Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Впечатления По Алеко Константинов
  
Потребители писали по темата: Makedonski
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

По Алеко Константинов
Автор Съобщение  
 
12 May 2007 6:37 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Цитат:
- Господине, кой сте вие?
- Борис Костов се казвам.
- Вие знаете ли името на водача на листата на НДСВ за европарламента?
- Точно така, ние сме тука да помагаме на НДСВ-то.
- В какво качество водите тези хора?
- Ние сме коалиционен партньор от ромската партия “Единство”.
- Тези 30-40 души отпред, ваши членове ли са?
- Да, чакаме още да дойдат, но са на работа. Те ще дойдат от цялата Бургаска област.
- Сред тях няма ли хора от други краища на страната? Говорите с акцент на човек от Западна България?
- Да, не съм от тука. Вижте сега, ние всичко по места си го правим както трябва да се прави. В София си имаме хора, които ходят където им кажат в София, във Варна по същия начин и така.
- Вие национален лидер ли сте?
- Аз идвам от името на заместник-министъра Александър Филипов.
- На кое министерство е зам.-министър той?
- Наааа.../по лицето му се изписва напрежение, личи че е включил всичките си мозъчни запаси, но не може да се сети и се чуди как да излезе от неудобното положение, защото последователите му вече са се скупчили край него и чакат отговора. /Филипов е зам.-министър по бедствията и авариите и е бивш депутат от НДСВ-б.а/.
- Не се ли притеснявате, че сте пристигнали в Бургас очевидно организирани от друго място в страната, а не сте разяснили на вашите сподвижници поне името на водача на листата ви Биляна Раева? /разговорът ни тече пред огромните плакати, на които ясно се вижда коя е тя, има и красива снимка/. След този въпрос един от тълпата решава да ни опровергае и яко изревава за назидание на останалите неграмотници: “Знаем я коя е Биляна Раева – баща й държи спортния център на Варна!”, дава ни да разберем, че е кореняк варналия, а не някой прост селяндур от бургаско.


Цитат:
- Господин Стоянов, защо сте довели тези хора, които ви приемат за водач?
- Ами, представяме Царево тука на Националното движение Симеон Сакскобургготски.
- А знаете ли какво представлява събитието, на което сте?
- Не.
- А вие самият знаете ли кой е водач на листата на НДСВ за европарламента?
- Разбира се! Царя! – отсича Илиян Стоянов.


Цитат:
- Госпожо Янкова, Вие член ли сте на НДСВ?
- Не! Не! Честна дума! Винаги съм била безпартийна. Защо ме питате?
- Срещу услугата, която направихте да осигурите учениците от 9 и 10 клас за предизборната среща на НДСВ, колко ви платиха на вас лично?
- О, не. Абсолютно нищо.
- Кой раздаде парите на учениците. Казаха, че очакват по 20 лв. след края на мероприятието, Вие ли им намекнахте за това? /редакцията разполага с магнетофонен запис на тези думи на учениците/
- Аз?! Честна дума, изумена съм!
- Вие бяхте ли в залата?
- Бях в началото, после съм излязла.
- Къде бяхте?
- ../ започва да плаче, да се кълне в детето си и да моли да останем насаме, да изключа диктофона/. Аз на приятелска основа помогнах. Боже, сега ще ме уволнят. Аз съм дошла от Северна България, дете имам. Преподавам химия тук от три години. Вижте кабинета – само тук има цветя, вижте как го поддържам! Кълна се – аз казах на две момичета, те са довели другите момчета. Но защо с мен се захващате, имаше и от немската гимназия също така поканени.
- Имате ли доказателства затова, бихте ли казали кой ги е ангажирал тях?
- Не.
- Директорът Панайот Жечков, знае ли, че развивате политическа дейност в училище?
- Ох, не, не. Те не са скандирали децата, просто бяха там. Дадохме им шапки и фланелки. Купиха им по една пица. Защо? Защо? Защо на мен да се случи! Нямам нищо общо с НДСВ! / след тези думи учителка се заключва в класната стая, чуваме отвън, че ридае неутешимо/

http://vsekiden.com/news.php?topic=1&id=17258




http://mapto-on.blogspot.com/
 
15 Jun 2007 11:03 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Вече и на най-заблудените като мен разбраха, че царската партия е по-скоро царска отколкото партия. Само дето как така стана, че Царя стана първа дружка точно с БСП и Доган?... Да се неначудиш...

