Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Философия и политика Плоският данък
  
Потребители писали по темата: Makedonski, yurukov, Юзбаши, gafas
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Гласуване
Одобрявате ли идеята за въвеждане на плосък данък?
да
100%
 100%  [ 5 ]
не
0%
 0%  [ 0 ]
без мнение
0%
 0%  [ 0 ]
Общо гласове : 5
      Нагоре  

Плоският данък
Автор Съобщение  
 
05 May 2007 20:25 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

От ИПИ (http://www.ime-bg.org/flat/) от отдавна провеждат информационна кампания за предимствата на плоския данък. Мартин Димитров наложи това като цел на СДС. В предизборен дебат Илиана Филипова (кандидат за евродепутат от ГЕРБ) обяви, че и ГЕРБ ще се борят за плосък данък (стенограма на http://dsb.bg/upload_files/S.Malinov_bTV_disput_02.05.2007.doc). Какво мислите вие за това опростяване на данъчното облагане?

За повече информация за плоския данък: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA




http://mapto-on.blogspot.com/
 
05 May 2007 21:25 Цитирайте
yurukov
Мнения: 1370



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Не съм толкова запознат с темата, но мисля, че ще се подобри събираемостта на данъците, ще има по-малко сива икономика и ще се опрости данъчната система. Това което не разбирам обаче е за кои данъци става дума - само за ДОД-то ли?




 
06 May 2007 12:12 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Концепцията на ИПИ е изравняване на всички данъци - и ДОД, и корпоративния данък, и ДДС. Тройната коалиция изравни корпоративния данък, сега става дума за ДОД, ДДС пък засега е много далечна цел - и в момента се въвежда нова диверсификация в ставките.
Част от обосновката е, че тези, които генерират по-голяма печалба (или доход) всъщност са двигателите на икономиката и тези, които генерират нови работни места. Облагането с по-висок данък ги забавя. Този ход определено е доста десен по своя характер (в една социална държава се взима от богатите, за да се даде на бедните). С равни данъци се осигурява по-равноправна конкуренция.
Адвокатите на плоския данък се аргументират и, че те не са против преференциите за някои сектори (например здравеопазване и образование). В плоския сценарий, тези сектори са просто освободени от данък. Така няма бъркотията от всички различни ставки (например по ДДС). Отделно праговете по ДОД сега са такива, че на практика всеки работещ в ИТ сектора например е 100% отвъд най-високия праг (7200 лв годишно) ако не се осигурява по "специален" начин.




http://mapto-on.blogspot.com/
 
06 May 2007 14:42 Цитирайте
Юзбаши
Мнения: 352



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

От друга страна плоския данък макар на теория да взима еднакво от всички, всъщност взима повече от бедните и по-малко от богатите, защото 10% от 300 лева са си пари за някой със заплата 300 лева, а 1000 лева от 10000 далеч не е толкова сериозна взятка. От друга страна, сегашното облагане на частни лица отново е силно неадекватно, защото всичко над 720 лева се облага еднакво много, а това е безумие.
Определено трябва да има данъчна реформа, но не мисля, че плоският данък, ако и да беше въведен от всички източно-европейски държави, е добра идея.




If you a baller, nigga I'm a hall of famer
Lion tamer, with two fo'-fifth flamers
Understand, that yo' life's in danger
Didn't your momma, tell you not to talk to strangers
 
06 May 2007 15:27 Цитирайте
yurukov
Мнения: 1370



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Трябва да се намери начин да се стимулира сивата икономика да излиза на светло. Хората да осъзнават предимствата за това да се осигуряват на пълната си заплата. Мисля си, че плоския данък ще помогне чисто психологически, а и ще намали объркването в данъчната система.




 
06 May 2007 22:01 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Юзбаши написа:
От друга страна плоския данък макар на теория да взима еднакво от всички, всъщност взима повече от бедните и по-малко от богатите, защото 10% от 300 лева са си пари за някой със заплата 300 лева, а 1000 лева от 10000 далеч не е толкова сериозна взятка.

Кефи ме, че споменаваш този аргумент, защото много хора не го осъзнават. Ми аз си мисля, че плоския данък е добра идея, но е факт, че голяма роля в това мое мнение играе това, че аз самия не се притеснявам дали ще мога да си изкарам насъщния. Нещата не са толкова ясни когато започнем да си говорим дали допълнителното бреме от поддръжката на различното данъчно облагане не струва реално повече от разликите, за които ти говориш (т.е. ако се окаже, че чистите приходи от плоска ставка 20% са по-големи отколкото от ставки 22% и 24%. икономиите идват от опростяване на администрацията от двете страни). А и да повторя - тези, които изкарват по-големи приходи са активните, предприемачите и работодателите. Аз лично мисля, че е добре те да се стимулират, съпоставени с пасивните, общите работници и безделниците. За хора в неравностойно положение тук изобщо не говорим.




http://mapto-on.blogspot.com/
 
07 May 2007 15:14 Цитирайте
gafas
Мнения: 66



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Тъкмо бях подхванал темата за плоският данък въъ групата на младежки ГЕРБ (http://www.studivz.net/group.php?ids=6e2a631a701e64d7). Ето малко инфо за политиката на ГЕРБ и други об6ти теми:


