Аз си мисля, че той е една крайна форма на тръгване по един път без да разгледаш другите пътища... Да знаеш само своето, без да познаваш алтернативите...
Да така е. Това е сляпата вяра в една идея. И тази идея в света на фанатика е абсолютна истина. Според мен всеки си има своя истина която гради на базата на себе си и света около него и колкото повече тази истина е ирационална толкова вярата в нея е фанатизъм.
... if it's to be then it'll be ... but not before it's time ... it may not come when you wanted ... but it will be on time ...
02 Dec 2006 3:32
mayaharia Мнения: 56
и с тази т.нар. вяра можеш да обясниш/оправдаеш всяка една твоя постъпка или мисъл и всеки друг греши, естествено.
живеем в моно свят
02 Dec 2006 13:36
krum Мнения: 186
--------
02 Dec 2006 14:37
Makedonski Мнения: 410
krum написа:
Вярата само в едно нещо, което обаче не е вярно. Защото ако има нещо обективно, в което вярва човек, то това вече не е фанатиЗъм, а мъдрост.
там е работата, че мъдростта само тогава е мъдрост, когато ти непрекъснато я подлагаш на съмнения и тя издържа. ако не я тестваш, няма и да разбереш ако си се заблудил
А кой решава кое е вярно? Няма такова нещо като универсална истина. С подходящите доводи може да се изкара всичко, че е вярно. Аз примерно мога да ти покажа, че няма Бог и моленето на него само омешва мозъка, но нито ти, нито един куп хора ще ми повярват. Това означава ли, че това в което ти вярваш е истина и че това което аз вярвам - не. Няма такова нещо. Когато някой се олива във вярванията си или по-точно в следването им, до такава степен, че да пречи на другите, за мен това се нарича фанатизъм.
хммм... а как се вписват в тази абсолютна истина простите парадокси, различнията в баналните неща... склонен съм да се съглася с Крум, ама тогава някак си остава празнина. за мен като че ли на фона на тази истина за тези неща може само да се каже, че нямат значение. например в Исус ли вярваш, в Буда, в извънземни свръхцивилизации или в доброто начало... като че ли това няма значение, стига да имаш положително мислене... ама темата си е супер преплетена. не съм много убеден в това, което казвам
Отново предлагам да се върнем към основният зададен въпрос - какво е фанатизъм.
Аз бих определила фанатика като краен изоциоланист - човек, който съзнателно или не е потънал в краино субективно обяснение за реалността или част от нея и съзнателно убива въпросите, който са в разрез с неговото обяснение.
Хмм - в екстремния вариант тези неприятни въпроси са просто хора, които мислят различно.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Не можеш да добавяш файлове към форума Можеш да сваляш файлове към форума