а ето и един цитат, който брат ми ми изпрати незнайно откъде:
Цитат:
> Aко Бай ви Тошо беше жив сега щеше
> гарантирано да бъде преизбран за
> президент с 95% от гласовете на
> гласувалите. Това е положението. Народо си
> иска простотията, салатката и ракията.
> СоциализАма изглежка както разходка в
> гората в сравнение с това което последва
> през последните 17 години.
> Носталгия ли - ами те направо от гроба ше
> го извадят и ще го разцелуват. И
> на най тъпите стана кристално ясно, че
> това природонаселение не е за
> демокрация и пазарна икономика. Всеки да
> си знае нивото. Сега пищят, че не
> може да се върне старото. И са прави.
> Маймуни не могат да карат самолет.
> Жалко, че няма връщане назад. Но може
> поне да се опита.




http://mapto-on.blogspot.com/
 
15 Jun 2007 14:48 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

една позабравена статия:
Цитат:
"Чл.19. Гласуването става по следующия начин: един от членовете на бюрото привиква избирателите един от един. повиканият избирател, ако е благонадежден, връчва своя бюлетин, сгънат о четири, на председателствующия на секцията, който, като го скрепи с подписа си, спуща го в избирателната кутия; ако ли е неблагонадежден, бюлетинът му се скъсва, а самият избирател го изхвърлят навън, но без осмъртяване. Ако всички избиратели се окажат неблагонадеждни, почва се последователното действие на пехотата, кавалерията и артилерията. Чл.20. Гласоподаването е явно и бюлетините може да се пущат със снопове. Един избирател може да гласува под разни имена, догдето се умори. Пазачите на вратата имат право да прегледват предварително всеки бюлетин. Чл.21. За който не е гласувал, председателят на бюрото написва, че е гласувал, и пуща верния бюлетин.

Чл.33. Начинът за изгасявание на свещите и за упражнение на моралното влияние се определя от министъра на вътрешните дела, който дава на подведомствените си административни органи инструкции по телеграфа. Лентите на тия телеграми немедлено се унищожават."

Цитатът е от фейлетон на Алеко Константинов със заглавие "Избирателен закон", написан през 90-те години на ХIХ век. Днешният прочит на тази иронична реплика към войнстващата партизанщина във възродената българска държава припомня, че изминалото столетие е променило само формата на битката за изборните победи. Разликата е, че днес (и засега все още) не е необходимо тайната на вота да се погазва с тогавашните методи, за да се осигури "вярното гласуване", нито да се прибягва до "последователното действие на пехотата, кавалерията и артилерията". Изборите за кмет на Пещера през последните две недели, а преди това на Велинград и отчасти на Своге, както и парламентарните през миналата година демонстрираха на живо усъвършенствания в синхрон с демократично-пазарните завоевания механизъм за осигуряване на гласове. Защо да плашиш хората, като можеш да ги купиш.

Целта оправдава средствата

- тази максима може да се смята за окончателно победила след изборите в Пещера, щом като и на двата тура, и особено на балотажа ромски гласове се купуваха без никакви притеснения пред очите на журналисти, полицаи и политически лидери, а цената за глас се покачваше паралелно с напредването на изборния ден. Свидетелствата на журналистите, които по презумпция са безпристрастни, би трябвало да стреснат и общественото мнение, и най-вече партийните централи, ако политиците не искат да се стигне до пълна и абсурдна комерсиализация на конституционното право на глас. Ако не се реагира законодателно, за да се спре или поне ограничи изборната търговия, процесът ще стане неуправляем и ще доведе не само до пълна подмяна на вота, но и въобще на идеята за демокрация.

Всъщност в Пещера се наложи провеждането на частични избори за кмет заради малката разлика - само десет гласа, между спечелилия през 2004 г. независим кандидат Васил Филев и опонента му Павел Тилев. При обжалването на резултата съдът касира избора, тъй като бяха установени сто недействителни бюлетини, подадени за Филев - бройка, надвишаваща многократно разликата от десет гласа. Сега след победата на избраника на ГЕРБ и местен координатор на сдружението Стелиян Варсанов над кандидата на НДСВ Васил Филев с преднина от 1850 бюлетини сметката показва, че дори и да са купени гласовете на всички роми в общината, имащи право да гласуват, победата на Варсанов пак остава в сила. На този аргумент се опря вчера зам.-председателят на БСП Ивелин Николов, за да докаже безспорността на победителя, подкрепен освен от ГЕРБ и левицата още и от "Гергьовден", БЗНС-НС и ромските организации "Евророма" и ДРОМ. Аргумент, който де факто омаловажава нарушенията. Докато журналистите бяха свидетели на раздаване на пари в ромските махали с прякото участие именно на лидера на ДРОМ, който естествено отрича. И обвинява другата страна в същото.

