Коментари за Блогът на Юруков https://yurukov.net/blog Нещата които искам да споделя с другите Tue, 11 Dec 2018 11:46:22 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0 Коментари по 6-7 млн. българи в чужбина и защо никой не задава въпроси за това от Наистина ли над половината от българите в чужбина искат да се върнат? - BG VOICE https://yurukov.net/blog/2017/balgari-v-chujbina/#comment-41052 Tue, 11 Dec 2018 11:46:22 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=20122#comment-41052 […] по никакъв начин да разберем какво мислят онези 1.2 млн. души, родени в България и напуснали през последните 30 […]

]]>
Коментари по Почти никой в България не помни тази болест. Изглежда това създава проблем. от Мари https://yurukov.net/blog/2018/smallpox/#comment-41051 Mon, 10 Dec 2018 11:01:48 +0000 https://yurukov.net/blog/2018/smallpox/#comment-41051 Въпреки успехите на науката, популизмът, наивността и глупостта остават силно заразни.
С все по-масовото отхвърляне на “политическата коректност” на рационалното мислене, вероятно ще са необходими (големи) катастрофи, за да се върнат буйстващите недоволни към здравия разум.
Но можем ли спокойно да наблюдаваме как отделни групи хора настоятелно създават ненужни проблеми, на себе си и на околните? Да се надяваме, че блогът Ви ще достигне нечие замъглено съзнание.
Дано все повече хора се присъединяват към усилията за разумен и последователен анализ на наличната информация.

]]>
Коментари по Анкетата на БАСКОМ е сбъркана, но с кампанията „ЗАвръщането“ ще сбъркат повече от Мари https://yurukov.net/blog/2018/zavrashtaneto/#comment-41050 Mon, 10 Dec 2018 10:18:31 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21165#comment-41050 Подкрепям амбицията да направите сравнение с която и да е друга страна. Не забравяйте, че за да стане това, ще трябва да опознаете и другата страна.
Не съм прекъснала връзките си с България и участието си в обществения живот. Затива говоря за за конкретни, проверени аспекти на действителността, не за митове. Разбирам, че настойчиво пренебрежителното отношение към възрастни пациенти не притеснява повечето хора в България. Точно там е проблемът.

Имам и конкретен пример за сънародник, осъден в чужбина за кибертормоз. По тази причина се премества в родината и продължава оттам. Софийската полиция дори не реагира на сигналите. Ако сравнявате статистики, нищо чудно да стигнете до заключението, че в България няма кибертормоз. Ами да, ако никой не регистрира проблема, значи няма проблем, нали?

Не се опитвам да ви убедя, че “в България е лошо”. Цялата конструкция “на едно място е лошо, а на друго добре” е твърде наивна, за да се занимаваме с нея. Както е наивна и анкетата, за която става дума в публикацията. Наивността не е престъпление и няма да я намерим в статистиките. Но пак си има последствия – в прекомерния, самораздухващ се патриотизъм, в (само)надценяването, в търсенето на доказателства за (собствената) правота, вместо в проучване на реалността.

Няма за какво да спорим. Аз приключвам.

]]>
Коментари по Анкетата на БАСКОМ е сбъркана, но с кампанията „ЗАвръщането“ ще сбъркат повече от Момчил https://yurukov.net/blog/2018/zavrashtaneto/#comment-41049 Mon, 10 Dec 2018 07:10:49 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21165#comment-41049 Изнудването,заканите и подкупът са престъпления,така че изобщо не е вярно,че не се обръщало внимание на тези престъпления от полицията.Поредните митове за това как в България имало висока престъпност.
На мен ми е ясно,че емигрантите се опитват да представят българската действителност в най-лошо положение,а пренебрегват действителността в държавите,в които са емигрирали.Кажете в коя държава сте,за да направя сравнение къде престъпността е по-висока.
Относно възрастните хора-голям проблем ли е,че лекарите или медсестрите са нарекли някои хора баба и дядо?Аз съм лежал в няколко болници в България в последните години и не съм забелязал каквото и да е било негативно отношение към възрастните хора.
Ясно е,че най-вече себе си искате да убедите колко лош е животът в България,за да се успокоите,че сте направили правилен избор като сте емигрирали.Основният проблем в България е ниското заплащане на труда.Нито престъпността е толкова висока, нито здравеопазването толкова лошо,нито пък образованието.

