мога ли да се свържа с метала по някакъв начин по скайп например
мн искам да го питам каква ще ми е първата работа
Здравей Не съм Метъла, но си позволявам да ти отговоря...Ще работиш на Месе... По цяла нощ ще пазиш щандове, няма да можеш да си поспиваш... Не е трагично иначе. Всеки от нас се е школувал там...Пък и е временно...
П.С. Ники, не мога да се въздържа ...Пише се случАй, а не случей... Идва от случАен, случАйност...На няколко места си го написал грешно и ми се наби в погледа...
(:
28 May 2008 23:20
yurukov Мнения: 1370
Само да обясня: Месе= панаира във Франкфурт. 2/3 от българите тук са работили там като нощна охрана на щандовете. Това означава 10-15 часа будуване през нощта.
мога ли да се свържа с метала по някакъв начин по скайп например
мн искам да го питам каква ще ми е първата работа
Приятел, не ми се занимава с глупости сега в Скайпове и така нататък. Имам да снимам и монтирам филм за 2 седмици и последното което ще направя сега е да обсъждам Международния Панаир във Франкфурт. Там ще работиш и много ще ти харесва в началото. Всички сме минали оттам, а някои дори и продължават. Но това няма значение за сега.
Видях че си ми писал в Скайп и наистина не съм от Франкфурт. Но и това няма значение сега, защото работя и пиша по цял ден. (друг е въпроса защо пиша тук изобщо...)
Гериии Не казвай на мама за случЕя, за всеки случай Това ми е едната от думичките дето винаги ги бъркам
Better to Reign in Hell, than to Serve in Heaven
// John Milton
29 May 2008 20:55
SLS Мнения: 3
Здравейте!
Много се радвам, че съществува такъв форум Чуда се как по-рано не съм го намерил
Виждам, че с удоволствие помагате на хората с въпроси, въпреки че явно нямате много излишно свободно време, и се реших и аз да пусна няколко питанки. Надявам се доколкото можете да ми отговорите
Пише ви ученик на немската в София, който след матурите другата седмица официално завършва. Интересува ме специалността Informatik в TU Darmstadt, както и в Uni Karlsruhe. Имам прилични познания по немски и английски, нужния за кандидастване езиков сертификат, както и добра подготовка по математика и известен опит в програмирането и изобщо компютърните науки.
Дълго разглеждах сайтовете на двата ВУЗ-а и се пробвах да мина през online-Bewerbung системата на TUD >тук< . Ето някои неща покрай кандидастването, които не ми се изясниха:
1. Във втората част на онлайн формуляра в TUD (след "тестовите" въпроси), в Persönliche Daten се въвеждат адрес и телефон. Въпросът ми е как трябва да се изпишат те, т.е. има ли някакво специално изискване за формата, или е достатъчно българските пощальони да могат да го разберат, например (данните не са истински ) "Drujba 2, Bl. 209, Eingang 1, Ap.17"? А за телефона "0035929734567"?
2. Нямам идея какво трябва да напиша в Lebenslauf->Schulabschluss в полето Name des Abschlusses... Нито дори как да си напиша на немски името на гимназията - 91 ГПНЕ "Проф. Константин Гълъбов" (ГПНЕ = Гимназия с преподаване на немски език <- това превежда ли се, транслитерира ли се...).
3. Ами в Lebenslauf->Sprachkenntnisse само за немския ли да пиша, или и за други езици, които съм учил?
4. Последната част е Besondere Gründe и е дадено относително малко поленце. Абсолютно никъде не намерих описание/изисквания за вида/стила/езика на написаното там. Мога ли просто да напиша 4-5 изречения от вида "...универсетът ми беше препоръчан от познати в Германия, и след допълнителни проучвания останах с впечатлението, че в TUD ще мога да науча много...." или не е добре да е толкова банално? Има ли изобщо значение?
5. Във връзка с последното - не се споменава към документите, които се пращат накрая към TUD, да е нужно да се добави мотивационно писмо. Така ли е? Смятам все пак да има към купчината ксерокопия на дипломи и т.н. някакво кратко писмо-списък на документите, които пращам. Добра идея ли е? В него да се обяснявам ли отново защо кандидаствам? ...
