Значи първо искам да ви кажа за този сайт:
http://vixy.net/ . С него може да сваляте клипове от YouTube и да ги конвертирате в avi, mov, mpg и т.н. online.
Иначе това което аз използвам за да редактирам клипове е Sony Vegas 7.0. Интерфейса е много лесен за използване и бързо се учи. Инсталирах си и Unlead Videostudio, но въобще не ми хареса. Единствения проблем на Vegas, който виждам, е че няма рендване по някакви кодеци. То пак си избира кодеците де, но настройките са по стандарти - HD, DVD, Sony mp4 и т.н. Не може да се сложи например да използва divx5 с mp3 кодеци с разните му там настройки.
А последното е важно когато се качва в youtube или във vbox7. За youtube знам, че е добре да се използва wmv. Във vbox7 пробвах с доста кодирания, но накрая се спрях на divx за видеото и например mp3 за аудио. Обаче, за да обърнете формата на това което е излязло от Vegas обаче, ви трябва някаква друга програма. Такива има много, но аз използвам Camtasia Studio 4, защото я имам.
Camtasia Studio има основна цел да се записват презентации и видео от екрана. Има и функции за редактиране на видео, но не толкова добри като Vegas. Използвам го за конвертор, защото не ми се слагат други програми, а и тази има много настройки, които са подредени по лесен начин.
Вярно е, че трябва да се конвертира едно и също нещо по два пъти, но резултата е добър.