По новия закон, ако не сте дали изришно несъгласие за донорство или ако малко след смъртта роднините ви писмено не се съгласят, ще използват органите ви за трансплантация.
Аз по принцип съм против трансплантациите, освен може би на кръв и на гръбначни клетки, но си мисля че повечето хора дори няма да се замислят по въпроса и дори да са по принцип против, ще са безгласно съгласни. Хитра стратегия.
Да си безгласно съгласенза такова нещо?! Тоя закон приет ли е??? Баси
Защо си против? Аз не съм, но не е това начина.
... if it's to be then it'll be ... but not before it's time ... it may not come when you wanted ... but it will be on time ...
19 Jul 2006 15:35
yurukov Мнения: 1370
Напротив - колко според теб хора ще тръгнат да се отказват или да се съгласятват за това. Там си го пише, със стария закон са били 2000. А имаше информационна кампания по въпроса. Не може да се тръгне от врата на врата и да се пита наред. Пък и така ако на някой семейството не е съгласно, може веднага след смърта да откажат трансплантациите.
19 Jul 2006 15:47
Afu-Ra Мнения: 341
Кой дава гаранция, че всеки човек приживе и близките му когато вече не е на този свят ще са запознати със закона? И после... "Е вие не сте знаели, че ще ви изкормим половината баща, майка, брат, сестра, ама сори тва е закона"... Много брутално звучи, знам, защото си е такова!
... if it's to be then it'll be ... but not before it's time ... it may not come when you wanted ... but it will be on time ...
19 Jul 2006 15:52
Еми затова трябва да има информационна кампания в болниците на тази тема. И с това трябва да се знимават омбусманите и правозащитните организации. На тях това им е работата. На държавата им е работата да осигури донори за хората които искат трансплантация и да не позволи нехайството на другите да е спънка за това.
19 Jul 2006 15:57
Кампанията трябва да бъде за това, че можеш да дариш орган, а не, че вече си го направил!!! Не тва е ужасно просто. Не мога да повярвам, че подкрепяш такова нещо. Просто не е това начина!
19 Jul 2006 16:07
Може би не е начина, но вече няколко години се е изпробвало това за което ти говориш и хиляди са умрели заради липса на желаещи за трансплантация. Това ли е начина спред теб?
19 Jul 2006 21:22
Тялото е най-личната собственост и е недопустимо дори след смъртта то да принадлежи на някаква си организация по закон, независимо за какво става въпрос.
19 Jul 2006 22:27
Съгласен съм, че е най-личната собственост, но трансплантациите не са "притежаване от някоя организация". Те са спасяване на човешки живот и въпросната организация се занимава с това.
+
преди време се разбра че в китай и още няколко страни бъбрек за трансплантиране (не операцията, самия орган) струва около 10000$ на "черно" (без влизане в списъци, без чакане...)
=
винаги от организацията могат да ти кажат "бъбрека на починалият ви братовчед има максихидрохлороскопия и не е подходящ донор за вас" и ти ще тръгнеш да спориш ли
злоупотреби биха могли да се направят, а в изобщо няма място за съмнение
mmmkey?
19 Jul 2006 23:14
yurukov написа:
Съгласен съм, че е най-личната собственост, но трансплантациите не са "притежаване от някоя организация". Те са спасяване на човешки живот и въпросната организация се занимава с това.
Кой притежава бъбрека ти след като го резнат от теб, докато спаси човешки живот? Някой си. Откъде накъде?????
ПП: Тука обаче никой не говори за доброволно записване Круме!!! Просто ти дават право на доброволно отписване...
19 Jul 2006 23:17
krum написа:
Като не може да се постигне нещо добро с нормални средства, защо да не стане насила?
Щото насила хубост не става!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Не можеш да добавяш файлове към форума Можеш да сваляш файлове към форума