Автор |
Съобщение |
|
|
|
|
Geri Мнения: 301

|
Razbrah che nqma da ima poweche Gebühri i wsichki shte si poluchim parite obratno. Sor che polzvam latiniza no ne mojah da se sdurja, a sum na rabota 
(:
|
|
|
biofen Мнения: 15

|
за какви такси става дума
(може да е глупав въпрос )
но ми стана интересно като чух за пари 
|
|
|

|
biofen написа: | за какви такси става дума
(може да е глупав въпрос )
но ми стана интересно като чух за пари  |
Ami towa e taksata za obucenieto ni - plus 500 euro, koito bqha neposilni donqkude...Sega weche tezi 500 euro otgore ne triabva da badat plashtani.
(:
|
|
|
yurukov Мнения: 1370

|
Вярно! Ама за този семестър ли ще връщат или за предишните? От къде я имаш информацията? То мен за напред не ме топли много, защото така или иначе са ме хванали наказателните, но ако върнат за този, много ще ги обичам. 
|
|
|

|
Mi ot edna priqtelka kitaika. Dnes beshe glasuwaneto i tq mi kaja che taka e stanalo... Dokolkoto razbrah shte wrashtat wsichko i za segashniq i za predishni semestri... Dano ne me e podwela :=)
http://jetzt.sueddeutsche.de/texte/anzeigen/434862/TrkHomeMagTsr7
Wsushtnost e wqrno 
(:
|
|
|
Ivoch Мнения: 10

|
yurukov написа: | То мен за напред не ме топли много, защото така или иначе са ме хванали наказателните |
Аз доколкото разбрах и наказателните ще ги махат. Вместо това ако направиш 3-4 семестъра отгоре ще те викат в унито на Gespräch да обясняваш защо не си завършил още. И ако не представиш задоволителна причина* могат да те ексматрикулират.
* - доколкото разбрах няма да са толкова стриктни, така че ако имаш каква да е що-годе разбираема причина (работа, болест и т.н.), няма да те махнат. Тази клауза е по-скоро за Trittbrettfahrer-ите, които "учат" по 15 години само заради семестъртикета.
Ама това ohne Gewähr, но аз поне така чух. 
|
|
|

|
ПАДНАХАААААААААААААА
ААААААААААААААА
Ето инфо по въпроса.
|
|
|
bayesian Мнения: 4

|
А какви точно са тези такси? Нямам време да прочета статиите, само им хвърлих поглед, но някой би ли обяснил какво ще и какво няма да трябва да се плаща? Това са някакви допълнителни такси за плащане, нали? Спомням си, че преди време въвеждаха специални такси и така учението в ДЕ стана доста скъпо. За тези такси ли става дума? В смисъл някакви допълнителни такси няма ли? Към университета например.
|
|
|
biofen Мнения: 15

|
na men ne mi qsno
sega kato padnat tiq taksi kolko stava semestyra
i drugoto koeto e. . . .
do kolko vreme imash pravo da uchish
v smisyl takyv kolko vreme imash pravo da provla4va6 izpitite
|
|
|

|
@bayesian - в цяла Германия има една основна такса, която включва безплатен транспорт, членска вноска към студентската организация, административни такси и прочие. При нас е около 200 евро. Преди година навсякъде въведоха и допълнителна такса от 500 евро, която отива да провинцията. Освен това имаше и наказателни такси, ако учиш твърде дълго. Правилото беше, че ако трябва да учиш N семестъра наказателните такси са както следва: 1.5*N+1 - 500 евро ; 1.5*N+2 - 700 евро ; 1.5*N+3 - 900 евро и нататък се запазва 900 евро. Значи ако бакалавърът е 6 семестъра, от десетия нататък ще плащаш наказателни. Ако плащаш наказателни, не плащаш ония другите 500 евро.
@biofen - тези такси ги има във цяла Германия освен в нашата провинция. Отмениха и 500-те евро, и наказателните. Вместо това, като учиш твърде много ще те привикат и ако не дадеш добра причина, може да те накажат финансово или административно.
|
|
|
bayesian Мнения: 4

|
Аха, разясниха ми се нещата. Само не разбрах тази такса от 200 евро месечна или годишна е? От една страна ми се струва прекалено много, за да е месечна и прекалено малка, за да е годишна или дори за семестриална.
|
|
|

|
На семестър е. Основното предимство е, че със студентската карта може да пътуваш безплатно в цялата провинция.
|
|