Триизмерна карта на бъдещото строителство в София

През декември направих пилотен проект, в който отбелязах на триизмерна карта всички сгради в район Изгрев, София, които са предвидени да се построят. Целта ми беше да разширя картата с документите за строителството, която макар и полезна, не дава добра представа за измеренията на промените.

От тогава се случиха няколко неща. Първо се свързах с новата администрация на Столична община с цел съвместна работа. Първи резултат от това, че направих за тях вариация на картата ми с документите, но показваща само планираните промени на ПУП. Линк към картата ще намерите на страницата с регистъра на съответните документи. Това е важно, тъй като тези решения са първата индикация, че някъде нещо ще се строи и съответно е най-ранния момент, в който хората загрижени за градската среда биха могли да повлияят. Ключова роля тук играят районните кметове и архитекти, които публикуват документите.

Картата на общината с отбелязани места, където има промени по ПУП

Картата се развива постоянно и ще пиша скоро подробно за нея. Като част от нея добавих експерименталния триизмерен слой специално за очакваното височинно застрояване на парцелите засегнати от ПУП-овете. След това реших да копирам същата функционалност и на основната ми карта.

Данните обаче бяха проблем – не може да се изведат автоматично и се наложи да ги въвеждам на ръка, както правих през декември. Сега обаче си направих инструмент, с който това става много по-бързо и точно. Включително мога да го правя на телефона между другото. За няколко дни събирах по няколко стотин сгради на ден из целия град. До тук бих казал, че съм покрил всичко в районите Лозенец, Изгрев, Сердика и оборище. Въвел съм и сгради, които са мащабни или са ми направили впечатление из града. Ще продължа с Овча купел и Люлин преди да продължа към другите.

Условностите на данните

Преди да ви покажа самата карта, трябва да минем през задължителното за мен описание какво не е наред в картата ми и данните.

Първо, рисувам основите на сградите на ръка върху комбинираните слоеве на застрояване от iSofMap на ГИС София, след което въвеждам височината според посочените метри или етажи. Тези слоеве от своя страна се въвеждат от оператори във фирмата на база документи и скици. Не всички документи имат скици, не винаги това, което е въведено е актуално и слоевете се променят постоянно. В този смисъл ще намерите сгради, които са одобрени или дори построени вече в друга форма или височина. В първа фаза ще въвеждам това, което има на слоя, а нататък ще разширя инструмента да зарежда последните скици и да ги позиционира правилно на слоя, за да въвеждам правилната форма на сградите.

Тъй като чертая на ръка, не винаги границите на сградата са точни, а по-ниски съпътстващи постройки или снишения на сградата липсват. Тъй като използвам фотореалистични 3D карти на Google, вижда се лесно, че изображенията и сградите там са от преди година. Тоест някои от вече построените сгради, които ще видите на улицата, не са на тази карта. В такива случаи ги отбелязвам, за да са видими. Когато Google обновят снимките, ще ги махна.

Това, че на някое място е отбелязана сграда с дадена височина или площ, не означава, че непременно ще бъде застроено по този начин. Тези скици посочват какво е предвидено/заявено или разрешено на това място. Параметрите може да се променят при визите, при обратна връзка от обществото и районните кметове или при разрешението за строеж. Може да се намали като площ, но да се вдигнат етажите. Това, че нещо е предвидено обаче не значи, че ще се построи някога. Това може да е заради проблеми със собствеността, съдебни дела или просто защото собственикът иска да живее в хубава двуетажна къща и няма намерение да вдига 5 етажен блок. Не на последно място – посочените измерения са по-скоро външните очертания. В зависимост от кинт и други параметри е възможно части от сградата да са по-малки, други да са покриви и паркинги и прочие. Някои от отбелязаните сгради може да са и индустриални.

Важен момент е, че очертанията може да не описват жилищна или офис сграда, а друг обект – павилион, детска площадка, воден парк, паметник и прочие. Отбелязал съм поне няколко разширения на училища и нови салони, например. В парковете забелязвам и планове за различни структури, които да са част от парковата инфраструктура.

Картата, която ще споделя, не е обвързана с общината или НАГ и не претендира за точност. Целта ѝ е да даде представа къде какво ще се строи и колко високо, тъй като дори с първата ми карта, това е изключително трудно. Ще добавя всички сгради в града преди да започна с конкретните документи. Новите сгради се появяват веднага на картата, така че очаквайте нещо ново всеки път като я отворите. Ако видите нещо, което не е така, оставете коментар.