]]>
Коментари по Анкетата на БАСКОМ е сбъркана, но с кампанията „ЗАвръщането“ ще сбъркат повече от Мари https://yurukov.net/blog/2018/zavrashtaneto/#comment-41048 Sun, 09 Dec 2018 19:34:31 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21165#comment-41048 @момчил
Реакцията ви оставя впечатление, че не разбирате напълно какво казвам.
В България на много аспекти на личната сигурност дори не се обръща внимание. Примерно правото да не бъдеш изнудван, заплашван, тероризиран или въвличан в корупционни практики. За много от тези неща, ако се извършват без физическо насилие, българските органи на реда ще кажат, че не е тяхна работа.
Въпросът за ОТНОШЕНИЕТО към възрастни пациенти е различен от въпроса за лечението им. Да, лекуват телата им, но почти никоя медсестра не пропуска да изрази пренебрежение, като примерно вика “хайде, дайте дядото/бабата” ако види хора на 70-80 години, и да говорят с тях все едно е задължително да са “изкуфяли”.
Оплакването на споменатото дете след няколко седмици в България и многократно посещение на различни ресторанти не беше прибързано. При следващото пътуване отново се потвърди.
Разбирам желанието да се създаде представа за непознати страни и общества по метода “един приятел ми каза…”. Имайте предвид, все пак, че това е случайна информация, индивидуално оцветена от хора, за които не знаете доколко са интегрирани в средата си. За много хора е трудно да създадат близки връзки в ново за тях обкръжение. Усещането за изолация се наблюдава и в собствената страна, при рязко преместване, примерно, от малко село в голям град, особено ако хората имат очебиен акцент или навици. Тяхната оценка трябва да бъде чута, но едва ли е меродавна за новата им среда.

]]>
Коментари по Анкетата на БАСКОМ е сбъркана, но с кампанията „ЗАвръщането“ ще сбъркат повече от момчил https://yurukov.net/blog/2018/zavrashtaneto/#comment-41047 Sun, 09 Dec 2018 15:55:34 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21165#comment-41047 Сигурността в България е на по-високо ниво от много държави в Западна Европа или САЩ.Тук няма как да се случат събития като на гарата в Кьолн,когато е имало подадени 1220 жалби от изнасилени и ограбени жени и само 24 престъпника са осъдени.Или пък да се прикриват с години банди от изнасилвачи както се е случило в няколко британски града.
Общуването с околните е на много по-приемливо ниво от държави,в които има строг етикет.В България не е проблем да звънна на приятел и още същата вечер да си гостуваме семейно или да излезем на заведение.Имам познати в Германия,които казват,че там трябва седмици или дори месеци по-рано да уговориш подобна среща.
А това,че имало негативно отношение към децата ,просто не е вярно.Аз много пъти съм бил в заведения с деца на близки или познати и винаги те са си поръчвали.Цитирате някакъв единичен случай,който изобщо не е показателен.
Достъп до култура има и в България-театър,кино,музикални фестивали и така нататък.
В болниците може да получи лечение всеки и лесен достъп до специалист.За разлика от много други по-развити икономически държави.
Така че престанете да изкарвате България като държава от Третият свят,защото нещата изобщо не са такива.

