Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Фотография и дигитално изкуство Annie Leibovitz
  
Потребители писали по темата: Юзбаши
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Annie Leibovitz
Автор Съобщение  
 
31 Oct 2006 23:04 Цитирайте
Юзбаши
Мнения: 352



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Тя е жената, която първа успя да щракне бебето на Том Круз и Кейти Холмс за "Венити фейър". И да докаже, че то съществува. Наричат я Кралицата на портретната фотография. Музеят "Бруклин" откри тези дни салоните си за нейния вернисаж. Изложбата, подходящо наречена "Ани Лейбовиц: Животът на фотографа, 1990-2005", представя повече от 100 изображения на знаменитости от шоубизнеса. Невероятното умение на камерата ги е превърнало в еталони за съвършенство и визуализация на характера. Затова години наред Ани е топфотографът на списанията "Ролинг стоун" и "Венити фейър".
Родена в Кънектикът, тя е едно от шестте деца във фамилия, в която цари военна дисциплина. Бащата е лейтенант от военновъздушните сили и семейството често се мести. Ани е под влияние най-вече на артистизма на майка си, инструктор по танци. Затова още в гимназията е завладяна от различни изкуства, композира музика и свири. Завършва артинститут в Сан Франциско. Интересът й към фотографията започва, след като документира свое пътуване при семейството си, което тогава е във Филипините. Освен таланта да открива необичаен ракурс към обекта, оттогава окото й вижда какво ли не по света. На 20 Лейбовиц заминава за Израел и няколко месеца живее в кибуц. Участва в археологическите разкопки на храма на цар Соломон, а на 21, през 1970-а, вече снима за сп. "Ролинг стоун". Три години по-късно е №1 в занаята. Затова през 1975 г. групата "Ролинг стоунс" се доверява единствено на Лейбовиц да документира световното й турне. После идва признанието да бъде първа камера и на "Венити фейър", подрежда дебютната си изложба и издава книга с най-добрите си фотоси. Има честта да я канят световните рекламни агенции "Гап" и "Американ експрес". Наградите идват една след друга - фотограф на годината (1984), официален кореспондент на световните игри в Мексико (1985), призът "Нововъведения във фотографията" на Асоциацията на американските списания (1987), първа награда за приложно фотоизкуство от Международния фотоцентър.
Днес Ани Лeйбовиц е от най-стилните портретистки на музиканти, актьори, политици, спортисти. Методът й на работа е да накара човека да й съдейства, а не да остане дистанциран. Уникална е със стремежа си да щракне всяка публична личност с характерен за нея предмет или поза. Улавя мига не само в лицата, но и в тялото, най-често в движение, без предварителна постановка. Портретите й не остаряват и са неповторими. Те са много внимателно конструирани върху определена идея, която пасва най-добре на характера на обекта. Светлината обикновено е дифузна и пада върху тях от различни източници.
Дългогодишно приятелство свърза прочутата фотографка с известната писателка и есеистка Сюзън Зонтаг. Запознават се още през 80-те, но Ани не обича да говори за отношенията им. Тя твърди, че Сюзън оказва голямо влияние върху нейното усъвършенстване в професията. Когато есеистката умира, сп. "Нюзуик" пише: "Те никога не са живели заедно, но прозорците на апартаментите им бяха едни срещу други." А в предговора на автобиографичната си книга, излязла неотдавна, Ани Лейбовиц признава, че "със Сюзън беше любовна история". Знаменитата фотографка има 5-годишна дъщеря Сара и осиновени близнаци Самюел и Сюзън (2004), кръстена на любимата й приятелка.

Стандарт 31.10.2006 г.




If you a baller, nigga I'm a hall of famer
Lion tamer, with two fo'-fifth flamers
Understand, that yo' life's in danger
Didn't your momma, tell you not to talk to strangers
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Фотография и дигитално изкуство Annie Leibovitz
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 1
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004