Тези данни биха могли да се извадят автоматично и точно тези разговори водим с общината от началото на годината. Има огромно желание и подкрепа за такива визуализации и прозрачност, което е видно от картата на ПУП-овете. Както много други неща там обаче, борбата е със самата вътрешна система. Качеството на данните не е сила на администрацията като цяло. Когато това стане все пак обаче, всичко, което виждате тук ще тече автоматично. Просто не можах да дочакам и малко напук го направих сам.

Изглед към горната част на бул. Черни връх

Допълнение:

Картата съдържа сгради само от София, защото колкото и да критикувам НАГ, поне публикуват документите и има публична карта с много слоеве за различни аспекти на града. В моята карта следя документите от строителството в Пловдив и Благоевград, но там скици не се намират, така че не може да разберем нито очертанията на сградите, нито височината или поне не е толкова лесно. Ще потърся информация за околността на София.

Това, което съм направил може да прилича дигитален двойник на София, каквото сравнение правиха някои през времето и какъвто подготвя института Gate. Нямат обаче нищо общо. В случая аз просто чертая полигони и ги вдигам на определена височина, за да дам представа, за нещо, което може да се случи като очертания на сграда. Дигиталните двойници на един град работят с много по-голяма точност и взимат под внимание много аспекти на един град – не само топологията. Това позволява симулации, планиране, оценка на риска и множество други полезни за законодатели и архитекти неща. Истински се надявам някога да имаме администрация, която да търси такива модели. Докато сегашният кмет и екипът му търсят работа с данни и подобни анализи, истинското предизвикателство е да се наложи това като модел на работа в самата администрация.

Бъдещото строителство в София

В процесът на направа на картата споделих снимки в социалките и и писах, че ни е бедно въображението колко много е предвидено да се строи. В последните месеци стана дума, че на година се започват сгради с по милион кв. м. полезна площ. През документите открих няколко, които самостоятелно са по 100 хиляди. Из града виждам много повече.

От години се ровя в разрешителни, ПУП-ове и визи, но нямах идея за някои от сградите. Например не знаех за 200 метровите кули срещу мол Парадайз и нагоре по бул. Цар Борис III от Пирогов. Не знаех за 130 метровата кула по Тодор Александров и въобще какви стени от сгради се готвят от двете страни на този булевард. Бях виждал снимки на плановете около Централна гара, но не осъзнавах мащабите или че ще има още една 100 метрова кула зад нея. В централната чат има десетки къщи, някои отбелязани като паметници на културата, които са предвидени да се бутат и застрояват с четири, пет и дори шест етажни сгради. В долната част на Лозенец положението е по-добре, но в горната и въобще около южната дъга е вече презастроено, а се предвиждат двойно повече сгради. Аналогично по бул. България.

Когато съм пускал подобни карти и съм коментирал върху тях, често тъпя критика, че искам да спирам частния интерес. Собствеността на земята е само един аспект от този проблем и често само по себе си е доста труден за изясняване, напоен с корупция и натрапчиво отсъствие на прокуратура и съд. Ако даден парцел е частен, собственикът има право да строи там в рамките на закона. Проблемът идва там, когато регулаторните органи умишлено спят и не забелязват критична инфраструктура като дерета, тръби и прочие. Не се взима под внимание градска среда, височина, училища и друга инфраструктура, а когато това се прави, административните съдилища с готовност зачеркват съдебна практика и дори закони, за да помогнат на това или онова свързано лице. Сведенията за собствеността на роднини да съдии из въпросните комплекси са изобилни.

Изглед към бул. Тодор Александров.

В същото време основният проблем тук е в местната и централната власт. Започваме с решенията на СОС за безразборна продажба на общинска собственост – данните за която най-яростно пазената тайна в Столична община. Следва и отлагането на придобиване на ключови имоти за градини, училища и паркове. Решения на СОС могат да изменят регулация и планове, но това се блокира умишлено от години. Това важи както за интензивността, така и за фасадите, стратегия, достъпност и визия града. Главният архитект има ключова роля в този процес, но при липса на такава визия до сега тази роля е била обвързвана само със скандали.

Илюстрация за сенчестите сделки в СОС, които все още виждаме е, че доста от парцелите предвидени за строителство в слоя на НАГ, са общинска собственост. Такова е например пространството между Японския хотел и небезизвестната сграда Златен век. Там на четири парцела общинска частна собственост вече е отбелязана 22 етажна сграда – на метри от прозорците на Златен век. Никой до сега не е успял да ми отговори как става това, а още от години питам за няколко такива случая в Дианабад. Предполага се, че са обещани на някого от години и се чака изгодна политическа ситуация, което беше спънато отчасти с последните избори.

