Отдавна си мисля за това ,какви промени трябва спешно или не да се направят в ТУ Дармщадт за да станем топ университет. Вярно, ще кажете , ние тея промени ги обсъждаме на всяко студентско събрание и бла бла. Но няма ли да е по-добре да съставим списък с 25-30 конкретни стъпки за конкретни промени в унито. Така ще може да се организира нещо по-сериозно, ще може да се развява този списък пред декана и пред професорите докато ни намразят и пр. Ето според мен кратък ( за сега) списък с необходимите променив в ТУД.
1. Въвеждане на следните програми : Информатика (Софтуерно и Хард. Инжнинерство) Бакалавър и Магистър, Архитектура и Машиностроене на Английски език. (със TOEFL)
Възможност: Ако погледнем обективно , в ммента ( поне за Информатиката) има достатъчно англо-говоряши професори , които да се справят. Пари , доколкото знам ,точно в този отдел са предостатъчно .
Причина: Това, според мен , са 3те най-популярни практически ориентирани прогрмаи, които ТУД предлага. Ако се пуснат на английски университета ще може да привлече много гениални таланти , които сега отиват иначе в САЩ - > говоря за отличници по олимпиади, и хора като мен
Това ще вдигне нивото на унито изключително много
2. Насърчавене на проектите между университета и частните фирми. Говоря за проекти ,които се дават от частни фирми и се изпълняват от студентите. Идеята е на студентите да им се плаща , АКО проекта е успешен. Може да бъде включено в програмата по обучение при повечето инжинерни специалности като свободен избор вместо някой предмед , дето не ти върши работа
Възможност: не се изискват изключително големи ресурси освен няколко професора да наблюдават 10на асистента и 200-300 студента
Причина: Студентите ще придобият много знания , ще практикуват получените досега и , ако са се справили добре , ще имат препоръка от частна фирма.
3. Въвеждане на нови предмеди и отпадане или реформиране на остарелите предмети.
Възможност: това си иска доста организация и воля
Причина: Всеки от нас се сблъсквал с няколко идиотски предмета, с лекции , които служат да си обършеш задника. Просто студентите, представители на съответният Beriech в парламента всеки семестър може да организират Интернет допитване до другите студенти , кой предмет е излишен , в кой предмет каква промяна е необходима. Ще кажете , че това се прави и сега от професорите, но докато не е координирано от централно място няма да видим особен ефект. Досега да сте осетили промяна в някой курс ? ( друг е въпроса , че трябва да посетиш курса 2пъти за да го забележиш)
4. Да си има определени преподаватели за определени курсове. Не ви ли писна всяка година различен преподавател по компютри, различен скрипт и корено резлични домашни?
Възможност: според мен, напълно реализуема
Причина: Еми , първо ако всеки семестър преподава един и същ професор по 1 предмет, то лекциите с времето ще станата по-добри. Второ, на студентите ще им е по-лесно. Няма нужда да търсите скриптове от минали години.
Еми това е за сега. Помогнете да направим тези идеи поне 30тина.
Драго