]]>
Коментари по Анкетата на БАСКОМ е сбъркана, но с кампанията „ЗАвръщането“ ще сбъркат повече от Мари https://yurukov.net/blog/2018/zavrashtaneto/#comment-41046 Sun, 09 Dec 2018 11:47:25 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21165#comment-41046 Митове има, но те са за това, че “естествено в родината е най-добре”, за “силните семейни връзки у нас и изоставените възрастни хора на Запад”. Проблеми има навсякъде, но те са на различно ниво. Много от познатите ми българи имат нужда от продължителен контакт с друга среда, за да осъзнаят, че индивидуалната свобода, самостоятелност и възможност за личен избор като на младите, така и на възрастните, не означава липса на внимание и грижа. Както и принудителното съжителство не е признак на добър емоционален живот.
За мен един от важните отговори на горните въпроси се крие точно в нещата, които в България лесно биват пропускани, вероятно като незначителни. В горния списък с професии, например, липсват всички креативни професии, образованието, юридическите професии, политиката, националната и местната администрация,… Защо ли? За десетилетия в Западна Европа не съм видяла подобна анкета, в която професията ми (отдавна установена, стриктно регулирана и с много високи образователни и и индивидуални изисквания) да е в графата “други”, след “нямам трудов опит”.
Друг често пропускан в популярните дискусии “как да върнем емигрантите” фактор е този за “нормалността”. Тя е дълбоко свързана с обществената уредба, върховенството на закона, индивидуалната сигурност, прозрачността на институциите, достъпа до култура и рекреация, формите на общуване с околните и, разбира се, състоянието на тротоарите като мерило на вниманието и грижата за кочективното битие.
За жените, които трябва да отговорят на въпроса “България или другаде” стои и въпроса “мизогиния или не – изберете сами”. Едно дете на български емигранти неотдавна сподели разочарованието си, че в България отношението към децата е доста пренебрежително – не получават меню в ресторанта и когато искат да кажат нещо, сервитьорите се обръщат към родителите им. Подобно пренебрежително отношение е обичайно и към възрастните хора в болниците, примерно. Да не говорим за отношението към малцинствата.
Тези неща няма как да се компенсират с нивото на заплатата. Най-тъжното е, че за много от сънародниците ни въпросът за “нормалността” е на съвсем друго ниво.

]]>
Коментари по Възпоменание в Twitter на загиналите през Балканските войни от Едни (не)отворени данни за жертвите от войните ни | Блогът на Юруков https://yurukov.net/blog/2013/twitter-vazpomenanie/#comment-41045 Fri, 07 Dec 2018 13:07:10 +0000 http://yurukov.net/blog/?p=13687#comment-41045 […] Единственото, което направих всъщност, е че през 2013-та пуснах възпоменание в Twitter на всеки загинал в на датата, в която е загинал, но 100 […]

]]>
Коментари по Катастрофите в София от Едни (не)отворени данни за жертвите от войните ни | Блогът на Юруков https://yurukov.net/blog/2012/katastrofite-v-sofiq/#comment-41044 Fri, 07 Dec 2018 13:06:46 +0000 http://yurukov.net/blog/?p=12474#comment-41044 […] хора да помагат с картографирането, както направих с катастрофите в София преди 6 години. Така и не седнах да го напиша. Затова и […]

]]>
Коментари по Едни (не)отворени данни за пушенето в заведенията от Едни (не)отворени данни за жертвите от войните ни | Блогът на Юруков https://yurukov.net/blog/2017/spravki-za-pusheneto-v-zavedenia/#comment-41043 Fri, 07 Dec 2018 13:06:22 +0000 http://yurukov.net/blog/?p=19534#comment-41043 […] на ръка. Затова, например, преди почти две години, пуснах свободно архив с данните предоставени ми от всички РЗИ-та в България […]

]]>
Коментари по Българчетата родени в чужбина и новата ми най-любима карта от Едни (не)отворени данни за жертвите от войните ни | Блогът на Юруков https://yurukov.net/blog/2015/balgarcheta-rodeni-v-chujbina/#comment-41042 Fri, 07 Dec 2018 13:05:57 +0000 http://yurukov.net/blog/?p=16380#comment-41042 […] как да я визуализирам или обработя като картата на българчетата родени в чужбина. Друг път не ми остава време или просто не успявам […]

]]>
Коментари по Данни за българите в Германия за 2017 от Едни (не)отворени данни за жертвите от войните ни | Блогът на Юруков https://yurukov.net/blog/2018/danni_bg_de/#comment-41040 Fri, 07 Dec 2018 09:59:07 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21148#comment-41040 […] Когато ми хрумне нещо, започвам да се ровя за информация, за да си отговоря на въпроса. Събирам таблици, където ги има. Където не – пускам заявления по ЗДОИ или пиша скриптове, за да отворя нужните данни. Така стана и като тръгнах да търся нещо конкретно за българите в Германия и 2 часа по-късно имах 30 таблици и цяла статия със статистика. […]

]]>
Коментари по Анкетата на БАСКОМ е сбъркана, но с кампанията „ЗАвръщането“ ще сбъркат повече от Боян Юруков https://yurukov.net/blog/2018/zavrashtaneto/#comment-41039 Thu, 06 Dec 2018 20:54:41 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21165#comment-41039 @Любомир Гаврилов – благодаря. Има още доста, което не знаем, тъй като групите българи в чужбина са доста разнородни и нямаме информация за цели прослойки – само числа.

