Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Впечатления Иманярството
  
Потребители писали по темата: Makedonski
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Иманярството
Автор Съобщение  
 
23 Jan 2007 9:05 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Контрабандата с антики е най-доходоносният черен бизнес в България

http://mediapool.bg/show/?storyid=125271&srcpos=4




http://mapto-on.blogspot.com/
 
24 Jan 2007 8:18 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Цитат:
Какъв трябва да е новият закон за културното наследство - рестриктивен или либерален? Ваши колеги изказаха мнения, че ако е прекалено строг, това ще стимулира нелегалното изнасяне на ценности.
- Такова тълкуване е безкрайно погрешно и лаишко. Законът е система и трябва да бъде разглеждан като такава, а не да се изтеглят отделни негови параметри и да се тълкуват. Отдавна водим дискусия, аз от 17 години съм в комисиите, работили по подобен нормативен акт, срещали сме се и с експерти от Съвета на Европа още преди години. Стана ясно, че страна от Южна Европа, която е между трите европейски държави с най-богато историческо наследство, няма алтернатива и законът трябва да бъде рестриктивен...

Как да се реши наболелият напоследък въпрос за частните колекции?
- Рестриктивният закон изобщо не означава национализиране на частните колекции. Моето становище е, че частните колекции, независимо че са създадени по съмнителен, за да не кажа незаконен начин, трябва да бъдат амнистирани. След като държавата проспа дълъг период от 20-ина години, в който направи възможно натрупването на тези колекции благодарение на иманярството, сега трябва да преглътне горчивия хап и да намери компромис. Ясно е, че произходът на колекциите е свързан с унищожаване на историческо наследство и с изземване на национално богатство, но след като държавата не се грижеше за него, то попадна в частни ръце...

При вас постъпват ли искания за регистрация на колекции?
- Не, защото Археологическият институт с музей не е изпълнител на наредбата за регистриране на частни колекции, тъй като не сме съгласни с някои аспекти от наредбата. Имаше преди две години дълга дискусия за наредбата и понеже бяхме против, казахме, че не можем да я изпълняваме. Детайли трудно мога да ви кажа вече.

Какви други проблеми има да решава новият закон?
- Ето един сравнително пресен пример, който се надяваме да бъде преодолян, като изрично и ясно се запише, че недвижимите исторически паметници са публична държавна собственост - селищната могила Караново до Нова Загора. Това е най-известният български праисторически паметник, на него работихме с австрийски колеги, но те в момента са в процедура по изтегляне заради трудностите, които новозагорската община създава. Имахме разговори, включително с областният управител. Оказва се, че кметът на новозагорската община е издал акт за публична общинска собственост на паметник на културата с национално значение, което е абсолютно недопустимо и дори незаконно. Там има археологическа база на българско-австрийската експедиция на около 180 кв.м, на два етажа, много апетитна постройка. От всички разговори стана ясно, че искат паметника не само заради него, а заради земята. Къщата е построена с отстъпено право на строеж от Министерския съвет за 20 години, изтичащо 2012 г., и намеренията са постройката да остане общинска собственост. След това с решение на общинския съвет тя лесно ще стане частна общинска собственост и ще може да бъде продадена. С новия закон обаче подобни апетити ще бъдат пресечени.

http://dnevnik.bg/show/?storyid=306251




http://mapto-on.blogspot.com/
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Впечатления Иманярството
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 1
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004