Дотук въпросите може би изглеждат глупави, но съм се наплашил, че немците много държат на такива формалности, и просто седя пред онлайн-формуляра и не мога да го попълня докрай, а пък не остава вече много време... Е, вярно че така и така заради матурите диплома ще получа най-рано на 28.06 и едва тогава ще мога да тръгна да търча за преводи и легализации, но...
Ето и по-сериозните въпроси:
6. Според списъка на сайта, ми трябват следните документи:
Цитат:
Schulabschlusszeugnis in der Originalsprache und eine amtliche Übersetzung
dazugehöriges Notenzeugnis in der Originalsprache und eine amtliche Übersetzung
Hochschulaufnahmeprüfung (falls notwendig) in der Originalsprache und eine amtliche Übersetzung
Третото доколкото разбрах не ме интересува (или откакто има матури има значение?). А какво са другите две? На дипломата уж ще има и оценки... тогава нужен ли е някакъв отделен Notenzeugnis, например справка от училище за оценките през последните 5 години?
7. (последен поне засега...) От следния текст оставам с впечатление, че стига навреме и изрядно да си подам документите, имам гаранция за място в университета. Вярно ли е? Правилно ли съм разбрал, че Informatik е към "Zulassungsfreie/aufnahmefreie Studiengänge ohne besondere Verfahren"?
Zulassungsfreie/aufnahmefreie Studiengänge ohne besondere Verfahren hier ist der Studienplatz garantiert, wenn die formalen Voraussetzungen (z.B. Zeugnis) erfüllt sind. Sie erhalten ein direktes Zulassungsschreiben vom Studierendensekretariat und werden darin über das weitere Vorgehen informiert.
Толкова за днес, че доста се насъбра. По-нататъка може и някой и друг въпрос за живота там да ви задам, макар че вече доста разбрах от тази тема, а и не само от нея
Благодаря ви предварително!
Поздрави от България на тези от вас, които не са тук
30 May 2008 0:13
Julian Мнения: 2
Здравейте всички, избирам малко кофти тема за първи пост, ама като се зачетох в коментарите и направо ме полазиха тръпки за някой от тях.
Все пак първо, понеже е първи пост след този на SIS да дам отговори на въпросите до колкото мога преди да задълбая в някой други философски проблеми.
@metala и всички, които оскат да прочетат едно алтернативно мнение за живота и ученето в Дармщат: Моля скипните към края и почетете...
Код:
SIS за теб:
1. Пишеш така че да разбира пощальона в БГ, което май вече си е стандарт в европа, за тела също, макар че аз бих писал +359... не 00 макар в Германия също да са две нули.
2. Тук, може някой да ти каже по-добре, че аз едно време на английски го писах, но предполагам е Gimnasium Abitur или нещо такова.
3.Пиши за всички езици които знаеш и на какво ниво ги владееш вкл. Български, владееш го нали ;) .
4. Сигурно няма много значение, а и като знам тия от Ausladsamt-a колко са отегчени повечето, по-добре дай едно изречение за пълнота и не се оливай.
5. Както Боян беше писал по-рано мотивационното писмо винаги е плюс и силно ти го препоръчвам, заедно с челна страница както той казва - на нея просто пишеш какво да очакват в останалите на писмото за да не се чудят от къде е падноло и това писмо.
6. Notenzeugniss само ако нямаш диплома като подаваш докумените. За матурите незнам и незнам дали някой от тук дошлите знае, освен ако няма братя или сестри, но нали те ще ти влязат в дипломатар така че не са нещо отделно. Така че само това е май.
7.Мда така пише според мен както е твоята интерпретация, но кои са тия "Zulassungsfreie/aufnahmefreie Studiengänge" не ми е ясно, освен някои дето въобще няма наплив за тях, но ако твоята е такава би трябвало да е така
Такаа сега да се върна на живота в Дармщат. Аз съм тук от 29 Август 2003 - Mathematics with Computer Science. Първите три месеца бачках във фирмата в която бях в България преди това от тук, вярно за малко пари, но все беше от помощ. Живях в квартира с 6-7 немци и още 1-2 чужденци, с повечето от които се разбирах доста добре и до ден днешен сме много добри приятели. Не ми липсваше и българска компания, коте се вземе факта, че тук има минимум 300-400 българи студенти май и 500. Забавно е да познаваш хора от целия свят, което на дали ще ти се случи в България.