@момчил – митове, ама друг път. Изнудването е честа практика.

@Жонана – много благодаря за въпросите. Има интересни, но като цяло е това, което очаквах. Особено това, че въпросът за квалификацията е на база самооценка. Хубаво е, че са дали въпрос за причините защо не, макар и в свободен текст. Чудя се защо не са пуснали останалата информация, която са събрали. Надявам се да не е защото не подкрепя тезата им. Ще ги питам за целия dataset.

]]>
Коментари по Анкетата на БАСКОМ е сбъркана, но с кампанията „ЗАвръщането“ ще сбъркат повече от Жонана https://yurukov.net/blog/2018/zavrashtaneto/#comment-41038 Thu, 06 Dec 2018 18:44:13 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21165#comment-41038 1.Каква е причината да си в чужбина?

 • Родителите ми емигрираха
 • За да получа по-добро образование
 • За да получа по-добри условия на живот
 • За да получа по-добра професионална реализация
 • За да опозная и други държави
 • Защото живея с местен жител и решихме да се установим там
 • Друго:

2. С какво се занимаваш в момента? *

 • Ученик съм
 • Студент съм
 • Работя
 • В момента нямам работа
 • Пенсионер съм

3.В коя сфера работиш или си работил последно? *

 • Информационни технологии
 • Телекомуникации
 • Финанси
 • Търговия
 • Логистика
 • Производство
 • Енергетика
 • Здравеопазване
 • Туризъм
 • Земеделие
 • Нямам трудов опит
 • Друго:

4.На каква позиция? *

5.Каква е вероятността да се върнеш да работиш в България? *

 • Никога не бих
 • По-скоро не бих
 • Не мога да преценя
 • По-скоро бих
 • Със сигурност бих

6. Ако отговорът на предходния въпрос е „Никога не бих“ или „По-скоро не бих“ – какво те спира?

7. Би ли работил в софтуерна компания в България? *

 • Да и имам необходимата квалификация/ опит
 • Да, но нямам необходимата квалификация/ опит
 • Не, но имам необходимата квалификация/ опит
 • Не и нямам необходимата квалификация/ опит

8.На каква позиция би работил/a в софтуерна компания в България?

 • Програмист
 • Дизайнер
 • Системен Администратор
 • Позиция в отдел „Контрол на качеството“
 • Бизнес Анализатор
 • Проектен Мениджър
 • Позиция в отдел „Поддръжка на клиенти“
 • Позиция в отдел „Човешки Ресурси“
 • Позиция в отдел „Продажби“
 • Позиция в отдел „Маркетинг“
 • Топ Мениджмънт
 • Друго:

9.Какво би повлияло на евентуално решение да се върнеш в България? *

 • Да намеря интересна работа
 • Да имам възможности за развитие
 • Да имам висок стандарт на живот
 • Да съм близо до приятели/семейство
 • Да се чувствам като у дома си
 • Лесно да намеря реализация и за моя партньор
 • Лесно да адаптирам децата си
 • Друго:

10.Възраст *

 • 0-18
 • 19-24
 • 25-29
 • 30-34
 • 35-39
 • 40-44
 • 45-49
 • 50+

11.Държава на местожителство: *

12.Притежавана образователна степен: *

 • Основно образование
 • Средно образование
 • Бакалавър
 • Магистър
 • Доктор
]]>
Коментари по Анкетата на БАСКОМ е сбъркана, но с кампанията „ЗАвръщането“ ще сбъркат повече от момчил https://yurukov.net/blog/2018/zavrashtaneto/#comment-41037 Thu, 06 Dec 2018 14:58:41 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21165#comment-41037 И защо пък трябва българи да бъдат оценявани в чужбина?Успели са да се реализират в България.Нещо лошо ли има в това?
Относно малките градчета и села-ами обикновено хората не работят там,а пътуват всеки ден до близкият по-голям град.С автомобил придвижването става доста бързо.Лошото е ,че и там заплатите са ниски.Общо взето се разчита на хора на средна и предпенсионна възраст.След 20 години пазарът на труда ще е коренно различен.
Това за краденето на фирми е един от градските митове.В България има стотици хиляди фирми Дори и да има такива случаи те са единични и не са показателни.