Eto sistematizirana nakratko ikonomicheskata programa na GERB v cifri:

http://ikonomika.org/?p=97

Водещият икономист на ГЕРБ,Стоян Мавродиев za niskite danuc i liberalnata ikonomika:
http://capital.bg/show.php?storyid=336560

Toi e chlen na kluba za niski danuci:
http://ikonomika.org/?p=96

Poveche za ikon.politika na GERB:
http://ikonomika.org/?p=41

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2490§ionid=2&id=0000301

Hubavoto e, che tehnite vijdaniq suvpadat s tezi za "Alternativen budjet s niski &&
ploski danuci":

http://ikonomika.org/?p=95

Video i audio prezentacii (za murzelivite):
http://ikonomika.org/?p=94
http://video.google.com/videoplay?docid=-5060126342673557506&hl=en

pod formata na prezentacia, za osobeno murzelivite:
http://www.ime.bg/pdf_docs/Alternative_budget_2007_Georgi.ppt

Poveche informacia tuk:
http://www.ime.bg/flat/

приятно 4етене.




Peeing your pants it like happiness,everyone can see it, but only you can feel its warmth.
 
21 Jun 2007 7:07 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

За мен Георги Ангелов е своеобразен герой - захвана се с една добра идея и в продължение на години я популяризираше, докато не стигнахме до поста, който публикувам тук. Всъщност той е само един от многото, които работят за каузата, но моето лично впечатление е, че той е направил най-много да я доведе до хората. Мартин Димитров я вкара директно в политиката, а Красен Станчев беше пионерът, който събра тези млади хора и изгради първият такъв екип в института "Отворено общество". Именно от там се родиха ИПИ и Блогът за икономика.

Цитат:
...Принципно, позицията на моя опонент не е лесна - от една страна е социалист, а от друга партията му обсъжда въвеждане на плосък данък. Той знае, че плоският данък е полезен за икономиката и го сподели, но в същото време трябваше да каже и нещо по-ляво - а именно, че богатите трябва да плащат по-висока данъчна ставка. Което, разбира се, е много странно - защото плоският данък означава една и съща данъчна ставка за всички /при това ниска/...

Това, заради което пиша този постинг, всъщност, е реакцията на слушателите. От десетината човека, които се обадиха, нямаше нито един, който да подкрепи позицията на Антон Кутев. От пенсионери, през предприемачи и обикновени хора - всички го разкритикуваха много сериозно. Не трябва да се наказват предприемчивите, работливите, високообразованите - които движат икономиката, това беше горе-долу посланието на слушателите...

http://ikonomika.org/?p=583




http://mapto-on.blogspot.com/
 
29 Jul 2007 21:32 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

10% данък на доходите, акцизът на алкохола и горивата с 5% нагоре
http://mediapool.bg/show/?storyid=130725&srcpos=1

Моят извод: Очевидно под обществен (и външен) натиск и най-големите мерзавци понякога взимат стратегически правилни решения.

Остава ни само надеждата, че няма да се изметнат от думите си когато трябва да приведат в действие решението си.




http://mapto-on.blogspot.com/
 
31 Jul 2007 7:38 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Цитат:
Борисов обвини тройната коалиция в кражба на идеи, тъй като ГЕРБ първи били записали в своята икономическа програма плоския данък – идея, лансирана години наред от икономически експерти. Според него с хода си управляващите показали предизборна уплаха.

http://mediapool.bg/show/?storyid=130739&srcpos=10

не е необходимо да си следил нещата от близо да знаеш, че Мартин Димитров от СДС вкара идеята в политическите среди. Но това не трябва да ви учудва. Почти цялата програма на ГЕРБ е пренаписване на идеи на СДС и ДСБ. Разликата е, че сериозните политици се радват, когато техните идеи печелят популярност. Така нещата се приближават до изпълнение на тяхната програма и те ще могат след А да кажат и Б. Някои обаче, поради липса на собствени идеи трябва да чакат да видят чуждите идеи, за да имат съдържание в предизборните си програми.

Но ще видим кой е чувал един виц, който аз знам от Каймел:
Цитат:
Отиват математиците и физиците на една конференция. На гарата физиците си купуват 4 билета и виждат, че математиците са зад тях. Вторите обаче вместо 4, си купуват 1 билет. Поучудили се физиците, но какво да правят...
Като се качват във влака, математиците веднага влизат всичките в една тоалетна. Минава контрола, проверява физиците, почуква на тоалетната, отвътре се подава ръка с билет, контролата перфорира и подминава.
На връщане физиците, вече нахитрели, си купуват 1 билет. Математиците обаче не си купуват нито един. Ахнали пак физиците, но вече научени се засилили към тоалетната във влака. Тръгва влака, на вратата на тоалетната се чука, единия физик подава билета, математиците отвън го взимат и отиват в другата тоалетна.
И тогава Каймел ми каза: знаеш ли какъв е изводът - не прилагай тероия, която не познаваш...




http://mapto-on.blogspot.com/
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Философия и политика Плоският данък
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 1
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004