За времето за учене - да по-дълго е от 3 години обикновено, но пък да кажат тия хора през тия 4-5 години колко други неща са направили. Ако е само за ученето и бачкането си стига времето. Въпросе е, че повечето хора гледат така - "Аз искам да имам свободно време за какво ли не и нямам време да уча и да бачкам", а не "Не мога да съм offline 2 дни след купон защото имам да уча и да бачкам" - въпрос на приоритети.
Бачкане тук намерих март 2004 но по специалността ми и не съм вдигал нито 5 нито 50 килограма, освен това шефа не ме е карал да правя нищо напреко на моята програма през това време, а повярвай ми в института където бачкам има работа за всеки желаещ да се научи стига да има желание. Тоест с това покрих въпроса за Messe-то и неговата неотменимост! Вярно може да имаш нужда от време да се подготвиш за такава работа, но според мен хората, които са 4-5-6 година тук и все още бачкат на месе го правят, не защото нямат знанията за друго (то ако е така ги съжалявам много), а защото е пътя на най-малкото умствено съпротивление!
Накрая и да се съглася за нещо - живота тук не е супер динамичен и за хората свикнали с шумотевицата и безкрайния купон е скучничко сигурно. Все пак има достатъчно възможности да се забавлява човек, когато ги търси.
И така в заключение - всеки трябва да си сложи на кантара какво търси и дали ще го намери тук, в България или където и да било другаде - лайф, кариера, бъдеще, мечти и така нататък.
И накрая за да не бъда обвинен в национален нихилизъм - аз не твърдя, че тук е по-добре, просто искам да кажа, че Дармщат може да бъде такъв какъвто човек иска да си го направи. Prost!
-------
$#!+ HAPPENZ!
30 May 2008 14:25
Съгласен съм с отговорите към SLS. Що се отнася до останалото - всичко е строго индивидуално както във всяка друга сфера. Това, което с метъла представихме средно-статистическото за студентите тук. Вярно е, че може да се завърши навреме, но рядко се случва. В повечето случаи за да се случи, някой трябва да те издържа от България и почти не трябва да ходиш по купони. Единици са тези, на които работата и учението им пасват толкова добре, че въобще не си пречат едно на друго.
Julian, благодаря за бързия отговор, определено ще помогне!
Иначе и аз не очаквам от живота, разбирайте съчетаването на учене/ работа/купони/..., в Дармщат да е лесен и "цветущ", но от гледна точка на човек, който не е изпитал какво е да живееш сам в чужбина, виждам два големи плюса да се учи там.
От една страна, качеството на образованието, което получаваш например в Германия, се води (казвам "се води", защото нямам и няма как да имам все още собствена преценка) на светлинни години пред българското.
От друга страна, аз възприемам живота сам в чужда обстановка (по-чужда дори от това да учиш в друг български град, а не в родния си) като предизвикателство. Поставен под огромното натоварване в чужбина, особено през началния период на окопитване, човек може да израстне като личност много по-добре отколкото ако остане вкъщи при родителите и учи на половин час с автобуса от там. Естествено, съществува и значителен риск човек да не издържи и да си стегне бързо-бързо куфарите обратно към милата родина, привидно пропилявйки време и пари, но както точно се изрази biofen:
biofen написа:
пич пробвай
тва не означава че трябва да се отказваш
като имаш желание пробвай няма да свърши света
и мен ме е страх но докато не си опитал не означава че трябва да се отказваш.това показва колко си силен....но все пак всеки сам си прави живота
Все пак колкото и да "плашите" с тежката, както казва yurukov "средностатистическа" истина, ние, евентуалните ви бъдещи колеги, виждаме, че вие сте там, живи сте и очевидно се справяте който както може
а тест даф как звучи
има ли шансове с него за прием
02 Jun 2008 19:36
Аз не съм наясно с тия немските изпити. По едно време си мислех, че ги разбирам, но се обърках - кой къде се признава, в какви случаи и прочие. Някой друг ако знае - да пише.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Не можеш да добавяш файлове към форума Можеш да сваляш файлове към форума