]]>
Коментари по Данни за българите в Германия за 2017 от момчил https://yurukov.net/blog/2018/danni_bg_de/#comment-41036 Thu, 06 Dec 2018 14:49:48 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21148#comment-41036 Дори и така да е пак излизат 6,9 милиона население към края на 2017г.А до преброяването има 3 години и един месец.Ако за 7 години намалението е 460 хиляди,то за още три години ще е близо 200 хиляди.Така че няма да надвишава 6,7 милиона към 2021г.
Естествено,че съм наясно,че НСИ отчита само регистрираните безработни.Ама няма как 400-450 хиляди да са нерегистрирани безработни.В България не е разпространено да има жени домакини,както в други държави по света.Изключвам циганите,където често жената не работи,а се грижи за домакинството.
Не искам да свеждам спора до лични впечатления,но не познавам нито един човек,който да не учи ,работи или да не е пенсионер.Мислех,че един съсед на 27 години е такъв,а се оказа,че е пенсионер по болест.

]]>
Коментари по Анкетата на БАСКОМ е сбъркана, но с кампанията „ЗАвръщането“ ще сбъркат повече от Любомир Гаврилов https://yurukov.net/blog/2018/zavrashtaneto/#comment-41035 Thu, 06 Dec 2018 13:56:04 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21165#comment-41035 Интересна статия и коментари. Най-положителното е, че преди 15 години този разговор не би бил възможен. Най-отрицателното е, че както преди 15г така и сега нашата държава (България) не се интересува от най-динамичната час на своя човешки капитал : емигрантите. И сега не се знае колко е точният брой на студентите учещи/завършващи в чужбина, колко време след завършване намират работа, къде я намират, дали се връщат, какви са тенденциите. Разчита се на общи наблюдения от махленски тип (вижте @Боко по-горе), както и на чужди статистики, доколкото ги има. В този ред на мисли, блога на Юруков е мина с информация за българите в чужбина.

]]>
Коментари по Данни за българите в Германия за 2017 от Боян Юруков https://yurukov.net/blog/2018/danni_bg_de/#comment-41034 Thu, 06 Dec 2018 09:51:08 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21148#comment-41034 1.1 млн. е естественият прираст ако не смяташ починалите в чужбина. Иначе е 900 хиляди. Така имигриралите са 1.1 млн. дори включвайки данните от Германия, които както и казах ти включваш два пъти в сметките. Обикновено цитирам 1.2 млн. включвайки хора, които може би не са отчетени. На Георги сметките се покриват почти изцяло с анализ, който бях направил преди време.

За да правиш такива сметки на база данните на НСИ, трябва да разбереш всяка от тях. Безработните, например, отчитат само регистрираните. Трайната безработица не се отчита, също както и тези, които се водят, че не търсят активно работа.

]]>
Коментари по Данни за българите в Германия за 2017 от Момчил https://yurukov.net/blog/2018/danni_bg_de/#comment-41033 Thu, 06 Dec 2018 08:36:54 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21148#comment-41033 Да оставим настрана немските данни . Както казах-направих сметка по данните на НСИ за брой заети лица, пенсионери, ученици, студенти, безработни,деца до 7 годишна възраст.Излязоха около 6,6 милиона.Естествено има и нерегистрирани безработни.Ама няма как да са 450 хиляди.Аз лично не познавам такива.
Иначе съм правил сметки за естественият прираст от 1989г насам при 9 милиона население.И той е 1,1 милиона минус.Значи остават 7,9 милиона.Няма как цялата емиграция да е 900 хиляди за близо 30 години.Като само турците с български паспорти в Турция са някъде около 400 хиляди.Имаше подробно изследване по въпроса на Георги Ангелов от ИПИ,който изкара българските граждани в чужбина 1,1 милиона,но там не бяха включени напълно последните данни от Германия и Великобритания.Т.е дори при най-обиковен вариант населението в момента е не повече от 6,8 милиона.

