Търговците на надежда и техните жертви

Зачестяват призивите за събиране на пари за всякакви терапии и здравни процедури на тежко болни. Най-често деца. За съжаление, сред тях все повече се забелязва следата на тези които аз наричам търговци на надежда.

Това са лешояди, най-вече посредници на клиники в Турция, Израел, Швейцария та чак до Индия, които продават всякакви процедури като преливане на стволови клетки, неодобрени още лекарства, други експериментални терапии и дори трансплантации като чудодейни лечения за какво ли не. Днес само ми изскочиха три такива за „лечение“ на множествена склероза и аутизъм. За нито едно от двете няма лечение, а второто не е дори болест.

Родните лекари не изостават – събират се баснословни суми за продължителни терапии с барокамери, хомеопатия и прочие. Преди време беше нашумяла една такава клиника обещаваща лечение на вродени митохондриални заболявания с хомеопатия. За такива се събират пари по концерти, магазини и дори общински съвети дават публични средства от чист популизъм.

Всичко това е подхранено от некадърната работа на НЗОК. Има сериозни съмнения за продължаваща корупция, злоупотреби и пряко източване на касата чрез в пъти увеличените разходи за едни и същи лекарствени средства на многократно по-високи цени. Тази липса на ефективност, доверие и всъщност работа с децата, които наистина имат нужда, кара много да се обръщат към каквато и да е помощ.

Така виждаме много кампании за легитимни лечения, но и още повече, които са станали жертва на търговците на надежда. В публичното пространство е трудно да се различат едните от другите, а повечето сайтове за събиране на пари бягат от отговорност, включително наказателна. Понякога от криворазбрано желание да помогнат, а понякога защото просто е добър бизнес.

Всичко това е на фона на пълната липса на палиативна грижа в държавата ни, за каквото всъщност отиват по мои наблюдения 2/3 от събраните средства от кутиите – физиотерапия и поддържаща грижа в прескъпи хотели опакована като лечение за пред отчаяните родители очакващи изцерение. В същото време НЗОК отказва да поеме разходите за медицинска храна, която е крайно нужда на десетки семейства и би била малка част от нелогично завишените разходи, които правят за лечение на все по-малко деца през вече бившия фонд.

Вглеждайки се във всеки отделен случай е ужасяващо. Гледайки данните като цяло може да проследим по коридорите на НЗОК следите от папките на десетки починали деца, които е могло да бъдат спасени всяка година.

Един коментар

  1. Проблема е, че НЗОК е спекулантска Организация!
    1. Нейния начин на работа не съответства на основната постановка на Закона за Здравето! – в т. 1 и т . 4 от ал. 2 на чл. 81 от Закона за Здравето „своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“ и „зачитане правата на пациента“. – Здравноосигуреното не получава така дефинираната медицинска помощ! – Просто Медицинските кадри не са достатъчно компетентни по отношение на своята специалност!
    Което се гарантира от чл. 190, ал. 1 -Лицата, упражняващи медицинска професия, имат право на свобода на действия и решения съобразно своята професионална квалификация, медицинските стандарти и медицинската етика.
    Как едно неквалифицирано лице ще отговори на цитираните изисквания в т. 1 и т . 4 от ал. 2 на чл. 81 от Закона за Здравето ?
    А НЗОК предлага само такива кадри! И министерство на Здравеопазването разрешава тези да практикуват тази дейност.
    Защо Болничните заведения които не отговарят на тези условия функционират въобще?

    2. Защо НЗОК заплаща лекарства и други медицински продукти н а неимоверно високи цеини? Докато такива в аптеките на други страни се предлагат на неколкократно по-ниски цени!

    3. Заплащо безсмислени операции причиняващи увреждания и дисфункции, които не предлагат лечение! Решават проблем но не са решение! Защото процесите продължават. Но медицинския пробле може да бъде решен чрез систематични медикаментозни корекции. При което нама да резултират никакви увреждания! Т.е. Съответната система няма да бъде увредена! И причини инвалидност! -Това е едно голямо перо! Вместо тези средства да се използват за специфични изследвания представящи същинския статус от което зависи начина и смисъла на лечението.
    Тук има още проблеми които се дъжат на противоконституционното действие на текстовете на същия този чл. 190 ал.1 и чл 80 от Закона за здравето!
    По същество Закона за Здравното Осигуряване също е Противоконституционен! Защото неговите критерии не съответстват на критерия поставен от тези т. 1 и т . 4 от ал. 2 на чл. 81 от Закона за Здравето „своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“ при „зачитане правата на пациента“, за да осигурят това качество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.