Казвам се Петър Желязков от випуск 1979 год. През 2006 год. Фондация “Българска гордост”, на която съм председател, започна издаването на книгата “1000 причини да се гордеем, че сме българи”. Книгата ще бъде отпечатана в чест на влизането ни в Европа В книгата ще бъдат изброени 1000 исторически, културни, научни, спортни и други български постижения от световна величина, като например:
1. Акад.Наджаков през 1937г създава прототипа на съвременния ксерокс;
2. Най-старото американско учебно заведение извън пределите на САЩ се намира в България - това е Американският колеж в София;
3. Ева Куванджиева през 2005 г. беше включена в изданието на Американския биографичен институт “Велики жени на ХХ век”. Така името на българката се нареди до имената на Мария Кюри, Ел. Рузвелт, Индира Ганди, Майка Тереза и др;
4.И не на последно място е фактът, че българин изобретява компютъра
Целта на изданието е да покаже и докаже, че България и българите са неделима част от Европа, че нашата земя е красива, древна и силна, че ние сме горди от произхода си и затова имаме най-малко 1000 обективни причини.
Книгата ще бъде А4 формат, с черна кожена подвързия, със златни букви. Осъществяването на тази, колкото патриотична, толкова и мащабна идея е невъзможно без всенародна подкрепа. В създаването й са включени голям брой учени, дейци на културата и т.н. Идеята е подкрепена от Президента, министри, областни управители и кметове. Има много силен интерес, както от страна на българските общности в чужбина, така и от страна на българи в страната, дипломатическите ни мисии, учреждения. С две думи – това се очертава като най-българската книга след “История славянобългарска”. Обръщам се към вас с молба за помощ, изразяваща се в следното:
1. * Изпратете това писмо поне на трима познати.
2. Купете си книгата предварително – цена 48 лв. за 1 брой /без доставката/
3. Изпратете дарение на фондацията .
4. За тези от вас, които се занимават с бизнес е добре да участват в благодарствения рекламен блок, като ще спечелят две неща:
1. Оставане завинаги в българската история
2. Увеличаване обема на продажбите си многократно.
Забележка:
1. Изпълнението на полетата, отбелязани с * е задължително
2. Цената на книгата след 1.07.2007 год. се определя на 48 евро /без доставка/
3. Които проявят интерес към позиция 4 могат да прочетат съобщение 2
4. Сметки на фондацията: IBAN BG44BUIN79031055639712 – в лева / BGN/
IBAN BG77BUIN79031155639716 – в долари /USD/
BIC BUINBGSF при ТБ “Алианц България”АД
За повече информация не се колебайте да позвъните на телефон +359 898451377 или посетете нашия сайт: www.bggordost.com
С поздрав: Петър Желязков – председател .
Аз лично мисля да прочува първо дали е вярно и после да ви взема книгата. Струва си.
абе чудя се дали има смисъл да ви говоря за българския шовинизъм, но съм сигурен, че на доста хора във форума това чувство им е добре познато. За съжаление толкова добре и отблизо, че чак за да го преодолеят имат нужда да се погледнат отстрани...
Цитат:
1. Акад.Наджаков през 1937г създава прототипа на съвременния ксерокс;
2. Най-старото американско учебно заведение извън пределите на САЩ се намира в България - това е Американският колеж в София;
3. Ева Куванджиева през 2005 г. беше включена в изданието на Американския биографичен институт “Велики жени на ХХ век”. Така името на българката се нареди до имената на Мария Кюри, Ел. Рузвелт, Индира Ганди, Майка Тереза и др;
4.И не на последно място е фактът, че българин изобретява компютъра
реших да пусна няколко коментара... не за друго, а защото не ми се занимава с работата, която трябва да върша
1. Брей, не знаех... а дали и името Xerox той е измислил? Нищо лошо за човека, просто си мисля, че "гордостта" се е изхвърлила малко
2. Това повод за гордост за българите ли е? ...или доказателство за опитите на някои американци да култивират мисюлманите в Европа още от тогава. Защото колкото и да е вярно това, този първи американски колеж е създаден в Истамбул и в София е само неговия филиал. Все пак сегашния ACS на практика няма нищо общо с тогавашния, а само 15ина годишна история.