]]>
Коментари по Данни за българите в Германия за 2017 от Боян Юруков https://yurukov.net/blog/2018/danni_bg_de/#comment-41032 Thu, 06 Dec 2018 08:00:57 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21148#comment-41032 Със сметките на крак нали знаеш как стават нещата? Тия 250 хиляди в Германия първо, че ги добавяш два пъти – първо като намалението на населението сметнато от НСИ, второ като обяснение за твоето разминаване. По-важното обаче е, че както писах по-горе, данните на Destatis показват, че доста от тях всъщност са дошли от други европейски държави като Италия, Испания, Гърция и дори UK. Наблюденията ми потвърждават това.

Също така ми е интересно защо смяташ, че НСИ моделите са не са верни, а тези на немците са. Айде, ясно е клишето, но при немците има и друг проблем – фиктивните регистрации с цел получаване на социални докато хората си живеят в България. Има и такива, които по необясними причини работят на черно, но и те са малко. Да не говорим, че немците нямат реално преброяване при тях. Общо взето броят няколко общини и по тях преценят за цялата държава включвайки някои регистри.

Няма съмнение, че ще има корекция надолу след 3 години, но не споделям оценката ти, че ще е половин милион. Най-малкото има силно забавяне на емиграцията.

Ако толкова ти се смята на крак, вземи плодовитостта и смъртността от последните 30 години и смятай не като абсолютни числа, а спрямо населението от 89-та нататък. Виж колко ще ти излезе населението сега изключвайки емиграцията. Дори взимайки всичко останало да е еднакво, пак стигаме 5 млн, но 5-10 г. по-късно.

]]>
Коментари по Данни за българите в Германия за 2017 от Момчил https://yurukov.net/blog/2018/danni_bg_de/#comment-41031 Thu, 06 Dec 2018 06:17:34 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21148#comment-41031 Население от 6,9 милиона през 2020 означава,че намалението ще е 460 хиляди за 10 години.Което просто е несериозно.Направих си труда да изчисля според текущите данни на НСИ броят на заетите лица, пенсионерите, студентите,учениците,безработните и децата до 7 годишна възраст.Като включих част от пенсионерите (около 170 хиляди)и задочните студенти към заетите лица.Общо излязоха около 6,6 милиона.Според НСИ обаче в България живеели 7,05 милиона.Значи има 450 хиляди нерегистрирани безработни и деца,които не ходят на училище.Но миналата година бе направено издирване от властите на децата,които не ходят на училище и се оказа,че само 17 хиляди са в България и не посещават училище.Останалите 190 хиляди са в чужбина.Значи тези 400-450 хиляди са нерегистрирани безработни.Но само първокласниците са с по 10-12 хиляди по-малко от родените 7 години преди това .Това означава,че те са емиграрали.Естествено с родителите си .
НСИ изобщо не отчита цялата емиграция,а само тези, които да променили адресната си регистрация.Не всички го правят.Само в Германия от 2010г досега българските граждани са се увеличили с 250 хиляди.Във Великобритания последните данни бяха за 90 хиляди,но наскоро британската посланичка каза,че били 120 хиляди.Част от тях естествено са чужденци, получили български паспорт.Други са отишли от други европейски държави,но става въпрос за поне 350 хиляди емигранти в тези две държави само за 7 години.Като не са отчетени данните за тази година,2019г и 2020г.

]]>
Коментари по Анкетата на БАСКОМ е сбъркана, но с кампанията „ЗАвръщането“ ще сбъркат повече от Боян Юруков https://yurukov.net/blog/2018/zavrashtaneto/#comment-41030 Wed, 05 Dec 2018 11:38:22 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21165#comment-41030 За семейните връзки доста грешиш. Всъщност в западна Европа доста от децата продължават да живеят при родителите си след 18 години. Това със старческите домове всъщност е нещо добро в повечето случаи, особено предвид увеличената продължителност на живота. В Германия към всяка заплата има отделна осигуровка точно за това. Скоро ще пиша как това се съвместява с пенсионното осигуряване.

