Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Впечатления И роми, и цигани...
  
Потребители писали по темата: Makedonski
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

И роми, и цигани...
Автор Съобщение  
 
06 Sep 2006 16:06 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Милиарди, заровени в гетото
Цитат:
Защото, ако безработицата сред ромите беше около средната, ако децата от гетата ходеха повече на училище и ако не беше вярно, че 67% от българите не искат да имат ром за приятел, в момента всички щяхме да сме по-богати.

Цитат:
Държавата стимулира раждаемост, не и образование
Друг недостатък на системата е, че стимулира раждаемостта, без да насърчава образованието на децата. Така за ромите децата стават двоен източник на доход - от детски надбавки и от детски труд. "Родителите практически не са задължени да пращат децата си на училище, за да получават помощи“, посочват икономистите. Ангелов обяснява, че има изискване за получаването на помощи родителите да покажат служебна бележка, че децата им ходят на училище. Това обаче се оказва само формалност, тъй като директорите издават служебните бележки, а субсидията на училището зависи от броя на учениците в него...
По този начин децата не получават образование, израстват на улицата и в ромските гета, където нямат позитивен пример за подражание. "В гетото децата виждат, че само престъпниците са успешни“, казва Лъчезар Богданов. Така порочният кръг на безработица и престъпност се затваря и ромските деца вървят по пътя на родителите си към системата за социално подпомагане.
Според Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет, самите роми имат желание за образователна интеграция. "Наше изследване показа, че не повече от 4% от ромите искат децата им да учат в обособени училища. Т.е. всички останали предпочитат да пуснат децата си в смесени училища с българчета. Докато от страна на българите има напълно нерационални страхове, като например, че нивото на образованието ще падне. А всъщност много световни изследвания показват, че по никакъв начин успехът в училище на едни деца не е обвързан с успеха на други.“

http://capital.bg/show.php?storyid=280209
 
10 Feb 2007 10:29 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Етническият произход като новина
Цитат:
Това което виждате е sms от информационната агенция БГНЕС. Според преценката на последните, той съдържа новина. Новина, която се отнася до събитието на деня - убийството на таксиметровия шофьор в Люлин. Какво научаваме от нея? Убитият шофьор е от ромски произход...
И какво от това? Променя ли се по-някакъв начин ситуацията, придобиваме ли по-ясна представа за нещата? По-скоро не.
Не е тайна, че голяма част от българските медии имат практиката да съобщават етническият произход на извършителите (най-често) или жертвите (по-рядко) на престъпления.
Заглавия от типа "Ром закла трима" постигат само едно - създават напрежение. Замислете се кога за последен път сте се сблъсквали с новина от рода на "Бял българин източва ДДС".
Според Етичният кодекс на българските медии, расовата, религиозната, етническата принадлежност, сексуалната ориентация, умственото или физическото състояние не се посочва, ако тези "факти нямат съществено значение за смисъла информацията." Какъвто със сигурност е случаят.

http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=310554
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Впечатления И роми, и цигани...
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 1
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004