Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Философия и политика Изходът от кризата в здравеопазването
  
Потребители писали по темата: Makedonski
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Изходът от кризата в здравеопазването
Автор Съобщение  
 
06 Feb 2007 8:52 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Преди малко по радиото водещата каза, че всички били единодушни, че има криза в здравеопазването, но никой не предлагал решение. Представете си каква ми беше изненадата (всъщност не се изненадах, а пак се издразних на ограничените журналисти) като се натъкнах веднага след това на тази статия:
ДПС иска разбиване на монопола на здравната каса
Цитат:
ДПС изненадващо се обяви за демонополизация на здравната каса. "Сега освен НЗОК има и 13 фонда за доброволно здравно осигуряване. Хората трябва да могат да избират в кой от всички тях да отива вноската им и кой да им плаща здравните услуги", обяви депутатът Хасан Адемов на дискусия за здравеопазването, организирана от в. "24 часа" и БНТ. ПГ на ДПС е поставила въпроса за обсъждане в тройната коалицията...

От ДПС смятат, че здравната вноска трябва да стане 10%, но да се намали например данък общ доход, т.е. да не се променя общата данъчно-осигурителна тежест. НДСВ също иска по-висока осигуровка...

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2552&sectionid=2&id=0000301

Не знам за вас, но аз съм убеден, че точно тези две неща ще оптимизират системата и ще разрешат проблема... и то не само защото това беше модела, замислен още през управлението на ОДС, но пресечен след това.
 
22 Feb 2007 18:18 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Може би някои от вас са чули, че в момента има внесен вот на недоверие по здравеопазването. Ето едно интервю, което обяснява някои неща, дава мотивация и предлага изход:
Д-р Стойчо КАЦАРОВ: Има резерви за повече средства, без да се вдига здравната вноска
Цитат:
Опозицията внесе вот на недоверие към правителството за кризата в здравеопазването. Защо избрахте точно този момент?
- Той моментът дойде сам, не е избиран. При това повсеместно недоволство от здравното обслужване на фона на национални протести на лекари и медицински сестри и отказът на управляващото мнозинство да допусне дискусия по проблемите в Народното събрание на практика на опозицията не останаха никакви други възможности, освен да поиска вот на недоверие на правителството за разпада на здравната политика. Ние настоявахме по темата да бъде изслушан министър-председателят, но той отказа.

С това парламентарно мнозинство едва ли очаквате вотът да мине, какъв ефект целите с него?
- Не очаквам правителството да падне. Според мен мнозинството е изградено по-скоро на търговски принцип, на основата на сделка. А животът е показал, че тези взаимоотношения често са доста по-здрава спойка, отколкото отговорността пред избирателите. Затова не съм голям оптимист, че правителството може да падне. Но това не обезсмисля вота по никакъв начин, тъй като чрез него на практика ще бъде предизвикана тази широка политическа дискусия по проблемите на здравеопазването, която иначе управляващите упорито избягват...

Каква е визията на ДСБ за разрешаване на проблемите в здравеопазването?
- Ние имаме програма за развитие на сектора и за преодоляване на кризата. Мерките, които според нас трябва да бъдат приложени, са точно обратните на действията, които в момента извършват министерството и здравната каса. Ще маркирам само някои от тях. Смятаме, че трябва да се върви в посока на дерегулация на системата на здравеопазването, на намаляване на бюрократичните административни процедури и ненужните изисквания.
Смятаме, че трябва да се допусне по-широко участие на частния сектор, на частни капитали и частни инициативи в областта на здравеопазването. Смятаме също, че час по-скоро трябва да бъде приет законът за правата на пациентите
, който внесохме. Много положително влияние върху развитието на системата ще се получи, ако се въведат лични осигурителни сметки на гражданите, така че всеки от нас да може сам посредством талони или електронна карта да извърши разплащането на услугата, която получава.

Така пациентът ще стане важният човек в системата, защото тя е изградена за него. Държавата трябва да се оттегли, включително и от медицинската част, защото в момента тя се меси и в самия процес на лечение - нещо, което въобще не й е работа. Освен това тя трябва да създаде потенциал за развитието на профилактиката, на здравното обучение, на предпазването от заболявания, защото всеки лев, инвестиран в профилактика, след години ще се върне в пъти повече спестени пари от лечебна дейност...

Как може според вас да се включат частните здравни фондове, за да се премахне плащането под масата и парите от сивия сектор да излязат на светло?
- Много лесно може да бъде отворено полето за развитие на частните здравни фондове, като Министерството на здравеопазването постъпи честно с осигуряващите се български граждани. В момента то лъже осигурените, като казва, че със средствата, които отделя, покрива на практика всички лечебни дейности. Знае се, че това не е така. Средствата не са достатъчни, за да покрият всички медицински дейности.

