Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Литература Христо Калчев
  
Потребители писали по темата: Makedonski, mayaharia
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Христо Калчев
Автор Съобщение  
 
27 Sep 2006 9:29 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Ще започна темата с един коментар:
Цитат:
Глас народен, око медийно
26.09.2006 г.

Бойко Пенчев*, "Литературен вестник", за бригадата за производство на фалшива реалност

Христо Калчев продължава да събужда скандали с творчеството
си, макар да си отиде от този свят преди половин година. Виктор Пасков и други приятели на писателя обявиха току-що издадения последен негов "вулгарен" роман "Вълчи капан" за фалшификат, дело на издателя Владо Даверов. Стана малко шоу с цветисти писателски ругатни, макар че така и не се разбра дали е имало ръкопис и какво Владо Даверов е редактирал. Но поне научихме, че БНТ е имала планове да снима сериал по първите романи на Калчев, които пък вече имат статута на "жанр", изобретен при това от самия него.

Тук е мястото да отбележим, че "вулгарните романи" са стандартно булевардно четиво, в което обаче Христо Калчев навремето гениално се сети да вкара познатите от медиите "герои на нашето време" - мутри и политици. Всъщност поне десет години преди "СИА Адвъртайзинг" Христо Калчев изобрети един литературен "ВИП Брадър", в който преходният български човек си помисли, че най-сетне е намерил "голата истина": какво ядат, с кого спят и най-важното - какво си мислят Васил Илиев, Илия Павлов или Бойко Борисов например. Романите на Калчев разкриват в чистия му вид модела на българското публично пространство от последните 15 години - имитацията на воайорство. Развитието на българския т.нар. медиен и шоубизнес не е нищо друго освен разширяване и технологично усъвършенстване на това уж-разкриващо-всичко надничане.

Големият номер при Калчев и сродните му медии е скриването на посредника - един вид ние нищо не пипаме, показваме ви нещата такива, каквито са. Всъщност и медиите, и Калчев, и Биг Брадър непрекъснато вкарват сценарии и сюжети, конструират онова, което после ще ни поднесат като "неподправена истина". Пределът на това псевдо-всеразкриване беше снимката на голия труп на Андрей Луканов на първа страница на в."Нощен труд" - самата гола истина, направо от масата в моргата. Десет години след убийството на Луканов някой да е разбрал защо той беше убит? Такива са всичките "истини" в българската публичност - илюзии за реалност, зад които няма нищо.

В същата бригада за производство на фалшива реалност работят и т.нар. социолози с техните "проучвания" и "сондажи". Те пък ще ни кажат какво мисли "народът" и как щом "народът" го мисли, не може да не е вярно, т.е. не може Първанов да не е добър президент. В днешния добър за евроинтеграцията ден Кънчо Стойчев и Кольо Колев едва ли са пропуснали да посочат как оценката на "народа" и оценката на Еврокомисията съвпадат - в България всичко е нормално, правителството трябва да изкара пълен мандат, а Първанов втори. (С риск да досадя, ще кажа нещо, което съм твърдял още преди месеци - положителното за България решение на Еврокомисията е неизбежен резултат на политиката на Брюксел и има много малко общо с българските реалности).

В този завладян от популизма свят може би не е зле да припомним откъде идва максимата "Глас народен, глас божи", с която социолози и демагози ни бият по главите. Vox popili, vox dei са думи на съветника на Карл Велики, монаха Алкуин, който в едно писмо до краля си, горе-долу по времето на хан Крум, пише: "И да не слушаш онези, които все казват "Глас народен, глас божи", защото страстите на тълпата са винаги близки до лудост". Та България ще стане нормална държава не на 1 януари 2007 г., а когато гражданите започнат да се вслушват в думите на Алкуин.

* Бойко Пенчев е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Редактор е в "Литературен вестник".
 
27 Sep 2006 19:37 Цитирайте
mayaharia
Мнения: 56



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

мерси




живеем в моно свят
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Литература Христо Калчев
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 1
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004