3. Това може би е повод за гордост. Не знам обаче повод за какъв точно размисъл са резултатите на това търсене и броя на хората в България, които са чували това име изобщо
4. Ми тук май спора е все още отворен. Но българският принос по моите изчисления е около 1/16 -> българин е дядото на Джон Атанасов, който е един от двамата в единия от двата екипа... Добре, че съм се понаучил да смятам дроби, щото си е малко далечно
Не искам да ви развалям рахата... само дайте малко да се постегнем, че току-виж се разтопим то умиление към миналото и забравим, че ние сме част от настоящето не само на България, но и на един свят, където на хората все по-малко им пука откъде идваш, а се интересуват от това какво можеш и какво правиш
За финал искам да ви напомня, че именно заради добре обезпечената стереотипна представа, че Французите и Гърците са шовинисти, повечето от нас се дразнят на всичко, което има общо с някоя от двете страни
30 Jul 2006 19:47
mayaharia Мнения: 56
Makedonski написа:
ние сме част от настоящето не само на България, но и на един свят, където на хората все по-малко им пука откъде идваш, а се интересуват от това какво можеш и какво правиш
абсолютно съм съгласна.
и аз досега се ровех в биографията на джон атанасов и т.н. (и баща му е българин също.) и някак си половината от тези причини ми се струват тотално безсмислени.
живеем в моно свят
30 Jul 2006 19:51
Makedonski Мнения: 410
За да внеса и малко положителна нотка, ще спомена, че наскоро си говорих с един американец, който прави бизнес в ИТ в България от 10ина години. Той ми разказа, че както според него, така и според много други негови колеги, България има образователна система в областта на математиката и точните науки, която е по-добра от тази на САЩ. Нивото на образованието във факултета по математика и информатика на СУ според него е съпоставимо с това на MIT, Stanford и Caltech. Каза и че много се е раздразнил като след едно интервю с подобно изказване репортерката му намекнала, че няма как да го е казал сериозно.
За съжаление в момента средното образование по математика вече не е на необходимото за висшето образование ниво. Досегашните опити за реформа (реални и фиктивни) само още повече влошиха положението... и пак всичко опира до нас
30 Jul 2006 20:01
честно казано, още не ми става ясно защо е нужна такава книга- все едно ще убеди някой, който не е горд, че е българин, в обратното и съответното обратното. изобщо, какво означава да си горд с държавата, в която си роден.
живеем в моно свят
30 Jul 2006 20:04
yurukov Мнения: 1370
А защо някой би си купил книгата на Гинес или енциклопедия за най-важните изобретения?
ми сигурно щото има много време за губене, аз по друг начин не мога да си го обясня
живеем в моно свят
30 Jul 2006 20:41
Makedonski Мнения: 410
Цитат:
изобщо, какво означава да си горд с държавата, в която си роден.
Това ми напомня на нещо, което видях в една притурка на тема "родината" в списание Едно (Немският брой). В него един човек (не му помня името) разсъждава по темата. Той казва, че не може да се гордее с такова нещо, защото той няма никаква заслуга за това. Той бил способен да се гордее с това, което е постигнал, но това, че е роден в България по никакъв начин не е негово лично постижение
31 Jul 2006 14:41
все си мисля, че пичът е абсолютно прав в случая..
Второ, ще цитирам изказването на един от журналистите в Wall Street Journal: "Германия оставя у посетителя на една държава, която е била велика до 1980-та година". Това е по повод огромните статуи на книги, футболни обувки, печатна машина и прочее обекти, които трябва да са символ на великото немско минало и настояще. Факт, Германия все още е третата най-силна икономика в света, но човека е прав - с какво имат да се похвалят германците след 1980? Какъв е техния принос в информационната револююция?
По същия начин, спомняйки си поговорката "Не ме гледай кой съм бил, а кой съм сега.", питам и аз: как именно ще ни помогне една такава книга с изсмукани от пръстите "факти" и имена, на хора, които някога са направили нещо за България, да станем една конкурентноспособна държава, която наистина взема активно участие в световните събития? А не е просто поредната бананова република, в която "белите хора" идват да купуват телефонисти и програмисти на кило вместо на час.
If you a baller, nigga I'm a hall of famer
Lion tamer, with two fo'-fifth flamers
Understand, that yo' life's in danger
Didn't your momma, tell you not to talk to strangers
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Не можеш да добавяш файлове към форума Можеш да сваляш файлове към форума