че в статията сме излезли с имената и снимките си. Разбира се, макар нищо да не е излязло като разрешение за строежа, очакваме да го получат преди местните избори, защото съмненията за уговорки и синхрон с местната власт я са актуални, я не.


Допълнение

Във връзка с парцела до спирката на 94, който е част от Борисовата градина и би следвало да е защитен от строителство, но все още е маркиран като „за паркинг“, се получи отговор, че това ще бъде коригирано в новия ПУП. Този ПУП обаче все още е в проект, не е гласуван от СОС и дори да се гласува в рамките на тази сесия, със сигурност ще бъде обжалван от едни или други. До тогава карето си остава с тази класификация, а историята на София ни учи, че именно през такова безвремие се случват най-скандалните схеми. Та докато ПУП не е факт, не може да се твърди друго за това място.

Един коментар

  1. Като допълнение на внушението на Артекс, че техните сгради няма спиране на тока, в момента няма ток именно там и то не в половината, както става често, а в цялата сграда. Само два апартамента светят и то защото са си взели собствени UPS-и. Видимо работи само външното осветление на сградата и надписа на Артекс, защото са си сложили ужасно шумен генератор в двора, чиято на пръв поглед единствена работа е да създава впечатление, че всичко е наред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.