Образованието на доста завършили университет в България всъщност не е добро. Просто има много университети и дипломите се обезценяват. Заплатите са високи, защото няма хора в някои сектори, но това не означава, че работят добре или ще бъдат оценени толкова добре в чужбина. Опитът помага.

Заплатите в малките градчета и села наистина са ниски и най-вече няма възможности за работа. Всъщност от там идват ниските заплати – липсва конкуренция за служителите, които са все още там. Хората разчитат на няколко местни олигарси за прехраната си. 600 лв. са наистина малко, но има доста митове колко пари се взимат в чужбина. В зависимост от специалността и образованието, покупателната способност в чужбина най-често всъщност пада. Т.е. с аналогична работа човек си позволява по-лош живот. Икономическите емигранти най-често тръгват заради липсата на алтернатива там където са.

В същото време въобще не е вярно, че единствено заплатите са проблем в България. В повечето случаи липсата на работни места, особено в малките градове, е в пряка връзка с всичко, което изброих – корупцията, липсата на ефективна съдебна практика и дори по-лошо – използването на съдебната машина за крадене на фирми и атаки срещу конкурентни фирми. Всичко това помага на местни велможи да се окопаят, спира икономическото развитие, изгледите за подобрение и като страничен ефект унищожава градската среда. Ниските заплати са един от ефектите, а не причина. Чистите, здрави тротоари пък са най-директният тест дали местната власт си върши работата.

]]>
Коментари по Данни за българите в Германия за 2017 от Боян Юруков https://yurukov.net/blog/2018/danni_bg_de/#comment-41029 Wed, 05 Dec 2018 11:27:45 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21148#comment-41029 Дори по данните на МЗ и НЦОЗА, които са отдавна известни като крайно неточни, за първите три тримесечия на годината има намаление с 2000 деца. Това твърдяха и преди, но се оказва, че намалението е било много по-малко. Затова много ще се учудя, ако има толкова голямо намаление.

Всъщност ревизията на населението е била със 135 хиляди за 2010-та след преброяването през 2011-та. При следващото след 3 години ще е навярно дори по-малка заради намалената емиграция и подобрените (по техни думи) модели.

Иначе прогнозите за населението през 2020-та са за малко над 6.9 млн.

]]>
Коментари по Данни за българите в Германия за 2017 от момчил https://yurukov.net/blog/2018/danni_bg_de/#comment-41028 Wed, 05 Dec 2018 07:32:43 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21148#comment-41028 Колко деца са родени ще се установи през април,когато излязат данните на НСИ.При 63955 родени деца за 2017г напълно е възможно тази година новородените да са под 60 хиляди.
Друг въпрос е емиграцията и имиграцията.НСИ при всяко преброяване коригира данните си,защото се оказва,че не е отчетена емиграция.И сега ще е така.При предишните преброявания намалението беше с по 600 хиляди души.Сега очаквам да е повече предвид намалената раждаемост и емиграцията ,особено след 2014г ,когато паднаха забраните за право на труд във всички държави от ЕС.
Очаквам населението да не превишава 6,6 милиона при преброяването 2021г.

]]>
Коментари по Анкетата на БАСКОМ е сбъркана, но с кампанията „ЗАвръщането“ ще сбъркат повече от момчил https://yurukov.net/blog/2018/zavrashtaneto/#comment-41027 Wed, 05 Dec 2018 07:25:04 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=21165#comment-41027 Много по-добре е да се живее в България,където има силни семейни връзки ,за разлика от държавите в Западна Европа,където децата напускат след 18 годишна възраст домът си,а старците ги пращат в старчески домове.Но като се погледнат данните на НСИ се вижда,че средната нетна заплата в повечето области е около 600 лева.Дори в област Пловдив е 790 лева средната нетна заплата/бруто 1009 лева/.Така че хората просто са принудени да емигрират.Нито образованието ни е толкова зле-познавам над сто човека,завършили български университети и получаващи високи заплати за България,нито здравеопазването,нито престъпността.Съчетано с ниските цени на данъци,услуги,заведения,курорти България не е толкова лошо място за живот.С едно изключение-ниските доходи.

]]>