Победителят може да е безспорен, но нарушенията са факт, въпреки че избирателната комисия отхвърли жалбите с мотива, че не били посочени имената на нарушителите и нямало прокурорско разпореждане за реакция срещу тях. Въпреки че полицията можеше да ги установи, тя не си мръдна пръста и продължи да наблюдава безучастно сновящите под носа й надзиратели на гладкото протичане на покупко-продажбата.

Като се прибавят и изборните екскурзии от миналогодишните парламентарни избори, които, ако продължат със същия размах, ще осигурят представителство на ДПС и в райони, където движението няма и един избирател, ще се окажем в абсурдната ситуация на



фалшифицирана политическа картина

на страната, без да са формално дефинирани нарушенията от компетентен орган. Опасността от повсеместна фалшификация идва от две посоки. Първата е липсата на воля на партиите да пресушат блатото на търговията с гласове, защото не искат да се лишат от възможността да я приложат, когато им се наложи. Партията или кандидатът, който спечели, тутакси забравя да протестира срещу плащането. Затова и представителите на БСП след вота в Пещера хем се разграничават от купуването на ромите, хем отбелязват, че то не можело да се отрази на резултата. Популярният неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пък акцентира на първите устремни победи на сдружението на кметските избори в Белово и Пещера, но не даде и дума да се издума за търговията с ромите и нападна НДСВ заради намерението да обжалва резултата. "Ние не можем да купим изборите най-малкото защото нямаме толкова пари. Докато именно НДСВ ги разследват за произход на пари и финансиране на предизборни кампании", отсече жлъчно Борисов, погубвайки надеждите (каквито иначе охотно подава), че смята да изкоренява пороците на политиката, родени и поддържани от "лошите" партии. С този си коментар Бойко Борисов на практика лиши феновете си от най-важната илюзия - че е различен, и им даде да разберат, че "грехът" не го притеснява, ако носи полза. А търговията с ромските гласове в Пещера е факт - нека повторим това - дори и при безспорност на победителя. В което е и същинският проблем.

Другата посока, от която идва опасността за тотална подмяна на политическото представителство, произтича от първата и се изразява в растящата демотивация на добросъвестните избиратели, които безкористно са упражнявали до вчера правото са на глас. Виждайки безогледното купуване на ромите, тези хора в определен момент махват с ръка и спират да гласуват, поставяйки в един кюп всички партии и кандидати. Това не е умозрително заключение, а очевидна не само за социолозите тенденция. И обяснението може да се търси в поведението на партийните централи, които заравят глави в пясъка всеки път, когато трябва да вземат адекватни решения, за да спрат стремглавото си препускане към пропастта на пълното отрицание на политическата класа от страна на избирателите.

Ако имат намерение да спрат или поне да ограничат тази подмяна на демократичния избор, политическите лидери трябва без бавене да започнат

радикална ревизия на избирателните закони

И на първо място да обявят за престъпление в Наказателния кодекс плащането и приемането на пари и други облаги срещу гласуване. Такъв проект е вече внесен в парламента от левицата. Само чрез НК ще бъдат развързани ръцете на прокуратурата и полицията да установяват и санкционират търговците на гласове. За жалост вече се чуха мнения от видни юристи от управляващото мнозинство, че нямало да има смисъл, само сме щели да се замеряме с безброй наказателни производства без резултат. Законодателите да обсъдят и възможността да се забрани гласуването на друго място извън адреса по местоживеене с удостоверение от общините. Автобусите с екскурзианти през 2005 г. разбулиха масови злоупотреби от страна на ДПС с това право, използвано от местни доверени босове за изваждане на снопове удостоверения за цели махали, от които не се искаше нищо друго, освен да следват организатора на екскурзията и да изпълняват указанията му. Но автобусното гласуване не се практикува само от партията на Доган. И други политически сили се изкушиха да го приложат, само че в по-скромни мащаби. Ако се тръгне към забрана за гласуване на друго място, ще бъде ограничено правото на глас - чуха се и такива аргументи. Въвеждането на ред във всяка човешка дейност, уви, е в известен смисъл ограничаване на права, друго и не може да бъде.

Просто това, което наблюдавахме в неделя в Пещера, не може да продължава. То е не само грозно, но и, както е тръгнало, бавно, но сигурно обезсмисля отиването до урните на всички онези, които гласуват по съвест и убеждение.

http://dnevnik.bg/show/?storyid=269328




http://mapto-on.blogspot.com/
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Впечатления По Алеко Константинов
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 1
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004