Според нас министерството трябва да се стреми да обособи пакет от медицински услуги, платени от Националната здравноосигурителна каса, който да покрива обичайни заболявания, лекувани с обичайни методи. Всичко извън този пакет трябва да мине в обхвата на доброволните здравни фондове и всеки от нас да има правото да си избере фонд, в който да се осигурява и който да доплаща за допълнителните услуги.

Другият спорен въпрос е да се повиши ли здравната вноска и с колко?
- Повишаването на здравната вноската няма да реши нито един проблем. Има много резерви по отношение на вноската и в момента. Ще дам няколко примера. Правителството, правейки се на социално и благородно, казва, че плаща вноските на децата. Само че то внася по 1 лв. на месец на дете. Това е сумата, която здравната каса плаща на лекаря за това, че детето е записано при него.

На практика правителството по този начин осигурява само достъпа до лекар и нищо повече. Медицинските услуги се плащат от парите на останалите здравноосигурени граждани. Подобен проблем има и с осигуровките, които правителството плаща за пенсионерите, за социално слабите. Само ако бъдат коригирани тези неща, в здравната система ще постъпят около 200-300 млн. лв. повече. Ако добавим и проблема с данък добавена стойност, могат да се очакват допълнителни постъпления от 300-400 млн. лв., което за нас е достатъчно за подобряване на здравната система, без да се увеличава вноската.

Известно е, че от системата изтичат доста средства, защото контролът не е на ниво. Как трябва да се подобри той?
- Единственият начин да се увеличи контролът в здравната система е, като направим пациента активен участник в нея. В момента двама лекари могат да си разменят направления и без да имат пациенти. Болниците също могат да отчитат дейност, която не са извършили. Ако направим така, че без пациента да не може да бъде извършено разплащането, по-силен контрол от това не може да има. Здравноосигуреният гражданин ще бъде заинтересуван да се използват пестеливо средствата. В момента никой не е заинтересуван от това. Лекарят се стреми да предложи колкото се може повече медицински услуги, за да получи повече средства от здравната каса. Пациентът, след като няма лична сметка и лична отговорност, също няма интерес да пести парите и се стреми да получи колкото се може повече изследвания и прегледи. Никакъв контрол не може да замени саморегулацията на системата.

http://dnevnik.bg/show/?storyid=313819
ще ми е интересно да видя коментари на изказаните мнения
 
27 Feb 2007 17:14 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Интересно:
Цитат:
...От СДС заявиха, че политическата цел на вота е да принудят ДПС и НДСВ да вземат решение дали да подкрепят “постокомунистите” в опитите им да върнат “съветската здравна система”в България...

Според БСП протестите на лекарския съюз са платени и целят дестабилизация на сектора...

В момента ние изпълняваме правилната стратегия за развитие на здравеопазването у нас, каза за Mediapool депутатът от БСП и член на здравната комисия в парламента Петър Мръцков...

http://mediapool.bg/show/?storyid=126475&srcpos=3

EDIT: а ето една анкета за това какво мислят хората, които ползват услугите на това здравеопазване: http://anketa.focus-news.net/?qida=152
 
28 Mar 2007 22:37 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Бърза помощ идва с “Порше”
Цитат:
Общо 150 нови линейки е поръчало ведомството на Гайдарски. Освен "Порше", се чакат коли "Форд", "Пежо" и "Фолксваген".
По време на посещението си в старата столица здравният министър се закани да спре далаверата на лекарите, които скубят с безумни цени летовниците по Черноморието.
До края на месеца в Държавен вестник ще излезе и новата наредба, която определя как ще работят медиците по нашето Черноморие, каза още министърът.

http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-03-29&article=183745

Става дума за Порше Кайен. Трябва да се казваш министър Гайдарски, за да не направиш сметка, че дори от високопроходимия клас коли има много по-икономични и изгодни от Кайен. И трябва да си българин, за да понесеш такава гавра с теб.




http://mapto-on.blogspot.com/
 
05 Aug 2007 8:23 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Добрите идеи стигат и до БСП. Дано надделеят и там.
Ще разбиват монопола на здравната каса?
http://ikonomika.org/?p=688

Много съм впечатлен от някои принципни позиции, които се промениха напоследък в тройната коалиция. Ако оставим въпроса за пътя от идея до реализация, се вижда, че БСП много добре се ориентира на политическия "пазар". Те изчакват някой друг да разработи проект за реформа и да го защити пред обществото, а след това го възприемат и те. И без това техните гласоподаватели са толкова лоялни, че много лесно прощават за грешки. Така казано теоритично ситуацията е win-win, ще видим как ще стане на практика. все пак идеята още не е станала официална.




http://mapto-on.blogspot.com/
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Философия и политика Изходът от кризата в здравеопазването
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 1
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004