От народното събрание пък зависи как релевантните нормативни актове ще оформят граници на тези стратегии и категоризация. Единственото съществено, което знаем, че се е случило, е промени позволяващи кули където и да е и носещи името на небезизвестен строителен инвеститор и корупционен скандал с политици осигурили тези промени. Впрочем, именно те и практиките им са причината въобще да започна да се вглеждам в темата, така че може да се радват, че са допринесли неволно към този и другите ми проекти, както и всичко останало по темата, което още не съм изкарал.

Триизмерната карта със сградите ще намерите като функция на картата с документите от НАГ натискайки бутона с кубче. Може да я достъпите и директно на http://govalert.eu/cityplan/buildings. В началото ще се отвори указание как се контролира. Най-общо казано използвайте два пръста на екран с докосване или мишка + Ctrl на компютър. Предупреждавам, че използва доста трафик и процесор – може да имате проблеми на по-стари телефони. Ще се радвам на обратна връзка.

Ще се радвам на обратна връзка. Освен добавяне на сградите в останалата част от града, искам да добавя функция за директно споделяне на линк към мястото, което сте се спрели в момента. Така ще може да покажете на други какво точно гледате и конкретна сграда. Също искам като се кликне на сградата да може да отидете на същото място в картата с документите. Има нужда да подобря и стабилността на кода. Надявам се до тогава да има и решение с автоматизацията, за да се подобри качеството на данните.

Допълнение 7. август 2024

Дадох интервю за в. Сега с отговори на някои въпроси и детайлите от тази статия.

9 коментара

  1. Здравейте. Благодаря за труда!

    Дали знаете каква е допустимата грешка (в метри примерно) за позицията на сградите?

    Например възможно ли е сградата да е 5 метра встрани или 5-10 метра по-висока от очертаната и визуализация?

  2. Чертая на ръка основите на сградите спрямо слоя за застояване на НАГ. В този смисъл предвид точността на източника да, е възможно отклонение от 5 метра. За височината често пише точно колко е максималната. Ако е етажност, умножавам по 3.125. Но предвид, че това са „външни очертания “ на застояването – както на основите, така и на височината, то крайният вид може да е доста по-различен.

  3. Здравейте! Благодаря за положеният труд!
    Страхотно без да съм специалист, се ориентирах от раз. Можело значи!!!
    Ще е интересно в зелен цвят да се нанасят и предвижданите трансформации. Когато стигнете до тях и имате време и желание, разбира се. За пример (щото не съм сигурен че го казвам ясно) – върху трамвайното ухо на номер 7 до бул.България е предвиден огромен комплекс. Ама не става ясно – трамвая ще го закриват там, ще го качват до Бояна или какво? Тоест ще има някаква трансформация, не известно кога и каква. Ако въобще има сведения за това. Или друг пример – на бул.Борис III, до „Кауфланд“ също огромен комплекс. Вътре се виждат все още сградите (полуразрушени) на първата автомобилна работилница („инженерната“) която последният ми известен инвеститор, беше обещал да я възстанови за музей на автомобила. Някакви сведения за това? Тоест ако има такива сведения, да са в зелено.
    Простете , но съм лаик по темата, който все пак обича родният си град!
    Простете ако ви затруднявам и вероятно въпросите ми не са правилни към Вас!

  4. Моля, проверете защо нищо не е отразено като застрояване на улица Силиврия 5 в съседство със сградата на ММ на Силиврия 2. Строи се 5-етажна сграда, която вече е на фаза груб строеж.

  5. Няма и помен от сградите срещу Ташев Галвинг на булевард Климент Охридски. Може би защото и Google Maps е със стари снимки.

  6. Здравейте,
    Хубаво е да проверите и как стои статутът на някои от тези бъдещи постройки с ОУП на София. Една немалка част от тях са несъвместими с ОУП и съответно биха били незаконни. Например разширението на химическия факултет до Семинарията попада в/у зона за локални градини и озеленяване (Тго) по ОУП и няма как да бъде построена.

  7. Здравейте! Това е страхотно, много съм Ви благодарна! Имам въпрос относно разликата между 3D картата и 2D картата (тази, на която мога да кликвам върху различните сгради в червено, за да разбера какво ще се строи или променя). В 3D варианта има повече сгради отбелязани (специално в Хладилника гледам, понеже живея там). Извинявам се за невежеството, ако не съм разбрала, но бих се радвала да мога да разбера кои са сградите в моето каренце, които виждам на 3D-то. Благодаря!

  8. Направете си ютююб канал и споделяйте информация за това. Ще сте много полезен. НИкой не чете блогове, вече само влогове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.